VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Is uw huis veilig voor kleine knaagdieren?

Kleine knaagdiertjes die vaak in huis worden gehouden voor de kinderen zoals cavia’s en hamstertjes, kunnen aan alles knagen, ook aan gevaarlijke objecten. Volg onze tips om onheil te voorkomen. Kleine knaagdiertjes die vaak in huis worden gehouden voor de kinderen zoals cavia’s en hamstertjes, kunnen aan alles knagen, ook aan gevaarlijke objecten. Volg onze tips om onheil te voorkomen.

 

Neen, we bedoelen niet muizen of ratjes, want die heb je beter verloren dan gewonnen. We bedoelen die lieve kleine diertjes waar kinderen vaak dol op zijn en die als vriend des huizes worden beschouwd: Guineese biggetjes, hamstertjes, cavia’s. Om de kinderen te plezieren laten ouders de diertjes vaak vrij rondlopen in huis. De beestjes zelf zijn daar gek op, want ze vergroten hun territorium en bovendien is het vaak een spelletje voor de kinderen om hun troeteldier te gaan zoeken.

Het liefst wordt een holletje gemaakt in de wasmand, of de kousenvoorraad, of een kartonnen doos. Tot daar is er niets aan de hand.

De vraag is en blijft: is je huis wel veilig voor deze diertjes. Neem bijvoorbeeld elektrische kabels, van de radio, van de computer, van de elektrische tandenborstel. Wees er van overtuigd dat knaagdiertjes niet beseffen dat daar elektrische stroom opzit en dat als ze er hun tanden inzetten dit eindigt met de “begrafenis van de cavia of het hamstertje”.

Knaagdieren zijn er voor gemaakt: ze knagen aan alles en nog wat. Kabels en snoeren vinden ze heerlijk om in te knabbelen, tot ze de schok van hun leven ervaren. Ook voor je kinderen moet je nadien opletten, want de snoeren kunnen dermate beschadigd zijn dat ze ook onveilig worden voor de mensen en zeker voor de kinderen in huis.

Maar er zijn nog meer dingen waar je moet voor uitkijken: potloden bijvoorbeeld. Daar worden ook met veel plezier aan geknabbeld. Vergeet niet dat de geverfde buitenkant van een potlood vaak lood bevat. Ook kinderen moeten er niet aan sabbelen.

Hetzelfde met speelgoed. Lees goed de verpakking om te controleren of er geen schadelijke stoffen in de verf zitten.

Ook sigarettenpeuken zijn een geliefkoosd bijtobject voor kleine diertjes. Maar… ze gaan er wel van dood.

Tenslotte moet je ook de temperatuur in de gaten houden, want sommige diertjes zijn niet bestand tegen zeer hoge temperaturen.