Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: februari 2019

 

We maken allemaal vlekken, dat gebeurt bijna dagelijks courant aan tafel en in de keuken. Het is natuurlijk zonde als het gebeurt op een feestje, een familiebijeenkomst, ontvangst van vrienden en… je hebt net je mooiste tafelkleed opgelegd.

Wijnvlekken komen veel voor, koffie- en theevlekken ook en daar bestaan uiteraard ook de goede middeltjes voor. Maar wat als je bijvoorbeeld vlekken van eieren op je tafelkleed hebt?

Dat is de schrik van elke huisvrouw want velen denken dat deze ontsierende vlekken er niet of nauwelijks uit te verwijderen zijn.

Vlekken van eigeel behoren inderdaad tot die venijnige, nijdige vlekken die bijna alle klassieke wasbeurten overleven en die huisvrouwen voortdurend treiteren. Vandaar dat eieren niet zo vaak op tafel komen en dat iedereen aan tafel gewaarschuwd wordt met voorzichtige vingers te eten.

Toch zijn vlekken van eigeel vaak onvermijdelijk. Hoe moet je die dan toch kwijt spelen? Heel simpel door ons fantastisch trucje toe te passen. Maak een goed sopje klaar en voeg daar een flinke scheut ammonia aan toe. Als je daarin het bevlekte kledingstuk wast, verdwijnt het eigeel als sneeuw voor de zon. Eigenlijk eenvoudig om ei-vlekken te verwijderen, maar je moet het natuurlijk weten.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een wandeling in de natuur is supergezond en ook prettig. Kuieren langs de straten om aan sight seeing te doen of window shopping is eveneens een aangenaam tijdverdrijf. Als je de natuur bewondert of met aandacht naar de winkeletalages kijkt, zie je soms niet wat er allemaal op de grond ligt. Vaak merk je niet dat er ook “’andere” wandelaars zijn geweest, viervoetige dan. Dat betekent dat ze ook dikwijls een onwelriekend pakje achterlaten. Als je daar dan intrapt is de pret meteen over.

Wat kan je daar aan doen? Het blijft absoluut onwelriekend en je draagt het ver met je mee, zelfs tot thuis, zodat het uren later nog altijd in het geheugen van je neus zit. In de natuur kan je nog proberen om het merendeel er met een stokje uit te halen, maar in de winkelstraten rest er niets anders dan te wachten tot je thuis bent. Dan is het absoluut vervelend dat je met besmeurde schoenen in de auto moet stappen. Ook het vloertapijtje van de auto moet er dan aan geloven.

Daarom moet je aan twee dingen denken en ze op voorhand voorzien: leg altijd een paar plastic zakken in je auto die groot genoeg zijn om je schoenen erin te stoppen of ze over de schoenen te trekken zodat pedalen en autotapijtje niet besmeurd geraken.

Maar er is wel een heel doeltreffende en eenvoudige oplossing om de hondenpoep er meteen uit te verwijderen zonder problemen. Je kan het ook altijd in je auto leggen: kruipolie.

Als je het merendeel afwrijft op de straatkant of in een grasperkje en daarna kruipolie op de zool spuit, zal de hondenpoep meteen loslaten en niet aankoeken aan de schoenen. Het volstaat gewoon de schoenen even onder de kraan te houden, in een plas te trappen, de zool onder een fonteintje te houden om alles kwijt te zijn. Zowel geur als besmeuring zijn dan weg.

Moraal van het verhaal: altijd plastic zakken en een busje kruipolie in de auto laten, dan zullen de viervoetige vrienden je niet meer kunnen belagen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Eten heeft veel te maken met een gewoonte. Die kan derhalve ook goed of slecht zijn. Sommige oudere mensen zijn op dat vlak erg nalatig. Het steekt hen op de moeite op tijd te zorgen voor vers gekookt voedsel. Ze verwaarlozen op die manier zichzelf, eten haastig iets uit het vuistje, beperken zich tot wat boterhammen met jam, of een plak kaas, koken niet meer voor zichzelf. Het gevolg is dat hun trek in eten afneemt, ze krijgen ook te weinig vitamines naar binnen en het wordt een kettingreactie: minder trek in eten, minder eten, minder aan eten en aan koken denken.

