VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo kweek je gratis je eigen tomaten

Tomaten zijn inderdaad heel gezond vanwege de lycopeen, een krachtige antioxidant. Daarom moet je tomaten dagelijks op je menu zetten. Dat is voortaan gegarandeerd gemakkelijk als je de tomaten zelf kweekt en dat lukt zelfs op de keukenvenster in een bloempot. Tomaten zijn inderdaad heel gezond vanwege de lycopeen, een krachtige antioxidant. Daarom moet je tomaten dagelijks op je menu zetten. Dat is voortaan gegarandeerd gemakkelijk als je de tomaten zelf kweekt en dat lukt zelfs op de keukenvenster in een bloempot.

 

Tomaten zijn erg lekker. Je kan ze in allerlei gerechten en bereidingen toepassen: van sausen tot rauwkostschotels. Vooral verse tomaten zijn interessant, lekker en ook gezond. Want tomaten bevatten veel lycopeen. Dat is een antioxidant die veel ernstige ziekten helpt voorkomen: van oogletsels, tot prostaataandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat als je één tomaat opeet, je daarmee het eeuwig leven verwerft. Maar tomaten zijn wel heel gezond en je moet ze dagelijks op het menu zetten.

Hoe doe je dat? Bij voorkeur door ze zelf te kweken, want dan heb je ze altijd ter beschikking.

En dat telen van tomaten kun je zelfs in eigen keuken, ook als je geen tuin hebt, geen plekje buiten om te zaaien, te planten en te oogsten.

Wat kan je doen?

Bewaar een tomaat van de soort die je graag eet. Snij er plakjes van zoals je dat zou doen voor een rauwkostschotel. Je kent die plakjes wel, met een harde rand en verschillende kamertjes aan de binnenkant met een viskeuze vloeistof waar je ook de zaadjes in aantreft. Over die zaadjes gaat het namelijk.

Je moet ze er niet uitpuren, je moet gewoon de schijfjes tomaat in een pot met compost of teelaarde stoppen. Dat lukt zelfs in een grote bloempot. Met een dun laagje aarde bedekken. Uiteraard begieten met fris water. Zet de pot nu op de vensterbank, geef elke dag wat water en wacht af.

Na enkele dagen zie je dat de zaadjes binnen in de tomatenschijfjes beginnen te kiemen en dat er kleine tomatenplantjes tevoorschijn komen.

Geweldig! Voortdoen nu en begieten en vooral ook geduld oefenen.

Na verloop van tijd zijn de tomatenplanten zo gegroeid, dat er vruchtjes aan komen te zitten, die nadien zullen rijpen.

Je kan natuurlijk de tomatenkiemen en plantjes ook buiten planten in de tuin en daar de natuur zijn werk laten doen. Eens de tomaten groter worden, moet je ze wel afschermen van de regen. Een klein afdakje in plastic is dan ideaal.

Maar je kan ze evengoed binnen in je huis blijven kweken en genieten van je eigen opbrengst. Veel plezier met je nieuwe gezonde bezigheid!