Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Ook honden en katten krijgen te maken met tandproblemen. Daarom is geregelde inspectie van belang, want ze kunnen niet vertellen dat ze tandproblemen hebben.

 

Het zijn grote uitzonderingen onder de mensen die nooit last hebben met de tanden. Sommigen verliezen ze vroeg, anderen krijgen pas op hoge leeftijd last met verdwijnen van tandvlees, cariës, uitgroeiende of uitvallende tanden, tandpijn enz.

Tanden moeten goed verzorgd worden, want als je slecht verzorgde tanden hebt, dan kan dat aanleiding geven tot pusvorming, ontstekingen van het tandvlees, de tandwortels en dat heeft rechtstreekse gevolgen voor de gezondheid van hart en hartkleppen. Wie zijn tanden niet verzorgt, loopt dus echt risico om een hartziekte te krijgen.

Dat is ook zo voor je huisdieren. Ook honden en katten kunnen te maken krijgen met tandproblemen, het vervelende is dat je het niet meteen doorhebt en dat ze het je niet kunnen vertellen.

Wat staat je te doen?

Je moet het huisdier goed in de gaten houden, want de meeste honden en katten en dat kan gaan van 70 tot zelfs 80 percent, krijgt te maken met tandproblemen. Een van de meest voorkomende oorzaken is dat zich tandsteen in de loop der maanden en jaren opbouwt waardoor problemen kunnen ontstaan met het tandvlees en ontstekingen kunnen veroorzaken. Daardoor kan het tandvlees zich terugtrekken, pockets ontstaan met depots van bacteriën en die zijn de mogelijke schuldigen die hartziekten kunnen veroorzaken, ook bij je hond en kat. Dergelijke problemen zijn doorgaans onomkeerbaar: tandvlees dat verdwenen is, krijg je niet meer terug.

Hoe kan je het weten?

Door geregeld, liefst wekelijks het tandvlees van je huisdier te controleren. Dus op de tanden, druk op het tandvlees en als je een pijnsignaal ziet of een veranderingen van een licht roze tot rode kleur in een dieprood, dan is er wat aan de hand. Je kan best dagelijks ook de tanden van je hond en zelfs kat poetsen. Mensen moeten dat ook doen. Geef geregeld aan je hond en kat reinigende beentjes waarop ze kunnen kauwen en die zowel de tanden als het tandvlees gaaf houden. En natuurlijk is een regelmatige inspectie bij de dierenarts, het beste wat je kan doen. Op die manier zullen je hond en je kat lang gezond blijven.

 

Een trombose in de benen is lang geen uitzondering op lange vliegtuigtrajecten. Eén op de 5000 passagiers krijgt er mee te maken. Je kan het inderdaad voorkomen.

 

Lange vliegtuigreizen zijn een routine geworden, dagelijkse kost. Maar dat is niet voor iedereen dagelijkse kost. Dat werd duidelijk toen onlangs een VRT-journaliste op een lange vlucht naar Cuba plots heftige kuitkrampen kreeg die enkel verminderden door te stappen. Ook na de vakantie bleek het niet weg en toen werd een arts geconsulteerd. Resultaat: trombose in de benen, typisch voor lange vliegtuigreizen en in de economy-klasse.

Wat is de oorzaak: niet of te weinig bewegen, te weinig drinken, te krappe beenruimte en een familiale voorgeschiedenis of gevoeligheid. Dit overkomt meer vrouwen dan mannen. Ze behoren tot een hogere risicogroep en dat komt door hormonale middelen zoals de pil. Wie de pil neemt moet extra voorzichtig zijn, zeker als daarbij nog gerookt wordt, dat is een levensgevaarlijke cocktail.

