Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Voedsel kan je best van tevoren klaar maken en langer vers, koel of warm bewaren dankzij onze tip, zodat je zelfgemaakte spijzen kan genieten op het gepaste moment zonder gehinderd te worden door het tijdstip van bereiding.

 

Niet iedereen heeft de luxe om de hele dag met het huishouden bezig te kunnen zijn. Dat was vroeger zo, want huismoeders waren ongeveer vijf uur per dag bezig met de keuken, het voedsel en het opruimen en netjes houden van de woning en de omgeving. De rest besteedden ze aan de opvoeding en hun man. Daar is door de evolutie van de maatschappij enorme verandering in gekomen.

Waar vijftig jaar geleden gemiddeld vijf uur per dag aan het bereiden van het eten werd besteed, is dat nu gemiddeld tussen de tien minuten en een half uur. Meestal is dat beperkt tot een kwartiertje, omdat veel voedsel kant-en-klaar wordt gekocht. Dat betekent dat de warenhuizen en grootkeukens beslissen over wat je eet, hoe je het klaar maakt en hoe je gezondheid er over een tijdje zal uitzien. Want veel van dat voedsel is te vet, te zoet, omdat het sterk gesuikerd is, en ook te zout. Bovendien bulkt het van de bewaarmiddelen, kleurstoffen, aroma’s en smaakversterkers. Hoe wil je dat de maatschappij gezond blijft?

Zalig de gezinnen waar nog vers voedsel wordt bereid en wordt gegeten. Dat is niet altijd evident omdat vaak de tijd ontbreekt. Die tijd kan je best wel uitkopen door kleine trucjes toe te passen.

Zo kan je bijvoorbeeld bij het klaar maken van het eten er voor zorgen dat iets langer warm blijft, zodat je het van de middag tot de avond behoorlijk vers, maar tegelijk warm kan houden. Ook als je uit werken gaat is dat mogelijk, hoewel je niet overal de beschikking hebt over een koelkast of een opwarmoventje.

Wat kan je doen?

Om te beginnen kan je vloeibaar voedsel in een thermos bewaren. Daarin blijft het niet enkel goed afgesloten van de buitenwereld en van besmetting, maar behoudt het ook zijn warmte. Dat kan je doen met soepen, dranken, vloeibaar voedsel, maar ook rijst, puree en sausen.

Een andere truc is het voedsel in de microgolf oven te leggen, omdat die doorgaans goed geïsoleerd is, behoudt het voedsel langer zijn warmte. Je kan de schotels ook in aluminiumpapier wikkelen zodat de warmte of de koelte behouden blijft. Nadien is het een “koud kunstje” om alles weer op te warmen voor koude spijzen en het warme voedsel kan je meteen gebruiken.

Op die manier kan je het eten zelf van tevoren klaar maken, goed bewaren, meenemen naar het werk en ze genieten op het gepaste moment zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het tijdstip van bereiding.

 

Pompoen is bijzonder gezond. In de plaats van er grillige figuren mee te maken, kan je ze beter opeten. Dat is goed voor het hart en de immuniteit.

 

Je ziet ze nu zowat in elke wijk: de pompoenen met lichtjes in. Een beetje spookachtig en een eigenaardige gewoonte die uit de States is overgewaaid. In de plaats van wat boeman te spelen, kan je je beter te goed doen aan de pompoenen en ze liever opeten of gebruiken in lekkere bereidingen zoals pompoensoep. Want pompoenen dienen niet om vooral kinderen schrik aan te jagen, maar wel om de gezondheid te verbeteren en dat doen ze ook, vooral als je ze opeet.

Pompoen bevat veel kalium, net als bananen en dat is goed voor het hart. Het helpt de bloeddruk te normaliseren en verhoogt de HDL-cholesterol. Dat is de goede cholesterol die maakt dat het teveel aan LDL weer wordt gerecupereerd.

Pompoen bevat ook behoorlijke hoeveelheden provitamine A. Die wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A. Dat is de vitamine van het nachtzicht. Je kan in het donkere inderdaad beter zien en je weerstand vergroten als je voldoende vitamine A opbouwt.

Omdat een overdosis aan vitamine A toxisch is, kan je ze beter natuurlijk nemen en dat is best onder deze vorm: provitamine A bijvoorbeeld uit pompoen, maar ook uit wortelen, bataat of zoete aardappel en het is nu de tijd van de pompoen.

