Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Fietsen lijkt volgens een Duitse prof een van de gezondste sporten.

 

Niemand hoeft nog overtuigd te worden van het feit dat sport gezond is. Gezonde sport uiteraard. Over boks en catch zullen we dus niet hebben. Maar de vraag blijft natuurlijk welke sport het gezondst is en welke sport kan door iedereen tot op hoge leeftijd beoefend worden.

Je hoeft niet de marathon te lopen als je zeventig bent, hoewel er mensen zijn die dat hebben gedaan. Goede training en regelmaat zijn daarbij essentieel.

Je ziet ze soms langs de straten lopen: de fervente joggers die helemaal in het zweet en met rood aangelopen gezicht de straten door hotsen. Soms met een muziekje in de oortjes, soms hijgend en meedogenloos met zichzelf de kilometers afhaspelen.

De vraag is of dit wel zo gezond is als ze zelf denken.

Het antwoord is simpel: neen, op die manier is dat zeker niet gezond. Vooral niet, als er geen gepast schoeisel wordt gedragen. Dan zijn dat allemaal kandidaat artroselijders van af de leeftijd van vijfenveertig à vijftig jaar.

Daarover heeft sportprof Dr. Albert Fromme ook geen studie gemaakt. Wel over de klassieke dagelijkse of weekendsporten van iedereen die een beetje aan fitness wil doen. Hieruit blijkt dat wie wekelijks een uurtje aan sport doet, het risico op hart- en vaatziekten al met dertig percent naar beneden haalt. Het hoeft dus geen intensieve powertraining te zijn, geen urenlang joggen, maar een uurtje fietsen lijkt volgens hem wel het voordeligst.

Fietsen noemt hij wel beter dan joggen, omdat het skelet minder belast wordt, het tempo rustiger is en men ook meer ontspannen fietst dan jogt. Bovendien heeft joggen grote nadelen: het risico op artrose stijgt enorm: wie meer dan twee uur per week jogt op een harde ondergrond en geen aangepast schoeisel draagt, krijgt vanaf 45 zeker problemen met pezen en ligamenten op de gewrichten. Geen prettig vooruitzicht voor wie sport beoefent voor zijn gezondheid. Rustig fietsen heeft nog een belangrijk voordeel: het versterkt het immuunsysteem. Slechts één minpuntje: in de stad fietsen is dan weer erg ongezond vanwege de uitlaatgassen. Dus: Fiets op het dak van de auto en de natuur in... zo komt gezondheid binnen handbereik.

 

Om te voorkomen dat je planten gaan verzuren in de pot, moet je onze tip toepassen.

 

Zuur staat synoniem voor iets onprettig, onsmakelijk, iets te mijden. Er zijn er trouwens heel wat spreekwoorden over: een zuur gezicht trekken, een zuurpruim, zure oprispingen krijgen van iemand, enz. Dat duidt op iets onplezierigs, onnatuurlijk en dat is het ook.

Hoewel zure vruchten toch een zure smaak hebben maar in het lichaam alkalisch worden en dus goed zijn voor de gezondheid.

Maar verzuring is nooit goed, niet in de samenleving, niet in het lichaam en… ook niet voor je bloemen.

Om als mens verzuring tegen te gaan moet je gezond eten, weinig of geen suiker gebruiken, geen alcohol, maar wel veel vruchten en groenten. Dan blijf je gezond.

Om als plant verzuring tegen te gaan is er wat anders nodig: een grote pot waarin de planten staan en waarin het gietwater niet blijft staan. Met andere woorden: er moet onderaan in de pot een gaatje zijn waarlangs het overtollige water kan wegvloeien.

Niet iedereen heeft groene vingertjes. Niet bij iedereen gedijen bloemen en planten even weelderig. Niet iedereen voelt het in de vingertoppen hoeveel water, licht, lucht en warmte een plant precies nodig heeft. Maar de grootste fout die bij de meesten gemaakt wordt, is wel dat ze de plant in de pot laten verzuren. Dat is het gevolg van het feit dat teveel water in de pot achter blijft, waardoor de grond gaat verzuren. De wortels waarderen dat niet, de plant ook niet.