Een trombose in de benen overkomt één op de vijfduizend vliegtuigpassagiers op een langere vlucht die meer dan vier uur duurt.  Luchtvaartmaatschappijen weten dat en hebben daarom bepaalde oefeningen ingestudeerd die door stewardessen kunnen worden aangetoond. Veel drinken (maar geen alcohol) is de boodschap op zo’n vlucht.  Ook af en toe de benen strekken: rondwandelen in het gangpad, naar het toilet stappen en rek- en strekoefeningen doen. Ook de benen masseren met wrijven en kneden naar het hart toe kunnen helpen. Uiteraard voorzichtig zijn met orale hormonale middelen zoals de anticonceptiepil.

En wie een familiale voorgeschiedenis heeft moet dubbel voorzichtig zijn en zijn of haar voorzorgen nemen.

Gelukkig is een dergelijke trombose meestal niet levensbedreigend, maar het is wel pijnlijk, vervelend en je kan maar beter op veilig spelen en geen risico lopen dat de klonter migreert naar de longen bijvoorbeeld. Dus ook op het vliegtuig voldoende drinken, regelmatig bewegen en de benen strekken. Zet je dan ook liever bij het gangboord in de plaats van aan het venstertje.

 

Ovens en magnetrons hebben de neiging kookluchtjes vast te houden en te verspreiden in de woonkamer. Dat kan je dankzij onze tip vermijden en ook weer doen verdwijnen.

 

Kookluchtjes kunnen lekker ruiken als ze vers zijn. Denk aan de geur van versgebakken brood, of een omelet. Maar ze kunnen ook erg vervelend zijn en afstotend werken: denk aan de luchtjes die ontsnappen als je de oven of je magnetron opent.

Het is niet altijd eenvoudig om die te verwijderen. Er bestaan in de handel wel spuitbussen om aangekoekte etensresten van de wanden en het draaiplateau te verwijderen, maar ze zijn niet allemaal zonder gevaar. Sommige daarvan zijn echt agressief en kunnen je opzadelen met vervelende en ernstige brandwonden. Voorzichtigheid is dus geboden.

Dat betekent evenwel niet dat je de luchtjes zo maar moet accepteren. Er is een heel eenvoudig natuurlijk middeltje om daaraan te ontkomen: citroen.

Wat moet je doen?

Pers een citroen uit en voeg dit sap toe aan driekwart kopje water. Los op en meng goed door middel van een spatel of lepeltje. Breng dit mengsel nu aan de kook in de magnetron oftewel microgolfoven. Van zodra het een minuutje gekookt heeft (observeer het proces door het glas van de deur), zet je de magnetron uit, maar… hou de deur minstens een kwartiertje gesloten.

Nadien kan je de deur openen en nu kan je het vuil er met een droge of licht vochtige doek (geen kletsnatte vod) er vanaf halen.

De magnetron zal voortaan ook een heerlijke natuurlijke citroengeur verspreiden.

Zo heb je twee doelen bereikt met één product en in dezelfde bewerking: vuil weg en geurtjes weg.

 

De zomer is niet het vriendelijkste seizoen voor de haren. Toch kan je na een zomerse vakantie de haren weer in hun oude glorie en glans herstellen. Maar best van al neem je voorzorgen.

 

Ook uit de zomerse zonnevakantie teruggekeerd met haar dat van zichzelf schrikt voor de spiegel? Dan ben je geen uitzondering, want meer dan de helft van de dames en jongedames is niet opgetogen met de wijze waarop het haar er na de vakantie uitziet. Dat is niet om aan te zien. Breekbaar, bros en broos en soms helemaal verkleurd. Dat is de schuld van de zon en van een verkeerde aanpak van de verzorging.

De zon is niet de beste vriend van je haren. Alleen de planten zijn er gelukkig mee, maar al de rest heeft te lijden van het zonlicht: ook je huis, het verfwerk, affiches in de zon, foto’s, de huid en uiteraard ook de haren. Die verbleken, maar worden ook kwetsbaarder, doordat de schubben van de haren op de schacht gaan open staan. Te veel shampoo gebruiken, is daarom nooit goed, want het droogt de haren uit. Ook hardhandig afdrogen en wassen evenmin. Eigenlijk mag je nooit de shampoo rechtstreeks op de haren doen: eerst in de handpalm, dan water eroverheen en daarna met behoorlijk veel (lauw) water de haren wassen. Die shampoo hoeft niet elke dag, één à tweemaal in de week wassen met shampoo is voldoende. De rest van de dagen kan je beter spoelen met lauwwarm water onder de douche. Drogen met de haardroger, doe je op de koude stand.

