VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo spaar je energie in je diepvrieskast

Een halfvolle diepvrieskast verbruikt veel meer stroom dan een volle diepvriezer! Een halfvolle diepvrieskast verbruikt veel meer stroom dan een volle diepvriezer!

 

Een diepvrieskast is een geweldige uitvinding. Voedsel kan je er langere tijd in bewaren, veel langer dan in een gewone koelkast. Dat komt omdat het bacterieleven stil wordt gelegd, zodat verrotting of bederf wordt geblokkeerd of onnoemelijk wordt vertraagd.  In een koelkast is dat ook wel het geval, vooral als je de temperatuur beneden de vijf graden houdt, want dat is de ideale temperatuur voor een koelkast. Op die manier treedt bederf veel minder gemakkelijk op en krijgen bacteriën veel minder de kans zich te vermenigvuldigen en vergiftigingen te veroorzaken, wat in normale zomerse omstandigheden wel eens gebeurt.

In de diepvrieskast wordt de bewaartermijn enorm vergroot. Dat betekent dat je voedsel zelfs maanden “vers” kunt bewaren. Dat kost natuurlijk wat, vooral energie, want een diepvrieskast vreet stroom.

Gelukkig is daar de laatste tijd veel verbetering in opgetekend en de energieklasse speelt dus zeker een rol als je een nieuwe diepvrieskast moet aanschaffen.

Maar je kan zelf ook heel veel doen om het stroomverbruik te beperken.

Een diepvrieskast, of zelfs een diepvriesvak in de koelkast slurpen veel minder stroom als het vak of de kast vol zit. Best van al kan je de koelkast of het diepvriesvak in de frigo, of de diepvrieskast zelf zo vol mogelijk stoppen, want de producten houden mekaar koel.

Als er grote lege vakken zijn, kan je die beter opvullen met water om te laten invriezen, of ijsblokjes die je dan nog apart kan gebruiken. Je kan ook blokken isomo (piepschuim) in de plaats van de lege ruimte leggen, zodat op die manier het af te koelen volume verkleint.

Als er dan eens een stroompanne is, dan zal je minder last hebben van koelte-verlies, dan als er veel lege ruimte in de kast zit.

En als je alles zou samentellen op een jaar betekent dat een hele som.