De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Wratten zijn niet erg sierlijk en ze kunnen vervelend zijn. Dankzij onze natuurlijke tips kun je ze spoedig de baas worden.

 

Wratten zijn besmettelijk. Je krijgt ze cadeau van iemand die al besmet was. Zo kan je ze oplopen in gymzalen, bij yogalessen op de matten, zwembaden, gewoon op de schoolbanken, want kinderen zijn er ook erg gevoelig voor. Ze treden vooral op in periodes van verlaagde immuniteit. Dat kan zijn bij of na een verkoudheid, een griepje, of een periode met weinig slaap en veel stress enz.

Toch hoef je niet bij de pakken te blijven zitten en te wachten tot ze vanzelf weggaan. Dat doen ze na verloop van tijd wel, maar je kan er zelf heel wat aan doen om ze kwijt te geraken en dan nog wel op een natuurlijke wijze.

Er zijn verschillende trucjes die je kan toepassen. Om te beginnen deppen met appelazijn. Dat kost tweemaal niets en je kan er de wratten mee deppen: tweemaal per dag met een wattenstaafje. Appelazijn is zuur en de zuren tasten de wrat aan.

Je kan ook omgekeerd te werk gaan: met een alkalische stof. Hiertoe neem je een aardappel, snij er een schijfje van af en wrijf hiermee over de wrat. Doe dit ook tweemaal per dag.

In beide gevallen zal de wrat donkerpaars tot zwart worden en nadien verdwijnen.

Nog een trucje: stinkende gouwe. Dat is een klein plantje met gele bloemetjes dat spontaan in vele tuinen verschijnt en in de wilde natuur bij ons kan aangetroffen worden. Je plukt zo’n bloemetje, breekt de stengel en daaruit vloeit er een gelige vloeistof. Die moet je op de wrat doen. Gegarandeerd succes! Na enkele dagen, tot weken zal de wrat helemaal verdwenen zijn.

Krabben, snijden, op agressieve manieren verwijderen, moet je niet doen. Het helpt niet, want de wrat komt in dat geval terug, omdat het virus niet verdwenen is.

Maar door onze natuurlijke trucjes zal die wrat wel spoedig verdwenen zijn.

 

Niet alleen het toilet moet worden schoongemaakt, ook de klinken, doorspoelsystemen, knoppen enz.

 

Je probeert hygiënisch te zijn? Je wast je handen telkens je van het toilet af komt? Mooi is dat! Gefeliciteerd! Maar wist je dat het amper helpt?

Niet enkel in openbare gelegenheden zoals restaurants, cafés, cafetaria’s is dat zo, maar soms ook bij jou thuis. Gewoonlijk kom je van het toilet af en was je de handen. Maar als mensen het toilet bezoeken en de handen niet wassen dan nemen ze de deurklink vast met ongewassen handen vol microben. Het gevolg is dat als jij met gewassen handen diezelfde deurklink weer vastneemt, je miljarden microben cadeau krijgt.

Wat staat je te doen? Toch de handen niet wassen, omdat het amper zin heeft? Absoluut niet! Maar zeker als je er zelf iets kan aan doen, bijvoorbeeld bij jou thuis, moet je regelmatig de deurklinken poetsen en ook de drukknop van het doorspoelsysteem van het toilet.

Je kan dat doen door middel van ontsmettende gel, je kan ook een probiotische gel gebruiken. Denk daarbij aan FREEMED, een probiotische gel die ontsmettend werkt voor ruimten en voorwerpen. Je vindt het op www.boverte.com of via www.freemed.be

Denk er ook aan het klavier van je computer, de telefoon, de deurklinken, “in behandeling” te nemen. Een goed ruitenpoetsmiddel op alcoholbasis vermag al veel.

En natuurlijk moet je ook geregeld de handdoekjes bij de lavabo van het toilet verversen en niet meer dan één dag gebruiken. Gastendoekjes mogen ook maar eenmaal gebruikt worden. Bij voorkeur moet je de handdrogers die warme lucht blazen en waarin je de handen op en neer moet bewegen niet gebruiken. Je vindt ze meestal in restaurants en cafetaria’s. Ze blazen het resterende water vol bacteriën recht in je gezicht!

