Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Besmettingen en voedselvergiftigingen vinden meestal in de eigen keuken plaats. Wat moet je doen om dat te vermijden.

 

Je denkt dat de meeste voedselvergiftigingen op hotel of op restaurant gebeuren? Dan denk je verkeerd. De meeste mensen lopen een voedselvergiftiging op in hun eigen huis, want in de keuken wemelt het altijd van de bacteriën.

Natuurlijk kun je ook ziek worden op restaurant, vooral in warme gebieden en als je ze onzorgvuldig uitkiest, of ijsjes eet uit de hand op straat, gekocht bij een venter die het niet zo nauw neemt met de hygiëne. Vooral in zuiderse landen moet je voorzichtig zijn. Gaarkeukens op hotel, of buffetrestaurants in sommige hotels leveren echt minderwaardig voedsel. En als het te lang wordt warm gehouden, is de kans groot dat het voedsel een bacteriebom wordt.

Maar dat kan evengoed bij u thuis gebeuren, want ook daar is hygiëne een topprioriteit. Volgens een Amerikaanse studie wemelt het in de meeste keukens zo erg van de bacteriën dat 80 procent van alle infecties ten gevolge van besmette voedingswaren terug te voeren is op een gebrek aan hygiëne in keukenvertrekken. Keukenprinsessen en keukenprinsen moeten dus vooral letten op de reinheid van sponzen, vaatdoeken en -borstels en de kranen.

Het is niet enkel het voedsel dat rechtstreeks verantwoordelijk kan zijn voor besmettingen, maar vooral ook de wijze waarop de vaat wordt gedaan en de properheid van handdoeken waarmee de vaat wordt afgedroogd. Vermijd ook zoveel mogelijk het gebruik van houten voorwerpen (zoals roerlepels, werktabletten e.d.) omdat ze moeilijker te reinigen zijn dan kunststof exemplaren. Houten snijplanken zijn vaak een bron van besmetting, vooral als daarop zowel rauw voedsel als gekookt voedsel wordt aangesneden.

Hou daarom rauw voedsel weg van bereid voedsel. Die mogen absoluut niet met elkaar in aanraking komen. En laat alles zo lang mogelijk in de koelkast achter. Ontdooien doe je op het laatste moment! Warm ook nooit restjes op, vooral niet bij warm weer. En zet je koelkast altijd lager dan vijf graden, zo krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen.

 

Lamellengordijnen oftewel jaloezieën trekken doorgaans veel stof aan. Dankzij onze tip zullen die voortaan langer schoon blijven.

 

Je houdt van privacy als je dat zelf wilt en je wilt uitkijk op de straat ook wanneer je dat zelf wilt. Dan zijn jaloezieën, ook wel lamellengordijnen of luxaflex genaamd, een goede oplossing.

Doorgaans zijn die gemaakt van kunststof of van aluminium, soms van hout. Dat betekent wel dat ze gemakkelijk stof aantrekken vanwege de statische elektriciteit. Als je dan even de lamellen opzij duwt om een betere uitkijk te hebben, dan blijven vingerafdrukken op de lamellen zitten, ofwel kan het vet van je vingers overgebracht worden op de lamellengordijnen.

Niet fraai om te zien. Bovendien zien de meeste mensen er tegen op om die te reinigen. Dat is ook geen eenvoudige klus, want je moet elke lamel zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant schoon maken.

De reden ook waarom jaloezieën zo gemakkelijk stof en vuil aantrekken is omdat die doorgaans voor een raam hangen waar ook de radiator onderaan staat. Dat betekent dat er veel luchtcirculatie is en dat brengt stof en vuil mee.

Wat kan je doen? Veeg ze af met een vochtige doek met een oplossing van één deel citroensap op twee delen warm water. Het zuur in de citroenen vormt een barrière die voorkomt dat het stof zich neerzet op de lamellen en blokkeert ook de statische elektriciteit, zodat het stof vooral wordt afgestoten.

Als je dat een paar keer hebt gedaan zullen je jaloezieën veel langer schoon blijven, zodat je de schoonmaak langer kan uitstellen en bovendien is het uitzicht op je vensters nu veel aangenamer!

