Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Honing is niet enkel een lekkernij, het is ook gezond en een ideaal schoonheidsmiddel, dat je zal verjongen.

 

Iedereen wil er mooi uitzien. Daarom geven dames er fortuinen aan uit en het is niet altijd gelukt waarvoor ze veel hebben betaald.

Toch ligt schoonheid binnen ieders bereik en de natuur heeft ons daartoe de beste producten ter beschikking gesteld. Zo weet iedereen wel dat de huid mooi kleurt door worteltjes te eten en dat de beste cosmetische huidolie ofwel olijfolie of kokosolie is.

Maar we hebben nog meer goede dingen uit de natuur ter beschikking. Een van de beste producten uit de natuur is honing. Want honing bevat een groot aantal essentiële vitaminen en mineralen, zoals calcium, koper, ijzer, vitamine b6, niacine, pantotheenzuur, thiamine, zink, kalium, natrium, riboflavine, en allerlei antioxidanten.

Honing wordt al eeuwenlang gebruikt in de natuurgeneeskunde. Zo kan je honing bijvoorbeeld ook aanwenden bij artritis. Het kan worden gebruikt als een pleister die pijnlijke gewrichten kan genezen. Het is een natuurlijke suikerbron die ook enzymen bevat en dus gunstig is voor de gezondheid. Het is een ideaal hoestmiddel en ook om grieperige toestanden te milderen.

Het kan ook keelpijn verzachten en het kan helpen verkoudheid genezen. Wie last heeft van spijsverteringsproblemen, kan wat honing gebruiken om indigestie, maagproblemen, opgeblazenheid en diarree te behandelen. Honing wordt ook beschouwd als een natuurlijk reinigingsmiddel voor ons lichaam, dus het helpt giftige stoffen te verwijderen die ons overgewicht kunnen bezorgen en snel kunnen verouderen.

Honing is daarom ook een ideaal schoonheidsmasker. Het zal de huid gemakkelijker hydrateren dan dure huidcrèmes en het brengt antioxidanten op de huid.

Gebruik dus zowel uitwendig alsook inwendig honing, het zal je beslist verjongen.

 

We willen er niet graag ouder uitzien dan de werkelijkheid en toch zijn vele dames daar fout mee bezig, want ze brengen hun make-up op een verkeerde manier aan, zodat ze er veel ouder gaan uit zien dan de werkelijkheid.

 

Het is niet moeilijk om ouder te worden, iedereen kan het en doet het ook. Maar jonger lijken? Dat is een heel ander probleem. Toch is het daarom dat dames make-up gebruiken: aantrekkelijker en jonger worden dan de kalender en de natuur aangeven.

Daar worden fouten tegen gemaakt, hoe kan het anders, want niet iedereen is expert als het op cosmetica aankomt en niet iedereen kan zomaar inschatten welke fouten je verouderen.

Daar zullen we even een handje bij helpen.

Wat moet je doen om te vermijden dat je make-up je ouder maakt?

Om te beginnen mag je niet vergeten dat onze huid met de jaren bleker wordt. Vandaar dat zoveel mensen er van houden om in de zon te gaan zitten of naar de zonnebank te trekken om dat vleugje verjonging en schoonheid uit de Uv-stralen te halen.

Dat moet je niet doen, want er zijn grote gevaren aan verbonden.

Maar je moet ook niet je make-up te bleek van kleur kiezen, dan lijk je meteen ouder!

Daarom moet je altijd een warmere kleur kiezen voor je foundation of fond de teint. Kies altijd een iets donkerder kleur dan je huid actueel heeft. Probeer eerst een strook uit op de achterkant van je hand.

Nog een fout die de meeste dames maken: te veel oogschaduw. Daardoor gaan je ogen dieper liggen en zien er somberder uit, net alsof je een groot verdriet hebt gehad. Breng daarom eerst een blekere kleur aan rond de oogleden en pas daarna een fijn lijntje oogschaduw. Op die manier kan je toch een mooi accent rond de ogen aanbrengen zodat ze groter lijken, zonder dat de ogen zwaarder worden en je dus ook gaan verouderen.

Hou hier rekening mee en je ziet er jaren jonger uit.

 

Voldoende drinken en af en toe eens opstaan is erg belangrijk voor wie een vliegtuigreis maakt.

