VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo maak je het tapijt weer als nieuw

Een bezeurd tapijt vol vlekken kan je weer helemaal schoon maken en er als nieuw laten uit zien. Een bezeurd tapijt vol vlekken kan je weer helemaal schoon maken en er als nieuw laten uit zien.

 

De tijd van de kamerbrede tapijten is een beetje voorbij, maar toch zijn er nog heel wat woningen waar zo’n tapijt op betere tijden ligt te wachten: het zit namelijk door al die jaren en het intensief gebruik vol met donkere vlekken. Je kan een gespecialiseerd bedrijf laten komen om de klus te klaren, maar dat kost gauw een pak geld. Waarom zou je zelf de klus niet klaren, vooral als je weet hoe het moet.

Want je kan van een belopen oud tapijt inderdaad een haast nieuw exemplaar maken, op voorwaarde dat de vezels niet beschadigd zijn. Wat weg is, blijft weg, maar wat vuil is, kan weer schoongemaakt worden.

Wat moet je doen?

Om te beginnen moet je het tapijt stofzuigen, zodat het oppervlakkige vuil, stof en zand verwijderd wordt en je het tijdens de schoonmaak niet dieper in de vezels laat dringen.

Nadien moet je het tapijt bestrooien met natriumbicarbonaat of bakpoeder. Daarna moet je het tapijt met een broesspuit benevelen met een oplossing die je gemaakt hebt van de helft water en de helft azijn .

Laat dit nu een paar uur inweken.

Nadien moet je met een zuivere, harde schuurborstel het tapijt borstelen en weer even laten inwerken. Daarna moet je gewoon het tapijt definitief en grondig stofzuigen zodat al het poeder en het vuil in de stofzuiger verdwijnt.

Werkelijk, je tapijt zal er als nieuw uitzien.

Natuurlijk moet je wachten om het opnieuw te belopen, tot het helemaal droog is.