 

Migraine maakt het leven van vele vrouwen tot een hel. Wat kunnen ze er aan doen?

 

Ruim dertig percent van de vrouwen heeft af en toe oftewel geregeld migraine. Meestal gaat het gepaard met de eisprong en de maandstonden. Sommigen hebben er dus tweemaal per jaar last van. Als het hormonaal gebonden is, zijn ze gelukkig als het ophoudt bij de menopauze. Gewoonlijk is dat ook zo.

Ook mannen kunnen migraine hebben, maar dat komt niet zo vaak voor. Hier is de oorzaak meer door leverproblemen of door stress.

Het zijn doorgaans erg punctuele en heel precieze mensen die last krijgen van migraine. Maar wat doe je er aan? Ze gruwen op dat moment van lawaai en licht en als ze er minder last willen van hebben helpt het om in een donkere ruimte stil te blijven liggen en een dagje te vasten.

Migrainelijders weten hoe gruwelijk zo’n plotseling opkomende en vaak vele uren durende aanval van haast ondraaglijke hoofdpijn kan zijn. Ze zullen daarom beslist dankbaar zijn met het lijstje van tips die we speciaal voor hen bijeengesprokkeld hebben:

1. Vermijd zoveel mogelijk dat de boog te strak gespannen staat: stress en spanningen werken migraine in de hand.

2. Verdeel je werk zo evenwichtig mogelijk over de hele week. Vermijd vooral dat je de grootste portie werk op één enkele dag samenperst.

3. Alle taken in je eentje opknappen, is dapper maar dom. Probeer daarom zoveel mogelijk klusjes te delegeren. Vraag aan alle huisgenoten om mee te helpen in het huishouden.

4. Leid een zo regelmatig en routineus mogelijk leven: eet altijd op hetzelfde tijdstip, ga altijd op hetzelfde uur naar bed, zet je wekker altijd op hetzelfde uur van ontwaken.

5. Kijk niet te lang achtereenvolgens naar de televisie: het geflikker van het beeldscherm kan een aanval ontketenen.

6. Las regelmatig relaxerende momenten in: die geven je de kans tot rust te komen en voorkomen overspanning.

7. Zorg voor voldoende frisse lucht: ga elke dag wandelen en vermijd plaatsen waar het druk is of waar gerookt wordt.

8. Indien je een aanval voelt aankomen, ga je best languit op bed liggen en adem je een aantal keren diep in en uit.

9. Vermijd zware en te gesuikerde kost. Spaar je lever en je kan veel aanvallen voorkomen.

10. Drink geen alcohol, mijd tabak en bij een aanval kan een kopje sterke koffie met citroensap (jawel) de aanval bekorten.

 

Te veel zeep gebruiken en zich niet goed afdrogen na het bad, is vragen om problemen.

 

Het is prettig zich netjes te voelen, het besef te hebben dat men een zuivere huid heeft. Water is een prima reinigingsmiddel. Af en toe kan je zeep gebruiken, vooral voor handen die echt smerig zijn. Maar overdrijf niet met zeep en wrijf je niet dagelijks of, zoals sommigen, meerdere keren per dag van kop tot teen met zeep in.

Blijf ook niet urenlang liggen weken in een ligbad met sterke detergenten, badschuimen en geurende waters. Het resultaat zou wel erg bedroevend kunnen zijn. De huid heeft geen voordeel van dergelijke producten, integendeel. De zure beschermmantel wordt aangetast, de bacteriën die je nochtans nodig hebt op de huid laten het afweten en je krijgt irritatie, of schimmel.

Hoeveel dames komen niet bij de gynaecoloog terecht met enorme jeuk: zeep is vaak de schuldige of gebruik van een besmette handdoek, of overbrengen van schimmels via kleding, handdoeken, neerzitten op houten bankjes in kleedhokjes van turnzalen of zwembaden.

Er zijn trouwens niet alleen de schimmels, maar een groot aantal bacteriën die huidaandoeningen kunnen veroorzaken: lichtbruine verkleuring, roodheid en jeuk zijn aanduidingen dat er wat hapert. De arts kan een controle uitvoeren met een UV-lamp. Kleurt de huid vurig rood, dan zijn bacteriën verantwoordelijk voor het probleem.

