VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Als je gebeten wordt door een insect

Een prikwonde van een insect doet wel pijn maar is meestal ongevaarlijk, tenzij je erg allergisch bent. Maar voor een gewone insectenbeet hebben we hier een eenvoudig trucje. Een prikwonde van een insect doet wel pijn maar is meestal ongevaarlijk, tenzij je erg allergisch bent. Maar voor een gewone insectenbeet hebben we hier een eenvoudig trucje.

 

De lente is er al. We voelen het misschien niet elke dag aan de temperatuur, want het lijkt eerder op een vroege herfst met hier en daar nog kale bomen, maar de kalender vertelt het ons onvermijdelijk: lente.

En sommigen zullen dat al geweten hebben en als dat nog niet het geval is, dan zullen ze dat weldra ondervinden, want met de lente komen ook de insecten naar boven.

Een insectenbeet kan eigenlijk geen kwaad, tenzij je hypergevoelig en allergisch bent. In dat geval moet je er voor zorgen op tijd een antihistaminicum toe te dienen of meteen een arts te raadplegen. Maar deze patiënten weten dat wel, maar ook hun omgeving moet daar van op de hoogste worden gesteld zodat ze kunnen ingrijpen als het noodzakelijk is.

Anders levert een insectenbeet meer last dan gevaar op. Maar kinderen kunnen er ook erg door gehinderd worden en er een halve dag lopen over zeuren. Wat kan je doen om hen dit “lijden” te helpen verlichten?

Om te beginnen moet je er erg hygiënisch mee omgaan. Prikwonde onderzoeken en zien of er nog een angel aanwezig is. Die zo nodig verwijderen. Nadien de wonde uitwassen met water en zeep, in elk geval met veel zuiver water. En om de pijn te verzachten kan je best een alkalisch middeltje toepassen. Dat kan ammonia zijn, maar misschien heb je dan niet in huis en onderweg of op reis heb je dat zeker niet bij de hand. Wat dan helpt is een alkalisch natuurlijk middeltje: wrijf de prikwonde in met een rauwe doorgesneden aardappel. Goed inwrijven en… de pijn zal snel wegtrekken.

Op die manier is je vakantiedag ook weer gered.