VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Je kat praat met lichaamstaal

Een kat brengt leven in huis, is een sociaal dier en kan zich zowel aan de woning als aan de personen hechten. Er moet wel een vertrouwensband zijn. Daarvoor moet je haar lichaamstaal leren interpreteren, want een kat kan natuurlijk niet vertellen hoe ze zich voelt. Een kat brengt leven in huis, is een sociaal dier en kan zich zowel aan de woning als aan de personen hechten. Er moet wel een vertrouwensband zijn. Daarvoor moet je haar lichaamstaal leren interpreteren, want een kat kan natuurlijk niet vertellen hoe ze zich voelt.

 

Een kat kan niet duidelijk maken hoe ze zich voelt, of ze een hekel heeft aan wat je met haar uitspookt, of ze ontspannen is of juist boos en of ze klaar zit om de grote sprong voorwaarts te maken, niet zoals Mao Tse Doeng, maar zoals echte katachtigen doen om hun prooi te bespringen.

Toch kunnen katten communiceren, ze doen dat met lichaamstaal.

Als een kat op haar rug ligt, of uitgestrekt languit op haar zij, dan voelt ze zich ontspannen, op haar gemak en totaal veilig.

Maakt ze daarentegen een bolle rug, zet ze haar staart naar achteren, en begint ze te blazen, dan is er onraad en heeft ze geen behagen in de situatie. Probeer de kat niet te benaderen, want je krijgt een lelijke klauw.

Hetzelfde als de oren plat liggen naar achteren gericht zijn, dan heeft de kat een probleem met de situatie.

Trippelt ze rustig heen en weer of komt ze in uw richting de staart recht omhoog en lustig heen en weer waaiend, dan heeft ze het duidelijk naar de zin en zal ze weldra met kop en snorharen zich tegen je benen vleien en aaien. Ze laat feromonen achter, geurstoffen die zijzelf en concurrenten kunnen waarnemen. Ze heeft een goedkeurend gebaar tegenover u gemaakt.

Zit ze met opensperde ogen te klappertanden en de oren plat in de nek, dan heeft ze een prooi in de gaten. Kijk maar door het venster, ze heeft wellicht een vogel gezien.

Als haar oren rechtop staan, dan heeft ze vertrouwen in de omgeving en de situatie, ook als ze met de staart rustig heen en weer wappert. Als de haren rechtop staan en de staart heftig over de vloer zwiept, dan is er onraad en moet je haar in de gaten houden.

Het feit dat de kat met de nagels in kasten en stoelen klauwt heeft geen vernietingsdrang als uitleg. Ze wil gewoon haar geurstoffen achterlaten en haar aanwezigheid bestendigen. Voorzie liever een krabpaal als je je meubels niet wil laten inkerven.

Tenslotte moet je het eten van een kat niet afpakken als ze bezig is met de maaltijd. Dat is vragen om problemen en je zal het gauw genoeg merken.