Vergeet ook niet dat dergelijke aandoeningen heel besmettelijk zijn. Via handdoek, washandje, zelfs via de vloer in de badkamer kunnen ze van de ene op de andere persoon overgaan.

Eén van de meest voorkomende aandoeningen terzake is niet alleen de schimmelaandoening in de intieme zone, maar ook voetschimmel, waarbij een open verwonding ontstaat tussen de tenen. Goed schoonmaken en smeren van zalfjes helpen nooit. Je kan proberen via goedaardige bacteriën de zaak te herstellen: citroen of azijn aanbrengen tussen de tenen om de zure beschermmantel op de huid te restaureren.

Als je gaan zwemmen bent, een bezoek hebt gebracht aan de sauna, in je eigen badkamer hebt rondgeklunst, dan moet je er voor zorgen dat je je niet alleen goed afdroogt, maar dat je pas kleren aantrekt als de huid echt helemaal droog is. Ook onder de oksels, de navel en de buik, de genitaliën en tussen de tenen moet je je werkelijk bijzonder goed afdrogen. Gebruik liever een handdoek te veel dan een te weinig en gebruik telkens ook een verse nog niet gebruikte handdoek. Leen ook nooit handdoeken of washandjes uit. Bacteriën houden van vochtigheid. Geef ze geen kans, dan blijft je veel ellende bespaard.

 

De lente is vroeg dit jaar, ondanks de regen van de jongste dagen, maar dat betekent ook dat de overgevoelige reacties vroeg zijn.

 

Wie er last van heeft, heeft het dit voorjaar toch al een paar keer kunnen ondervinden: Allergie!

Waar de meesten zeggen: leve de lente, leve het mooie weer, leve de tochten in de prachtige open natuur, de wandelingen in de velden, krijgen anderen last met die eeuwige niesbuien, tranende ogen, hoestbuien en de verschrikkelijke jeuk. Een calvarie voor de allergische patiënt.

Gelukkig hoef je er je hele leven niet door getreiterd te worden. Er zijn inderdaad oplossingen. Er is een eerste uitweg: zeeman of zeevrouw worden, maar daarvoor is niet iedereen geschapen. Gelukkig bestaan er verschillende preparaten, zelfs natuurlijke producten om het lichaam te desensibiliseren tegen dergelijke kleine drama’s.

Andere oplossing: binnen blijven. In sommige woningen is dat geen probleem, je houdt deuren en ramen dicht en de klimaatsinstallatie, airconditioning zoals dat met een mooi klinkend woord wordt gezegd, houdt de pollen en de stuifmeelkorrels buiten. Tot zover niets aan de hand. Maar als die klimaatsregeling er niet is, en je houdt deuren en ramen toch dicht, dan hoeft het niemand te verwonderen dat de situatie erger wordt. Door pollen? Neen door schimmels en ander „ongedierte”. Wat doe je daaraan? Kan je je opsluiten in je woning en ontsnappen aan de allergie-kick? Hoe kan je je beveiligen?

Om te beginnen regelmatig je haar wassen, zodat de pollen verwijderd worden. Ook verse kleren aantrekken. En vooral je darmflora versterken. Dat doe je door goede probiotica.

En als je er toch al last van hebt een goed natuurlijk antihistaminicum gebaseerd op Salsaparilla.

Een goed probioticum tegen overgevoeligheid is Allobiose van Fytobell en een uitstekend natuurlijk antihistaminicum is Smilabell.

Je vindt zowel Allobiose als Smilabell in de apotheek met volgende bestelnummers:

Allobiose CNK: 2121-226

Smilabell CNK: 2991-487

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Vlekken van eieren op een mooi tafelkleed kun je als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.

 

We maken allemaal vlekken, dat gebeurt bijna dagelijks courant aan tafel en in de keuken. Het is natuurlijk zonde als het gebeurt op een feestje, een familiebijeenkomst, ontvangst van vrienden en… je hebt net je mooiste tafelkleed opgelegd.

