VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Wat moet je doen bij een wespensteek?

De wespen vallen aan. Blijf uit de buurt van zoetigheden of zet iets zoets verwijderd van jezelf zodat ze daar op af gaan. Ben je toch gestoken? Onmiddellijk ijs en…Calendulacrème van Ellen Dee. De wespen vallen aan. Blijf uit de buurt van zoetigheden of zet iets zoets verwijderd van jezelf zodat ze daar op af gaan. Ben je toch gestoken? Onmiddellijk ijs en…Calendulacrème van Ellen Dee.

 

De overheid heeft er via de pers voor gewaarschuwd: de wespen zijn in aantocht. Enerzijds moet je blij zijn, want ze liquideren enorme hoeveelheden insecten die anders met onze planten en vruchten gaan lopen, maar anderzijds belagen ze je ook terwijl je in de tuin zit, een karwei opknapt of gewoon in de buurt van een zoet drankje of bloemen zit te genieten. Want wespen worden aangetrokken door zoete geuren. Ze hebben een enorm vermogen om zoete geuren op afstand waar te nemen.

Dat is dan ook de truc: zet iets zoets op plaatsen waar je ze liever ziet komen dan in je onmiddellijke buurt. Bijvoorbeeld cola, of siroop, of bruin bier, daar zijn ze dol op. Hoe kan je dat best doen? Zelfs een half vol colablikje dat met de clip werd geopend is voldoende, ze kunnen nog moeilijk ontsnappen. Ofwel snij je een Spa-fles doormidden en plaatst de bovenkant van de afgesneden fles met de gietkant ondersteboven in de onderste helft van de afgesneden fles. Nu het zoete drankje erin en… ze kunnen niet meer ontsnappen.

Maar wat moet je doen als je toch gestoken bent door een wesp, of je kind huilend binnenkomt?

Mensen die echt allergisch zijn, weten dat en hebben doorgaans het gepaste antihistaminicum bij zich. Dat moet je onmiddellijk toedienen of meteen een arts of de spoed van het ziekenhuis opzoeken. Geen tijd verliezen in dat geval, en zeker niet als de steek in de buurt van de keel of de mond zit. Het kan zodanig beginnen te zwellen dat de ademhaling in gevaar komt.

En aders? Geen paniek! Het beste wat je kunt doen, is zwelling vermijden en dat kan je bij voorkeur doen met een ijsblokje. Op een ijsblokje zuigen als je tong of je mond is gestoken, of de lippen inwrijven met ijs als het op de lippen was (wespen willen graag meeproeven als je iets zoets eet) of op armen gezicht of benen: ijs. Dat kalmeert de steek en ontzwelt.

En om de pijn te verzachten en om te helen is Calendula ideaal. Calendulacrème moet je altijd bijhebben in je reiskoffer. Denk aan Calendulacrème van Ellen Dee en…  je bent gewapend tegen wespen. Kijk op www.ellendee.be