Je kan dat voorkomen. Daarom moet je in de pot onderaan een gat maken, op de bodem kiezelsteentjes leggen of piepschuimen brokjes, ofwel een plastic netje leggen, een beschadigd boodschappennetje is daar ideaal voor. Gebruik een netje in plastic en niet in metaal, want dit laatste gaat roesten. Op die manier zakt het water naar beneden, terwijl het toch geen contact heeft met de grond en de wortels. Zo zal je voorkomen dat je mooiste planten voortijdig kapot gaan.

 

Om hart en bloedvaten gezond te houden is het van belang de bloeddruk onder controle te houden.

 

Een belangrijke maatregel om je hart gezond te houden en langer te kunnen leven is je bloeddruk onder controle te houden, naast gezond eten, niet roken, voldoende bewegen, goed slapen en stress vermijden.

Als je gezond eet, dat wil ook zeggen niet roken, geen alcohol gebruiken en voldoende bewegen, dan is er grote kans dat je bloeddruk vanzelf normaal blijft.

Maar wat kan je nog doen om die bloeddruk te beletten dat die te hoog wordt, want dat is een aanslag op de gezondheid van je bloedvaten.

Volgende zeven tips kunnen je helpen als je je bloeddruk wat beter onder controle wenst te houden.

1. voeg tijdens het koken geen zout aan de maaltijden toe en vermijd voeding met hoog zoutgehalt.

2. vermijd alcoholgebruik of beperk de inname ervan tot één glaasje wijn en dit gedurende maximaal twee tot drie dagen per week.

3. doe regelmatig aan sport: om de andere dag een halfuur zwemmen of stevig wandelen is bevorderlijk voor de gezondheid.

4. eet voldoende fruit en groenten en kies bij voorkeur voor die soorten die rijk zijn aan kalium zoals bananen.

5. ook knoflooksupplementen kunnen de bloedsomloop ten goede komen.

6. stress kan daarentegen een te hoge bloeddruk voor gevolg hebben. Zorg daarom voor ontspanning: volg relaxatieoefeningen en probeer zo tot rust te komen.

7. Drink voldoende water zodat het lichaam gehydrateerd blijft.

Wie daar allemaal rekening mee houdt kan zijn bloeddruk gemakkelijker onder controle houden en dat zal de gezondheid van de bloedvaten beslist ten goede komen.

En wie zijn hart helemaal een natuurlijk steuntje wil geven kan dat best doen door middel van een veilig en compleet natuurlijk preparaat: Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin van Fytobell in apotheken met CNK-bestelnummer: 2645-489.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Zorg dat je voldoende materiaal in de wagen liggen hebt om een klein mankement desnoods zelf te kunnen oplossen.

 

De winter was niet erg nijpend, maar we hebben toch wat koude en besneeuwde dagen gehad. Meteen wordt duidelijk wie voorbereid was en wie de zaken op zijn beloop had gelaten. Nu zitten we wel in een stukje verwachting van lenteachtige dagen, maar de winter kan nog altijd ongemeen hard toeslaan. Het is maar goed dat we daarop voorbereid zijn.

Trouwens, je hoeft niet altijd op de winter te wachten om onvoorbereide toestanden mee te maken. Een ongeval op de autoweg kan al voldoende zijn om je urenlang, zelfs een halve dag of meer tot stilstand te dwingen met alle gevolgen vandien.

Of nu de krokusvakantie in zicht komt en de skivakanties naderen, kan het nog altijd gemakkelijk gebeuren dat je in het buitenland op weg naar je skioord getroffen wordt door een felle winterprik. Zorg dat je goed voorbereid bent en dat altijd alle voldoende wintermateriaal in je auto aanwezig is.

Maar ook in de zomer kan je best altijd een deken, water en wat gemakkelijke mondvoorraad hebben liggen.

Hoe ziet een goede voorbereiding voor elke autotrip eruit?

Je kan je heel wat ellende besparen door de volgende raadplegingen te volgen.

Om te beginnen doe je er goed aan lid te worden van een van onze pechdiensten. Leg in de wagen ook een paar warme werkhandschoenen, een ontdooiingsspuit, een krabbertje, een stel startkabels (om je eigen auto of die van de buren aan de praat te krijgen), een schepje (voor het uitgraven van ingesneeuwde wielen), een matje (opdat de wielen weer vat zouden krijgen op de weg), een antivriesmiddel (voor ruitensproeiers en dieselmotoren), een plankje (om in geval van platte band onder de krik te leggen), een zaklantaarn, reservezekeringen en dito lampjes.