Op die manier zal je veel onheil kunnen voorkomen en besmettingen uit de weg gaan.

 

Veel mensen doen meer goed dan kwaad door hun haar te veel te “behandelen”.

 

Verzorgd haar is een must voor wie er op z’n voordeligst wil uitzien. Mooi verzorgd haar, maakt het hele plaatje perfect.

Daarom moet je vermijden om je haar te mishandelen.

Wat mag je niet doen bijvoorbeeld?

Veel mensen wassen hun haar te veel en ze gebruiken vooral veel te veel shampoo. Dat is een ruïne voor het haar!

Geloof het of niet, het te vaak wassen van het haar kan het zelfs erg beschadigen! Nee, we raden je niet aan om met vuile, vette slierten rond te rennen, maar probeer eens wat meer afstand te nemen tussen je wasbeurten. Probeer indien mogelijk ten minste om de andere dag te wassen, vooral als je normaal gezien de gewoonte had om het haar dagelijks te wassen. Te veel shampoo gebruiken kan het haar van zijn natuurlijke oliën ontdoen en het uiteindelijk uitdrogen. Wassen met lauw water alleen is vaak beter.

Je moet ook opletten met krultangen en hete föhns: we zijn allemaal verslaafd aan onze warme stylingtools. Maar misbruik leidt tot splitten en droog, beschadigd haar. Als je warme krultangen gebruikt, moet je niet naar de hoogst mogelijke warmte streven, maar in plaats daarvan een lage of gemiddelde warmte-instelling proberen. Met fijn en dun haar, moet je dubbel voorzichtig zijn.

Om schade te voorkomen en tot een minimum te beperken, moet je voor het stylen het haar lichtjes nat maken. Maar nogmaals: laat je haar zoveel mogelijk met rust. De haarschacht die open staat en beschadigd is, krijg je niet meer goed. Dan moet je de beschadiging er laten uitgroeien.

 

Wie gezond eet en niet rookt heeft beduidend minder kans om kanker te krijgen.

 

Experten zijn ervan overtuigd dat je door het regelmatig eten van gezonde en natuurlijk bereide voedingswaren het risico op het krijgen van een of andere vorm van kanker, beduidend kan verminderen. Zij adviseren de volgende eetwaren:

1. Tomaten: die zitten boordevol vitamine C, waardoor je celbeschadiging kan vermijden. Ook lycopeen dat een belangrijke antioxidant is.

2. Groene of zwarte thee (geen kruidenthee dus) bevatten speciale elementen die de vermenigvuldiging van kankercellen tegengaan. Groene thee is een sterke antioxidant.

3. In sojabonen zit de stof fyto-oestrogeen die de kans op het krijgen van borst- of prostaatkanker beduidend vermindert.

4. Ook broccoli, kool (witte, groene en rode), spruitjes en bloemkool wemelen van de kankerwerende substanties.

5. Look en ui bevorderen de aanmaak van kankerwerende cellen.

6. Ook in sinaasappels, citroenen en andere citrusvruchten zitten kankerwerende stoffen, vooral vitamine C.

7. Rode druiven bevatten een substantie die de productie tegengaat van een enzym, dat kankercellen vandoen hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen.

8. Vezelrijke kost verkleint het risico op het krijgen van bepaalde kankers, zoals maag en darmkanker.

9. In vette vis bevinden zich vetzuren (de zogenaamde omega 3-vetzuren), die het tot ontwikkeling komen van prostaat-, borst- en pancreaskanker tegengaan.

10. Vermijd suiker in al zijn vormen, want een kankercel voedt zich met suiker.

 

Magnesium en kalium helpen hartinfarct voorkomen. Eet daarom meer bananen.

 

Miljoenen mensen hebben last van een te hoge bloeddruk, waardoor ze een verhoogd gevaar lopen op het krijgen van hartaanvallen of beroertes. Amerikaanse medische specialisten hebben vastgesteld dat er een direct verband bestaat tussen magnesiumtekort en een te hoge bloeddruk.