Veel ouders beklagen er zich ook over dat hun kinderen geen trek hebben maar de bezorgdheid hierover is vaak ongegrond, behalve dan in gevallen waarin de kinderen te veel snoepen en daardoor hun trek in lekker vers en volwaardig voedsel verliezen. Je moet er ook voorzichtig mee zijn dat kinderen niet te veel geforceerd worden om te eten. Niet zelden komt het in dat geval tot maagklachten, zelfs maagslijmvliesontstekingen. Het kind zal zelf wel aangeven als het geen trek meer heeft en voldoende heeft gegeten. Geef het slechts kleine beetjes en schep telkens als het bord leeg is weer een klein beetje op. Een kind verhongert niet zo gauw. Enkel wanneer het echt ziek is moet je ingrijpen en naar een arts gaan. Na een paar dagen zal de trek in eten wel weer vanzelf toenemen.

Hoe scherp je de eetlust aan? Als je bij jezelf of huisgenoten de eetlust wat wil aanscherpen kan je rekening houden met een aantal principes.

- Zo moet je altijd op hetzelfde moment de tafel dekken en het eetmaal serveren. Vermijd het ook te laat op de avond te eten. Tussendoortjes bederven de eetlust en zijn dus niet gunstig. Het spijsverteringsritme wordt er door verstoord.

- Drinken tijdens de maaltijden is niet zo goed. Vermijd dit, en drink zeker niet te veel, want het maagzuur wordt te veel verdund. Drink pas na het eten.

- Zorg voor een aangename sfeer aan tafel, dek de tafel met feestelijk linnen en aangename kleuren, zet wat bloemen op tafel, of een kaarsje, het maakt deel uit van een ritueel dat de eetlust aanscherpt.

- Geraffineerde producten en zoetigheden bederven de smaak. Vermijd ze te vaak te serveren. Eet veel groenten vooral als voorgerecht, want dat scherpt de eetlust aan. Maak ook gebruik van verse tuinkruiden, je kan ze desnoods in de eigen keuken in een bloempot kweken. Ook fruit moet dagelijks op tafel komen, je kan het zelfs uitsluitend als ontbijt voorzien. Erg gezond!

- Kalmoes, paardenbloem, artisjok en lavas zijn kruiden die de eetlust opwekken. Je kan er dus gebruik van maken in de verse spijzen die je bereidt.

- Tenslotte helpt het ook als je goed kauwt en de zorgen van tafel veegt, want daar horen enkel lekkere, verse en gezonde, volwaardige spijzen op te staan. Zo komt de eetlust vanzelf weer terug.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niet meer kunnen horen is de grootste straf die een mens kan overkomen. Voor sommigen is doofheid erger dan blind zijn. Het verarmt elk contact met de buitenwereld en hoewel we geen enkel zintuig kunnen missen, is niet meer of zeer slecht horen een geweldige handicap. Toch springen velen roekeloos met het gehoor om. Het gehoor beschermen is dus een levenslange opdracht.

We staan er eigenlijk niet bij stil, maar toch is het een wonder dat we kunnen horen. Een heel ingewikkeld systeem van buitenoor tot binnenoor en een net van zenuwen zorgt er voor dat geluidsgolven via prikkels naar onze hersenen worden gestuurd en geïnterpreteerd worden in bruikbare informatie. Zo weten we wanneer lawaai op gevaar wijst, of wanneer het geluid aangename informatie levert, zoals muziek van een symfonisch orkest. Het oor is dus een heel gevoelig orgaan, want zelfs minieme geluidsprikkels kunnen worden ontvangen en ontleed. Toch springen vooral heel wat jongeren er heel roekeloos mee om. Maandagdoofheid is een verschijnsel dat heel wat leraren herkennen in de klas. Dan slaat de discodoofheid bij jongeren toe.

Bij heftig lawaai hebben we allemaal de spontane reactie de oren te stoppen, de handen tegen de oren te drukken, een heel vervelend gezicht op te zetten. Te heftig of brutaal lawaai wordt als onplezierig, zelfs als hinderlijk, soms als pijnlijk ervaren. En dat is het ook. De gevarengrens voor het menselijk oor ligt om en nabij de 80 decibel. Onder de 80 decibels is de kans op gehoorschade haast niet bestaande, zelfs al moet iemand zijn leven lang in een dergelijk geluidsniveau werken. Dat gebeurt veel, in allerlei ateliers: plaatslagerijen, garages, drukkerijen. Maar soms wordt dat niveau ook overschreden. Gelukkig worden door veel werkgevers oordoppen ter beschikking gesteld en dat is maar goed ook, want boven de 80 decibels is de kans op blijvende en onherstelbare gehoorschade zeer reëel. Hoe hoger het decibelgetal en hoe langer de duur dat de patiënt eraan wordt blootgesteld, des te ingrijpender kan het letsel worden. Natuurlijk is het niet zo erg als je eens vijf minuten aan 100 decibels hebt blootgestaan, maar geregeld aan 90 decibels bloot staan is veel gevaarlijker. Het oor moet tijd hebben te recupereren. Men neemt aan dat het oor viermaal meer tijd nodig heeft om te recupereren dan het heeft blootgestaan aan lawaai. Telkens wanneer het geluidsniveau met 3 decibels omhoog gaat, mag u er maar half zo lang worden aan blootgesteld. Bijvoorbeeld als je bij 83 decibels vier uur maximum blootgesteld mag zijn, dan is dat bij 86 decibels amper nog 2 uur.