Natuurlijk moet je wel de haren wassen en uitspoelen, zeker als je een duikje hebt genomen in zee of in het zwembad. Veel zwembaden ontsmetten het water met chloor en dat is funest voor de haren. Dan moet je zeker uitspoelen. Het haar kan er zelfs groen door kleuren.

Uiteraard kan je best een pet of hoofdeksel opzetten als je in volle zon vertoeft of ontspant. Want het UV-licht maakt het haar brozer.

Wat moet je doen om de haren te versterken? Een goede conditioner komt dan van pas, liefst op oliebasis. Je kan ook kokosolie gebruiken, maar ook weer niet te veel, want anders valt de talgklierwerking stil en dat is de natuurlijke vetregulator van de haren.

In elk geval moet je voorzichtig zijn met borstelen, kammen, trekken. Beter nooit de haren “creperen” door er een wildere look aan te geven, want dat is funest voor de haren.

Op die manier worden je haren weer mooi, of zullen ze dat blijven.

 

Cafeïne maakt alert, maar bij overdreven gebruik kan het ook de vermoeidheid in de hand werken. En... koffie is een verzurend product, dus niet aan te raden bij mensen die gevoelig zijn voor reuma.

 

Koffie is lekker. Het geeft een kick, maar tegelijk een ontspannen gevoel. Bovendien heeft recent wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het ook nog gezond is. Iedereen mag koffie drinken, tenzij je overgevoelig bent voor de cafeïne en als je als jonge moeder borstvoeding geeft, dan zou de baby wel eens te “zenuwachtig” kunnen worden…

Gemiddeld drinkt de volwassen Belg vijf tot zes kopjes koffie per dag. Mannen werken dagelijks bijna zeven kopjes van het zwarte vocht naar binnen, vrouwen beperken zich tot ongeveer vijf kopjes. Samen met thee en cola die ook populair zijn, betekent dat we grootverbruikers zijn van cafeïne: het stofje dat koffie z'n opwekkende werking geeft, maar in te grote hoeveelheden nadelige effecten kan hebben.

Koffie bevat van nature cafeïne. Het cafeïnegehalte van een kop koffie hangt af van de soort koffie, hoe sterk het is gezet en de grootte van de kop. In een gewone kop, gezet met een papieren filter in een koffiezetapparaat, zit ongeveer 75 milligram cafeïne. Cafeïne komt in minder grote hoeveelheden ook in thee en cola voor. In een kop thee zit 30 tot 40 mg en in een glas cola 40 mg. Een kop koffie komt dus wat cafeïnegehalte betreft overeen met twee kopjes thee of twee glazen cola.

Cafeïne werkt stimulerend op de hersenen, nieren, maag en darmen. Het verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne het geheugen enigszins. Wie te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken in slaap te vallen. Bij sommige mensen is dat al het geval bij één kopje koffie laat op de avond. Anderen hebben er helemaal geen problemen mee.

Wat te veel cafeïne is, verschilt sterk per persoon. Gemiddeld krijgt de man ca. 600 mg cafeïne binnen per dag, en de vrouw ca. 500 mg. De meeste mensen ondervinden daarvan geen problemen. Mensen die merken dat ze gevoelig zijn voor cafeïne kunnen zich beter beperken tot ca. 400 mg cafeïne per dag. Dat komt neer op bijvoorbeeld vijf kopjes koffie of vier kopjes koffie en twee kopjes thee, of drie kopjes koffie, twee kopjes thee en twee glazen cola.

