Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

De winter is in het land en dus moet je je weerstand versterken dankzij vitamine C en Echinabell.

 

We hebben een ferme kneep van de winter gehad. Van korte duur misschien, want vandaag en volgende week is het alweer zachter, maar daar schuilt precies het gevaar in: de weerstand wordt extra op de proef gesteld. Gevolg: er zijn meer verkouden en grieperige mensen dan als het constant dezelfde temperatuur blijft. Als de natuurlijke afweer verzwakt is, loopt men automatisch meer kans ziek te worden. Alleen vanwege het vervelende weer blijven velen binnen. Ze komen alleen nog buiten als het niet anders kan, of doen alles met de wagen, hebben zelfs geen lichaamsbeweging meer. Een kleine wandeling maken, het lichaam en de longen verluchten, de kans geven de benen te strekken, hart en bloedsomloop wat te belasten, zijn echt nodig om gezond te blijven.

Het menu ziet er in het koude seizoen ook minder gevarieerd uit dan in de zomer. Minder fruit, minder verse groenten, meer fantasiekost en klare hapjes uit blik, om van de zoete en vette geraffineerde spijzen rond de feestdagen maar te zwijgen… Het lichaam krijgt te weinig vitaminen naar binnen. Ook stress en het overmatig gebruik van alcohol en tabak zijn er verantwoordelijk voor. De lokalen waar wordt gewerkt en gewoond worden in de winter ook minder vaak verlucht, zodat de kwaliteit van de ingeademde lucht er ook al niet toe bijdraagt dat verkoudheden, griep en allerlei aandoeningen van de luchtwegen worden voorkomen.

Wie voldoende vitamine C neemt, heeft de mogelijkheid gemakkelijker weerstand te bieden tegen infecties. Verkoudheden en virale aandoeningen zoals griep genezen sneller en gemakkelijker bij wie voldoende vitamine C krijgt.

Het lichaam heeft door middel van de vitamine C gemakkelijker de mogelijkheid om giftige stoffen te neutraliseren. Gebleken is ook dat vrouwen die bij dezelfde maaltijd een grote hoeveelheid vitamine C gebruiken, hun ijzerabsorptie soms met de factor 3 vergroten.

Er worden meer rode en witte bloedlichaampjes gevormd, dank zij vitamine C. En zowel moeheid evenals huidverwondingen genezen sneller dankzij vitamine C. Eén grapefruit of pompelmoes per dag is al voldoende om zijn dagelijkse behoefte te dekken. Alle vruchten en groenten, maar vooral zuurkool, vers fruit en ook rozebottels zijn erg rijk aan vitamine C. Een soeplepel gemalen rozebottels voorziet ook in de dagelijkse behoefte.

Wie een tekort heeft aan deze vitamine heeft gemakkelijk af te rekenen met bloedend tandvlees en het kan ook leiden tot extra vermoeidheid en een verzwakt concentratievermogen. De vaatwanden van de hartslagaders worden ook sterker wordt door vitamine C. Het is bovendien een sterke antioxidant die zowel tegen kanker als tegen infectieziekten beschermt.

En natuurlijk is er het al lang bekende Echinacea dat de weerstand een boost geeft door de witte bloedlichaampjes alerter te maken. Een uitstekend middel daarvoor is Echinabell van Fytobell. Neem het elke dag als de letter “R” in de naam van de maand zit.

Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Wil je vermageren tegen de feestdagen? Dat kan, dankzij onze geweldige tip.

 

Je krijgt wellicht bezoek tijdens de eindejaarsdagen en je wilt er op z’n voordeligst uitzien? Je wilt er een feestje van maken? Groot gelijk, want elk tijdstip van het jaar kan je er op z’n mooist uitzien en dus ook een feestje bouwen. Maar rond deze tijd slaan veel mensen in paniek, want het winterspek begint zich af te tekenen onder de kleding en dat moet er zo snel mogelijk weer af, want de foto’s zullen je jaren later nog herinneren aan die familiebijeenkomst waarbij opmerkingen over je “goed-leven-taille” zijn gemaakt.

