VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo onderhoudt je best lederen zetels

Leder staat prachtig in huis, maar lederen zetels moeten ook goed onderhouden worden. Zo is het bekend dat leder slechter wordt als het te droog staat. Wekelijks het leder goed bevochtigen, is ideaal om het een leven lang schoon te houden. Leder staat prachtig in huis, maar lederen zetels moeten ook goed onderhouden worden. Zo is het bekend dat leder slechter wordt als het te droog staat. Wekelijks het leder goed bevochtigen, is ideaal om het een leven lang schoon te houden.

 

Leder is altijd mooi in huis. Het heeft stijl, het geeft cachet en een persoonlijke gezellige toets aan je interieur. Leder is wel een natuurlijk materiaal en daar moet je niet met scheikundige stoffen op los gaan, ook niet om ze te reinigen. Het grote probleem met lederen fauteuils is dat het leder te weinig vocht heeft. De ideale vochtigheid in je woning is tussen de 55 en 60 % relatieve vochtigheid. Als je dat niet bereikt, dan moet je waterverdampers bij de verwarming aanbrengen of een luchtbevochtiger aanschaffen.

Als je je lederen zetels een leven lang schoon wilt houden, dan moet je er voor zorgen dat het leder op tijd en stond goed bevochtigd wordt. Dat betekent dat je ELKE WEEK je lederen zetels flink nat moet maken met een spons. Gebruik hiervoor gedistilleerd water, en geen kraantjeswater. Je moet hier niet bang voor zijn, want het leder is echt bestand tegen water. De huid van dieren waarvan het gemaakt is, is daar ook tegen bestand.

De grote vijand van leder is uitdroging. Zorg dus voor voldoende vocht.

Het is ook verstandig om tweemaal per jaar de zetels goed in te vetten met speciaal daartoe bestemd leervet. Gebruik bij voorkeur het vet dat door de fabrikant van de meubels is aanbevolen. Gebruik geen ander vet of olie, je zou de zetels kunnen beschadigen.

Leder is ook de vijand van zweet. Het is dus niet goed voortdurend met het hoofd op dezelfde plaats tegen de zetels te leunen. Op die manier gaan zich vettige kringen aftekenen op het leder en die krijg je er nog moeilijk uit verwijderd. Als je toch heel knus in de zetel wilt “hangen” gebruik dan een handdoekje, of een doekje dat je op het leder legt en dat je nadien kan wassen. Zo blijft het leder van je zetel altijd mooi.