Bij zwangerschap is cafeïne in grote hoeveelheden ook niet aan te raden voor het ongeboren kind. Naarmate de moeder meer cafeïne binnenkrijgt, stijgt de kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht. Aanstaande moeders kunnen daarom beter niet te veel koffie, thee en cola drinken. Het advies is om maximaal 300 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dit geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven. Cafeïne komt ook in de moedermelk terecht, en dat kan de baby onrustig maken.

Cafeïnevrije koffie, kruidenthee zijn een goede oplossing voor fervente koffie-, thee- en coladrinkers. Wie veel koffie drinkt en daar opeens mee stopt of overstapt op cafeïnevrije koffie, kan in het begin wel last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en trillende handen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is een kopje cafeïnevrije koffie niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 mg cafeïne. Dat is wel erg weinig in verhouding tot de 75 mg in een kopje gewone koffie.

Wie al neiging vertoont tot oververzuring kan maar beter de koffie laten staan; Het is sterk verzurend en dus niet ideaal voor reumapatiënten. Ook wie last heeft van zenuwachtigheid, hartkloppingen en slapeloosheid, kan maar beter de koffie laten staan.

 

Niet in de volle zon intensief aan sport doen! Vooral niet als de relatieve vochtigheid ook groot is, want dan kan het lichaam minder gemakkelijk afkoelen.

 

We hebben het zomertje wel gehad en er komen weer warme dagen op ons af. Er wordt ook altijd gezegd en geschreven dat sport voor iedereen van belang is, althans voldoende bewegen.

Maar wat moet je doen als het zo warm is? Doorgaan met je sportprogramma, of is dat te riskant?

We zijn allemaal dol op de zomer en de warmte. Er zijn er maar weinigen die zich gelukkiger voelen bij herfst en wintertemperaturen en toch zijn die minder gevaarlijk voor de gezondheid. Steeds meer jongelui in de studentenleeftijd en sportlui zijn het slachtoffer van de hitte, en moeten hun onvoorzichtigheid met hun leven betalen. Ook augustus en september kunnen nog hete dagen geven, en vooral jongelui moeten in de gaten worden gehouden omdat ze vaak geen rekening houden met de gevolgen van oververhitting van het lichaam. Daarom moeten ouders en opvoeders in de gaten hebben als jongelui of sportlui verward raken, wankelend stappen of lopen, een hoogrode kleur krijgen, verward beginnen te spreken, duizelen of plots erg vermoeid worden.

Daarom moet men geen intensieve sport beoefenen in de volle zon en bij grote warmte. Moet regelmatig worden gedronken en het vochtverlies worden gecompenseerd. Als het gewichtsverlies door zweten drie percent bedraagt dan is dat een belangrijk signaal en als het vijf percent bedraagt, is men de gevarenzone ingegaan.

Zoutverlies moet worden gecompenseerd niet met zouttabletten, maar met zoute voeding. Natte T-shirts moeten geregeld worden ververst door droge, omdat een bezweet T-shirt de hitte van het lichaam meer vasthoudt. Steeds het hoofd in de schaduw en het zweet geregeld wissen! Vooral als er weinig wind is bij grote warmte en vooral als de relatieve luchtvochtigheid hoog is, zoals de laatste tijd bij ons gebeurt, is er een gevaarlijke situatie.

Beter is het aan sport te doen als het wat koeler is op de dag, en zeker niet in de volle zon! Anders is de kans op een hartaanval en een fatale beroerte niet onbestaande.

 

De tijd van het fruit komt er aan en peren zijn ook in aantocht. Het is een van de gezondste en lekkerste vruchten.

 

De zomer was een meevaller, vooral voor wie fruitbomen in de tuin heeft. De eerste appelen zijn er en ook de peren komen er aan. Dat is goed nieuws, want peren zijn een bijzonder gezonde vrucht.