 

Zoals vijftig jaar geleden reizigers de bus of de trein namen, kunnen ze nu in het vliegtuig stappen. Vliegreizen zijn erg populair en ook erg goedkoop. Bovendien is het vliegtuig het veiligste vervoersmiddel, maar niet altijd het comfortabelste en het gezondste. Het drukverschil in de cabine, plus de snelheid, het tijdsverschil en de kwaliteit van de lucht maken dat vliegen eigenlijk toch wat voorzorgen vereist, anders kun je na een paar dagen serieus ziek worden, te beginnen met hoofdpijn, vanwege de onevenwichtige druk en het verschil tussen beide oren. Maar ook verkoudheid, griep, vermoeidheid, hartklachten kunnen het gevolg zijn.

Wat moet je dan doen?

-Om te beginnen moet je voldoende drinken, meer in de lucht dan op de begane grond, want dehydratatie volgt snel in de geacclimatiseerde omstandigheden en de ijlere lucht in het vliegtuig.

Vraag dus geregeld om een beker water, liefst geen alcohol of geen koffie, want daardoor ga je nog meer dehydrateren en bovendien heeft alcohol precies door het drukverschil een nog agressievere uitwerking.

Vooral oudere mensen moeten aan boord veel drinken en regelmatig eens opstaan om de benen te strekken om problemen met de bloedsomloop te voorkomen.

-Neem snel het ritme van het land ter plekke om een nieuw slaap- en waakritme te creëren dat aan de natuurlijke omstandigheden van het nieuwe land beantwoordt.

-Wie westwaarts vliegt (Amerika b.v.) moet wakker blijven zolang het licht is, en proberen te slapen zodra het donker wordt. Na een oostwaartse vlucht moet men fel licht vermijden in de ochtenduren, en moet men in de namiddag zoveel mogelijk buiten in het daglicht vertoeven.

-Probeer een kalmeermiddel als je onrustig bent, liefst van natuurlijke oorsprong: bijvoorbeeld een kruidenmiddel op basis van Passiflora en Avena. Je vindt een goed middel in de apotheek: Passibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Als de zool van je stoomstrijkijzer aangekoekt is of de gaatjes verkalkt zijn, dan is desondanks paniek overbodig, want dankzij onze tip is die zool in een mum van tijd weer spiegelglad.

 

Een stoomstrijkijzer is echt een nuttig instrument als je je kleding onberispelijk glad of in de plooi wilt strijken. Het is een plezierig werktuig dat onmisbaar is voor het moment dat je als uit een doosje tevoorschijn wilt komen.

Het nadeel is dat we opgescheept zitten met kalkrijk water en als je vergeet gedemineraliseerd water te gebruiken zijn de gaatjes in een mum van tijd verstopt door de kalk. Bovendien kan je het strijkijzer op die manier ook beschadigen. Je kan dus maar beter de richtlijnen volgen en water zonder kalk of gedemineraliseerd water gebruiken.

Maar als de gaatjes toch verkalkt zijn en de zool van je strijkijzer eigenlijk niet meer zo glad is, dan moet je de zaak nog niet meteen opgeven, want je kan weer een spiegelgladde strijkzool bekomen en dat zonder veel moeite.

Alles wat je nodig hebt is wat zout en een citroen.

Strooi rijkelijk zout op een snijplank en druppel er wat citroensap overheen. Bij gebrek aan citroen kan je ook azijn gebruiken.

Strijk nu met de zool van het strijkijzer ettelijke keren over de snijplank, terwijl je het zout vermengd met citroensap goed open wrijft. Herhaal de bewerking een paar keren. Je zal het zien: in een mum van tijd is de zool van je stoomstrijkijzer weer zo glad en zo gaaf als een schaats en het is een plezier om weer over je vers gewassen linnengoed te strijken.

 

Een metalen filter in je afzuigkap van de keuken reinigen? Kinderspel, dankzij onze tip.

 

Filters zijn er voor gemaakt: ze dienen om vet en vuil te filteren vooraleer de lucht naar buiten wordt gestuurd. Daardoor wordt ook voorkomen dat de leidingen en buizen aankoeken met vet en keukenvuil. Het probleem is vaak dat je niet in de gaten hebt dat ook de filters kunnen vuil worden, aankoeken en op de duur helemaal verstopt geraken zodat ze hun werk niet meer naar behoren kunnen vervullen.

Wat moet je dan doen? Ze reinigen natuurlijk. Dat is voor velen een onmogelijke klus, maar dat zal het niet langer zijn als je onze tip toepast.