Wijnvlekken komen veel voor, koffie- en theevlekken ook en daar bestaan uiteraard ook de goede middeltjes voor. Maar wat als je bijvoorbeeld vlekken van eieren op je tafelkleed hebt?

Dat is de schrik van elke huisvrouw want velen denken dat deze ontsierende vlekken er niet of nauwelijks uit te verwijderen zijn.

Vlekken van eigeel behoren inderdaad tot die venijnige, nijdige vlekken die bijna alle klassieke wasbeurten overleven en die huisvrouwen voortdurend treiteren. Vandaar dat eieren niet zo vaak op tafel komen en dat iedereen aan tafel gewaarschuwd wordt met voorzichtige vingers te eten.

Toch zijn vlekken van eigeel vaak onvermijdelijk. Hoe moet je die dan toch kwijt spelen? Heel simpel door ons fantastisch trucje toe te passen. Maak een goed sopje klaar en voeg daar een flinke scheut ammonia aan toe. Als je daarin het bevlekte kledingstuk wast, verdwijnt het eigeel als sneeuw voor de zon. Eigenlijk eenvoudig om ei-vlekken te verwijderen, maar je moet het natuurlijk weten.

 

In de natuur merk je het niet altijd en op de het trottoir evenmin: hondenpoep. Heel vervelend als je er in trapt. Maar er is een oplossing!

 

Een wandeling in de natuur is supergezond en ook prettig. Kuieren langs de straten om aan sight seeing te doen of window shopping is eveneens een aangenaam tijdverdrijf. Als je de natuur bewondert of met aandacht naar de winkeletalages kijkt, zie je soms niet wat er allemaal op de grond ligt. Vaak merk je niet dat er ook “’andere” wandelaars zijn geweest, viervoetige dan. Dat betekent dat ze ook dikwijls een onwelriekend pakje achterlaten. Als je daar dan intrapt is de pret meteen over.

Wat kan je daar aan doen? Het blijft absoluut onwelriekend en je draagt het ver met je mee, zelfs tot thuis, zodat het uren later nog altijd in het geheugen van je neus zit. In de natuur kan je nog proberen om het merendeel er met een stokje uit te halen, maar in de winkelstraten rest er niets anders dan te wachten tot je thuis bent. Dan is het absoluut vervelend dat je met besmeurde schoenen in de auto moet stappen. Ook het vloertapijtje van de auto moet er dan aan geloven.

Daarom moet je aan twee dingen denken en ze op voorhand voorzien: leg altijd een paar plastic zakken in je auto die groot genoeg zijn om je schoenen erin te stoppen of ze over de schoenen te trekken zodat pedalen en autotapijtje niet besmeurd geraken.

Maar er is wel een heel doeltreffende en eenvoudige oplossing om de hondenpoep er meteen uit te verwijderen zonder problemen. Je kan het ook altijd in je auto leggen: kruipolie.

Als je het merendeel afwrijft op de straatkant of in een grasperkje en daarna kruipolie op de zool spuit, zal de hondenpoep meteen loslaten en niet aankoeken aan de schoenen. Het volstaat gewoon de schoenen even onder de kraan te houden, in een plas te trappen, de zool onder een fonteintje te houden om alles kwijt te zijn. Zowel geur als besmeuring zijn dan weg.

Moraal van het verhaal: altijd plastic zakken en een busje kruipolie in de auto laten, dan zullen de viervoetige vrienden je niet meer kunnen belagen.

 

Vooral veel jongeren hebben geen trek in eten, omdat ze te veel snoepen.

 

Eten heeft veel te maken met een gewoonte. Die kan derhalve ook goed of slecht zijn. Sommige oudere mensen zijn op dat vlak erg nalatig. Het steekt hen op de moeite op tijd te zorgen voor vers gekookt voedsel. Ze verwaarlozen op die manier zichzelf, eten haastig iets uit het vuistje, beperken zich tot wat boterhammen met jam, of een plak kaas, koken niet meer voor zichzelf. Het gevolg is dat hun trek in eten afneemt, ze krijgen ook te weinig vitamines naar binnen en het wordt een kettingreactie: minder trek in eten, minder eten, minder aan eten en aan koken denken.