Verse inlandse peren, een weelde van de natuur, een schat vol gezondheid. Peren zijn niet enkel lekker, ze laten talloze bereidingen toe, ze zijn heerlijk in veel variaties van desserten, ze zijn ook bijzonder gezond, bevatten veel kalium, zijn nuttig voor de spieren en het hart, voor de nieren en de bloedsomloop. Wie geregeld peren eet, bewijst zijn gezondheid een grote dienst. Veel soorten kunnen een hele winter lang worden bewaard en bovendien kan je nu in elk seizoen van overal ter wereld lekkere vruchten kopen, dus ook peren. Ze is eigenlijk afkomstig uit China en West-Azië. In oude Griekse geschriften wordt ze al beschreven, maar bij ons werd ze pas sedert de Middeleeuwen als een courant gebruikte vrucht genoten.

In de Romeinse geschriften van Plinius worden zelfs al 41 soorten vermeld. Ze stond zo hoog in aanzien dat perendiefstal bij de Franken als een strafbaar misdrijf werd beschouwd.

Perenbomen hebben een typische vorm met een doorgaande stam. Omdat ze slanker zijn dan een appelboom zijn zelfs hoogstammige perelaars geschikt om in middelgrote tuinen te groeien. Ook bij peren kan de onderstam de groei remmen.

Peren bevatten 83 tot 88 percent water. Na de druif wordt ze als de meest gesuikerde vrucht beschouwd: 14 percent gluciden. Ze bevat slechts heel weinig protiden en lipiden (0,4 %). Ze bevat wel heel wat minerale zouten: kalium (130 mg per 100 gr), fosfor (9 tot 26 mg), calcium (9 tot 15 mg), magnesium 7 mg, zwavel 5 mg, natrium 3 mg, chloor 2 mg, ijzer 0,4 mg, zink 0,16 mg, koper 0,10 mg, mangaan 0,06 mg, jodium 0,02 mg, en natuurlijk ook vitamines, C: 3 tot 10 mg per 100 gram. Ook B1, B2, PP en vooral ook vitamine A, panthoteenzuur en actieve carotenoïden. Peren leveren 61 calorieën per 100 gram. De schil bevat tannine. Men heeft er dus alle belang bij ook de schil van de peer op te eten, vanwege haar hoge biologische waarde. Vooral als men de herkomst kent en men zekerheid heeft over het feit dat ze niet werd bespoten.

De peer heeft weliswaar licht laxerende, maar ook adstringerende eigenschappen, dat betekent dat als ze ’s morgens nuchter wordt gegeten, ze diarree en dysenterie kan stoppen. Een aftreksel van perenbladeren is diuretisch en heeft dus een urinedrijvende werking. In geval van blaasontsteking en blaascatarre, een bacteriële infectie en blaasstenen, bewijst ze heel goede diensten. Hiervoor neemt men 100 gram bladeren en laat dit gedurende 20 minuten in 1 liter kokend water trekken. De tannine en kaliumzouten lossen het urinezuur op. Vandaar dat het de ideale vrucht is tegen jicht, gewrichtsreuma en algemene reuma.

Als ze in voldoende hoeveelheid wordt genomen is ze ook een krachtig bloedzuiverend middel en kan zelfs benut worden bij hoge bloeddruk. Ook patiënten die last hebben van diabetes of suikerziekte, mogen gerust peren eten, omdat het grootste gedeelte van de suiker levulose of vruchtensuiker is.

Peren veroorzaken ook een flinke speekselafscheiding en helpen daardoor mee aan een goede spijsvertering. 

 

Druiven zijn erg gezond. Nu de druivenoogst eraan komt, moet je er beslist dagelijks gebruik van maken.

 

Druiven worden niet zonder reden de moedermelk van de volwassene genoemd. Ze hebben een bijzonder harmonische samenstelling, zijn erg voedzaam vanwege hun calorieëngehalte, maar ook vanwege vitamines, mineralen en een belangrijk basenoverschot, worden druiven zelfs met succes aan zieken gegeven. De druif wordt trouwens in vele godsdienstige praktijken als symbool van het leven afgebeeld. Heel wat gezondheidsorganisaties bevelen in het najaar een druivenkuur aan, zomerslakken worden op die manier opgeruimd en er wordt een gezonde basis gelegd voor de komende winter.