De pijngrens ligt rond de 120 decibel. Dat is het geluid van een opstijgende straaljager. Boven dit niveau treden beslist blijvende beschadigingen op van het oor. Ook mensen die beroepshalve met erg veel lawaai moeten omgaan en zich niet voldoende beschermen, lopen kans compleet doof te worden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij uitbaters van dancings, caféhouders, mensen werkzaam in staalwalserijen, drukkerijen en plaatslagerijen.

We hebben er dus alle belang bij voorzichtig te zijn met lawaai en oorbeschermers te gebruiken. Ook luisteren naar muziek met oortjes kan blijvende schade veroorzaken aan het oor, als dit te langdurig te luid staat.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het komt regelmatig voor en in elke school: kinderen komen er met elkaar in aanraking en geven de luizen aan elkaar door.

Het kan zelfs in de beste en meest hygiënische gezinnen gebeuren, het heeft namelijk niets te maken met persoonlijke hygiëne, maar wel met die van anderen.

Je kan het trouwens ook oprapen in hotels waar de hygiëne te wensen overlaat.

Wat kan je dan doen? Zeker niet in paniek slaan want je kan er op korte tijd korte metten mee maken. Je moet wel verhinderen dat de anderen in huis ook besmet worden, want luizen wippen graag over.

Nooit paniek dus om luizen aangezien dit echt niet nodig is en zeker geen schaamte maar direct handelen!

- Koop in de apotheek een goed middel tegen luizen. Dit is niet duur en bij elke apotheker verkrijgbaar. Volg goed de raadgeving op de bijsluiter.

- Behandel iedereen van het gezin.

- Mutsen, sjaals, hoofdkussens, overtrek en handdoeken wassen en indien mogelijk met kokend water.

- Verwittig zonder dralen de directie van de school als je niet wil dat de kinderen steeds weer met de plaag gekweld worden. Deze moet bij de wortel worden uitgeroeid.

- Ook andere mensen waarmee je in contact komt op de hoogte brengen: grootouders, dagmoeder, crèche, collega’s.

Niet wanhopen en zeker geen schuldgevoelens hebben, maar in je directe omgeving de zaak uit de doeken doen en onmiddellijk met z’n allen verhelpen, vooral op de school. Succes en dat het spoedig mag helpen!

En…. Gebruik regelmatig een luizenkam, dan merk je gauw of er luizen zijn en neten rondhangen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er zijn wel geen hongerwinters meer zoals tijdens de oorlog, waarop mensen zich moesten voorzien van proteïnen, dankzij de wonderbare visvangsten aan onze Belgische kust. Maar haring is nog altijd even lekker en ook gezond, want het is een vette vissoort en bevat dus Omega-3 vetzuren, ideaal om hart- en vaatziekten en sommige kankersoorten te helpen voorkomen. Bovendien worden Omega-3 vetzuren ook gerelateerd aan verhoogde concentratie en een rustiger karakter, wat vooral voor jonge kinderen een kwaliteit is.

Er is nog altijd haring en die kan je kopen: ofwel vers, ofwel ingemaakt. Ingemaakte haring de zogenaamde pekelharing is ook erg lekker. Vroeger werd dat meestal als voorgerecht geserveerd in chique restaurants. Het is wat in onbruik geraakt, maar nog altijd even lekker.

Jammer genoeg wordt bij het inmaken van de haring suiker, of even erg, sacharine of een ander kunstmatig zoetmiddel gebruikt. De vraag is waarom, want het is nergens voor nodig en bovendien geeft het nog wat extra calorieën en belast het pancreas en hart en bloedvaten!

Niet doen dus, etiket goed lezen en eventueel de haring zelf inmaken.

Hoe doe je dat? Dat is eigenlijk heel eenvoudig.