Want een metalen keukenfilter reinigen is eigenlijk een fluitje van een cent.

Zoek een metalen kookpot uit die groot genoeg is om de filter in te leggen, of althans iets meer dan de helft ervan. De rest mag er bovenuit steken, Je kan namelijk de filter omdraaien en zo beide helften reinigen.

Wat moet je doen?

Breng water aan de kook en zet er de filter in. Voeg er nu een soeplepel natriumbicarbonaat aan toe, maar doe dit heel, heel langzaam. Je zal eens wat merken: onmiddellijk zal het natriumbicarbonaat oplossen met het kokende water, maar tegelijk gaat al het vuil en vet zich oplossen. Je weet niet wat je ziet. In een mum van tijd is je filter helemaal schoon.

Als er een gedeelte van de filter boven de pot uitstak, moet je natuurlijk de filter omkeren en de andere kant dezelfde poetsbeurt geven.

Op die manier is je metalen filter helemaal nieuw, vetvrij, zonder vuil en kan die opnieuw zijn taak naar behoren vervuilen, namelijk het vuil en het vet tegenhouden.

Zo eenvoudig is het om weer met plezier te koken in een vetvrije keuken.

 

Te veel alcohol gedronken? Dan moet je niet opnieuw met alcohol beginnen maar wel met veel water te drinken.

 

De feestmaand is nog niet achter de rug of sommigen zijn van oordeel dat de vreugde moet worden voortgezet met allerlei festiviteiten rond carnaval. Dat is niet altijd een goed idee, vooral omdat er vaak veel drank mee gepaard gaat, er ongelukken kunnen gebeuren, de grenzen al te gemakkelijk verschoven worden en zeker de gezondheid er niet mee gebaat is.

Een kater is dan dikwijls het gevolg.

Maar hoe verdrijf je die kater en hoe kom je gemakkelijk weer op je plooi?

Al je dan toch feest wil vieren doe het verstandig. Zo kun je bijvoorbeeld veel onheil voorkomen door een paar dagen van tevoren al vitamine B te gebruiken. Is het kwaad evenwel al geschiedt, dan moeten andere maatregelen genomen worden. Zo gauw je na de festiviteiten thuis komt, moet je onmiddellijk behoorlijke hoeveelheden water drinken. Het water zal dehydratatie tegengaan. Laat je niet wijsmaken dat je met dezelfde drank moet beginnen als waarmee je geëindigd bent de avond tevoren. Alcohol werkt dehydratie in de hand en dus moet je water drinken. Koffie is ook geen goed idee, want het bevordert nog meer de dehydratatie.

.Stap ’s anderendaags meteen naar buiten, de frisse lucht in. Adem met diepe teugen de zuivere lucht in. Zo verdrijf je dat verward gevoel in je hoofd. Vervolgens is het aan te raden een klein ontbijt, met voldoende koolhydraten, te nuttigen: dus fruit. Of je kan ook kiezen voor toast met honing of een milkshake met banaan. Honing verhoogt de bloedsuikerspiegel. De bananen vullen de kalium aan die tijdens de feestavond verloren ging. Neem vervolgens een warm bad, waaraan je een zevental druppels lavendel-, rozemarijn-, jeneverbes- of sandelhoutolie hebt toegevoegd. Indien je je misselijk voelt, gebruik dan Cardubell van Fytobell, dat zal de lever wat helpen. Maar het allerbeste advies luidt: wees volgende keer wat matiger. Onthoud het goed: Na een avondje zwaar doorzakken, moet je beginnen met héél veel water te drinken.

Cardubell vind je in apotheken met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Kinderenartsen waarschuwen er voor dat veel kinderen te weinig slaap hebben. Ouders moeten er voor zorgen dat hun kinderen voldoende slapen. Maar hoe lang is dat?

 

Tegenwoordig zitten kinderen vaak al van jongs af aan tot ’s avonds laat naar de beeldbuis te staren. Dat is niet zo gunstig. Of ze hebben speeltjes met schermen. Ook al niet aan te raden, zeker niet ’s avonds vooraleer ze naar bed moeten. Daardoor wordt bedtijd altijd maar opgeschoven en bovendien is het vele licht niet gunstig om gemakkelijk in slaap te raken. Het is goed daar even bij stil te staan in de week van de slaap, nu minister De Block gewaarschuwd heeft voor de gevolgen van misbruik van middelen om slapeloosheid tegen te gaan. Gelukkig is dat bij kinderen minder het geval, hoewel er toch ook ouders zijn die niet wijs handelen en hun kinderen toch al met tranquilizers opzadelen.