Ook altijd nuttig is een autodeken, zeker een paar flesjes water en wat nootjes en gedroogd fruit om ingeval van nood te kunnen knabbelen. Zorg er ook voor dat je altijd een GSM of smartphone bij hebt die opgeladen is, zodat je in noodgevallen altijd iemand kan waarschuwen. En ga nooit de weg op met een halfvolle of bijna lege brandstoftank. En… rij voorzichtig. Dat is nog de beste voorzorg van allemaal.

 

Wiegendood bij baby’s is verschrikkelijk als het jonge ouders overkomt. Ze kunnen zelf toch heel wat doen om het te voorkomen.

 

Alle jonge ouders zijn er bang voor. Het komt niet veel voort, maar toch gebeurt het nog, vooral in onze overbezorgde en “pamperende” samenleving. In ontwikkelingslanden komt het amper voor en in Hong Kong helemaal niet. Hoe komt dat?

Het is niet goed kinderen overbescherming te geven en ze af te sluiten van elk geluidje en prikkel om ze goed te laten slapen. Hong Kong is lawaaierig en eng behuisd, dus worden baby’s permanent met geluid en prikkels in contact gebracht. Dat lijkt gunstig te werken.

Het is dus best de baby's nooit lang alleen te laten en ze kunnen best op een rustig plaatsje in de woonkamer blijven, terwijl ze op de slaapkamer van de ouders kunnen slapen tot ze 8 maanden oud zijn.

Een beetje in dezelfde gedachtegang als een volkomen stille en rustige omgeving, is het te warm induffelen van kinderen af te raden. Een aantal gevallen van plotselinge dood worden immers ook toegeschreven aan een soort "oververhitting" van de baby, die bovendien weinig bewegingsvrijheid o.m. om te reageren, krijgt omdat het te vast is toegedekt. Ook een te warme kamer is niet goed.

Wanneer kindjes dan nog een of andere besmetting oplopen verhoogt het risico op "oververhitting". Trouwens in het winterseizoen worden de meeste gevallen van wiegendood vastgesteld. Het kan helemaal geen kwaad de baby's in een frisse kamer te slapen te leggen, ze niet te zwaar toe te dekken, ze niet in een enge en zachte mand te laten slapen, enz.

Ook het roken van de ouders, en dus zeker de moeder, tijdens de zwangerschap en na de geboorte van de baby zou van invloed zijn op een mogelijke wiegendood. Autopsies hebben aangetoond dat bij baby's die aan wiegendood stierven, schadelijke stoffen door het roken zijn gevonden in het pericardvocht (hartzakje).

Sommige wetenschappers beweren, dat men wiegendood met één derde zou kunnen verminderen door het roken te laten.

Wat raden kinderartsen aan?

- geen buikligging tijdens de slaap

- de kinderen niet volledig isoleren en ook niet te lang alleen laten. Ze niet overdreven afschermen van geluiden.

- kinderen niet te slapen leggen op een te warme kamer, ze niet te warm toedekken, zorgen dat ze wat ruimte (bewegingsmogelijkheid) hebben.

- zo lang mogelijk borstvoeding geven

- niet roken tijdens de zwangerschap en na de geboorte

- infecties vermijden en opletten met kalmerende hoest- en andere siropen toedienen, gebruik liever eenvoudige natuurlijke middelen.

 

Als je griep hebt moet je thuis en in bed blijven en zeker niet met de auto gaan rijden, want je reacties zijn dan gevaarlijk.

 

Het is dus officieel: we zitten in een griepepidemie. Mensen die het hebben weten wel wat ze voelen: hoofdpijn, keelpijn, pijn bij het hoesten, koorts, een verlamd gevoel in de spieren, spierpijn, gebrek aan eetlust, warmtevlagen enz…

De winter slaat dus met het griepvirus onverbiddelijk toe. Van de 100 raadplegingen zijn er minstens 75 positief op griep getest.

Griep is geen kleinigheid, je kan er doodziek van zijn en in extreme gevallen kun je er ook aan dood gaan. Dus is het geen overbodige luxe het rustig aan te doen, geen geforceerde inspanningen te doen en beslist de eerste dagen thuis blijven en niet gaan werken. Zeker niet aan sport doen, want lichamelijke inspanningen zijn nu uit den boze, maar artsen waarschuwen er ook voor geen verplaatsingen te doen en dus ook niet met de auto te rijden.

