VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Veilig zonnen… Hoe vaak moet je zonnecrème smeren?

Zomer, zon, zee, het zijn toverwoorden, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn, vooral al je jezelf en je kinderen niet beschermd tegen de UV-stralen. Ze kunnen je snel verouderen, maar ook doden. Wat moet je doen om veilig te zonnen? Zomer, zon, zee, het zijn toverwoorden, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn, vooral al je jezelf en je kinderen niet beschermd tegen de UV-stralen. Ze kunnen je snel verouderen, maar ook doden. Wat moet je doen om veilig te zonnen?

 

Huidspecialisten waarschuwen dat over vijf à tien jaar er driemaal zoveel huidkankers zullen zijn als nu. Huidkanker is een dodelijke ziekte, hoewel ze lokaal optreedt: op de zonbeschenen huid. De huid heeft namelijk een geheugen en telt elke verbranding van in de kinderjaren samen. Die som maakt of uw zonnekapitaal verbruikt is of je nog tegoed hebt.

Niet elk huidtype is hetzelfde: er zijn nu eenmaal mensen en rassen die zich meer kunnen veroorloven voor wat zonbestraling betreft. Het blanke ras - en hoe noordelijker, hoe blanker - is wel erg kwetsbaar. Dus hou je jonge kinderen beter weg uit de felle middagzon (tussen 11 uur en 15 à 16 uur). Bovendien nemen we meer vakantie in “zonne-landen”, ook in de winter. Dat maakt ons uiterst kwetsbaar.

Met huidkanker valt niet te lachen, het kan je doden! Op drie weken tijd kan een melanoom uitzaaien en je het graf in helpen! Wees dus voorzichtig. Toch hebben we zonlicht nodig, vanwege de vitamine D. Minder osteoporose met vitamine D, ook minder depressies, minder immuniteitsproblemen. Het is dus een kwestie van dosering. Maar vergis je niet: de zon schijnt altijd, ook al krijg je ze niet te zien. Zelfs op een overtrokken bewolkte dag is de zon er en de Uv-stralen bereiken ook je huid. Dat bekent dat je je ALTIJD moet beschermen, ook je kinderen. Een zo hoog mogelijke beschermingsfactor zowel tegen UV-A als UV-B is van belang. Een factor 50 is geen luxe. Je wil bruin worden? O.K. maar vergeet niet dat een bruine huid GEEN gezonde huid is. Elke verbranding is gevaarlijk en elke bruine kleur is een verandering van de huid om zich te beschermen.

Wanneer moet je dan smeren? Altijd als je naar buiten gaat.? Bedek zoveel mogelijk de huid met donkere kleding die de UV-stalen niet doorlaat. Kinderen altijd een pet opzetten!

Vergeet het hoofd, de oren, de nek en de schouders niet. Ook de armen als ze bloot gesteld zijn aan de zon.

Ook de lippen moeten worden beschermd en de regio van de oren wordt vaak vergeten.

Op die manier zal je veilig de zomer doorkomen en de volgende warme zonnige dagen niet al opgescheept zitten met zonnebrand.

En heeft je huid nood aan een natuurlijke herstelling, denk dan aan Ellen Dee en Calendula. Het is balsem voor de getreiterde huid. Kijk op www.ellendee.be