Voor 6 haringen, heb je nodig: 1 liter azijn, 2 uien ofte ajuinen, 1 citroen.

De haringen kuisen en van schubben ontdoen. Bij gepekelde haring in melk wit laten trekken en ontzouten of gewoon in water weken. Daarna de haringen in een kom of bokaal schikken, overgieten met azijn en er de ajuin, in schijven gesneden, aan toevoegen daarna nog de citroen bijdoen en enkele weken laten staan, dat is alles. Smakelijk!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het verkeer is geen speeltuin. Toch wordt dat door sommigen zo beschouwd en gaan ze dronken de weg op. Velen onderschatten de tijd die alcohol nodig heeft om uit het lichaam te verdwijnen. Soms is dat nog erger met drugs, zelfs het onschuldig beschouwde cannabis is een dodelijke en levensgevaarlijke drug. Vooral in het verkeer kan men niet streng genoeg zijn. Het zal je maar overkomen dat je kind, man of vrouw, vriend of vriendin of een van je ouders omver wordt gemaaid door een dronken of een stoned chauffeur. Daar is geen pardon voor!

We moeten ons echt realiseren dat alcohol tijd nodig heeft om uit het lichaam te verdwijnen en dat er geen middelen bestaan om dat te versnellen. Koffie ontnuchtert niet!

We hebben er vaak geen idee van hoelang alcohol zijn roes blijft uitoefenen. Geregeld gebeurt het dat men ’s avonds thuis of bij vrienden even doorzakt, een feestje bouwt met lekker eten en vooral ook lekkere dranken: aperitiefjes, wijnen, poussecafés, om nadien nog een paar flesjes te kraken om het feest bij het open haardvuur af te ronden. „Ik moet toch niet meer de weg op,” denkt men en dus wordt er duchtig gedronken. Of er is een personeelsfeest, men laat zich voorzichtigheidshalve naar huis voeren of blijft op hotel slapen, om dan ’s anderendaags de weg op te gaan... want dan is men nuchter, denkt men. Niets is minder waar, want bij een eventueel ongeval of wegcontrole schrikt men ervan hoeveel alcohol nog in het lichaam aanwezig is.

Men moet er van uitgaan dat het lichaam slechts 0,1 promille alcohol per uur afbouwt. Als je dus een kort nachtje hebt gehad na een feest en je amper zes uur hebt geslapen, dan is er slechts 0,6 promille verdwenen. Gesteld dat je 1,5 promille had, dan ben je niet in orde met de wet om te sturen en bij een eventueel ongeval zal je dat duur betalen. Vrouwen moeten nog voorzichtiger zijn, want zij kunnen nog minder alcohol verdragen en de alcohol verdwijnt bij hen ook minder vlug uit het bloed. Het lichaamsgewicht speelt natuurlijk wel een rol bij de hoeveelheid die men kan verdragen, maar reken er niet te fel op, want de alcoholtests houden daar geen rekening mee. Een verkeerd idee is dat koffie de alcohol sneller zou verdrijven. Niets is minder waar, want door koffie blijft de alcohol langer in het lichaam aanwezig, terwijl men wel sneller een gevoel van nuchterheid verkrijgt.

Ook lichamelijke beweging heeft geen invloed op de snelheid van het verbranden van alcohol in het lichaam. De enige manier is het fructosegehalte van de lever opdrijven, omdat de lever daarmee intenser zal werken en dus de alcohol een ietsje sneller gaat afbouwen. De enige goede truc is dus een warme kruidenthee, bijvoorbeeld munt, met honing die veel fructose bevat. Maar vergeet niet dat deze truc geen mirakelen verricht. Er moet nog altijd een redelijke tijd in acht genomen worden. En normaal is: geen alcohol of drugs aan het stuur. Er is geen excuus voor!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Griep is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door virussen. Vroeger trad de ziekte in vlagen op en kon grote groepen van de bevolking aantasten, zelfs op wereldschaal verwoestingen aanrichten. Velen herinneren zich nog wel het drama van de Spaanse griep op het einde van de eerste wereldoorlog. Miljoenen mensen zijn toen in heel de wereld gestorven als gevolg van deze griep. Slecht en ontoereikend voedsel en vooral de ontberingen van de oorlog hadden grote lagen van de wereldbevolking ondermijnd, zodat door het gebrek aan weerstand miljoenen mensen stierven, zelfs meer dan door de oorlog zelf om het leven werden gebracht. Zo'n wereldomvattende besmetting wordt pandemie genoemd.

