Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelde Westtoer twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek. Centrale thema is telkens de Eerste Wereldoorlog. De fietsroutes bieden een goede mix tussen recreatief fietsen, landschapsbeleving en een bezoek aan WOI-sites. De twaalfde en laatste 14-18 fietsroute ‘Mijnenslag’ is in Heuvelland voorgesteld.

Alle thematische fietsroutes omtrent de Eerste Wereldoorlog zijn gerealiseerd in samenwerking met de betrokken gemeenten. “De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Mijnenslag

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval rond de beruchte Mijnenslag waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het hedendaagse landschap van Heuvelland, Mesen en Ieper. Op 7 juni 1917 om 4u10 in de ochtend (Zero Hour) brengen de Britten 19 dieptemijnen tegelijk tot ontploffing onder de vooruitgeschoven Duitse posities op de Wijtschateboog. De explosies vernielen de Duitse stellingen en slaan enorme kraters in het landschap. De route komt voorbij indrukwekkende getuigen van deze Mijnenslag. 

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is al geruime tijd bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes volledig te vernieuwen en uit te breiden. Dit is met de laatste route Mijnenslag afgerond. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht tegen €2,00 per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij Westtoer en Tolhuis.

Nieuwe verzamelbox met twaalf routes

Sinds augustus 2014  zijn al elf toeristische fietsroutes ontwikkeld in het thema van de Eerste Wereldoorlog, namelijk ‘Aller-Retour, ‘Cogge-Geeraert’, ‘Duits Hinterland’, ‘Gifgas’, ‘Ieperboog’, ‘IJzer 14-18’, ‘Käthe Kollwitz’, ‘Niemandswater’, ‘Pionier’, ‘POP’ en ‘The legacy’. Samen met de Mijnenslagfietsroute 14-18 worden ze vanaf nu aangeboden in een stevige en aantrekkelijke verzamelbox. Deze box met 12 brochures wordt aangeboden tegen €20,00 en is net zoals de Mijnenslag-brochure vanaf vandaag te koop bij Westtoer en het Tolhuis. Bestellen kan ook via de website www.flandersfields.be.

De 14-18 fietsroute ‘Mijnenslag’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Heuvelland, Mesen en Ieper.