VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Hoe koel moet je koelkast zijn?

Het goed bewaren van voedsel is een noodzaak voor de gezondheid. Als voedsel te warm wordt bewaard treedt bederf op en vermenigvuldigen bacteriën zich razendsnel waardoor je ziek kan worden. Het goed bewaren van voedsel is een noodzaak voor de gezondheid. Als voedsel te warm wordt bewaard treedt bederf op en vermenigvuldigen bacteriën zich razendsnel waardoor je ziek kan worden.

 

De zomer is niet echt slecht geweest, maar ook niet echt goed. Hier en daar een paar mooie dagen, maar ook geen hittegolf zoals vorig jaar. Dat hebben we toen geweten, vooral omdat veel mensen last hadden van de warmte, maar ook het voedsel snel aan het bederven was. Door warmte komen bacteriën tot leven en vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Het is dan ook belangrijk dat je het voedsel pas klaar maakt op het moment dat het zal gegeten worden en dat als je iets wil bewaren dat je dat in ideale omstandigheden doet.

Dat geldt niet enkel voor een hete zomer, dat is ook nu van toepassing en zelfs in de winter moet je oppassen dat het voedsel op een correcte manier wordt bewaard.

De koelkast is de ideale plaats om voedsel lang te bewaren, op voorwaarde dat de conditie perfect is: dat betekent dat de koelkast koel genoeg staat.

Er wordt rekening mee gehouden dat de helft van de koelkasten in ons land geen correcte temperatuur heeft. Zo wordt er aangeraden om de temperatuur in te stellen op ongeveer 7 graden, maar dat is eigenlijk niet laag genoeg. Bepaalde bacteriën zoals listeria groeien dubbel zo snel als je de temperatuur met amper drie graden verhoogt. Het omgekeerde gebeurt eveneens: zet de temperatuur op vier graden en je hebt amper de helft van het risico op een bacteriële besmetting.

Vooral bereid voedsel kan je beter bewaren op een temperatuur lager  dan vijf graden. Reken maar een instelling van de koelkast op vier graden, dan ben je zeker.

Omdat ook in de koelkast de lucht zich gedraagt zoals in de rest van de atmosfeer, daalt de koude lucht en stijgt de warme. Dat betekent dat onderaan in de koelkast de lucht het koudst is. Zet daar dus de meest bederfbare eetwaren: vlees, vis, bereid voedsel.

De deur is het warmst. Daar kan je best flessen drank, blikjes, eieren in bewaren. Bovenaan is het warmst.

De groentenschuif bevindt zich niet voor niks onderaan.

Het vriesvak dient uiteraard om bevroren voedsel te bewaren. Onderbreek zou weinig mogelijk de koudeketting. Hier wordt de vrieskwaliteit bepaald door sterren. Hoe meer sterren, des te dieper wordt er gevroren en des te langer wordt het voedsel bewaard.

Niet alle voedsel moet of mag in de koelkast bewaard worden. Zo kan je aardappelen, banaan, tomaat, komkommer en paprika, beter in de koele berging, maar niet in de koelkast bewaren.

Sla bijvoorbeeld mag niet te warm, maar ook niet te koud hebben, dan wordt die zwart.

In elk geval moet je wat experimenteren, maar in elk geval, mag de koelkast niet te hoog in temperatuur worden ingesteld.