Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

De Westhoek presenteert ‘fietsen’ als topthema in 2016

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert in de Westhoek in 2016 tal van nieuwigheden. ‘Fietsen’ is het centrale thema. In het kader van het vernieuwde fietsnetwerk presenteert de Westhoek nieuwe themaroutes: vijf K(a)D(ee) fietstochten voor gezinnen met kinderen en vier originele bierenroutes. Om de Westhoek nog meer per fiets te ontdekken, organiseren Westtoer en de diensten voor toerisme het nieuwe evenement ‘Fietstival Westhoek’. Het ‘Weekend van het Volkscafé’ staat met een sterk concept opnieuw op de kalender. Nog een blikvanger is de nieuwe streekpocket ‘Puur Westhoek’.

“De Westhoek blijft een fietsregio bij uitstek. De authenticiteit van de streek en de sites rond de Eerste Wereldoorlog zorgen voor een uniek fietsdecor. Het vernieuwde fietsnetwerk wordt zonder twijfel een voltreffer. In 2016 presenteert Westtoer een sterk aanbod vanuit tal van invalshoeken. Met couleur locale en kindvriendelijke thema’s zal de regio zich meer dan ooit onderscheiden”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

Nieuw om te fietsen

Het fietsnetwerk Westhoek bestaat tien jaar en telt ruim 1000 kilometer fietswegen. Het fietsnetwerk is vernieuwd met nieuwe knooppunten, signalisatie, trajecten én nieuwe infrastructuur. Op deze wijze wordt het fietscomfort verhoogd en kunnen fietsers genieten van een kwalitatief aanbod. Eén fietskaart presenteert recto-verso het fietsnetwerk Westhoek-Noord en Westhoek-Zuid. De kaart (€8) is vanaf maart te koop bij Westtoer en de toeristische diensten. De officiële opening van het fietsnetwerk Westhoek vindt plaats op paasmaandag 28 maart in Diksmuide.

Nieuwe bierfietsroutes en routes voor families

Gezien de Westhoek veel als vakantiebestemming wordt gekozen door families worden er voor hen vijf nieuwe K(a)D(ee) fietsroutes ontwikkeld. De kindvriendelijke routes (20 à 30 kilometer) liggen grotendeels op het fietsnetwerk. De Westhoek KD stripfiguurtjes Jaek en Nink vormen de rode draad. De trajecten zijn bewegwijzerd met zeshoekige bordjes waarbij Jaek en Nink de weg wijzen. Onderweg zijn kindvriendelijke stopplaatsen voorzien. Handig zijn de Westhoek KD picknickbanken. De vijf routes zijn vanaf mei gratis verkrijgbaar bij de betrokken diensten voor toerisme en bij Westtoer.

Met vier nieuwe ‘bierenroutes’ presenteert de Westhoek het unieke bierverhaal van de regio. De 4 fietstrajecten lopen langs brouwerijen, authentieke kroegen, hoppevelden en volkscafés. Vanaf mei staan langs de routes grote infoborden in de vorm van bierflessen. De routeboekjes zijn vanaf mei gratis te verkrijgen bij de betrokken diensten voor toerisme en bij Westtoer.

FIETStival Westhoek

Naar aanleiding van het vernieuwde fietsnetwerk staat op zondag 22 mei staat een groots nieuw fietsevenement op de agenda. Niet alleen het fietsnetwerk, maar ook de kindvriendelijke Westhoek K(a)D(ee) fietsroutes worden dan feestelijk ingereden. Er zijn tochten van 25 tot 70 kilometer, met diverse stopplaatsen met animatie onderweg. De sportieve fietser kan deelnemen aan de Ronde van de Westhoek. Er zijn startplaatsen in Diksmuide, Ieper, Werken, Lo, Heuvelland, Poperinge, Veurne en Zonnebeke. Meer info op www.toerismewesthoek.be/fietstival (vanaf half maart).

Weekend van het volkscafé

Op zaterdag 16 en zondag 17 april vindt de vierde editie van het ‘Weekend van het volkscafé’ plaats. Het concept van het evenement wordt na 3 jaar bijgestuurd, maar de essentiële doelstelling blijft behouden. Die dag worden de cafeetjes in de kijker gezet door organisatie van talrijke activiteiten in couleur locale sfeer: optredens, bierproeverijen, voordrachten, volksspelen,…. De ‘Westhoekgazette’ zal de bezoekers wegwijs maken in het aanbod. Het festival vindt vanaf 2016 om de 2 jaar plaats. De eerstvolgende editie na 2016 is dus in 2018.

Meer info: www.weekendvanhetvolkscafe.be

Nieuwe streekpocket ‘Puur Westhoek’

Een gloednieuwe streekpocket krijgt de naam ‘Puur Westhoek, een mix van de regionaam en de baseline ‘pure verwondering’. De pocket van 230 bladzijden heeft een eigentijdse lay-out en is de niet te missen gids om te Westhoek te bezoeken. ‘Puur Westhoek’ bundelt een hele reeks tips over de bezienswaardigheden en de authentieke troeven van de regio. Handig is de vermelding van de vele gezellige en ‘smakelijke’ adressen in de streek.

Het vernieuwde vakantieboek ‘Westhoek KD’ presenteren de twee stripfiguren ‘Jaek’ en ‘Nink’ de Westhoek aan de jongste bezoekers van de regio. Deze hoofdrolspelers zijn voor kinderen de gids om kennis te maken met de Westhoek. In het boek zit een bijlage voor de (groot)ouders. Hierin staat een coupon die men in de toeristische diensten kan inruilen voor een Westhoek KD button of armbandje. Dit gadget geldt als voordeelpas: kinderen (6 tot 12 jaar) krijgen hiermee in heel wat attracties en musea gratis toegang of een attentie. In het vakantieboek zijn tal van spelletjes en doe-activiteiten vermeld. Handig is de coupon die geldt als voordeelpas voor attracties en musea. Het gratis vakantieboek is verkrijgbaar bij de kindvriendelijke logies en bij de diensten voor toerisme in de streek.

Frans-Vlaanderen

De Westhoek heeft op vlak van toeristisch aanbod en cultuur een grote band met Frans-Vlaanderen. De gemeenschappelijke geschiedenis zorgt voor een blijvende connectie. Die connectie en samenwerking resulteerde in de realisatie van een nieuwe grensoverschrijdende toeristische kaart. Daarop vind je de belangrijkste toeristische troeven van de grensoverschrijdende regio. Deze ‘papieren wegwijzer’ valt zeer in de smaak bij de Vlaamse en Nederlandse toerist die de Westhoek en een stukje buitenland wil verkennen.

Voordeelpas

De voordeelpas bestaat al een 10-tal jaar, maar hij werd wat ‘look & feel’ en formaat betreft, vernieuwd. Het principe of het concept van de pas blijft hetzelfde. Je krijgt er korting mee in tal van sites, musea en attracties in de Westhoek (waarde € 60). Toeristen die minimum 1 nacht in de Westhoek verblijven kunnen deze pas krijgen bij hun logies.

Naast deze publicaties, worden de regionale toeristische websites ook vernieuwd. Ze gaan vanaf maart online. De websites worden volledig vernieuwd met o.a. een totaal nieuwe look & feel. De URLs van deze websites vind je onderaan.

Meer info:

www.toerismewesthoek.be

www.100jaargrooteoorlog.be

www.westhoekkd.be