Wel dat kan. Je kan op een paar weken tijd minstens twee tot drie kilo verliezen zonder dat je er veel moeite moet voor doen. Het geheim: appelazijn. Niet dat je nu mag beginnen schransen en alle koekjes uit de trommel opeten, want de kilo’s vliegen er toch vanaf… Helemaal niet. Je moet voorzichtig blijven met geraffineerde koolhydraten, suiker, snoep, frisdranken en fantasiekost zoveel mogelijk uit de weg gaan. Maar je kan het metabolisme wel aanzwengelen om meer en sneller vet te verbranden.

Appelciderazijn is een natuurlijk product dat ontstaat bij de gisting door de natuurlijke suikers in appelen. De bacteriën zetten het om in alcoholen en tenslotte in azijn. Het belangrijkste bestanddeel is azijnzuur, maar dan wel met alle co-factoren die typisch zijn voor de gisting van appelen.

Appelazijn is daardoor erg goed voor de gezondheid, want het helpt ook bij een lastige maag en een moeilijke vertering, bij een zere keel als je er mee gorgelt, voorkomt indigestie en “maagbrand”, is goed tegen zowel constipatie als tegen diarree en je kan er zelfs de huid mee behandelen, want wratten en vlekken verdwijnen op korte tijd als je appelazijn toepast bijvoorbeeld met een wattenstaafje.

Maar een zeer prettig effect van het nuttigen van appelazijn is vermageren omdat het de vetstofwisseling stimuleert. Dat is recent wetenschappelijk bewezen. Als je elke dag een soeplepel appelazijn in een half glas water inneemt een kwartiertje voor het eten, dan heeft dat een gunstig effect op de vetverbranding. Op een paar weken tijd kan je zo twee tot drie kilo verliezen.

Opgelet, appelazijn is wel degelijk zuur en kan dus ook het gebit aantasten. Dus moet je onmiddellijk nadien wat water drinken en dat in de mond laten “walsen” vooraleer door te slikken. Maar het prettige is dat je lichaamsvet vermindert en zelfs de triglyceriden, wat gunstig is bij de preventie van hart- en vaatziekten. Wees evenwel matig, je kan dit best niet het hele jaar rond continu toepassen. Maar af en toe een kuur kan helemaal geen kwaad.

Zo zal je er op z’n voordeligst bijlopen tijdens de jaarwisseling en de familiebijeenkomsten.

 

Je kan je mooiste schoenen ook in een wip waterdicht maken door onze eenvoudige tip toe te passen.

 

Het wordt winter. Het is eigenlijk winter, want de eerste winterprik hebben we deze week en dezer dagen al meegemaakt. Nog wel geen sneeuw, maar wel al een bevroren wegdek en dat kan gevaarlijk worden. Het wordt nog gevaarlijker als er sneeuw bij komt en smelt-ijs. Niet enkel voor de voertuigen is het dan uitkijken op de weg, ook voor voetgangers. Je moet uiteraard goede schoenen aantrekken met dikke zolen liefst met antislipprofiel, maar dat is nog geen garantie dat je veilig en droog aankomt op de plek van bestemming.

En niets is vervelender dan met natte voeten aankomen. Je kan niet overal je schoenen  uittrekken en droge verse sokken en andere schoenen aantrekken, dus moet je er alles aan doen opdat je met droge schoenen aankomt.

Het is niet de bedoeling dat je laarzen aantrekt, dat zou geen zicht zijn op het werk. Stel je voor dat je als verkoper of verkoopster zo in de winkel de klanten moet onthalen.

Dus moet je een truc bedenken om de schoenen van je voorkeur - en die zullen ongetwijfeld mooi zijn - toch waterdicht te krijgen.

Daar hebben we een eenvoudig maar wel echt doeltreffend trucje voor.

Haal eerst de modder en onzuiverheden van je schoenen af. Borstel ze eventueel droog.

Spuit nu de schoenen in met kruipolie zoals van het type WD40 om het meest bekende merk te noemen. Goed inspuiten en dan met een papiertje opboenen.

