VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo maak je bloempotten weer kiemvrij en schoon

Ja je kan ouderwetse bloempotten in terra cotta hergebruiken en een nieuw leven geven, ja ze er zelfs als nieuw laten uitzien. Ja je kan ouderwetse bloempotten in terra cotta hergebruiken en een nieuw leven geven, ja ze er zelfs als nieuw laten uitzien.

Tegenwoordig worden heel wat planten en bloemen verkocht in plastic potten. Vroeger was dat meer in gebakken potaarde bloempotten oftewel terra cotta. Dat was niet alleen veel mooier, maar de potten stonden ook stabieler en ze konden gemakkelijk hergebruikt worden. Daarom hebben veel mensen die terra cotta bloempotten bewaard en gebruiken ze telkens weer opnieuw. Verstandig!

Het nadeel is wel dat zich onder invloed van de grond, de planten en de meststoffen, op de duur zouten afzetten die schadelijk kunnen zijn voor de volgende plant.

Daar kan je gemakkelijk iets aan doen.

Je moet de vorige plant verwijderen en de grond ook natuurlijk. Daarna bespuit je de bloempot met een mengeling die je zelf kan maken: één deel witte azijn, één deel alcohol en één deel water. Doe het in een broesspuit en bespuit daarmee de bloempot. Hij wordt niet enkel schoon, maar ook kiemvrij, zodat je de volgende plant er zonder gevaar voor besmetting of ziekte kan inzetten en… de bloempot is weer als nieuw.