Pompoen bevat eveneens vitamine C, kalium, ijzer, foliumzuur, vitamine E en veel lange vezels. Dat betekent dat pompoen boordevol antioxidanten zit en derhalve ideaal is voor een sterk immuunsysteem. Het verhoogt de weerstand en helpt de winterse kwalen af te weren. Daarom moet je nu pompoen eten: voor een ijzersterke weerstand, voor een gezond hart, voor een goede bloedsomloop en voor een heldere kijk ook bij nacht.

 

Komkommer is zowel een lekkere als een gezonde groente, maar bewijst ook goede diensten voor de gezondheid! Het is zelfs een slankmaker!

 

Tegenwoordig kan je komkommers het hele jaar krijgen, hoewel het eigenlijk een typische zomergroente is. Het brengt vorm, kleur en ook smaak in vele schotels. Ze zijn heel lekker, passen bij elk rauwkostschoteltje, maar kunnen ook in vele recepten als belangrijkste ingrediënt gebruikt worden. Komkommers ogen lentefris. Ze bevatten, maar liefst 97% water, dus weinig voedingswaarde en amper 14 cal per kg. Ze bevatten wel vitamines B en C. Maar er zijn meerdere redenen om geregeld komkommers op het menu te zetten.

Komkommers zijn gezond, zijn rauw ook erg lekker en hebben naast de vitamines die ze bevatten ook nog veel andere kwaliteiten: als laxeermiddel, ze verwijderen toxines en bestrijden waterzucht en wekken de eetlust op.

Komkommers bevorderen de vertering, zuiveren het bloed, genezen jicht, zorgen voor de slanke lijn, terwijl het sap zelfs nierstenen zou oplossen en de huid in goede conditie zal houden.

Komkommer is zeer dorstlessend, lost urinezuur op en verwijdert overtollig vet: goed voor zwaarlijvigen.

Komkommer en augurk kunnen zowel bij vlees als in sausjes worden gebruikt.

Zoals met vele kruiden en groenten die lekker in de keuken kunnen gebruikt worden, hebben komkommers ook een tweede leven als geneeskrachtig kruid.

Brandwonde: vers sap op de brandwonde kalmeert en pulp als pommade, verzacht.

Huid: gezicht met gezouten kookwater inwrijven dit als schoonheidsmiddel voor het gelaat. Inwendig: vers sap. Uitwendig: tot moes geraspte vers geschilde komkommer als masker.

Koorts: vers sap verkoelt.

Maag: voor een gevoelige maag moet je komkommer gekookt opdienen. Daardoor verteert het voedsel beter. Je kan ook enige schijven aan groentesoep toevoegen.

Verslankend: een flinke portie salade van komkommer met knoflook, gehakte peterselie, olijfolie en citroensap houdt of maakt slank.

Zonneslag: vers sap kalmeert.

Vooral als sla wordt de verfrissende komkommer, die vitaminerijk maar caloriearm is (20 cal per 100 g) gewaardeerd door „lijnbewuste” mensen die naar gezonde voeding streven.

Deze groente is makkelijker verteerbaar zo je ze schilt en met wat zout laat trekken: in schijfjes gesneden en bestrooid met grof zout gedurende een of twee uur laten rusten.

Denk eraan de zaadjes te verwijderen en daarna de komkommer goed te spoelen onder stromend water, anders zou de groente te zout kunnen zijn. Je kan ze dan op smaak brengen met een vinaigrette of met verse room en kruiden.

Gekookt verteert de komkommer nog gemakkelijker. Die kan als gewone groente gegeten worden ofwel gevuld opgediend worden.  Kies altijd mooie ronde komkommers.

 

Walnoten hebben een gunstige uitwerking op het hart- en bloedvatenstelsel. Er komen minder hartziekten voor bij patiënten die geregeld walnoten en de olie ervan op het dieet zetten.

 

Wie goede genen heeft mag zich gelukkig prijzen, want die beschikt over een betere gezondheid en een mooier perspectief. Maar de genen zeggen niet alles. Ook de levenswijze heeft een heel belangrijke invloed op onze gezondheid. Zo is het duidelijk dat roken, alcohol en ongezond voedsel de goede genen kunnen overvleugelen en ondanks de mooie start, het leven toch sterk kan verkorten en de gezondheid kan verstoren. We hebben er dus alle belang bij gezond te eten en te leven. Gezond voedsel is fruit, groenten, en vis. Vlees, suiker en kunstmatige middelen plus geraffineerd voedsel zijn beslist minderwaardig en nadelig voor een lang leven en een goede gezondheid.