Je schoenen gaan niet enkel als nieuw blinken, ze zullen ook effectief waterdicht zijn.

Je kan de proef op de som nemen.

Na de behandeling met kruipolie en het opboenen moet je maar eens met een bloemenspuit water op de schoenen spuiten. Je zal zien dat de druppels er zo op blijven liggen en er als druppels afparelen zonder in te dringen.

Een heel goedkope, maar wel ook een heel doeltreffende tip. En je zal met droge voeten maar toch nette mooie schoenen op je bestemming aankomen.

 

Suiker mijden en geraffineerde koolhydraten vervangen door volwaardige voeding is  de kans op diabetes verkleinen en ook Alzheimer en dementie uit de weg gaan.

 

De beroemde Amerikaanse neuroloog, Prof. Dr. David Perlmutter, verbonden aan het Amerikaans instituut voor voeding (American College of Nutrition) heeft een opmerkelijk boek geschreven waarvan intussen al miljoenen exemplaren zijn verkocht. Het heet “De verrassende waarheid over wat koolhydraten, suiker en geraffineerde granen doen: stille moordenaars voor je brein”.

Het is een unicum dat een boek dat over voeding en gezondheid gaat in de USA zo’n hoge cijfers haalt.

Daarin zijn twee belangrijke controversen op te merken:

1) Suiker is toxisch.

2) Glutenintolerantie is een realiteit voor velen.

Het boek is geïllustreerd met opvallend veel en duidelijke wetenschappelijke gegevens. Zijn thesis is dus echt onderbouwd.

We kunnen natuurlijk niet de complete inhoud van het werk weergeven, maar een aantal belangrijke punten zijn te onthouden en goed door iedereen van ons toe te passen.

Het eerste is: mijd suiker in alle opzichten. Kijk etiketten na, want de voedingsindustrie verbergt suiker in allerlei voedingsmiddelen waarin je ze niet zou verwachten, zelfs in pekelharing en soepen en mayonaise.

Het tweede: mijd geraffineerde koolhydraten uit welke bron ze ook afkomstig zijn. Eet dus liever volkorenbrood in de plaats van wit brood, volle rijst in de plaats van gepolijste witte rijst.

Maar geen suiker!

Want suiker is volgens de prof puur vergif. Overmatig suikerverbruik is volgens hem toxisch voor het brein en een krachtige activator van de ziekte van Alzheimer en allerlei andere neurologische dysfuncties.

Uit onderzoek blijkt dat Alzheimer effectief kan worden voorkomen door suiker sterk te verminderen of zelfs te schrappen. Tegelijk moet de kwaliteit van de slaap worden verbeterd en meer beweging worden toegepast.

Zo is hij ook gekant tegen het gebruik van statines omdat ze het risico op diabetes type 2 drie- tot viermaal kunnen verhogen. Een vastenkuur onder medische begeleiding en een aangepast dieet kunnen trouwens diabetes type 2 ook terugschroeven. Daardoor wordt ook het risico op dementie verminderd.

Volgens de prof is er een direct verband tussen het risico op dementie en een hoog bloedsuikergehalte. Suiker en een teveel aan koolhydraten verstoort de breinfunctie, zelfs al heb je niet de symptomen van diabetes.

Wat staat er dan te doen? Opletten met geraffineerde koolhydraten. Liever geen suiker. Heb je een zoet mondje? Vervang de suiker dan door stevia, waarvan de steviolglycosiden een 200 maal grotere zoetkracht hebben en de pancreas niet belasten en niet de nadelen hebben die we hierboven hebben beschreven.

Een goed product daarvoor is Stevabell van Fytobell Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2950-988. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Tomaten bevatten veel isoflavonen en lycopeen. Dus een ideale groente om hart- en vaatziekten en problemen aan de prostaat te voorkomen.

 

We weten allemaal dat voeding een heel belangrijke rol speelt in het behoud of het herstel van onze gezondheid. Zo is het uiteraard door iedereen bekend dat roken erg schadelijk is, niet enkel voor de longen, ook voor hart en bloedvaten, maar ook voor vrouwenborsten en de prostaat. Meer borstkanker bij rokende vrouwen en meer prostaatkanker bij rokende mannen.