Velen hebben de neiging griep te bagatelliseren. Dat is onverstandig, want griep kan een organisme danig ondermijnen, dat de patiënt overlijdt aan een surinfectie, gewoonlijk de luchtwegen, of het hart. Mensen met hart- en longproblemen, maar ook personen die ouder zijn, zwangere vrouwen of mensen die last hebben van de stofwisselingsstoornissen moeten voorzichtig zijn.

Griep is nu nog altijd gevaarlijk, want in januari 1989 eiste griep in Nederland meer dan 4.000 doden. Trouwens volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie wordt griep nog altijd als een van de gevaarlijkste infectieziekten beschouwd. Je herkent de ziekte gemakkelijk: een slap gevoel, hoofdpijn, neusverkoudheid, spierpijn, pijn in de lendenen. Nadien treedt er koorts op. Zolang de koorts aanhoudt kan je beter geen vast voedsel gebruiken, zeker geen eiwitrijk voedsel, maar eerder veel lindebloesemthee drinken. Als de patiënt zich beter voelt, kan vers geperst vruchtensap en groentesap (niet tegelijk) worden gebruikt. Van belang is wel dat er veel gedronken wordt, waardoor via huid en nieren de zieke zijn toxines kan elimineren. Extra vitamine C helpt ook surinfectie voorkomen.

Voor de rest is het belangrijkste bedrust. Vergroot de weerstand op voorhand door af en toe een dagje te vasten, maar wel te drinken. Rook niet, drink geen koffie en geen alcohol. Gebruik enkel volwaardige natuurkost. Veel fruit en groenten, weinig dierlijke harde vetten en vooral weinig suiker, want als kalkrover ondermijnt dat je gestel.

Ter voorkoming, maar ook ter genezing kan de patiënt Echinabell van Fytobell gebruiken, dat een natuurlijke weerstandsverhoger is. Het kan worden aanbevolen als hèt middel om griep en verkoudheid te behandelen en te voorkomen. Na een weekje zijn de klachten voorbij. Darmen verzorgen met een goed probioticum is ook verstandig! Het is wel onverstandig om met griep op de been te blijven of te gaan werken, het lichaam wordt te zwaar belast en het risico op complicaties is niet denkbeeldig.

Je vindt Echinabell van Fytobell in apotheken met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Je kan Echinabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We twijfelen er niet aan dat er onder jullie heel veel smullers zijn, lekkerbekken die houden van zoete, heerlijke, smakelijke dessertjes. Keukenprinsessen en -prinsen weten ook maar al te goed dat boter, de echte goede boter zoals die genoemd wordt, superieur is qua smaak tegenover de kunstmatig samengestelde margarines.

Echte boter is ook gezond, in tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht.

In koekjes, gebakjes, dessertjes past dan ook de smaak van echte goede boter. Maar het is niet altijd eenvoudig om die goed opgelost te krijgen vooraleer je een beslagje maakt.

Daar hebben we nochtans een supertruc voor gevonden.

Als je koekjes of gebak wil maken, of een lekker dessertje waaraan boter moet worden toegevoegd, moet je de avond tevoren de boter in het diepvriesvak stoppen en goed laten opstijven. Als je dan aan de bereiding begint moet je zien dat de boter goed bevroren is. Dat is noodzakelijk om goed te kunnen werken. Neem dan een plak boter, een stickje, of een snede en rasp de boter in de bloem vooraleer je koekjes, scones, muffins, gebak enz… wil maken. Als je de boter raspt zal ze ook gemakkelijker smelten.

Je kan deze tip ook gebruiken als je aardappelen in de schil wil maken, uitgeholde aardappelen met vulling, toasts of groenten waaraan boter moet worden toegevoegd tijdens de bereiding. Door de boter te raspen, kan je ze ook gelijkmatiger verdelen over je kookpot of pan en ook gemakkelijker verdelen over je ingrediënten.

Probeer het eens, je zal er meteen weg van zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het gebeurt heel vaak: je bent aan het bouwen of verbouwen en de goederen staan op de werf die weliswaar afgesloten is, maar toch gemakkelijk toegankelijk. Meestal volstaat het de draadhekken te verplaatsen en je kan met het bouwmateriaal en werktuigen aan de haal gaan.

’s Anderendaags ’s morgens komt de aannemer aan om de werken voort te zetten, maar stelt de diefstal vast. De vraag is: wie zal dat betalen? De aannemer of de bouwheer?

