Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Hoe hou je vliegen en fruitvliegen uit de keuken?

Vliegen en fruitvliegjes zijn dol op etensresten in de keuken of op de keukentafel. Schoonmaken is belangrijk, maar dankzij onze tip kan je de vliegen en fruitvliegjes ook verschalken. Vliegen en fruitvliegjes zijn dol op etensresten in de keuken of op de keukentafel. Schoonmaken is belangrijk, maar dankzij onze tip kan je de vliegen en fruitvliegjes ook verschalken.

 

Het is een beetje de tijd van het jaar: veel fruit en warm weer en dus…ook veel fruitvliegen en vliegen. Erg vervelend, dat is duidelijk. Je kan een insecticide gebruiken, maar dat zouden we je toch afraden, want geen enkel insectendodend middel is zonder gevaar, wat de publiciteit errond ook beweert, want de producenten willen verkopen, uiteraard. Dus moet je slim zijn en de vliegen en fruitvliegen verschalken.

Om te beginnen is het niet aan te raden om fruit en voedsel zomaar open en bloot in de keuken te laten staan. Een mooie fruitschaal op de tafel kan wel zeer aantrekkelijk zijn, maar het is een lokmiddel voor vliegen en fruitvliegjes. Zeker als het fruit erg rijp is, nemen ze dat op grote afstand al waar, het is als het ware een uitnodiging voor hen. Je zal maar fruitvlieg zijn, dan ga je toch naar het fruit toe.

De oplossing? Bewaar het fruit in de koelkast of onder een gesloten stolp, maar let er wel op dat je bepaalde fruitsoorten beter niet samen zet, omdat ze dan nog sneller gaan rijpen door de etyleengassen. Zo kan je maar beter geen appelen samen met bananen bewaren.

Wat kan je wel doen? De ouderwetse vliegenvanger bestaat nog en is zeker doeltreffend, maar het is ook geen schoonheidssymbool in je huis. Je kan ze verschalken door een zoet drankje op de keukentafel te zetten zodat ze daar op afkomen, maar je moet wel verhinderen dat ze weer wegvliegen en toch op het fruit gaan nestelen. Hoe doe je dat?

Snij een plastic Spafles doormidden en plaats de kant met de geut omgekeerd in het onderste deel. In dat onderste deel giet je wat zoete vloeistof: siroop, cola, donker bier, fruitsap. De vliegen en fruitvliegjes kunnen er wel in,  maar geraken er niet meer uit.

Ook doeltreffend: Wat overrijp fruit in een schaaltje leggen en dat overdekken met doorzichtige plasticfolie of cellofaan waarin je kleine gaatjes hebt geprikt. De fruitvliegjes kunnen er wel in, maar vinden de uitgang niet meer. Tenslotte - en hoeft het nog gezegd - is hygiëne van het grootste belang. De keuken geregeld schoonmaken en vooral geen etensresten laten rondslingeren.