Maar er is ook goed nieuws: daar is een goede remedie tegen. Uiteraard niet roken, maar ook de voeding aanpassen met voldoende antioxidanten en de juiste vetzuren. Zo is bewezen dat Omega-3 vetzuren een beschermend effect hebben zowel op hart en bloedvaten als op de prostaat, maar dat positieve effect wordt nog versterkt door antioxidanten, waaronder terpenen erg belangrijk zijn. Die terpenen vind je in tomaten. Terpenen kunnen door het lichaam gemakkelijker worden opgenomen als de tomaten verwarmd zijn, dus tomatensoep, tomatensaus, spaghettisaus enz…

De stoffen in de tomaat die bescherming bieden tegen hartkwalen, staan bekend onder de verzamelnaam 'flavonolen', beter bekend als antioxidanten. Deze stoffen beschermen tegen hartziekten, bestrijden ontstekingen, voorkomen een snelle veroudering van cellen en vertragen de groei van tumoren. Hoewel flavonolen van nature in tomaten voorkomen, zijn de hoeveelheden een stuk kleiner dan bijvoorbeeld in uien of thee. De flavonen en het lycopeen uit tomaten helpt bij de preventie van hart- en vaatziekten. Gezondheid kan dus ook lekker zijn.

Uit een Fins onderzoek blijkt dat een extra tomaatje hartziekte tegen kan gaan.

Mannen die lage concentraties van een antioxidant uit tomaten, het lycopeen, in hun bloed hadden, bleken meer symptomen van atherosclerose te hebben. Zij bouwden meer plaque op in hun vaten waardoor de kans op een hartaanval toenam. Lage lycopeenspiegels hielden verband met 18 procent nauwere vaten.

Het lijkt erop dat antioxidanten uit tomaten, zoals lycopeen, de kans op ziekte als gevolg van schade die vrije radicalen aanrichten, kan beperken. Lycopeen komt niet enkel voor in tomaten, ook watermeloen en andere rode groente. Volgens dr. Tina Rissanen was de antioxidant al bekend doordat het de kans op prostaatkanker vermindert.

Conclusie: eet meer tomaten en vis en je blijft kerngezond.

 

Rood vlees lijkt kanker te bevorderen. Wie aan preventie wil doen, let op zijn voeding.

 

We krijgen steeds meer informatie over het effect van voeding op de gezondheid.

Zo weten we dat antioxidanten nodig zijn in de strijd tegen vrije radicalen. Die zijn erg belangrijk om ernstige ziekten te voorkomen. Vrije radicalen moeten geëlimineerd worden door het immuunsysteem waarbij ze de hulp krijgen van vitamines en antioxidanten zoals polyfenolen, astaxantine, zeastaxantine enz…

Gezonde darmen zijn erg belangrijk omdat daar de immuniteit wordt opgebouwd. Stoffen, producten, voedsel dat nadelig is voor de darmen of de darmflora is dus gevaarlijk.

Daarom wordt tegenwoordig afgeraden om te vaak rood vlees te ten. Dat heeft niets te maken met bleue chaud of saignant, maar het gaat om de soort vlees: rundsvlees, varkensvlees in tegenstelling tot wit vlees van kip, fazant, patrijs, kalkoen. Eigenlijk moet je er van uitgaan dat eiwitten afkomstig van alles wat vliegt of zwemt beter is dan vlees van runderen of varkens.

Rood vlees eten blijkt te leiden tot een vergrote kans op endeldarm-, maag- en alvleesklierkanker. Borst-, schildklier- en lymfeklierkanker lijken niet hierdoor te ontstaan. Dr. Alessandra Tavani vond dat de groep met de hoogste inname van rood vlees (zevenmaal of vaker per week) vergeleken met de groep die driemaal of minder rood vlees at, 1,6 maal meer kans op maagkanker had. Voor endeldarm-, alvleesklier,-urineblaas-, borst-, en eierstokkanker gold respectievelijk 1,9, 1,6, 1,6, 1,2 en 1,3 maal. Er kon geen link gelegd worden tussen kanker van mondholte, lever, galblaas, nieren, schildklier of prostaat en het eten van rood vlees. Wel met prostaatkanker en darmkanker zelf.

