Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Mogen we nu wel of niet koffie drinken?

Koffie en thee zijn gezonde dranken, maar je mag ze niet tegelijk met ander voedsel nemen. Koffie en thee zijn gezonde dranken, maar je mag ze niet tegelijk met ander voedsel nemen.

Om de haverklap worden we in de war gebracht met nieuws over wat wel en niet gezond is. Dan mogen we weer eieren eten, de dag daarop zijn ze besmet, of je mag geen vet eten want dat is slecht voor het hart en de bloedvaten, of je moet weer vet eten want we hebben het nodig voor de hersenen, hormonen en zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan kokosvet: de ene dag is het gevaarlijk vet omdat het verzadigd is en de volgende dag is het absoluut nodig omdat het middellange keten vetzuren zijn.

Geraak daar als leek maar wijs uit!

En nu is er nog een hyp-je bijgekomen: de ene dag mag koffie, en de volgende dag is het een gevaarlijk brouwsel.

Vooral op die koffie willen we even ingaan omdat het eigenlijk de meest gebruikte drug ter wereld is.

Is koffie nu gezond of niet?

Er is niet in één zin op te antwoorden, maar globaal genomen kun je zeggen: “ja koffie is gezond”, maar zoals met alles: je mag er niet mee overdrijven.

Want koffie bevat antioxidanten, net zoals zwarte en rode bessen, groenten, zwarte chocolade zonder suiker en vruchten. Ook thee, vooral groene thee, maar ook zwarte thee, bevatten antioxidanten. Zeer belangrijk voor de gezondheid en ter preventie van kanker en ernstige ontstekingsziekten.

Koffie is dus gezond. Maar wie last heeft van hoge bloeddruk, moet er wel voorzichtig mee zijn. Bovendien is het zo dat als koffie tegelijk met ander voedsel wordt genomen er bepaalde stoffen in het lichaam niet worden opgenomen, of vitale stoffen aan het lichaam worden onttrokken. Koffie en thee kunnen op die manier verhinderen dat bepaalde vitale stoffen in de darm worden opgenomen en ook omdat er belangrijke vitamines en mineralen nodig zijn om te absorberen of om bepaalde toxines te kunnen elimineren.

Dat is ook geval met oxaalzuur uit spinazie en rabarber, met fytinezuur uit volkorenproducten, met alcohol met suiker en met fosfaten (kaas). Dus ook met cafeïne in thee en koffie.

Maar als dat niet tegelijk met een fruitmaaltijd of een groenten maaltijd wordt genomen is er geen probleem.

De raad is dus: gebruik zeker thee en koffie, maar wacht ermee tot minstens een uur na de maaltijd.