Zoals dat gebruikelijk is, laat de aannemer materialen op de werf staan: bakstenen, cement, houten kepers, kruiwagens, blauwe hardsteen enz... Op een nacht is een aantal van het alaam en de bouwmaterialen gestolen. Geen spoor van de daders uiteraard! Wat als de aannemer een factuur aan de bouwheer wil aanbieden van deze gestolen goederen? Is dit gerechtvaardigd?

De wet is daar ondubbelzinnig over: of de materialen nu bij de aannemer thuis zijn geleverd of op de werf waar hij uw huis aan het bouwen is, toch blijft enkel en alleen de aannemer verantwoordelijk voor het bewaren van de materialen, zelfs al zou u ze aangenomen hebben op uw domein. Als de materialen niet kunnen worden opgeleverd, zoals bij een diefstal dan blijft de aannemer verantwoordelijk en niet de bouwheer.

Kan evenwel de aannemer aantonen dat het gaat om een geval van overmacht en dat ondanks alle voorzorgen het materiaal toch werd ontvreemd, dan is de eigenaar van de materialen aansprakelijk. Hier zal dan moeten worden uitgemaakt wie de leverancier is of wie de materialen besteld heeft. Is dat de bouwheer, dan zal hij de gevolgen moeten dragen, maar gebeurt alles door tussenkomst van de aannemer, dan kan hij zijn verantwoordelijkheid niet afschuiven op de kosten van de bouwheer.

Als de materialen door de aannemer worden geleverd, dan kan hij de kosten dus niet verrekenen op de rug van de bouwheer. Heeft de bouwheer de materialen geleverd en moet de aannemer dan instaan voor de vervanging, dan zal de bouwheer uiteraard moeten betalen. Maar de architect moet daar ook behulpzaam kunnen bij zijn. Het wijst erop dat het van het hoogste belang is dat er goede afspraken worden gemaakt vooraleer aan de constructie van een huis wordt begonnen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Tot de typische geuren van het zonnige zuiden behoort onmiskenbaar de eucalyptus. Niet enkel een aangename geur, maar de plant bezit ook geneeskrachtige eigenschappen, vandaar dat bij iedereen de karakteristieke kenmerken meteen opvallen. Eucalyptus is niet enkel gezond, ook mooi. Je treft de plant meer en meer ook in onze tuinen en woonkamers aan.

Eucalyptus heeft uitstekende eigenschappen voor de luchtwegen. Je kan het zowel inwendig als uitwendig gebruiken.

Inwendig: Algemeen antisepticum, vooral van de lucht- en urinewegen. Welriekend. Expectorans, hoeststillend, slijmoplossend. Antiviraal. Bloedsuikerverlagend. Koortswerend. Opwekkend. Antireumatisch, wormverdrijvend.

Uitwendig: Bacteriedodend, parasiet dodend, wondhelend, preventief tegen infectieziekten en longaandoeningen. Houdt muggen op afstand.

Hoe kan je het gebruiken?

- Eucalyptusolie in kokend water naast het bed doet wonderen als je last hebt van een verstopte neus.

- Als je enkele druppels eucalyptusolie gemengd met olijfolie op de borstkas wrijft, zal je snel van het drukkende gevoel verlost zijn.

- Je kan de dampen ook inhaleren. Zet de pot met een mengsel van kokend water en eucalyptusolie op een radiator.

Je kan eucalyptus ook bij je thuis planten, in de tuin steeds een zekere afstand bewaren tot gebouwen. PLANT EUCALYPTUSBOMEN NOOIT IN DE SCHADUW! Als buiten kou voorspeld wordt, kan men de stam van de vorstgevoelige soorten inpakken met bv. jute of isolatie, in het slechtste geval zal de kruin van de boom invriezen, maar in de lente zal de stam weer uitlopen!

De meeste eucalyptussen kunnen ook op het terras of in huis worden gehouden. Meestal hoeven ze enkel naar binnen als het gaat vriezen, op een vorstvrije plaats of in de woonkamer. Na de vorstperiode kunnen ze gewoon terug buiten: een eucalyptus kan behoorlijk grote temperatuurschommelingen aan.