Tavani is van mening dat het onderzoek opnieuw aantoont dat er een duidelijk verband tussen rood vlees en kanker bestaat. Voor het onderzoek maakte zij gebruik van gegevens van vragenlijsten die verstrekt waren aan kankerpatiënten. Daarnaast werden gegevens van circa 8.000 patiënten gelegd die behandeld waren voor een niet kwaadaardige kankervorm. De onderzoekster is verbonden aan de Instituto de Ricerche Farmacologiche 'Mario Negri' in Milaan.

 

Geraffineerde koolhydraten zijn gevaarlijker dan vet.

 

Wat moet je nu eigenlijk eten om gezond te blijven? Er zijn allerlei diëten en dieetgoeroes die beweren er alles over te weten. Vroeger gold dat vet gevaarlijk was, maar sedert we weten dat profs van Harvard zich hadden laten omkopen door de suikerindustrie om de zwarte piet naar vetten door te spelen, weten we ook dat teveel koolhydraten en vooral geraffineerde koolhydraten zoals suiker erg schadelijk zijn en meer schade veroorzaken aan hart en bloedvaten dan vetten. Dus is het niet verstandig om minder vet en meer suiker of koolhydraten te eten, vooral geraffineerde producten zijn gevaarlijk.

Want als koolhydraatrijke voeding een groot deel uitmaakt van het dagelijkse voedingspatroon, riskeren mensen aderverkalking, aldus dr. Gerald Reaven. Hij is een vooraanstaande onderzoeker op het gebied van suikerstofwisseling, verbonden aan Stanford University in Californië. Hij ontdekte dat een koolhydraatrijk voedingspatroon de triglyceridenconcentraties in het bloed doet verhogen. Het risico van kransvataandoeningen is hier zeker aanwezig, aldus Reaven. Hij stelt dan ook vraagtekens bij de aanbevelingen dat iedereen beter minder vet en meer koolhydraten moet nemen. Het is aan te raden om het vaak verzadigde vet door enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet te vervangen.

Aan zijn onderzoek werkten 8 gezonde vrijwilligers mee die allen vrij van suikerziekte waren. Ze kregen een voedingspatroon aangemeten dat 60% koolhydraten, 25% vetten en 15% eiwitten of 40% koolhydraten, 45% vetten en 15% eiwitten bevatte. Na twee weken volgde een rustperiode van twee weken gevolgd door een wisseling van voedingspatroon en opnieuw twee weken aangepast eten. Reaven ontdekte dat de groep met het koolhydraatrijke voedingspatroon duidelijk hogere triglyceridenspiegels hadden, vergeleken met de andere groep. Metingen werden gedaan na de rustperiode, na het ontbijt en na het middagmaal. Reaven vond geen veranderingen in LDL-cholesterol of de concentratie totaalcholesterol in het bloed bij het koolhydraatrijke voedingspatroon. Daarentegen trad er wel een duidelijke daling op van het gunstige HDL-cholesterol. Conclusie: wees voorzichtig met suikers en geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, geraffineerde rijst en gebak.

 

Gezond ouder worden, het kan. Je kan door onze tips toe te passen zelfs zeer oud worden en gezond blijven.

 

Iedereen wil graag oud worden, maar niet oud zijn. Dat is geen gemakkelijke opgave, want wie blijft leven wordt oud. Toch kan je invloed uitoefenen op je veroudering, of liever, er alles aan doen om zo lang mogelijk jong te blijven.

Als je met volgende dingen rekening houdt, zal je langer jong blijven, hoe oud je ook wordt:

-Vermijd roken, want dat is het allerslechtste. En als je toch rookt, breek er mee, liever vandaag dan morgen. Roken is slecht voor de luchtwegen, de bloedsomloop, het hart, het maag-darmsysteem, de blaas, de borsten (bij vrouwen). Is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van borstkanker enz… Maar het veroudert ook de huid in grote mate.