De druif heeft een bijzonder evenwichtige samenstelling en een behoorlijk basenoverschot.

1 kg druiven telt 750 calorieën, dat is meer dan 1 kg aardappelen of 1 l melk met 3,6% vet.

Ze is gemakkelijk verteerbaar. Enkel mensen met een zwakke maag moeten wat voorzichtiger zijn met een dikke schil.

De druif bevat 75% à 80% water. Ze is zuiverend, urinedrijvend, reinigt de nieren, voert toxische afval af, vergemakkelijkt de galsecretie. Ze bevat weinig eiwit, en dus is er minder ophoping van urinezuur. De druif geeft dus een alkalische restant voor het bloed.

Bevat suikers: De druif heeft na de vijg, het hoogste suikergehalte van alle vruchten. De verse druif bevat 15% suikers, de gedroogde 12% à 18% glucose en levulose of 120 g à 150 g per kg met een gemiddelde van 16,7% volgens soort en rijpheid. Dit suiker- en ijzergehalte verhoogt de lichaamsenergie zonder evenwel het urinezuur te verhogen zoals vlees.

Bevat vitaminen: Ze bevat alle vitamines, behalve D, namelijk A, B1, B2, C. Eigenlijk levert ze de sterkste vitaminekuur van alle vruchten.

Bevat zouten: heel wat anorganische zouten, behalve zeezout, veel kalium (als tegenspeler van natrium): 3,6 g per kg, wat de hartwerking en de waterafvoer ondersteunt. Ook veel ijzer, maar dit laatste meer in de blauwe dan in de witte druif. Ze bevat ook 2% van haar gewicht aan celstof, looi-, glutamine- en wijnsteenzuur, wat de secretie van maagsappen stimuleert.

Verder nog pectine, lijm- en looistoffen en dat kalmeert darmirritaties maar bestrijdt ook constipatie.

Je kan de druivenkuur gemakkelijk thuis toepassen:

’s Morgens: 1 glas druivensap (1/2 uur voor het eten) geeft energie. Je kan meer activiteit ontwikkelen.

Als ontbijt: 200 g groene druiven, goed kauwen. Dit heeft evenveel voedingswaarde als een goed ontbijt. Het is uitstekend voor de aanmaak van gezond bloed.

’s Middags: 2 glazen liefst vers geperst druivensap, voor de energie van de rest van de dag.

Om 16 uur 1 à 2 glazen vers druivensap, reinigt de ingewanden.

Avondmaal 300 g kleine muskaatdruifjes, uitstekend voor de zenuwen.

 

Kinderen willen graag overal op tekenen en schrijven,  vooral op de muren en het behang. Dankzij onze tip krijg je dat er zo weer vanaf.

 

Kinderen in huis? Dan is het onvermijdelijk dat ze hun creatieve kunsten op alles en nog wat uitproberen.

Je moet dan ook alle stiften, balpennen, krijtjes, lipstick enzovoorts ver uit de weg en hoog genoeg leggen, want ze gebruiken alles om je hele huis van hun “handtekening” te voorzien. Ze schrijven het liefst op de muren, het behang, de tafel, de vloer, alles wat op hun ooghoogte zit, moet er aan geloven.

Dan vind je nadien hele “schilderijen, tekeningen, brabbelletters op het behang, liefst met stiften of “onuitwisbare” inkten zoals balpennen.

Je moet de moed niet laten zakken, maar voor de toekomst wel je voorzorgen nemen en alles opbergen wat hen kan dienen om hun inspiratie bot te vieren. Het is namelijk, de eerste uiting van creativiteit.

Toch kan je ook vlekken van balpennen van de muren en je behang verwijderen.

