VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo kan je de vetfilter van je afzuigkap hergebruiken

Een filter in de dampkap van je keuken kan je gemakkelijk zelf reinigen zonder moeite. Je hoeft zeker niet telkens opnieuw een andere filter te kopen. Een filter in de dampkap van je keuken kan je gemakkelijk zelf reinigen zonder moeite. Je hoeft zeker niet telkens opnieuw een andere filter te kopen.

Heb je een afzuigkap in de keuken boven het kookvuur? Gelukkig wel, want anders verspreiden vettige dampen zich niet enkel in de keukenruimte, maar ook in de living en aanpalende vertrekken. Het is niet leuk als je meubels en muren of behangpapier sneller bezeurd zouden worden. Daarom moet je telkens je kookt de afzuigkap beslist aanzetten, vooral als je met vetten kookt, vlees- of visgerechten en natuurlijk ook sausen en allerhande bak- en braadgerechten. Vet is moelijker van je meubilair en muren te verwijderen dan uit de filter. Daarom is het ook aan te raden om geregeld de filter te vervangen, te verversen of… te onderhouden en dat kost je uiteraard heel wat minder dan een nieuwe filter te moeten zetten.

De meeste filters werken met een soort microfiber die je in matten kan kopen en op maat kan snijden. Soms is dat ook een geweven metaalfilter. In beide gevallen kan je die vlekkeloos schoon maken.

Wat moet je doen?

Als het om een synthetische microfilter gaat, moet je gewoon de gootsteen halfvol warm water laten lopen en er een paar drupjes detergent in doen. Leg daarin je filter en laat een nachtje weken. ’s Anderendaags flink uitspoelen en laten drogen. De filter ziet er als nieuw uit, want alle vet is verdwenen. Je kan de filter absoluut opnieuw gebruiken en deze reinigingstechniek zelfs een aantal keren toepassen, tot de filter versleten is.

Dezelfde procedure kan je ook toepassen voor metalen filters.

Op die manier heb je en hoop geld gespaard, maar blijft de ruimte in je keuken en in je huis beslist vetvrij.