-Vermijd alcohol. Dat is een sociaal aanvaarde drug, maar het is schadelijk. Zelfs kleine hoeveelheden zijn  nadelig voor het organisme. Kan je toch niet van de alcohol afblijven, nuttig het met grote mate en zeker niet dagelijks. Het verhaaltje van de rode wijn gaat niet op: de antioxidanten zitten ook in fruit, in koffie, thee, vruchten enz…

-Vermijd stress. Dat is een sterk oxidatieve factor. Wie stressloos leeft, zal langer gezond blijven.

-Opgepast met de zon. Het is nu wel winter, maar van zodra de zonnestralen rechter staan en de zon hoger klimt is er gevaar. Huidkanker is de snelst en sterkst toenemende vorm van kanker. Gebruik steeds een beschermende crème.

-Beweeg dagelijks. Want zitten en niet bewegen is even schadelijk als roken. Het belast hart en bloedvaten!

-Slaap voldoende, want de slaap heeft een belangrijk herstellend vermogen. Acht uur is een mooi gemiddelde. Slaap ook niet te lang: wie langer dan negen uur slaapt, leeft ook minder lang.

-Vermijd luchtvervuiling. Ga dus niet sporten in de stad. Probeer toch elke dag minstens een uur in de gezonde lucht te vertoeven: park bos, platteland. Je hebt een groot voordeel als je een tuin hebt. Heb je dat niet, zet dan luchtzuiverende planten in huis, met veel bladeren.

-Vermijd vervuilende en hormoon verstorende stoffen: sprays, poetsmiddelen, deodoranten, synthetische verven, kunststoffen, in kleding, kleurmiddelen, aromaten, enz.

-Eet zo natuurlijk mogelijk, liefst biologisch. En eet minstens tweemaal per week vette vis. Maar vooral voldoende fruit, groenten en noten. Zwarte chocolade zonder suiker mag ook! Suiker niet!

Op die manier heb je de beste garantie om gezond oud te worden.

 

De winter staat voor de deur en natuurlijk duiken de typische winterkwaaltjes op. Je kan je best wapenen met natuurlijke middelen.

 

Het wordt onvermijdelijk winter en dat brengt de gebruikelijke ongemakken mee. Je hoeft niet voor de minste winterkwaal naar de dokter te lopen en pillen te slikken, dat komt enkel de farmaceutische industrie ten goede. Best van al is zich te verzorgen met natuurlijke middeltjes om vooral aan preventie te doen en te zorgen dat het lichaam bestand is tegen de korte dagen, de diepe koude, de wisselende omstandigheden.

Wat kan je zoal doen?

Enkele middeltjes bij kwaaltjes

Schele hoofdpijn ook door de kou: thee van gedroogde rabarberwortel.

Ontstoken ogen: Sap van gedroogde vlierbloesem.

Keelpijn: Lindethee, honing, vliersiroop in een kommetje met warm water.

Griep: Warme thee met honing, goed zweten en rusten.

Reuma: zich warm kleden, flanel op de blote huid, tocht vermijden en brandnetelthee drinken.

Slijm in de keel: zuivel vermijden en  tijmthee drinken: ongeveer 10 g in 1/2 l kokend water met wat honing en met kleine slokjes uitdrinken.

Vliersiroop is ook een goede remedie bij slijm.

Ook 10 g jeneverbes koken in 500 g water en gedurende 10 minuten laten trekken.

Lindethee: warm drinken bij hoest.

Vlier: zowel in thee als in siroop is een goed middel bij verkoudheid.

Tijm (Thymus): is een krachtig middel bij koorts.

Tijgerbalsem: bij stramme spieren en ook goed bij verkoudheid, in dit geval een klein beetje aan de neus wrijven.

Kippenbouillon: bij griep en verkoudheid.

Melissewater: helpt bij gestoorde spijsvertering.

Om de luchtwegen vrij te maken: thee van Althea, malva, verbascum.