Artsen vinden het noodzakelijk de mensen publiek te waarschuwen in geen geval achter het stuur van hun wagen te kruipen als het griepvirus hen te pakken heeft. Los van het feit dat ze hun probleem nog ernstiger kunnen maken en mensen kunnen besmetten waar ze naartoe rijden, heeft een grieperige chauffeur geen goede reflexen!

De reflexen van grieperige chauffeurs zijn minder goed dan die van gezonde autobestuurders. Je kan hun reactievermogen nog het beste vergelijken met dat van chauffeurs met 0,8 promille alcohol in het bloed. Het is wel duidelijk dat hun toestand in het verkeer aanleiding kan geven tot gevaarlijke situaties.

Als je griep hebt, kruip je beter niet achter het stuur van de auto als je ongelukken wil vermijden.

En je kan maar beter thuis uitzieken: een warm bad, lindenthee met honing drinken, lichte kost eten, geen suiker gebruiken, geen eiwitten en het rustig aan doen. Na een weekje ben je er van af en heeft het lichaam nieuwe antistoffen opgebouwd.

En natuurlijk kan je de genezing helpen door Echinacea te nemen en vitamine C.

Het bekort de ziekte zeker, want men er ook van zegt. Dat heeft een Engels onderzoek aangetoond.

Daarom denk je best aan Echinabell van Fytobell, een compleet natuurlijk en nuttig preparaat.

Je vindt Echinabell van Fytobell in apotheken met CNK-bestelnummer: 2898-963.

of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Te veel eiwitten en producten van dierlijke oorsprong hebben een verzurend effect op het organisme. Beschavingsziekten zoals kanker, hartinfarct en reuma, kunnen daarvan het gevolg zijn. Ook geraffineerde producten zoals wittebrood en witte suikers hebben een verzuringseffect op het lichaam. Eet liever meer fruit en groenten en producten zoals de natuur ze aflevert, zonder te raffineren.

 

Moderne voedingsgewoonten geven een massaal zuuroverschot. Daardoor komt het dat ziekten als reuma, vermoeidheid, concentratieproblemen, jicht, botbreuken, hart- en vaatziekten en kanker zo massaal kunnen optreden. Het hele lichaam verzuurt als gevolg van een overschot aan zuurvormende stoffen. De zuurtegraad van een stof wordt uitgedrukt in de pH-waarde die loopt over een schaal van 0 (zeer sterk zuur) tot 14 (zeer sterke base of alkalisch product).

Water is neutraal en ligt in de buurt van pH 7. Speeksel is licht alkalisch omdat het ferment ptyaline zetmeel moet afbreken tot suikers en dat kan je al proeven als je langere tijd op dezelfde hap brood kauwt. Je kan bij jezelf al controleren of de lichaamsfuncties in een te zuur milieu moeten functioneren. Als je fel zweet bijvoorbeeld, wat in de sauna al het geval is, of bij te intense sportbeoefening, dan kan je de zure geur, of zure smaak van zweet proeven. Dat betekent dat het lichaam zijn overschot aan zuren evacueert. Tijd dus om je dieet aan te passen. Een te zure stofwisseling heeft niets te maken met zuur smakende vruchten. Sinaasappelen bijvoorbeeld verzuren het lichaam niet, wel integendeel, ze zijn alkaliserend.

Interessant is te weten welke levensmiddelen zuur reageren en welke alkalisch of basisch zijn.

Zuurvormende producten zijn hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong: vlees, vis, eieren, kaas. Proteïnen zijn trouwens samengesteld uit essentiële aminozuren en dus zijn het sterke zuren. Geraffineerde meelspijzen zoals wittebrood, witte suikers, witte deegwaren zijn vanzelf niet zuur, maar worden dat wel door gisting in de darmen. Tabak is eveneens enorm verzurend. Basenvormende producten komen meestal uit het plantenrijk en zijn gewoonlijk rijk aan calcium en kalium. Zelfs fruitsoorten die zuur smaken, reageren daarom niet zuur in het lichaam, maar wel alkalisch, want ze bevatten, zouten van zwakke fruitzuren.