Tot gezond voedsel behoren vis vanwege de Omega-3 vetzuren en noten, om dezelfde reden. Noten bevatten niet enkel gemakkelijk absorbeerbare eiwitten, maar ook onverzadigde vetten. In de natuurgeneeskunde werd thee van tussenschotten van noten gebruikt ter versterking van de hartspier. De effectiviteit daarvan werd bevestigd door een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in het medische vakblad Annals of Internal Medicine. Door een onderzoeksteam werd een dubbelblindstudie uitgevoerd onder een groep proefpersonen. De ene helft kreeg een mediterraan dieet waarin veel groenten, fruit, olijfolie en vis zaten. De tweede groep kreeg een gelijkaardig dieet, maar daarin werd de olijfolie vervangen door notenolie en er werden in de gerechten ook meer noten opgenomen. Het hoge gehalte aan onverzadigde vetten had een gunstige uitwerking op het cholesterolgehalte waardoor deze patiënten  minder kans hadden getroffen te worden door een hartziekte.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat vis vervangen wordt door noten, maar beide zijn echt complementair in een gezond dieet. Wie dagelijks een handjevol noten eet (vooral walnoten) bewijst zijn hart en de circulatie een goede dienst. Vervang daarom vlees eens door een notenburger, of voeg geraspte of geplette noten toe aan muesli of bak er brood mee. Gewoon noten eten uit het vuistje is ook al supergezond uiteraard.

Bovendien hebben noten het voordeel dat ze lang bewaren. Wie een beetje last heeft met de bittere smaak van walnoten, kan het gele vlies van de noot weg peuteren en op die manier genieten van de zachtere smaak. Het resultaat voor de gezondheid is trouwens hetzelfde.

En natuurlijk kan je van de goede eigenschappen voor hart en circulatie gebruik maken dankzij de Omega-3 vetzuren in vette vis. Daarom is Omega-3 visolie van Nutribell ideaal. Je kan het online bestellen via www.nutribell.be of via www.almed.be of via www.boverte.com

 

Je wil een haag of een draad rond jouw tuin plaatsen? Dan is  niet alles zomaar toegelaten. De gemeente waar je woont, kan je uitsluitsel geven.

 

Veel mensen voelen zich niet veilig in open bebouwing, tenzij hun tuin en huis helemaal afgeschermd is. Bij voorkeur met een muur, maar zeker met een draad en begroeiing. Niet alle buren zijn daarmee gediend en sommigen die ernaast wonen en slechts een kleine tuin hebben, zouden liever geen afsluiting zien, om op die manier samen te profiteren van een “nog grotere tuin”. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van de eigenaar van de grote tuin, die niets liever wil dan meer privacy en een groter gevoel van veiligheid. Bovendien geeft een afgesloten tuin ook meer zekerheid en veiligheid voor de kinderen. Op die manier kunnen ze gemakkelijker binnen “het domein” worden gehouden.

De vraag is: wat mag er en vooral wat mag er niet. Want niet op alle plaatsen is zomaar alles toegelaten.

Bijvoorbeeld zo moet je uitmaken en zeker weten hoever je van een scheidingslijn moet blijven als je een draadafsluiting rond de tuin wil plaatsen. Er zijn ook verschillende andere mogelijkheden, zoals: de ene kant die is afgezoomd met een muur of een haag, terwijl het achteraan open is, of omgekeerd.

Hoever moet jouw draad van deze afscheidingen staan?

Eigenlijk is het duidelijk: Voor dergelijke problemen kan je je best en veiligst wenden tot de technische dienst van de gemeente, waar men je zal inlichten over de plaatselijke gebruiken, die verschillen van stad tot stad, van gemeente tot gemeente. Het maakt het dus onmogelijk een algemene regel voorop te stellen.

Het kan zijn dat in jouw stad of gemeente geen plaatselijke gebruiken zijn voorzien. Dan gelden de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek en het Veldwetboek (wet van 7 okt. 1886). Deze bepalingen kan je eveneens opvragen op de technische dienst van de gemeente waar je woont.

Sommige gemeenten voorzien dat je drie meter van de scheidingslijn moet blijven voor hoge bomen, terwijl dat in andere gemeenten acht meter is.

