VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo kunnen je kleren mooi hun donkere kleur behouden

Is je zwarte of donkere kleding wat flets geworden, dan hebben we hier een prima trucje om die weer helemaal nieuw en pittig gekleurd te maken. Is je zwarte of donkere kleding wat flets geworden, dan hebben we hier een prima trucje om die weer helemaal nieuw en pittig gekleurd te maken.

 

Zwart of zeer donker blauw is een kleur die erg in trek is. Mode zullen we het maar noemen! Maar als je daar veel mee in het licht of de zon loopt, kunnen die kleuren gauw fletser worden. Wassen is geen oplossing en in de droogkast stoppen is ook al geen optie en moet zelfs worden afgeraden.

Donkere kleuren moet je niet ophangen in de zon om te drogen, maar liever in de schaduw en als er wat wind staat, dan blijven ze soepel na het drogen en zullen ze niet “verschijnen”.

Witte kleding daarentegen wordt nog witter als je ze in de zon te drogen hangt, ook liefst als er tegelijk wat wind staat.

Vroeger legde men kleding op wat genoemd werd “de bleik”. Dat was gewoon een partij kort gemaaid gras of gazonnetje, waar de kleding, vooral ondergoed, bed- en tafellinnen te drogen werd gelegd. Tegenwoordig zitten er witmakers in de wasmiddelen, maar vroeger zorgde de zon daar voor.

Maar wat kan je doen met donkere kleding die de kracht van de zwarte kleur of donkerblauwe kleur heeft verloren? Heel simpel, doe de koffietruc.

Het klinkt ongelooflijk, maar het werkt: voeg aan je laatste spoelwater ofwel een kopje sterke zwarte koffie, ofwel een kopje sterk gezette zwarte thee toe. Uiteraard geen melk of suiker toevoegen. De terpenen zorgen er voor dat de kleur weer meer kracht krijgt. Probeer eerst eens met een stuk kleding die niet meer zo belangrijk voor je is, zodat je kan oefenen. Je merkt uiteraard wel het verschil. Als je dit een paar keer toepast, zal je kleding weer zijn sterke oorspronkelijke kleur terug krijgen.

Je kan dit uiteraard regelmatig toepassen als je met zwarte kleding veel in de zon hebt gelopen, want de zon verbleekt namelijk alle kleuren.