Melk van dierlijke oorsprong (koemelk, geitenmelk, enz...) reageert basisch, ook hier vanwege de calcium en het zwakke melkzuur. Zelfs melkwei zoals Molkosan en yoghurt reageren daarom basisch. Wie dus te veel en te vaak eieren, kaas, vis, vlees en witte meelspijzen eet, aangevuld met toetjes van geraffineerde producten en suikers, loopt grote kans zijn lichaam te verzuren.

Daarom is het beter voor een alleseter toch zijn menu wat te variëren en ook groenten en fruit op tafel te zetten. Aardappelen, groenten, fruit, salades, soepen zijn dus erg belangrijk in een gezond dieet. Ook liever volkorenproducten dan de verarmde witte meelspijzen. Op die manier kun je meehelpen om heel wat problemen, zelfs ernstige ziekten zoals reuma, hartinfarct en kanker te voorkomen.

 

Griep of een andere infectieziekte moet goed verzorgd worden en het is verkeerd in deze periode intensieve inspanningen te doen.

 

We zitten dus officieel met een griepepidemie. Van de 100 perseonen die een arts raadplegen omwille van griepachtige verschijnselen, testten 75 percent positief op griep. En we zijn nog niet aan het hoogtepunt, want dat wordt pas over enkele weken verwacht. Intussen moetne we er mee leren leven en vooral blijven leven, want griep kan in sommige omstandigheden erg gevaarlijk zijn.

Natuurlijk moet je thuis blijven, niet gaan werken of naar school gaan om allereerst anderen niet te besmetten, maar ten tweede om jezelf te sparen, want griep tast in je reserves.

Griep is een ernstige aandoening en dat wordt door velen onderschat. Een virale aandoening grijpt altijd sterk in in het immuunsysteem en de reserves en belast bloedsomloop, hart en nieren. Er zijn altijd patiënten die om een of andere reden niet willen of misschien kunnen afhaken en die blijven doorwerken, zelfs pillen slikken om aan het werk te kunnen blijven. Sommigen doen daarbij zelfs zware inspanningen.

Jonge mensen geven soms niet op en blijven intensief sport beoefenen terwijl ze al koorts hebben. Zo willen ze bijvoorbeeld voor geen geld de tennistraining, of de fitness missen of blijven maar hardlopen. Dat is nochtans een zeer gevaarlijke situatie, want hart en bloedsomloop komen door de training nog meer onder druk en vooral het afweersysteem wordt door sport nog meer verzwakt zodat ze nog meer last zullen ondervinden om hun problemen de baas te worden.

Hopelijk komt het niet tot een catastrofe, want het is niet denkbeeldig dat het hart een collaps ondervindt en bij jonge mensen een hartstilstand het gevolg is van een verwaarloosde griep terwijl ze nochtans intensieve inspanningen blijven leveren.

Wat moet je doen?

-Veel water drinken

-Rusten en in de acute fase in bed blijven

-Een dagje vasten kan geen kwaad.

-Vermijd suiker en alcohol.

-Hoest kun je dempen met een lepel honing.

-Ook tijm is een expectorans en maakt dat de slijmen worden verdund en gemakkelijker worden opgehoest.

-Was altijd de handen als je iemand wil ontmoeten of hebt ontmoet.

-’s Avonds doet een kopje lindenthee met honing echt deugd.

Griep duurt een weekje en dan ben je er vanaf, als je jezelf goed verzorgt!

En wat kun je nog meer? Neem Echinacea bijvoorbeeld Echinabell.

Echinabell van Fytobell is een uitstekend natuurlijk preparaat.

Ook Tussabell Forte met acaciahoning en tijm is uitstekend bij hoest.

Je vindt beide preparaten in apotheken.

Echinabell met CNK-bestelnummer: 2898-963

En Tussabell Forte met CNK-bestelnummer: 3079-597

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Ja, je kan slanker worden en dat is niet zo moeilijk, maar het vergt wel wat wilskracht.

 

Obesitas is een gesel van de moderne wereld. We eten te veel, vooral te veel koolhydraten en calorieën en we bewegen te weinig. Daar komen ook nog caloriebommen bij onder vorm van snoepjes, dessertjes, alcohol en zoete tussendoortjes. Hoe kan het anders dan dat de kilo’s erbij vliegen.

