VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Hoe je geheugen verbeteren tijdens de blokperiode?

Goed studeren begint met een goede planning en methodisch tewerk gaan. Maar je kan ook veel doen om je geheugencapaciteit te vergroten, nu de blokperiode er is. Goed studeren begint met een goede planning en methodisch tewerk gaan. Maar je kan ook veel doen om je geheugencapaciteit te vergroten, nu de blokperiode er is.

 

Gisteren verscheen in de kranten dat acht à tien percent van de jongeren middelen nemen in de hoop dat ze beter kunnen studeren. Het gebruik van stimulerende medicatie is de laatste tijd erg toegenomen. Vooral middelen die normaal gebruikt worden bij ADHD en waarbij door farmacologen ook grote vraagtekens gezet worden, zijn populair. Deze middelen zijn eigenlijk gevaarlijker dan ze hulp bieden, waarschuwen de artsen, omdat ze niet genomen worden waarvoor ze bestemd zijn. Studenten halen hun prestaties daardoor enkel uit hun reserves. Gevolg: ze zijn ook sneller uitgeput en leven in de hoop dat ze beter zullen presteren, terwijl plots de man met de hamer kan toeslaan.

Wat kan je dan doen om toch beter studeren in de examenperiode?

Om te beginnen moet je stress vermijden en zeker zorgen voor voldoende slaap, want het geheugen kan pas leerstof opnemen als er voldoende slaap is. Nu is het te laat om sneller methodisch tewerk te gaan ten opzichte van het volume stof die moet worden doorgenomen: je kan niet op een paar weken of dagen inhalen wat je een jaar hebt verwaarloosd. Maar je kan wel het maximum halen uit je geheugen als je een paar voorwaarden vervult.

- Om te beginnen zorg voor regelmaat: een uur studeren en vijf minuten pauzeren.

- Gezond eten, vooral voldoende fruit en groenten, geen alcohol, geen tabak, geen frisdranken.

- Groene thee bevat antioxidanten en zal helpen om niet ziek te worden.

- Ginkgo Biloba bevordert de doorbloeding in de fijne haarvaten van de hersenen en is dus geschikt voor al wie goed wil studeren.

- Visolie is een rustverschaffer en is uitstekend voor de bloedvaten, ook in de hersenen. Omega-3 vetzuren hebben nagenoeg hetzelfde effect als de klassieke medicatie tegen ADHD die nu bij studenten geliefd is.

- Ga dagelijks een wandeling maken.

- Zorg voor voldoende sociaal contact, zodat je ervaringen kan uitwisselen en sterkte kan halen uit de solidariteit onder studenten.

- Drink voldoende water.

Ginkgosan is een uitstekend preparaat van Fytobell. Je vindt het in de apotheek met CNK 3002 - 458 of online via www.almed.be. En Nutribell visolie vind je eveneens bij www.almed.be of in de apotheek en betere reformwinkel.