Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Zomertijd, muggentijd

Muggen zijn erg lastige beestjes. Hun gezoem en “gesteek” kan danig op de zenuwen werken. Toch kan je er iets aan doen… Muggen zijn erg lastige beestjes. Hun gezoem en “gesteek” kan danig op de zenuwen werken. Toch kan je er iets aan doen…

 

Ook al last gehad van het irriterende gezoem rond je oren, vooral ’s avonds en ’s nachts in de slaapkamer?

En ook al opgestaan om met de vliegenmepper jacht te maken op die ellendige stekende insecten?

Dan ben je blij dat er middelen bestaan om die op korte tijd te liquideren.

Nou ja, op korte tijd liquideren is een eufemisme, want de middelen die daartoe in staat zijn, behoren niet tot de onschuldigste middelen ter wereld: ze zijn meestal afgeleiden van pyretrines of pyretrinoïden.

Pyretrum is een Afrikaanse houtsoort, maar het product wordt tegenwoordig synthetisch aangemaakt. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft er bedenkingen over gemaakt in verband met de verstoring van de hormoonhuishouding en dus als niet zo onschuldig gecatalogeerd. In elk geval moeten zwangere vrouwen en kinderen het beslist vermijden en het is aan te raden het enkel te gebruiken in goed verlichte ruimten.

Daarnaast is er ook Deet, maar ook dat is een gesynthetiseerd middel. Het is erop gebaseerd dat het instinct van de mug in de war wordt gestuurd. Een mug wordt namelijk aangetrokken door de zweetlucht en lichaamsgeur van de mens. Vandaar dat die in de slaapkamer vooral op zoek gaat naar het hoofd en de handen.

Bestaat er dan niets natuurlijks?

Jazeker. Het beste middel is vermijden dat de muggen in de slaapkamer komen. Dus is een muggennet voor de ramen of deuren een goede oplossing. Of een muggennet over het bed. Je moet ook vermijden dat er stilstaand water in de buurt is: daarom geen bloemen en planten in de slaapkamer, want daarin leggen de muggen hun eitjes. Ook het water van vijvertjes in de buurt van de slaapkamer moet geregeld worden ververst.

Stilstaand water is te mijden.

En tenslotte is er citronella, dat een licht afwerende werking heeft tegenover muggen. Leg een paar takjes citronella op je hoofdkussen of de nachtkastjes en je zal al minder last hebben van de muggen.

Ben je toch gestoken? Gauw wat wrijven met een ijsblokje en het grootste leed is geleden en de zwelling zal minder fel doorbreken.