Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Haal het zwart moeiteloos van je zilveren bestek

Is je zilveren bestek zwart geworden? Geen probleem, dankzij onze tip kan je de klus in een handomdraai klaren. Is je zilveren bestek zwart geworden? Geen probleem, dankzij onze tip kan je de klus in een handomdraai klaren.

 

Mooi bestek maakt het feest vollediger als je iets te vieren hebt en dat tot uitdrukking wil brengen aan tafel.

Een zilveren bestek blijft een leven lang meegaan. Doorgaans is dat van uitstekende kwaliteit en je kan er zowel een klassieke smaak als een moderne toets mee uitdrukken. Voor elk wat wils zouden we zeggen.

Een zilveren bestek straalt degelijkheid uit en dat kan de gerechten aan de feesttafel alleen maar ten goede komen.

Een zilveren bestek haal je niet elke dag uit de kast en dus kan het gebeuren dat als het een poos geleden is dat je het hebt gebruikt, je schrikt omdat het bestek zwart is uitgeslagen. Dat is heel normaal, want het is een reactie van het zilver met de lucht of soms ook nadat bepaalde spijzen ermee gegeten werden.

Laat het feestje dus niet op voorhand verbrodden vanwege het uitzicht van je zilveren bestek, want de zwarte kleur die het zilver krijgt, is een reactie op de zwavel die zich in de lucht bevindt. De beste remedie hiertegen is het zilver dagelijks te gebruiken, maar velen onder ons zullen hun pronkstukken liever alleen bij speciale gelegenheden boven halen.

Je kan het zwart worden gedeeltelijk verhinderen door het zilver met een donkere doek te bedekken, met andere woorden je bestek lichtdicht af te sluiten. Als de zwarte verkleuring niet erg is, kan je het bestek heel goed schoon krijgen door middel van een zilverpoetsdoek dat je in elke huishoudwinkel kan kopen. Deze doeken zijn met een speciaal product geïmpregneerd waardoor het bestek niet zo gauw meer uitslaat.

Zijn ze echter heel vuil geworden dan kan je best gebruik maken van zilverpoets. Was ze daarna af in een heet sopje en met een zachte doek kan je ze terug op hoogglans krijgen. In de handel bestaat er ook een zilverbad. Hier moet je alleen het zilver in onderdompelen en het wordt moeiteloos schoon. Wil je hiervan gebruik maken dan moet je goed opletten dat je de messen enkel met het heft onderdompelt. Het lemmet van een mes verdraagt deze behandeling niet daar dit uit staal gemaakt is en niet van zilver dat hiervoor veel te zacht is.

En nog een trucje: vul een bakje met heet water en leg er wat aluminiumfolie in, voeg er nu wat sodakristallen aan toe. Even laten inliggen en mooi oppoetsen. Dat helpt zeker en kost ook bijna niets in vergelijking met de zilverpoets die je bij de juwelier moet halen. Ook kan je het zilver schoon maken met tandpasta en een tandenborstel. Er bestaan vele trucjes, maar de aluminiumfolie en de soda is het makkelijkste.