Als een boom er meer dan 20 jaar staat, heeft hij “rechten” verworven en mag je hem zomaar niet rooien.

 

Een nachtje hard werken of een nachtje fuiven laten allebei hun sporen na op het gezicht. De ogen zien er vermoeid uit en je hebt wallen onder de ogen. Daar kan je dankzij onze tip snel korte metten mee maken.

 

Het gebeurt wel meer dat het je dagje niet is. Dat ligt heel vaak aan wat er de dag tevoren is gebeurd: te lang opgezeten, te laat gewerkt, wat te diep in het glas gekeken, te lang op zwier geweest, te lang op kantoor gezeten, enz. Het kan allemaal, maar dat zie je ’s anderendaags beslist in de spiegel. Je kan geen mirakels verwachten door een pilletje te slikken en alle ongemakken als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen, maar je kan wel een magische truc toepassen die je op een kwartiertje tijd weer fit en mooi maakt.

Om te beginnen moet je na zo’n nachtelijke fuif, of een werkmarathon zeker veel water drinken. Drink bij het opstaan meteen een glas lauwwarm water. Baden Powell raadde dat ook al aan zijn scouts aan. Op die manier kan het lichaam zich weer perfect hydrateren.

Neem een warme douche en daarop een koude na-douche, kort, maar krachtig. Dat laat het bloed flink door je lichaam stromen.

En de avond tevoren moet je eerst even een kop groene thee zetten en nadien de theebuiltjes in de koelkast leggen. ’s Morgens haal je de zakjes er weer uit en leg je die op de oogleden en onder de ogen. Uiteraard moet je twee zakjes hebben.

De polyfenolen in de thee en de beperkte hoeveelheid cafeïne doen nu hun adstringerend werk: ze zorgen er voor dat de verlepte huid weer aanspant. De wallen onder de ogen verdwijnen en je ziet er na een poos weer keurig uit. Laat de theebuiltjes er ongeveer een goede tien minuten op liggen en zo zal de natuur haar werk doen.

Nu ben je helemaal klaar om een flink fruitontbijt te nemen en de dag tegemoet te huppelen. Je dag is op die manier al goed begonnen.

 

In de winter hebben je haren meer te lijden van het klimaat dan in de zomer. Hoe moet je de haren van de ondergang of van beschadiging redden?

 

Het is wel nog geen echte wintertijd, maar toch voelen we de winter naderen. We zien het aan de vallende bladeren, de lichte nachtvorst, de kortere dagen, de griezelige pompoenen die als eigenaardige schimmen aan de voordeuren staan, de kerkhofbloemen enzoverder enzovoort.

Misschien heb je er zelf geen last van, maar je huid en je haren in elk geval wel.

Als de kou zijn intrede doet, beginnen we woningen en kantoren sterker te verwarmen. Gevolg: de huid en het haar dehydrateren, verliezen hun vocht, omdat ook de luchtvochtigheid niet voldoende is binnen.

Dat is niet enkel slecht voor de meubelen en parketvloeren, maar ook voor huid en haar.

In winterse omstandigheden begint het haar bros te worden, voelt minder soepel aan en raakt beschadigd, waardoor het gemakkelijker uitvalt of bij het kammen en borstelen nog meer beschadigd wordt en kan worden uitgetrokken, soms met hele klissen tegelijk.

Wat kan je er aan doen?

Om te beginnen moet je grote hitte vermijden, zoals het droog föhnen van de haren na de wasbeurt of de douche. Gebruik ook geen hete krultangen, want daardoor wordt de haarschacht absoluut en onherroepelijk beschadigd. In de plaats van het haar snel te willen drogen, kan je het haar in een dot draaien en er een handdoek rond wikkelen. Drogen met koele lucht is trouwens veel beter voor de haren. En als je toch droogtangen gebruikt, kies dan liever een tang in keramisch materiaal in de plaats van in metaal.

Hydrateer ook je haren, niet zozeer met een conditioner, maar met een natuurlijke olie, bijvoorbeeld op basis van kokosolie. Vergeet ook niet dat veelvuldig kleuren en ontkleuren van de haren erg schadelijk is voor de gezondheid van het haar. Het duurt maanden eer de beschadiging er is uitgegroeid.

 

Een kat hecht zich meer aan een omgeving dan aan mensen. Bij een hond is dat andersom. Maar als je wilt dat je kat zich goed voelt bij jou, dan moet je haar omgeving leuk maken. Dankzij onze tips lukt dat zeker.