Veel ouders beklagen er zich ook over dat hun kinderen geen trek hebben maar de bezorgdheid hierover is vaak ongegrond, behalve dan in gevallen waarin de kinderen te veel snoepen en daardoor hun trek in lekker vers en volwaardig voedsel verliezen. Je moet er ook voorzichtig mee zijn dat kinderen niet te veel geforceerd worden om te eten. Niet zelden komt het in dat geval tot maagklachten, zelfs maagslijmvliesontstekingen. Het kind zal zelf wel aangeven als het geen trek meer heeft en voldoende heeft gegeten. Geef het slechts kleine beetjes en schep telkens als het bord leeg is weer een klein beetje op. Een kind verhongert niet zo gauw. Enkel wanneer het echt ziek is moet je ingrijpen en naar een arts gaan. Na een paar dagen zal de trek in eten wel weer vanzelf toenemen.

Hoe scherp je de eetlust aan? Als je bij jezelf of huisgenoten de eetlust wat wil aanscherpen kan je rekening houden met een aantal principes.

- Zo moet je altijd op hetzelfde moment de tafel dekken en het eetmaal serveren. Vermijd het ook te laat op de avond te eten. Tussendoortjes bederven de eetlust en zijn dus niet gunstig. Het spijsverteringsritme wordt er door verstoord.

- Drinken tijdens de maaltijden is niet zo goed. Vermijd dit, en drink zeker niet te veel, want het maagzuur wordt te veel verdund. Drink pas na het eten.

- Zorg voor een aangename sfeer aan tafel, dek de tafel met feestelijk linnen en aangename kleuren, zet wat bloemen op tafel, of een kaarsje, het maakt deel uit van een ritueel dat de eetlust aanscherpt.

- Geraffineerde producten en zoetigheden bederven de smaak. Vermijd ze te vaak te serveren. Eet veel groenten vooral als voorgerecht, want dat scherpt de eetlust aan. Maak ook gebruik van verse tuinkruiden, je kan ze desnoods in de eigen keuken in een bloempot kweken. Ook fruit moet dagelijks op tafel komen, je kan het zelfs uitsluitend als ontbijt voorzien. Erg gezond!

- Kalmoes, paardenbloem, artisjok en lavas zijn kruiden die de eetlust opwekken. Je kan er dus gebruik van maken in de verse spijzen die je bereidt.

- Tenslotte helpt het ook als je goed kauwt en de zorgen van tafel veegt, want daar horen enkel lekkere, verse en gezonde, volwaardige spijzen op te staan. Zo komt de eetlust vanzelf weer terug.

 

Heel wat jongeren lopen in luidruchtige disco’s groot gevaar op ernstige en blijvende gehoorschade.

 

Niet meer kunnen horen is de grootste straf die een mens kan overkomen. Voor sommigen is doofheid erger dan blind zijn. Het verarmt elk contact met de buitenwereld en hoewel we geen enkel zintuig kunnen missen, is niet meer of zeer slecht horen een geweldige handicap. Toch springen velen roekeloos met het gehoor om. Het gehoor beschermen is dus een levenslange opdracht.

We staan er eigenlijk niet bij stil, maar toch is het een wonder dat we kunnen horen. Een heel ingewikkeld systeem van buitenoor tot binnenoor en een net van zenuwen zorgt er voor dat geluidsgolven via prikkels naar onze hersenen worden gestuurd en geïnterpreteerd worden in bruikbare informatie. Zo weten we wanneer lawaai op gevaar wijst, of wanneer het geluid aangename informatie levert, zoals muziek van een symfonisch orkest. Het oor is dus een heel gevoelig orgaan, want zelfs minieme geluidsprikkels kunnen worden ontvangen en ontleed. Toch springen vooral heel wat jongeren er heel roekeloos mee om. Maandagdoofheid is een verschijnsel dat heel wat leraren herkennen in de klas. Dan slaat de discodoofheid bij jongeren toe.

