Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Echinacea en honing zijn verkoudheid te slim af

Ben je vlug verkouden? Dan hebben we hier een uitstekende tip om er vlug vanaf te geraken. Ben je vlug verkouden? Dan hebben we hier een uitstekende tip om er vlug vanaf te geraken.

 

In het woord verkoudheid zit “kou” opgesloten. Vandaar dat verkoudheid altijd gelinkt wordt aan het koude seizoen. Daar is het nu wel de tijd voor aan het worden. Grijs, miezerig en druilerig weer met veel wind, tocht en wisselende temperaturen: ideaal om een verkoudheid te krijgen, of niet? Eigenlijk niet, want een verkoudheid wordt overgebracht door een virus. Alle kou van de wereld is niet voldoende om verkouden te worden: er is een virus voor nodig. Daarvan bestaan honderden soorten: rhinovirussen. Het is dus onbegonnen werk om daartegen een vaccin te ontwikkelen. Daarenboven wisselen deze loense virussen zo vaak van jasje, m.a.w. ze muteren, dat een vaccin niets zou uithalen.

Wat staat je dan te doen?

Er voor te zorgen dat je zo weinig mogelijk in contact komt met virussen. Die worden vooral door handje schudden overgebracht. Een gouden regel is dus: als je vaak in contact komt met mensen moet je vaak de handen wassen met veel water. Dat is de beste manier om geen virussen uit te nodigen. Sommigen denken dat kussen, zelfs erg intiem kussen, het virus kan overbrengen, maar dat is niet juist. Je wordt gemakkelijker besmet door handen schudden dan door kussen.

Koude heeft er ook al niet veel mee te maken, want kou zonder virus is geen besmetting en dus ook geen verkoudheid. Wel is het zo dat kou de weerstand kan verminderen, zelfs ondermijnen en uitputten. Dus heeft het er onrechtstreeks toch een klein beetje mee te maken. Maar wie zich hardt, kan er beter tegen: koude douches, dagelijks een wandeling en… gezond eten. Uiteraard is roken taboe, want dat maakt de slijmvliezen kwetsbaarder en ook alcohol geeft warmte af en dus heb je gemakkelijker kou, terwijl je die niet voelt.

Wat dan wel?

Uit studies zowel in Engeland als Nederland is gebleken dat Echinacea Purpurea niet enkel de vatbaarheid voor verkoudheid gevoelig vermindert, maar dat wie verkouden is dankzij Echinacea ook sneller recupereert. Men rekent er mee dat men anderhalve dag wint door de Echinacea. Maar de vatbaarheid vermindert zeker omdat het immuunsysteem een boost krijgt. Vul je dat aan met probiotica, dan ben je goed bezig, want ook hiervan krijgt de weerstand een boost.

Als je dan toch verkouden bent? Neem dan Echinacea en honing. Want honing bevat enzymen naast natuurlijke suikers. Ze verminderen fel de hoestprikkel en laat slijmen gemakkelijker afvloeien. Ook voor kinderen is honing de beste hoestsiroop, maar ze moeten wel ouder zijn dan één jaar omdat anders mogelijke verontreinigende stoffen in de honing de baby niet goed zouden bekomen.

Onderzoek aan de Harvard University heeft aangetoond dat honing bij kinderen zelfs beter werkt dan een hoestsiroop. Natuurlijk kan het nooit kwaad om een tijmthee te gebruiken, omdat het de slijmen verdunt.

Maar speel op zeker: versterk je immuunsysteem met Echinacea en probiotica en haal honing in huis voor het geval dat…

Wil je een gemakkelijk en uitstekend kant-en-klaar-preparaat van Echinacea? Denk dan aan Echinabell van Fytobell. En een goed probioticum is Digesbiose van Fytobell. Je vindt beide preparaten in de apotheek en de betere reformwinkel. Je kan het ook online bestelen via www.almed.be of via www.boverte.com.

De CNK nummers zijn: Echinabell: CNK 2898 – 963 en Digesbiose CNK: 1752 - 278.