 

De kat kan het je natuurlijk niet vertellen wat ze wel of niet verkiest, maar je kan het wel zien of vermoeden aan de hand van haar gedrag. Het grote verschil met een hond is dat de kat zich thuis moet voelen in een omgeving en een kader, terwijl de hond eerder gericht is op mensen, vooral op zijn baasje.

Een kat zal het baasje wel waarderen, maar dat verloopt via de omkadering, het milieu waarin ze al dan niet gedwongen moet leven.

Als die omgeving niet helemaal naar de zin van de kat is, dan kan het beestje daar met angst op reageren. Een schuwe kat is een ongelukkige kat. Wat moet je dan doen om je kat gelukkig te maken zodat je zelf ook plezier beleeft aan de gelukkige kat.

Om te beginnen moet je vermijden dat je kat de omgeving niet prettig vindt, waardoor ze angstig wordt.

-Zo moet je zeker haar dagelijkse routine niet willen veranderen. Een kat is een gewoontedier. Als je haar plots op een andere plaats eten geeft of op een ander tijdstip, is het beestje in de war.

-Katten zijn carnivoren. Dat betekent dat ze absoluut dierlijke eiwitten nodig hebben: vlees of vis. Kattenvoer bevat deze ingrediënten. Geef haar ook het eten dat ze gewoon is.

-Zorg er voor dat de kat ook buitenlicht kan waarnemen. Dat betekent dat je als je uit werken gaat, de kat met open gordijnen naar de wereld moet laten kijken, of via een kattenluik de toegang naar buiten, de tuin bijvoorbeeld, mogelijk moet maken.

-Lichte, zachte muziek wordt door katten gewaardeerd. Luide knallen, en zeer luide muziek, of geruzie met geroep onder mensen veroorzaken stress en afschuw bij katten. Geen luide housemuziek, of de kat voelt zich niet prettig!

-Wees voorzichtig met sterke geuren: geurkaarsen, sprays, aroma’s enz. Katten hebben liever geen kunstmatige geurtjes, daar balen ze van, want het behoort niet tot hun natuurlijke biotoop.

-Streel je kat regelmatig als ze dat prettig vindt. Dat merk je gauw als ze zich op je schoot neervlijt als je bijvoorbeeld tv kijkt of leest. Ook als ze begint te spinnen of met de staart wiebelt, is dat een teken van welbehagen.

Op die manier zal je kat toch aanhankelijk zijn en blijven en beleef je er zelf ook heel veel plezier aan.

 

Vorig weekend noodweer in Italië met talrijke doden. Hoe kan je je daarop verstandig voorbereiden. Hetzelfde voor de winter die zeker in aantocht is.

 

Je denkt dat het enkel anderen kan overkomen, maar dat zou wel eens een grote vergissing kunnen zijn. Hopelijk vergissen wij ons, maar op elk moment kan in deze omstandigheden van de wereld, met zijn nukkigheden van het klimaat en zijn politieke en economische malaises een onverwachte ellende opdoemen. Daarop kan je best voorbereid zijn. Bovendien hebben we lang genoten van een heerlijke zomer en een perfecte nazomer, maar ook dat zou wel eens andersom kunnen uitpakken met een snelle en bikkelharde winter. Ook daar kan je je best op voorbereiden.

Als de winter in aantocht is, kan je voor jezelf evenals voor de kinderen best warme schoenen en waterdichte laarzen voorzien. Zorg dat jezelf noch de kinderen last hebben van natte voeten, want dan zijn ontstekingen en verkoudheden erg goedkoop. Die waterdichte en warme laarzen kan je best vooraan in de gang of bij de inkom van je huis achterlaten. Hoe doe je dat? Leg van tevoren een dagblad open bij de ingangsdeur en laat de kinderen daar hun laarzen uittrekken. Op die manier zal je verhinderen dat ze het hele huis nat maken en van sneeuw- of andere stempels voorzien. Het krantenpapier zal het water en de sneeuw absorberen en je hoeft de krant nadien gewoon maar weg te gooien in de papiermand of -bak ofwel op te stoken in de kachel of open haard. Zorg dat je voldoende kranten verzamelt, want het kan dagen achtereenvolgens slecht weer zijn.