De vraag is natuurlijk hoe vliegen die er weer af. Dat is sneller verteld dan gedaan. Om te beginnen is het natuurlijk beter dat de kilo’s er niet bijkomen en iedereen weet wel dat elk pondje door het mondje gaat. Uiteraard zijn er ook erfelijke factoren, want sommigen mensen verdikken fel met dezelfde hoeveelheid voedsel waar anderen graatmager mee blijven.

Maar dat neemt niet weg dat je iets kan doen. Veel kan doen, zelfs.

Maar wat?

Geregeld wordt die vraag gesteld: wat moeten we doen om zo snel mogelijk verlost te raken van overtollig lichaamsvet? Moeten we fietsen, naar de aerobic gaan, joggen, zwemmen, wandelen? En wanneer beoefenen we die sport het beste, ’s morgens of ’s avonds?

Het antwoord van Duitse sportdokters is kort maar duidelijk: Dat is om het even. Ze verduidelijken dit door te stellen dat het er slechts op aankomt elke dag gedurende 30 minuten te sporten en ervoor te zorgen dat je je niet te zeer inspant. Het is immers zo dat de vetafzettingen niet verdwijnen naargelang de inspanningen die we leveren intenser zijn. Ze kunnen alleen verdwijnen als ze genoeg zuurstof krijgen (de vakterm hiervoor is aerobe vetverbranding). Het is verder ook belangrijk dat je er rekening mee houdt de laatste twee uren voor je van plan bent te sporten, niets meer te eten: een volle maag komt de bloedsomloop allesbehalve ten goede. Blijf wel drinken, maar dan enkel water.

En natuurlijk is het duidelijk dat je de rem moet zetten op caloriebommen: geen suiker, geen geraffineerd voedsel, dus ook geen wit brood en koffiekoeken, maar enkel volkoren, veel groenten en water drinken, maar geen fruitsap. Eet ook elke dag rauwkost. Drink zeker geen alcohol en geen zoete tussendoortjes. En drink elke avond een kwartier voor het avondeten een half glas water waarin je drie soeplepels appelazijn hebt gedaan.

En wacht een paar weken om op de weegschaal te gaan staan. Maar je zal wel verrast zijn!

 

Om ruzie over je nalatenschap te voorkomen is het beter een testament op te stellen.

 

Veel weduwen maken het mee: hun man is gestorven en de kinderen hebben ruzie gemaakt over de erfenis en de verdeling van een aantal goederen. Zelfs over eenvoudige zaken zoals een lamp of een fotoalbum wordt er vaak ruzie gemaakt, laat staan over geld en duurdere bezittingen.

Daarom willen veel weduwen dat alles goed geregeld is bij testament, om op die manier te proberen om ruzie onder de kinderen te voorkomen, nadat zij er zelf niet meer zijn.

Als de overblijvende weduwe dan zelf sterft, worden alle bezittingen sowieso verdeeld. Kan je om alles wat serener te laten verlopen, een testament laten opmaken bij de notaris? En hoe gaat dat in zijn werk? En kan ze zelf een testament schrijven en hoe verloopt dat?

Je mag er van uitgaan dat heel veel lezers die wat ouder zijn, met hetzelfde probleem worstelen, maar er meestal niet over durven praten.

Je kan inderdaad steeds een testament laten opmaken bij een notaris van uw keuze. Hij zal er je zeker verdere uitleg over verschaffen. Wanneer je dit doet, zal hij de papieren in orde brengen om het testament te registreren.

Ook kan je altijd zelf een testament opmaken. De belangrijkste voorwaarde is dan wel dat het document eigenhandig geschreven is. Je kan het bijgevolg niet typen, het moet in je eigen handschrift geschreven zijn. Enkel het origineel is geldig. Kopieën of duplicaten zijn niet rechtsgeldig.

Een testament hoeft niet lang te zijn, het kan enkel een opsomming bevatten van je bezittingen en diegene aan wie je ze nalaat. Je kan het testament zelf bewaren, op een veilige plaats (zoals een kluis), maar beter is om het te overhandigen aan een notaris. Die zal het voor jou (gratis) nalezen, je kunnen wijzen op eventuele fouten en tekortkomingen, en het laten registreren. Dit gebeurt in het Centraal Register der Laatste Wilsbeschikkingen. Op deze manier kan je je wensen bekendmaken en geruzie vermijden.