VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo haal je het roest van je bakvormen

Als je roestig gereedschap hebt in de keuken mag je dat absoluut niet weggooien, of met schurende middelen tekeer gaan. Dankzij onze truc is het ontroesten van bakvormen enz… kinderspel geworden! Als je roestig gereedschap hebt in de keuken mag je dat absoluut niet weggooien, of met schurende middelen tekeer gaan. Dankzij onze truc is het ontroesten van bakvormen enz… kinderspel geworden!

 

Meestal zijn potten en pannen tegenwoordig van roestvrij staal, of zijn ze toch geëmailleerd. Maar er zijn nu eenmaal kookelementen die niet uit roestvrij staal zijn gemaakt en dus door het gebruik gemakkelijk kunnen roesten. Neem nu bijvoorbeeld bakvormen. Een heel handig gereedschap gemaakt van ijzer en dat kan uiteraard roesten, zeker als je geregeld taarten bakt en de vormen nadien een weekje of wat gerust in de kast laat liggen. Je neemt ze terug voor de volgende taart en wat merk je: roest.

Niet weggooien, wat sommigen misschien doen en ook niet proberen met staalwol of schuurpapier het “toestel” te ontroesten.

Wat heb je nodig? Een flesje cola en aluminiumpapier.

Ga als volgt tewerk.

Giet de bakvorm vol met cola, alleszins tot aan het niveau waar het roest zich manifesteert.

Laat alles een tiental minuutjes inwerken. Als het echt fel en dik roest is, kan het gebeuren dat je dit een ietsje langer moet laten zitten. Giet de overtollige cola weg en maak een prop van aluminiumpapier en begin daarmee in de overgebleven cola over de roestige oppervlak van de taartvorm (of wat dan ook) te wrijven.

Je zal merken dat het roest gemakkelijk loslaat en dat de bakvorm er weer als gloednieuw uitziet. Echt waar! Het is een echte verjongingskuur voor alle keukengereedschap dat roestig is. Dat kan je namelijk ook doen met messen, openers enzovoort. Gewoon de cola-truc en het aluminiumpapier.