Levertraan: Deze olie wordt uit de lever van de kabeljauw getrokken. Deze olie is zeer rijk aan vitamine A (Retinol) en vitamine D (calciferol). Vitamine A is onmisbaar bij de groei. Het heeft een beschermende en onderhoudende invloed op de huid en de slijmvliezen en bevordert het zien bij duisternis, zorgt ook voor een stevig skelet. Het voorkomt beenverweking bij volwassenen en rachitis bij kinderen.

Water: is zuiverend: drink minstens twee liter per dag.

En uiteraard is Echinacea van groot belang zowel bij preventie als bij behandeling van winterse kwaaltjes zoals verkoudheid, zere keel, griepjes enz.

Je vindt in apotheken het prima natuurlijke middel Echinabell van Fytobell. Haal het in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

De smaak van lekkere verse peren wordt door niets geëvenaard. Peren zijn uitstekend voor de bloedsomloop en hebben zelfs een preventieve werking tegenover kanker.

 

Peren zijn niet enkel lekker, ze laten talloze bereidingen toe, ze zijn heerlijk in veel variaties van desserten, ze zijn ook bijzonder gezond, bevatten veel kalium, zijn nuttig voor de spieren en het hart, voor de nieren en de bloedsomloop. Wie geregeld peren eet, bewijst zijn gezondheid een goede dienst. Veel soorten kunnen een hele winter lang worden bewaard en bovendien kan  je nu in elk seizoen van overal ter wereld lekkere vruchten kopen, dus ook peren.

Peren bevatten 83 tot 88 percent water. Na de druif wordt ze als de meest gesuikerde vrucht beschouwd: 14 percent gluciden. Ze bevat slechts heel weinig protiden en lipiden (0,4 %). Ze bevat wel heel wat minerale zouten: kalium (130 mg per 100 gr), fosfor (9 tot 26 mg), calcium (9 tot 15 mg), magnesium 7 mg, zwavel 5 mg, natrium 3 mg, chloor 2 mg, ijzer 0,4 mg, zink 0,16 mg, koper 0,10 mg, mangaan 0,06 mg, jodium 0,02 mg, en natuurlijk ook vitamines, C: 3 tot 10 mg per 100 gram. Ook B1, B2, PP en vooral ook vitamine A, pantoteenzuur en actieve carotenoïden. Peren leveren 61 calorieën per 100 gram. De schil bevat tannine. Men heeft er dus alle belang bij ook de schil van de peer op te eten, vanwege haar hoge biologische waarde. Vooral als men de herkomst kent en men zekerheid heeft over het feit dat ze niet werd bespoten, kan men na een wasbeurt overgeven aan het nuttigen van de complete peer, wat de gezondheid zeker zal ten goede komen.

De peer heeft weliswaar licht laxerende, maar ook adstringerende eigenschappen, dat betekent dat als ze ’s morgens nuchter wordt gegeten, ze diarree en dysenterie kan stoppen. Een aftreksel van perenbladeren is diuretisch en heeft dus een urinedrijvende werking. In geval van blaasontsteking en blaascatarre, een bacteriële infectie en blaasstenen, bewijst ze heel goede diensten. Hiervoor neemt men 100 gram bladeren en laat dit gedurende 20 minuten in 1 liter kokend water trekken. De tannine en kaliumzouten lossen het urinezuur op. Vandaar dat het de ideale vrucht is tegen jicht, gewrichtsreuma en algemene reuma.

Als ze in voldoende hoeveelheid wordt genomen is ze ook een krachtig bloedzuiverend middel en kan zelfs benut worden bij hoge bloeddruk. Ook patiënten die last hebben van diabetes of suikerziekte, mogen gerust peren eten, omdat het grootste gedeelte van de suiker levulose of vruchtensuiker is.

Peren veroorzaken ook een flinke speekselafscheiding en helpen daardoor mee aan een goede spijsvertering. Ze is wel lichtjes laxerend, maar heeft net als pruimen in gedroogde vorm een uitstekende invloed op de ingewanden.

Peren moeten dan ook worden aanbevolen aan mensen die lijden aan constipatie en spijsverteringsproblemen.

Goud- en grauwe renet zijn bovendien uitstekend voor de slanke lijn.