En dan de rampen. Hopelijk blijven we er van gespaard, maar dat dachten de Italianen ook tot vorige week in het hele schiereiland, inclusief Sicilië de hel losbarstte. Miljoenen bomen vernield, waardoor het minstens twee eeuwen zal duren vooraleer de natuur zich hersteld heeft. Plus meer dan tien mensen die het leven lieten.

Hoe kan je je daartegen wapenen? Stormschade kan je niet voorzien, maar je kan er wel voor zorgen dat alles wat los zit, goed vast wordt gemaakt en dat wankele toestanden hersteld worden. Zorg dat je auto altijd is volgetankt zodat je desnoods weg kan rijden. Zet ook een reiszak klaar met de noodzakelijke spullen waardoor je een paar dagen kan overleven zonder de hulp van anderen: warme kleding, ondergoed, tandenborstel, de noodzakelijke medicijnen, handdoeken, zeep, schone sokken, paspoorten, en proviand voor een paar dagen. Als er een dreiging is dan heb je de reiszak maar in je auto te gooien en naar familie of vrienden te rijden. Zorg er ook voor dat je op tijd afspreekt met familie of je bij hen welkom bent in geval van nood en voor hen hetzelfde of ze bij jou welkom zijn.

“Be prepared” zei Baden Powell. Maar nogmaals: hopelijk gebeurt er niets, maar je kan niets nog voorspellen en het vergt geen investering om je voor te bereiden. Je leven en dat van je gezinsleden en je kinderen kan er van afhangen.

 

Wasverzachters zijn een ruïne voor de vezels van je handdoeken. Je kan beter zelf een natuurlijke wasverzachter maken. Dat is beter voor je handdoeken en voor je huid.

 

Zachte handdoeken zijn een weelde als je ’s morgens uit de douche stapt of ’s avonds een relaxerend warm bad hebt genomen. Heerlijk om je nadien met een zachte handdoek die al het water opneemt, kunt afdrogen. Die zachte handdoeken krijg je natuurlijk niet vanzelf. Het begint met de aanschaf. Koop dus handdoeken van goede kwaliteit in katoen. Een synthetische stof neemt het vocht niet op, het veegt het gewoon weg, maar dat is een groot verschil. Katoenen handdoeken zijn de beste. Katoenen stoffen voor kleding, sokken en ondergoed zijn trouwens ook beter voor de huid en je gezondheid. Vermijd synthetische vezels. Ze zijn misschien wel goedkoper en sterker, maar je krijg van katoen veel meer comfort in de plaats. Alles wat natuurlijk is, is trouwens beter. Het vernuft van de natuur is zoveel groter dan dat van de mens die middelen maakt om er geld aan te verdienen, niet omdat het beter is.

Dus je hebt handdoeken van katoen en die moeten dik geweven zijn. Koop dus niet de goedkoopste, dat is uiteindelijk jezelf een beetje (laten) bedotten. Wat ook invloed heeft op de absorbeerbaarheid en de zachtheid van de handdoek is de wijze waarop hij wordt gewassen. Meestal gebeurt dat in de wasmachine. Dat op zich is niet het probleem, maar wel de kwaliteit van het waswater. In onze streken is het leidingwater veelal sterk kalkhoudend. Daarom gebruiken de meeste mensen in de wasmachine een wasverzachter. De synthetische wasverzachters zetten zich op de vezels van de handdoek, waardoor de absorbeerbaarheid ook vermindert, maar uiteindelijk ook de kwaliteit negatief beïnvloedt. Je handdoeken gaan zeker minder lang mee als je dikwijls of zeker als je altijd wasverzachter gebruikt.

Wat moet je dan doen? Geen wasverzachter gebruiken en met hard water wassen? Zeker niet. Maak gebruik van de intelligentie en de hogere kwaliteit van de natuur en maak zelf je natuurlijke wasverzachter. Dat is heel simpel: pers een citroen uit en voeg er een half kopje appelazijn of bio-azijn aan toe. Doe dat in de wasmachine zoals je anders je gewone synthetische wasverzachter zou hebben gebruikt.

Aan het laatste spoelwater kan je nog een druppeltje etherische olie bijvoorbeeld van lavendel toevoegen zodat je handdoeken heerlijk geuren.

Op die manier heb je gewassen met zacht water, gaan de vezels minder gemakkelijk kapot en zullen je handdoeken beter het water van je huid opnemen en wrijf je ook geen synthetische wasverzachter op  je huid.