Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Zo krijg je gele okselzweetvlekken uit je witte T-shirts

Gele zweetvlekken uit een T-shirt halen, is niet evident. Toch is het mogelijk, zelfs als de wasmiddelen van de wasmachine er niet tegen opgewassen zijn. Gele zweetvlekken uit een T-shirt halen, is niet evident. Toch is het mogelijk, zelfs als de wasmiddelen van de wasmachine er niet tegen opgewassen zijn.

 

Je ken het verschijnsel wel, de vervelende kant van de zomer: zweetvlekken onder de oksels van je witte T-shirt. Je kan ze er niet uit wegsnijden, dat is nogal idioot, maar je kan ze wel doen verdwijnen, wat niet vanzelfsprekend was.

Gewoon wassen in de wasmachine helpt doorgaans niet. Je moet een bijkomende behandeling toepassen.

Want gele zweetvlekken zijn het resultaat van de chemische verbinding tussen het zout in het zweet, deodoranten en bacteriën op de huid. Ook zonnebrandmiddelen kunnen daar voor verantwoordelijk zijn.

Gewone waspoeders zijn daar niet voor ontworpen. Dus moet je bijspringen met onze tip. Laat de vlekken weken in een oplossing van water en een bruistablet om tanden te reinigen. Ook Spa-bruis is een goed middel. Of je kan de vlekken inwrijven met ossengalzeep zoals onze grootmoeders vroeger nog gebruikten. Je kan ook een mengsel maken van bakpoeder (natriumbicarbonaat) en azijn, zodat je een smeuïge pasta bekomt waar je de vlekken mee inwrijft.

Laat alles een paar uur zitten. Nadien uitspoelen en het gewone wasprogramma toepassen. Als de vlekken recent zijn en niet te lang zijn ingedroogd, helpt het ook wel als je een vaatwastablet toevoegt aan het poederbakje van je wasmachine. Natuurlijk is het verstandig om eerst na te gaan of het kledingstuk wel bestand is tegen deze producten. Dat kan je gemakkelijk uittesten op een oude T-shirt of in een verborgen hoekje.

Het helpt natuurlijk ook wel om je T-shirts aan een wasdraad buiten op te hangen want de zon verbleekt alles, ook gele zweetvlekken. Dat was de truc van onze grootmoeders, want die legden de witte was op “de bleik”, het grasperk om het te drogen en witter te maken onder invloed vna het Uv-licht in de zon.