VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Wespensteek: je hebt twee minuten de tijd

Als je in de natuur zoetigheden gebruikt zoals fruit, snoep of frisdrank is de kans groot dat je bezoek krijgt van insecten zoals wespen. Wat moet je dan doen als je gestoken bent? Als je in de natuur zoetigheden gebruikt zoals fruit, snoep of frisdrank is de kans groot dat je bezoek krijgt van insecten zoals wespen. Wat moet je dan doen als je gestoken bent?

Het is onvermijdelijk: in de zomer krijgt iedereen wel eens te maken met een aanval van wespen. Vooral als je in de natuur gaat picknicken, een zoet drankje wil slurpen, een colablikje onbewaakt achterlaat, of wat fruit zit te schillen, dan heb je het snel zitten. Wespen ruiken dat op afstand. Bijen ook, maar die zijn minder gevaarlijk en vallen niet zo gemakkelijk aan, terwijl wespen blijkbaar een militaire opleiding hebben genoten.

Wespen kunnen trouwens tot tienmaal steken, omdat hun angel er niet aan gaat, terwijl bijen na het steken verloren zijn omdat ze hun angel verliezen.

Wie allergisch is aan insectenbeten moet zeker zijn voorzorgen nemen en desnoods een krachtig antihistaminicum op zak hebben. Er zijn mensen die zelfs kunnen overlijden na een wespensteek in de keel, omdat de keelholte opzwelt en de adem verhindert.

Dat is gelukkig zeldzaam. Voor kleine allergische reacties volstaat het een beroep te doen op een eenvoudig natuurlijk antihistaminicum: Smilabell van Fytobell.

Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2991 - 487 of online via www.almed.be.

Maar je hoeft het zover niet te laten komen, want je hebt na een wespensteek altijd twee minuten de tijd om te reageren zodat je er helemaal geen last of jeuk van ondervindt.

Om te beginnen moet je niet krabben, want dat verspreidt je het gif en maak je de gifbel open onder de huid. Je kan best een vacuümpompje op de beet zetten en de huid uitzuigen. Als je dat binnen de twee minuten doet, heb je geen enkel gevolg van de insectenbeet.

Ook een goede truc: wrijf met een ijsblokje gedurende een paar minuten over de steekwonde. De bloedvaten krimpen samen en er wordt belet dat het gif zich verspreidt. Ook als het al langer geleden was dat je gestoken bent en het begint heftig te jeuken, kunnen fricties met ijsblokjes de jeuk snel doen ophouden of verminderen en je zal ook beletten dat de steekwonde gaat opzwellen en dat het gif zich gaat verspreiden. De typische bultjes komen niet, of toch veel minder opzetten.

Maar bovenal: kijk uit met zoetigheden en vooral frisdranken en ook bier, want dat trekt insecten aan.