Ook als terras- en kamerplant hebben eucalyptussen zoveel mogelijk licht nodig, een plaats of venster op het zuiden is ideaal. Zodra het warmer wordt dan 8°C zal een eucalyptus groeien. Als de plant aan de groei is, mag de potgrond zeker niet volledig uitdrogen, van droge lucht heeft de eucalyptus normaal geen last. Een ruime pot zal steeds betere resultaten geven, overdreven stikstofbemesting (N) kan je beter vermijden. Wordt de plant uiteindelijk te groot dan kan je ze terugsnoeien na de winter, ze zal daarna terug uitlopen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niemand hoeft nog overtuigd te worden van het feit dat sport gezond is. Gezonde sport uiteraard. Over boks en catch zullen we dus niet hebben. Maar de vraag blijft natuurlijk welke sport het gezondst is en welke sport kan door iedereen tot op hoge leeftijd beoefend worden.

Je hoeft niet de marathon te lopen als je zeventig bent, hoewel er mensen zijn die dat hebben gedaan. Goede training en regelmaat zijn daarbij essentieel.

Je ziet ze soms langs de straten lopen: de fervente joggers die helemaal in het zweet en met rood aangelopen gezicht de straten door hotsen. Soms met een muziekje in de oortjes, soms hijgend en meedogenloos met zichzelf de kilometers afhaspelen.

De vraag is of dit wel zo gezond is als ze zelf denken.

Het antwoord is simpel: neen, op die manier is dat zeker niet gezond. Vooral niet, als er geen gepast schoeisel wordt gedragen. Dan zijn dat allemaal kandidaat artroselijders van af de leeftijd van vijfenveertig à vijftig jaar.

Daarover heeft sportprof Dr. Albert Fromme ook geen studie gemaakt. Wel over de klassieke dagelijkse of weekendsporten van iedereen die een beetje aan fitness wil doen. Hieruit blijkt dat wie wekelijks een uurtje aan sport doet, het risico op hart- en vaatziekten al met dertig percent naar beneden haalt. Het hoeft dus geen intensieve powertraining te zijn, geen urenlang joggen, maar een uurtje fietsen lijkt volgens hem wel het voordeligst.

Fietsen noemt hij wel beter dan joggen, omdat het skelet minder belast wordt, het tempo rustiger is en men ook meer ontspannen fietst dan jogt. Bovendien heeft joggen grote nadelen: het risico op artrose stijgt enorm: wie meer dan twee uur per week jogt op een harde ondergrond en geen aangepast schoeisel draagt, krijgt vanaf 45 zeker problemen met pezen en ligamenten op de gewrichten. Geen prettig vooruitzicht voor wie sport beoefent voor zijn gezondheid. Rustig fietsen heeft nog een belangrijk voordeel: het versterkt het immuunsysteem. Slechts één minpuntje: in de stad fietsen is dan weer erg ongezond vanwege de uitlaatgassen. Dus: Fiets op het dak van de auto en de natuur in... zo komt gezondheid binnen handbereik.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Zuur staat synoniem voor iets onprettig, onsmakelijk, iets te mijden. Er zijn er trouwens heel wat spreekwoorden over: een zuur gezicht trekken, een zuurpruim, zure oprispingen krijgen van iemand, enz. Dat duidt op iets onplezierigs, onnatuurlijk en dat is het ook.

Hoewel zure vruchten toch een zure smaak hebben maar in het lichaam alkalisch worden en dus goed zijn voor de gezondheid.

Maar verzuring is nooit goed, niet in de samenleving, niet in het lichaam en… ook niet voor je bloemen.

Om als mens verzuring tegen te gaan moet je gezond eten, weinig of geen suiker gebruiken, geen alcohol, maar wel veel vruchten en groenten. Dan blijf je gezond.

Om als plant verzuring tegen te gaan is er wat anders nodig: een grote pot waarin de planten staan en waarin het gietwater niet blijft staan. Met andere woorden: er moet onderaan in de pot een gaatje zijn waarlangs het overtollige water kan wegvloeien.

Niet iedereen heeft groene vingertjes. Niet bij iedereen gedijen bloemen en planten even weelderig. Niet iedereen voelt het in de vingertoppen hoeveel water, licht, lucht en warmte een plant precies nodig heeft. Maar de grootste fout die bij de meesten gemaakt wordt, is wel dat ze de plant in de pot laten verzuren. Dat is het gevolg van het feit dat teveel water in de pot achter blijft, waardoor de grond gaat verzuren. De wortels waarderen dat niet, de plant ook niet.

