VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo blijft je houten snijplank kiemvrij en proper

In de keuken is hygiëne van het grootste belang. Daarom moet je je keukengereedschap goed onderhouden en regelmatig schoonmaken. De snijplank is het gevaarlijkste voorwerp in de keuken en vergt daarom de meeste zorg. We leggen je hier de ideale schoonmaaktruc uit zodat de snijplank weer kiemvrij wordt. In de keuken is hygiëne van het grootste belang. Daarom moet je je keukengereedschap goed onderhouden en regelmatig schoonmaken. De snijplank is het gevaarlijkste voorwerp in de keuken en vergt daarom de meeste zorg. We leggen je hier de ideale schoonmaaktruc uit zodat de snijplank weer kiemvrij wordt.

 

In restaurants is het verboden om te doen wat jij dagelijks in je eigen keuken toepast: rauwe producten op dezelfde tafel leggen en met dezelfde snijplank verwerken als gekookte of reeds bereide eetwaren, of alles door elkaar mixen in dezelfde omgeving en met hetzelfde gereedschap.

Daar zijn heel strenge reglementen voor. De overheid kan natuurlijk niet bepalen wat je in je eigen keuken uitspookt en of je wel helemaal hygiënisch volgens het boekje tewerk gaat, maar het is toch verstandig om zelf voorzorgen te nemen zodat je gezondheid niet in gevaar komt.

Rauwe groenten, vlees, vis, fruit, moet je inderdaad niet door elkaar halen met voeding die reeds klaar gemaakt is. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk en razendsnel vermenigvuldigen. Van een paar miljoen komen er in een paar minuten tijd gemakkelijk een paar miljarden bij.

Wat kun je doen: zeker het gereedschap waarmee je werkt geregeld schoon maken, ook tijdens het bereiden van voedsel zelf. Hou daarom af ent oe messen en vorken, lepels en raspen eens onder de kraan, zodat de meeste bacteriën worden weggespoeld.

Let vooral op welke producten je wààr neerlegt. Zo moet je er zeker van zijn dat het aanrecht altijd proper gemaakt is.

De snijplank is van het grootste belang: hier wordt vaak onachtzaam mee omgesprongen. Ook omdat het meestal van hout is, vermenigvuldigen bacteriën zich hier in ijltempo.

Daarom moet je de snijplank geregeld schoon maken. En ja dat mag best met een natuurlijk middel zijn. Ideaal daarvoor is grof zout (zeezout) en een citroen.

Snij een citroen doormidden en strooi grof zout op de plank. Wrijf nu met de aangesneden kant van de citroen doorheen het zout flink heen en weer over de plank en zorg dat je elke vierkante centimeter bereikt.

Na een paar minuutjes zijn alle kiemen verdwenen en is je snijplank brandschoon. Zo ben je zeker dat je in je keuken weer een gezonde atmosfeer aantreft en dat voedselbesmettingen tot een minimum herleid zijn.