Een halve gram magnesium per dag volstaat al om dit gezondheidsrisico beduidend te verminderen. Dankzij deze ontdekking weten we meteen hoe te handelen om het risico op het krijgen van een hartinfarct of beroerte te verminderen, namelijk magnesiumrijke voedingswaren als bananen, rijst en volkorenbrood eten.

Als je het risico op een hartinfarct gevoelig wil beperken, moet je meer magnesiumrijke voedingswaren als bananen eten. Uiteraard zal dit alleen de zaak niet oplossen of voorkomen. Je moet voor de rest ook gezond leven.

Dat betekent in de eerste plaats niet roken. Want tabak is een killer, het veroorzaakt vaatvernauwing en ontstekingen in de bloedvaten, waardoor ze verstoppen en een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.

Dagelijks bewegen is ook een must. De spieractiviteit van de benen, wordt trouwens het tweede hart genoemd. Beurtelings op de tenen en de hielen staan stimuleert de bloedsomloop in de onderste ledematen.

De grote vijand van gezonde bloedvaten is suiker. Mijd het zoveel mogelijk en vervang het eventueel door een gezonder alternatief: Steviolglycosiden zoals in Stevabell van Fytobell. Je vindt dit in apotheken.

 

Goed slapen is een zaligheid, maar ook een noodzaak. De natuur kan je helpen om weer een natuurlijke slaap te kunnen vinden.

 

In het Amerikaanse blad National Enquirer stond een tijdje geleden volgende uitstekende gezondheidstip die we jullie niet willen onthouden: „Garantie voor een lang en gezond leven: ga altijd naar bed op dezelfde dag als je eruit bent opgestaan”.

Voldoende slaap is een eerste vereiste als je lang en gezond wil leven.

Het is al langer bekend dat slaap of tenminste het gebrek eraan gerelateerd is aan een groot aantal problemen.

Zo krijgen mensen die te weinig of slecht slapen eerder te maken met hart- en vaatziekten, met diabetes, met zwaarlijvigheid, met depressie en burn-out, met humeurigheid, zelfs met kanker.

We hebben er dus alle belang bij goed en voldoende lang te slapen. Acht uur geldt als een gemiddelde. Zes uur is een strikt minimum en negen uur is een maximum.

Wie te lang slaapt krijgt dezelfde nadelen als wie tekort slaapt.

Slapen moet een soort gewoonte worden, waar een ritueel kan bij helpen: een kruidenthee drinken, iets ontspannend lezen, geen tv kijken of naar de computer staren, want blauw licht verhindert het gemakkelijk inslapen. Ook spannende gesprekken, ruzie, zwaar eten en onzekerheid en stress knabbelen aan de slaapkwaliteit.

Wil je echt goed slapen, dan is een dagelijkse wandeling onontbeerlijk.

Laat de natuur je daar bij helpen, zeker als slapen een probleem is. Escholcin van Fytobell, op basis van Escholtzia en Passiflora zullen de natuurlijke slaap weer helpen herstellen. Je vindt dit middel in de apotheken.

 

Een vliegtuigreis kan erg belastend zijn voor je gezondheid. Daarom moet je voorzorgsmaatregelen nemen.

 

We reizen steeds meer met het vliegtuig, en dat terwijl de auto’s de schuld krijgen van de luchtvervuiling. Eén vliegtuig vervuilt tijdens het opstijgen evenveel als 22.000 auto’s gedurende een uur. Dat kan tellen. Ook de scheepvaart doet er aardig aan mee. Maar we zullen nooit de lobby’s achter deze informatie helemaal kunnen kennen.

Maar goed, het vliegtuig dus. Naast de vervuiling, is de reis op zich niet al te best voor de gezondheid. Wie echt veel vliegt, is geruime tijd blootgesteld aan kosmische straling, omdat hoe hoger je gaat, hoe minder bescherming je krijgt van de onderste luchtlagen.

Vooral voor de ogen moet je opletten. Een zonnebril opzetten in het vliegtuig als je naar buiten kijkt, is geen overbodige luxe.