Maar hoe lang moeten kinderen nu slapen?

Kinderen horen op tijd onder de dekens te liggen. Kinderartsen zijn van mening dat baby’tjes van één week oud 16,5 uren slaap nodig hebben. Kleintjes tussen één en zes maanden hebben 15 à 15,5 uren slaap vandoen. Hebben ze de negen maanden bereikt, dan moeten ze elke nacht 14 uur in hun bedjes liggen en van zodra ze hun eerste verjaardag gevierd hebben, zakt dat naar 13 en 3/4de uur.

Pas als je peuter achttien maanden oud is, blijken 13,5 uur voldoende te zijn en als hij twee jaar is, zakt dit tot 13 uur.

Drie jaar oude kleuters hebben 12 uur slaap vandoen; één jaar later - als ze vier jaar oud zijn - hebben ze genoeg aan 11,5 uur slaap.

Tussen vijf en negen jaar moeten kinderen tien à elf uur slapen; tussen tien en veertien jaar hebben ze elke nacht toch nog minstens negen à tien uur slaap nodig.

Zorg ervoor dat je kind voldoende nachtrust heeft: twaalf uren is zelfs te weinig als het nog geen drie jaar is.

Geef je kinderen ook geen cafeïnedrankjes, geen cola, geen koffie, geen chocoladedrank, het houdt hen uit de slaap.

Kamillethee is wel gunstig als ze een jaar of vier-vijf zijn. Maar meestal hebben ze dat niet nodig.

Oudere kinderen die wat moeten kalmeren kunnen dat liefst doen met een natuurlijk middel, zoals Passibell van Fytobell.

Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2899-953

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Vieze luchtjes verjaag je als bij toverslag uit je koelkast, door onze tips.

 

Zelfs als je er met je rug naartoe gekeerd staat, weet je soms wanner de deur van de koelkast open staat. Niet zozeer omdat er een koudegolf in je keuken ontstaat, maar wel vanwege de geurtjes. Het is niet omdat er geurtjes uit de koelkast walmen als je de deur opent, dat je onhygiënisch tewerk gaat. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken, of te schamen. Het hoeven daarom geen bedorven eetwaren te zijn die de geur verspreiden.

Sommige eetwaren verspreiden namelijk gemakkelijk vervelende luchtjes in je koelkast, zelfs als ze nog vers zijn. Bepaalde geuren worden zelfs nog versterkt door andere producten. Weer andere producten gaan zich vastzetten op de complete inhoud van je koelkast. Het is dus vaak een heel probleem om bepaalde eetwaren toch geur-zuiver te houden.

Als er luchtjes in je koelkast hangen die je met geen pletwals klein kunt krijgen, dan hebben we hier een paar kleine tovertipjes die de klus wel zullen klaren.

- Zet een schoteltje of een klein bekertje met wat natriumbicarbonaat in de koelkast. Eventueel kan je er wat citroensap overheen druppelen om de geur toch een bepaald kleurtje te geven.

- En nog een sterkere tip: Strooi een beetje koffiepoeder op een klein schoteltje en zet dat neer in de koelkast. Je gelooft het of niet, maar probeer het zeker, want het werkt. Je zal merken dat de vieze luchtjes weldra verdwenen zijn.

 

Last van een hoestje? De natuur brengt dat weer vlug in orde.

 

Nu we ons weer volop in het winterseizoen bevinden, is het goed te weten dat er eenvoudige middeltjes bestaan om de vroegste symptomen van verkoudheden te bestrijden.

Wie algemene verkoudheidssymptomen vertoont, moet veel drinken om niet te dehydrateren, want dan gaat de energie weg en ook de kans op genezing duurt langer. Je moet bovendien ook voldoende rusten. Slik driemaal per dag een gram vitamine C en zuig op zinktabletjes (opgelet, niet erop bijten en nooit meer dan 20 mg zink per dag innemen!). Ook ajuinthee en look laten trekken in heet water samen met wat citroen is erg heilzaam bij verkoudheid.

Last van een hardnekkige hoest? Dan is het aangewezen veel te drinken. Inhaleer de stoom van heet water, waarin wat eucalyptusolie opgelost werd. Drapeer een handdoek over je hoofd, leun over de kom met water en inhaleer de geurige stoomdampen.

