Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Waarom mag je kookwater van groenten niet weggooien?

Het kookwater van groenten bevat heel wat interessante vitamines. Dus mag je dat niet weggooien, maar moet je het gebruiken als basis van soepen. Het kookwater van groenten bevat heel wat interessante vitamines. Dus mag je dat niet weggooien, maar moet je het gebruiken als basis van soepen.

 

Je wil toch niet beschuldigd worden van verkwisting? Stel je voor dat je in de apotheek dure vitamines had gekocht en dat je in de plaats van ze allemaal te consumeren, de helft in de vuilnisbak zou kieperen. Wat zou je daar zelf van denken? Pure verkwisting, want je had die vitamines toch kunnen gebruiken…

Hetzelfde gebeurt als je het kookwater van groeten weggiet. Een aantal vitamines zijn oplosbaar in water. Dat is bijvoorbeeld het geval met vitamine C. Als je het kookwater van groenten weggiet, dan giet je eigenlijk vitamines door de gootsteen. Ook mineralen en oligo-elementen worden op die manier verkwist.

Niet alleen onverstandig, maar ook duur.

In de plaats van die kostbare en broodnodige vitamines te verkwisten, kan je ze beter gebruiken. Dat doe je door het kookwater dat je anders in de gootsteen zou laten verdwijnen te gebruiken als basis van soep. Doe er gesneden groenten bij, wat kruiden en… je hebt een lekkere vitaminerijke en heerlijk verse soep die je gezondheid ten goede zal komen. Zo spaar je niet enkel veel geld uit, maar verzorg je ook je gezondheid.

Als je weet dat meer dan 60 percent van onze landgenoten een tekort heeft aan vitamine C, is het van groot belang dat je zoveel mogelijk vitamines opspaart en gebruikt. Dat doe je door het kookwater van groenten niet langer te verkwisten.

Trouwens nog een tip: wist je dat ook je planten dol zijn op dit kookwater. Giet wat kookwater van groenten in de potten van planten en je zal er versteld van staan hoe goed ze groeien en bloeien.

En als je helemaal zuinig wil zijn op vitamines: stoom dan de groenten in de plaats van ze te koken. Dan blijven veel meer vitamines behouden!