Bij heftig lawaai hebben we allemaal de spontane reactie de oren te stoppen, de handen tegen de oren te drukken, een heel vervelend gezicht op te zetten. Te heftig of brutaal lawaai wordt als onplezierig, zelfs als hinderlijk, soms als pijnlijk ervaren. En dat is het ook. De gevarengrens voor het menselijk oor ligt om en nabij de 80 decibel. Onder de 80 decibels is de kans op gehoorschade haast niet bestaande, zelfs al moet iemand zijn leven lang in een dergelijk geluidsniveau werken. Dat gebeurt veel, in allerlei ateliers: plaatslagerijen, garages, drukkerijen. Maar soms wordt dat niveau ook overschreden. Gelukkig worden door veel werkgevers oordoppen ter beschikking gesteld en dat is maar goed ook, want boven de 80 decibels is de kans op blijvende en onherstelbare gehoorschade zeer reëel. Hoe hoger het decibelgetal en hoe langer de duur dat de patiënt eraan wordt blootgesteld, des te ingrijpender kan het letsel worden. Natuurlijk is het niet zo erg als je eens vijf minuten aan 100 decibels hebt blootgestaan, maar geregeld aan 90 decibels bloot staan is veel gevaarlijker. Het oor moet tijd hebben te recupereren. Men neemt aan dat het oor viermaal meer tijd nodig heeft om te recupereren dan het heeft blootgestaan aan lawaai. Telkens wanneer het geluidsniveau met 3 decibels omhoog gaat, mag u er maar half zo lang worden aan blootgesteld. Bijvoorbeeld als je bij 83 decibels vier uur maximum blootgesteld mag zijn, dan is dat bij 86 decibels amper nog 2 uur.

De pijngrens ligt rond de 120 decibel. Dat is het geluid van een opstijgende straaljager. Boven dit niveau treden beslist blijvende beschadigingen op van het oor. Ook mensen die beroepshalve met erg veel lawaai moeten omgaan en zich niet voldoende beschermen, lopen kans compleet doof te worden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij uitbaters van dancings, caféhouders, mensen werkzaam in staalwalserijen, drukkerijen en plaatslagerijen.

We hebben er dus alle belang bij voorzichtig te zijn met lawaai en oorbeschermers te gebruiken. Ook luisteren naar muziek met oortjes kan blijvende schade veroorzaken aan het oor, als dit te langdurig te luid staat.

 

Kinderen komen veel met elkaar in aanraking en bij een eventuele luizenplaag wordt die gemakkelijk doorgegeven.

 

Het komt regelmatig voor en in elke school: kinderen komen er met elkaar in aanraking en geven de luizen aan elkaar door.

Het kan zelfs in de beste en meest hygiënische gezinnen gebeuren, het heeft namelijk niets te maken met persoonlijke hygiëne, maar wel met die van anderen.

Je kan het trouwens ook oprapen in hotels waar de hygiëne te wensen overlaat.

Wat kan je dan doen? Zeker niet in paniek slaan want je kan er op korte tijd korte metten mee maken. Je moet wel verhinderen dat de anderen in huis ook besmet worden, want luizen wippen graag over.

Nooit paniek dus om luizen aangezien dit echt niet nodig is en zeker geen schaamte maar direct handelen!

- Koop in de apotheek een goed middel tegen luizen. Dit is niet duur en bij elke apotheker verkrijgbaar. Volg goed de raadgeving op de bijsluiter.

- Behandel iedereen van het gezin.

- Mutsen, sjaals, hoofdkussens, overtrek en handdoeken wassen en indien mogelijk met kokend water.

- Verwittig zonder dralen de directie van de school als je niet wil dat de kinderen steeds weer met de plaag gekweld worden. Deze moet bij de wortel worden uitgeroeid.

- Ook andere mensen waarmee je in contact komt op de hoogte brengen: grootouders, dagmoeder, crèche, collega’s.

Niet wanhopen en zeker geen schuldgevoelens hebben, maar in je directe omgeving de zaak uit de doeken doen en onmiddellijk met z’n allen verhelpen, vooral op de school. Succes en dat het spoedig mag helpen!

En…. Gebruik regelmatig een luizenkam, dan merk je gauw of er luizen zijn en neten rondhangen.