Je moet daartoe het behang eerst een beetje bevochtigen met een nat sponsje, gewoon met water. Nadien spray je wat haarspray op de “vlekken” of het “kunstwerk”. Even laten inwerken en na een poosje is het weer kinderspel om de vlekken er met een droge doek van af te vegen. Als het van de eerste keer niet lukt, even de bewerking herhalen.

Zo zie je binnenkort niets meer van de jonge kunstenaars op je behangpapier.

 

Crataegus of meidoorn is uitstekend voor het hart. Het helpt veel problemen voorkomen.

 

Door de hitte van de voorbije maanden hebben veel mensen het lastig gehad met het hart. Dat is begrijpelijk, want zo’n temperaturen leggen een zware last op de tikker. Voldoende drinken is de boodschap, dat hebben we gisteren duidelijk gemaakt. Maar je hart kan best ook een natuurlijk steuntje gebruiken. Meidoorn of Crataegus is een heester met sterke doornen, die in mei bloeit en vaak als sierheester wordt gekweekt. Het is een streling voor het oog, maar tegelijk balsem voor het hart. Letterlijk dan, want Crataegus of meidoorn versterkt de hartspier, is goed tegen hartkloppingen en uitstekend als preventie tegen angina pectoris.

Voor het eerst is er sprake van Meidoorn in de bijbel op de Horeb, in het verhaal van het brandende braambos en Mozes.

Meidoorn tref je in heel Europa aan, vooral in het deel met een gematigd klimaat. Meidoorn groeit het gemakkelijkst in Normandië, op leemgrond, maar komt in Vlaanderen ook veel voor. De plant wordt ook wel hagedoorn, doorn, witte doorn, hartvaleriaan, Weissdorn, hawthorn genoemd en treft men in gematigd Europa tot op 1600 meter hoogte aan.

Meidoorn is een plant die gemakkelijk groeit. Ze vraagt geen bijzondere zorg. Het hout is hard als ijzer, en kan dus goed dienen als kapblok om ander hout te klieven.

Crataegus of meidoorn is ook goed voor het hart.

De actieve stoffen hebben vooral een uitwerking op de bloedvaten. Aesculine versterkt de aderwand en versnelt de bloeddoorstroming. De kleurstof versterkt de hartspierwerking, doet de bloeddruk dalen, vermindert het breukgevaar in de haarvaatwand en treedt bij hartkloppingen regulariserend op.

Meidoorn is verder ook kalmerend, koortswerend, kramp opheffend, samentrekkend en urinedrijvend. Het is een hartversterker, geeft levensmoed, is het beste, onschadelijkste, betrouwbaarste middel bij hartproblemen. geen vrees voor gif werking.

Meidoorn of Crataegus mag lang gebruikt worden, zelfs door zieken, waarvan de nierwerking gestoord is; zonder vrees voor ophoping. Het herstelt het evenwicht van het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel, waarvan de goede werking van al onze organen en onze rust afhangt.

De eigenlijke doorbraak van de meidoorn als geneeskrachtige plant vond plaats tegen het eind van de 19de eeuw, toen men de invloed ervan op het hart ontdekte. De meidoorn is nog steeds een weldaad voor het vermoeide hart! Ze werkt weliswaar langzaam, maar de stoffen stapelen zich niet op in de weefsels zoals bij vingerhoedskruid (Digitalis). Daardoor kan meidoorn jarenlang zonder gevaar gebruikt worden.

Thee wordt gemaakt van gedroogd blad, bloem en soms de vrucht.

Bij hartkloppingen, onregelmatige hartslag: Crataegus-tinctuur: driemaal 15 druppels per dag in lauw water. Afkooksel van 2 tl bloem, blad en bes per kop kokend water en gedurende 5 minuten laten trekken. 2 à 3 kopjes per dag drinken en eventueel zoeten met honing.

Wil je een uitstekend kant-en-klaar middel dat je hart versterkt: Crataecin van Fytobell zal je helpen. Je vindt het in apotheken met CNK-nummer: 2645-489. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.