Even belangrijk is de hydratatie van het lichaam. Vanwege de lagere luchtvochtigheid en de verminderde druk is er ook minder vocht in het lichaam. Dat moet gecompenseerd worden, niet met alcohol, niet met koffie alleen, maar vooral met water. Drink tijdens een vliegtuigreis geregeld voldoende water. Bij trans-Atlantische vluchten moet je voortdurend water vragen, ook wie naar het oosten vliegt en nog langer onderweg is, moet zeker veel drinken.

Ook belangrijk is het om de bloedsomloop te stimuleren. Dat doe je niet door in de vliegtuigstoel te blijven zitten. Om het half uur opstaan, de benen strekken en rondlopen. Beurtelings op hielen en tenen staan, dat stimuleert hart en bloedsomloop.

En als je van west naar oost vliegt, heb je meer last van jetlag. Probeer er rekening mee te houden, door op voorhand je al in het ritme van het land van bestemming te oefenen.

Op die manier zal je vliegtuigreis voorspoediger en comfortabeler verlopen.

Maar… als het kan neem de trein, of zelfs de wagen.

 

Planten de juiste hoeveelheid water geven wordt gemakkelijk dankzij onze tip.

 

Ook een fan van mooie kamerplanten? Dan heb je vast wel al gemerkt dat het niet eenvoudig is om te achterhalen of te bepalen welke hoeveelheid water je kamerplanten nodig hebben. De ene plant heeft veel water nodig, de andere minder. Als je te weinig water geeft aan een plant verdort ze, en als je te veel water geeft, verzuipt ze en kwijnt ze weg.

Hoe moet je dat oplossen? Je kan natuurlijk gaan zoeken op internet hoeveel water een plant nodig heeft. Dat kan behoorlijk in orde komen op voorwaarde dat je de naam van de plant kent. Meestal is dat in het Latijn vermeld en dus niet zo eenvoudig. Je kan ook altijd aan de bloemenhandelaar vragen wat de gebruikelijke hoeveelheid is, als je een plant koopt. Maar je krijgt ook wel af en toe een plant en dan is het even puzzelen.

Er bestaat nochtans een eenvoudig trucje.

Om de juiste hoeveelheid water aan je plant te geven, moet je gewoon ijsblokjes uit de diepvriezer in de bloempot leggen. Dat ijs smelt traag en zorgt voor een langzame, maar doeltreffende bewatering van je plant. Als de ijsblokjes gesmolten zijn, leg je gewoon nieuwe ijsblokjes in de plaats. Het smeltwater is boven de nul graden en dus geschikt voor de plant, want te warm water is ook niet gunstig.

Telkens de ijsblokjes gesmolten zijn - en dat kan even duren -  leg je nieuwe in de plaats. Het is zeker gemakkelijk als de planten hoger staan, anders mors je toch voortdurend met de gieter.

Op die manier zullen je planten de perfecte hoeveelheid water krijgen en zullen ze er fleuriger bijstaan dan ooit.

 

Als je met een aantal elementen rekening houdt bij het klussen en poetsen,  kan je voortaan weer over zachte handen beschikken.

 

Ruwe handen zijn onaangenaam, maar niets is prettiger en mooier dan zachte handen. Door dagelijks hard werk te leveren, met ongezonde grondstoffen te moeten omspringen, door onzorgvuldige verzorging, door gebruik van sterke zepen en detergenten, door de afwas, door allerhande producten in de huishouding, gebeurt het wel meer dat de huid van de handen ruw wordt en onplezierig aanvoelt.

Wat is de oplossing?

Om te beginnen moet je voor ruw werk beslist handschoenen aantrekken. Voor allerlei klussen bestaan speciale handschoenen: voor werk in de tuin, voor snoeiwerk, voor poetswerk en het omgaan met gevaarlijke scheikundige stoffen. Er zijn zelfs wegwerphandschoenen die niet veel kosten en gemakkelijk zijn voor eenvoudige klussen. Zo bescherm je je handen best.