Je kan dat voorkomen. Daarom moet je in de pot onderaan een gat maken, op de bodem kiezelsteentjes leggen of piepschuimen brokjes, ofwel een plastic netje leggen, een beschadigd boodschappennetje is daar ideaal voor. Gebruik een netje in plastic en niet in metaal, want dit laatste gaat roesten. Op die manier zakt het water naar beneden, terwijl het toch geen contact heeft met de grond en de wortels. Zo zal je voorkomen dat je mooiste planten voortijdig kapot gaan.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een belangrijke maatregel om je hart gezond te houden en langer te kunnen leven is je bloeddruk onder controle te houden, naast gezond eten, niet roken, voldoende bewegen, goed slapen en stress vermijden.

Als je gezond eet, dat wil ook zeggen niet roken, geen alcohol gebruiken en voldoende bewegen, dan is er grote kans dat je bloeddruk vanzelf normaal blijft.

Maar wat kan je nog doen om die bloeddruk te beletten dat die te hoog wordt, want dat is een aanslag op de gezondheid van je bloedvaten.

Volgende zeven tips kunnen je helpen als je je bloeddruk wat beter onder controle wenst te houden.

1. voeg tijdens het koken geen zout aan de maaltijden toe en vermijd voeding met hoog zoutgehalt.

2. vermijd alcoholgebruik of beperk de inname ervan tot één glaasje wijn en dit gedurende maximaal twee tot drie dagen per week.

3. doe regelmatig aan sport: om de andere dag een halfuur zwemmen of stevig wandelen is bevorderlijk voor de gezondheid.

4. eet voldoende fruit en groenten en kies bij voorkeur voor die soorten die rijk zijn aan kalium zoals bananen.

5. ook knoflooksupplementen kunnen de bloedsomloop ten goede komen.

6. stress kan daarentegen een te hoge bloeddruk voor gevolg hebben. Zorg daarom voor ontspanning: volg relaxatieoefeningen en probeer zo tot rust te komen.

7. Drink voldoende water zodat het lichaam gehydrateerd blijft.

Wie daar allemaal rekening mee houdt kan zijn bloeddruk gemakkelijker onder controle houden en dat zal de gezondheid van de bloedvaten beslist ten goede komen.

En wie zijn hart helemaal een natuurlijk steuntje wil geven kan dat best doen door middel van een veilig en compleet natuurlijk preparaat: Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin van Fytobell in apotheken met CNK-bestelnummer: 2645-489.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De winter was niet erg nijpend, maar we hebben toch wat koude en besneeuwde dagen gehad. Meteen wordt duidelijk wie voorbereid was en wie de zaken op zijn beloop had gelaten. Nu zitten we wel in een stukje verwachting van lenteachtige dagen, maar de winter kan nog altijd ongemeen hard toeslaan. Het is maar goed dat we daarop voorbereid zijn.

Trouwens, je hoeft niet altijd op de winter te wachten om onvoorbereide toestanden mee te maken. Een ongeval op de autoweg kan al voldoende zijn om je urenlang, zelfs een halve dag of meer tot stilstand te dwingen met alle gevolgen vandien.

Of nu de krokusvakantie in zicht komt en de skivakanties naderen, kan het nog altijd gemakkelijk gebeuren dat je in het buitenland op weg naar je skioord getroffen wordt door een felle winterprik. Zorg dat je goed voorbereid bent en dat altijd alle voldoende wintermateriaal in je auto aanwezig is.

Maar ook in de zomer kan je best altijd een deken, water en wat gemakkelijke mondvoorraad hebben liggen.

Hoe ziet een goede voorbereiding voor elke autotrip eruit?

Je kan je heel wat ellende besparen door de volgende raadplegingen te volgen.

Om te beginnen doe je er goed aan lid te worden van een van onze pechdiensten. Leg in de wagen ook een paar warme werkhandschoenen, een ontdooiingsspuit, een krabbertje, een stel startkabels (om je eigen auto of die van de buren aan de praat te krijgen), een schepje (voor het uitgraven van ingesneeuwde wielen), een matje (opdat de wielen weer vat zouden krijgen op de weg), een antivriesmiddel (voor ruitensproeiers en dieselmotoren), een plankje (om in geval van platte band onder de krik te leggen), een zaklantaarn, reservezekeringen en dito lampjes.

Ook altijd nuttig is een autodeken, zeker een paar flesjes water en wat nootjes en gedroogd fruit om ingeval van nood te kunnen knabbelen. Zorg er ook voor dat je altijd een GSM of smartphone bij hebt die opgeladen is, zodat je in noodgevallen altijd iemand kan waarschuwen. En ga nooit de weg op met een halfvolle of bijna lege brandstoftank. En… rij voorzichtig. Dat is nog de beste voorzorg van allemaal.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2