VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Bij grote hitte: voldoende drinken kan je leven redden !

Bij grote hitte is het van bijzonder groot belang om voldoende water te drinken. Bij grote hitte is het van bijzonder groot belang om voldoende water te drinken.

 

Er kan niet genoeg op gewezen worden, maar als je geen maatregelen neemt bij grote hitte loop je kans blijvende schade te ondervinden of zelfs je leven te verliezen. Vooral kinderen en bejaarde personen van boven de 75 jaar lopen het meeste gevaar omdat hun dorstgevoel nog niet is ontwikkeld of verminderd is. Dorst is normaal een goede indicatie, maar als je geen of weinig dorstgevoel hebt kun je verschalkt worden en je gezondheid beschadigen.

Drinken is van uiterst groot belang, evenals je beschermen tegen de directe zon. Te lang in de zon vertoeven is zowel voor kinderen als volwassenen soms levensgevaarlijk. Een hitteslag en zonneslag zijn niet te onderschatten: de lichaamstemperatuur kan ontregeld worden en op hol slaan. Als een kind plots koorts maakt nadat het op een zonnige dag buiten heeft gespeeld, moet je alert zijn en een dokter raadplegen.

Maar drinken is van kapitaal belang, omdat door de vochthuishouding in het lichaam de lichaamstemperatuur geregeld wordt. Als bovendien de nieren of het hart en de bloedsomloop niet goed functioneren moet men bijzonder attent zij: beter de schaduw of een koele plaats binnen opzoeken dan de hete buitentemperatuur en zeker de zon mijden. Door de hitte kan het effect van medicijnen gewijzigd worden.

Kinderen en baby’s moeten ook niet te warm gekleed worden, want ze kunnen hun lichaamstemperatuur daardoor niet meer regelen. Het is een misdaad om baby’s en heel jonge kinderen daarom alleen achter te laten in een auto die in de zon staat. Er staan trouwens gerechtelijke straffen op. Een baby kan in de hete zon in een auto al na een paar uur overlijden.

Vergeet ook niet om kleine kinderen op tijd water te doen drinken.

Volwassenen moeten hun dorst niet proberen te lessen met alcohol, het onttrekt meer vocht aan het lichaam. Ook koffie is diuretisch, zodat het van belang is nadien meer te drinken! Kruidenthee is wel een goede en gezonde dorstlesser: munt, kamille, salie, citronella. Frisdranken (met suikers) zijn geen goede optie.

Bij lichamelijke inspanningen moet je nog meer drinken omdat het lichaam meer vocht uitzweet om zijn temperatuur te kunnen regelen. Vermijd evenwel zeer zware inspanningen bij grote hitte, dat is niet verstandig.