Ook voor verfwerken moet je handschoenen aantrekken zodat je nadien de handen gemakkelijk kan reinigen zonder sterke en agressieve middelen.

Maar ook nadien moet je de handen speciaal verzorgen. Dat hoeven geen dure producten te zijn, maar als je hiermee de handen geregeld behandelt zullen ze mooi en gaaf blijven. Je kan het preparaat zelf maken.  Als je de handen insmeert met een zelfgemaakt preparaat waarin je een halve theelepel poedersuiker mengt met wat babyolie, dan worden je handen beslist weer mooi, zacht en gaaf. Nadien moet je de handen wel weer met zacht water afspoelen.

Je kan ook een goede hydraterende handcrème gebruiken op basis van Aloë Vera.

Denk daarbij aan de Aloë Vera-handcrème van Ellen Dee.

Je kan die online bestellen via www.ellendee.be.

 

Een tekenbeet is gevaarlijk als de teek besmet was. Dat is ook gevaarlijk voor je huisdier.

 

Ieder jaar opnieuw wordt er voor gewaarschuwd en dat is terecht: let op voor de teken. Een tekenbeet is niet gevaarlijk, tenzij die teek besmet was met de borrelia bacterie en dat weet je niet op voorhand. Dus kan je maar beter voorzichtig zijn als je gaat wandelen in de natuur.

Liefst kleding met lange mouwen, een lange broek en de broekspijpen in de sokken steken. Geen blote benen of armen en zeker geen blote rug of diep decolleté. Teken voelen menselijke warmte afkomen, en laten zich uit het struikgewas of de bomen op het slachtoffer vallen. Dat kan ook een dier zijn zoals je hond bijvoorbeeld en die kan dan ook besmet worden door de teek en de ziekte van Lyme krijgen.

Die ziekte van Lyme tast langzaam het zenuwstelsel aan. Als de tekenen verwaarloosd worden of niet zijn opgemerkt, dan kan het gif langzaamaan het zenuwstelsel ondermijnen, tot er niets meer aan te doen is.

Je moet dus echt voorzichtig zijn en vooral warme plekken op de huid, na een wandeling in de natuur controleren: de plooien van de elleboog, de lies, de oksels, de hals, de buikstreek enz. Ook de pels van de hond moet onderzocht worden.

Als je een rode vlek bemerkt waarin na verloop van tijd een witte kring opduikt, dan is dat wellicht veroorzaakt door de beet van een teek en moet je naar de arts, die eventueel antibiotica kan voorschrijven. Stel dat niet uit, als je iets verdacht merkt, ga naar de dokter. Hetzelfde met uw huisdier dat je vergezelde op de wandeling in de natuur.

Een teek is een soort klein kevertje dat zich in de gras kan bevinden of in de bomen zit en aangetrokken wordt door de lichaamswarmte van mens of dier. Tijdens het zuigen van bloed worden ziekteverwekkende virussen en bacteriën overgedragen. Voor de hond is dat een gelijkaardige kwaal als de ziekte van Lyme bij de mens: Borreliose genoemd, veroorzaakt door een bacterie. Daardoor ontstaan ernstige en zeer pijnlijke ontstekingen van de gewrichten en typisch voor de tekenbeet: ook zenuwpijnen. Bij een hond is die rode zwelling meestal moeilijk op te merken vanwege de dikte van de pels. Als er twijfel is, kan de dierenarts er klaarheid in brengen door een bloedonderzoek.

Honden kunnen ook ingeënt worden. Voor de mens is dat nog niet het geval. Er bestaan speciale tekentangen waarmee je het beest met angel en al uit de huid van de hond kan trekken. Probeer nooit de teek met de vingers te verwijderen, of met een brandende sigaret zoals vroeger wel eens werd aangeraden, op die manier zou je het lijf leegpersen in de huid en de bloedbaan van de hond, dat zou de zaak alleen maar verergeren. Als je de teek verwijderd hebt, moet je de huid van de hond goed met ontsmettingsalcohol inwrijven. En vergeet vooral niet telkens je een wandeling in de natuur hebt gemaakt, moet je de hond op tekenbeten onderzoeken.