Keelpijn kan verlicht worden met behulp van een heet honingdrankje dat je als volgt klaarmaakt: los in een kop hete kamillethee één koffielepel citroen op, alsook twee koffielepels honing. Zolang je last hebt van keelpijn, doe je er goed oververhitte lokalen te vermijden en ook rokers uit de weg te gaan, hoewel het altijd al goed is om te vermijden.

Vervelend is het ook om met een loopneus of verstopte neus opgescheept te zitten. Ook hier kan het inhaleren van met eucalyptus of met munt gekruide hete stoom een poosje verlichting brengen. Of misschien geef je er de voorkeur aan enkele druppels van de voornoemde oliën op je zakdoek aan te brengen, zodat je daar een snuifje van kan nemen telkens je daar nood aan hebt.

Als je een verkoudheid voelt opkomen, kunnen eenvoudige middeltjes vaak redding brengen.

Maar je kan ook, hulp uit natuurlijke hoek verwachten en dat is nog best van al. Tussabell Forte siroop van Fytobell is ideaal om een verkoudheid de pas af te snijden, omdat het is samengesteld uit acaciahoning, tijm, salie, Drosera en Eleutherococcus, allemaal planten die de luchtwegen vrij maken en zuiveren.

Je vindt Tussabell Forte siroop in de apotheek met CNK bestelnummer: 3079-597, of ook in de betere reformwinkel.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Heb je last van stress. Daar kan je iets aan doen. Maar bereken aan de hand van deze vragenlijst je stressniveau.

 

In alle wetenschappelijke onderzoeken komt naar voor dat stress de gezondheid nadelig beïnvloedt. En de stress neemt niet af, integendeel, onze maatschappij is vindingrijk om steeds nieuwere en hogere stressfactoren te creëren. De vraag is: hoe ga jij om met stress en hoeveel stress ondervind je en hoe werkt die in op jouw gezondheid.

Je kunt het zelf berekenen door middel van volgende vragen waarop je jezelf punten kan geven.

Probeer de vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden.

1. Vind je het moeilijk een handig schema te maken, waarin al je taken en opdrachten een keurige plaats krijgen? Ja (2 pnt.) of Nee (1 pnt.)
2. Weet je hoe je een teveel aan stress kan afbouwen en hoe je jezelf het beste kan ontspannen? Ja (1 pnt.) of Nee (2 pnt.)
3. Ben je in de loop van de voorbije twaalf maanden van job veranderd, getrouwd of heb je een kind gekregen? Ja (2 pnt.) of Nee (1 pnt.)
4. Denk je dat je je zaakjes goed onder controle hebt? Ja (1 pnt.) of Nee (2 pnt.)
5. Kan stress ook een positieve rol in je leven spelen? Ja (1 pnt.) of Nee (2 pnt.)
6. Ben jij een passioneel type? Ja (1 pnt.) of Nee (2 pnt.)
7. Bevalt je baan je? Ja (1 pnt.) of Nee (2 pnt.)
8. Slorpt je werk je helemaal op? Ja (2 pnt.) of Nee (1 pnt.)
9. Lijd je onder de lasten en verantwoordelijkheden van het leven? Ja (2 pnt.) of Nee (1 pnt.)
10. Heb je het zo druk dat er nooit tijd voor jezelf overblijft? Ja (2 pnt.) of Nee (1 pnt.)
11. Kan je voldoende tijd aan je levenspartner besteden? Ja (1 pnt.) of Nee (2 pnt.)
12. Voel je je schuldig als je tijd vrij houdt voor je eigen hobby's? Ja (2 pnt.) of Nee (1 pnt.)
13. Verkeer je in goede gezondheid? Ja (1 pnt.) of Nee (2 pnt.)
Tel nu het aantal Ja’s en Nee’s op.

Bedraagt je score 13 tot 16 punten dan ga je op een gezonde manier met stress om.

Ligt je score tussen 17 en 23 dan pak je je zaakjes over het algemeen goed aan maar lijd je af en toe toch onder enige druk.

Heb je meer dan 24 punten gescoord, dan ga je gebukt onder een teveel aan spanningen en moet je daar dringend iets aan doen.

Als je te vaak onder hoogspanning staat, moet je daar dringend iets aan doen. En gelukkig kan de natuur je helpen. Denk daarbij aan Passiflora, dat je in stressvolle tijden een rustig gevoel geeft, enkel met natuurlijke extracten. Het ideale preparaat is Passibell van Fytobell.

Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com