Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Last van slapeloosheid? Zet je computer uit!

Slecht slapen heeft altijd een oorzaak. Die oorzaak aanpakken is veel belangrijker dan te grijpen naar kunstmatige middelen. Blauw licht is funest. Maar de natuur verschaft ook goede middelen om weer heerlijk en rustig te slapen. Slecht slapen heeft altijd een oorzaak. Die oorzaak aanpakken is veel belangrijker dan te grijpen naar kunstmatige middelen. Blauw licht is funest. Maar de natuur verschaft ook goede middelen om weer heerlijk en rustig te slapen.

 

De helft van de Belgen en Nederlanders heeft last van slapeloosheid. Sommigen hebben moeite met inslapen, terwijl anderen geregeld wakker worden of zelfs onder de morgen ontwaken en niet meer de slaap kunnen vatten. Al te gemakkelijk wordt naar slaappillen gegrepen: ze maken het van kwaad tot erger, terwijl er eigenlijk niets aan de oorzaak verandert.

Daarover is interessant onderzoek gedaan door prof. Dr. Abraham Haim, die er nu van overtuigd is dat in veel gevallen blauw licht verantwoordelijk is voor de epidemie van slapeloosheid. Wie kan nog aan de invloed van blauw licht ontsnappen in onze moderne maatschappij?

Computers, smartphones en tv-schermen zenden allemaal blauw licht uit en dat verstoort de slaap in grote mate, aldus prof. Haim. Blauw licht onderdrukt de productie van melatonine, het hormoon dat het slaap- en waakritme regelt. Het blauwe licht is o.m. verantwoordelijk voor de verstoring van de lichaamstemperatuur tijdens de slaap.

Prof. Haim zegt daarover: “Als je gaat slapen, dan neemt de lichaamstemperatuur geleidelijk af, om zijn laagste niveau te bereiken zo rond een uur of vier in de morgen. Als de lichaamstemperatuur dan weer toeneemt, zullen we op een bepaald moment ontwaken. Als we blootgesteld worden aan rood licht, gebeurt er niets: het lichaam zal het ritme van zijn normale lichaamstemperatuur behouden en respecteren, maar wanneer we aan blauw licht onderworpen worden, dan wordt onze biologische klok verstoord en ook de lichaamstemperatuur: het lichaam koelt niet voldoende af, waardoor we de neiging hebben voortdurend wakker te worden of moeilijker te kunnen inslapen.

We kunnen natuurlijk de computer en de smartphones of i-Phones niet bannen uit ons moderne leven, maar we kunnen wel ons leven zodanig organiseren dat we er zo weinig mogelijk last van ondervinden en dat de hinder wordt gecompenseerd door andere goede gedragingen.

Dat betekent ’s avonds laat geen tv meer kijken, niet op laptops of computers meer kijken en vooral in bed niet op tablets kijken of hierop boeken lezen. Je kan beter gewoon een boek ter hand nemen en met gloeilicht het boek lezen (niet met LED, want dat zendt ook blauw licht uit) dan op een tablet het boek te lezen. Ook dagelijks een flinke wandeling maken, is van belang.

En uiteraard als je moeilijk de slaap kan vatten, grijp dan niet meteen naar slaappillen, want de REM-fase wordt verstoord.

Gebruik dan liever een natuurlijk slaapmiddel op basis van planten. Die verstoren het natuurlijke ritme niet. Escholtzia is zo’n plant, naast Passiflora.

Denk daarom aan Escholcin van Fytobell als je een slechte slaper bent.

Escholcin van Fytobell vind je in apotheken met CNK nummer: 2899 - 912 (voor de druppels)

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be.