Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: januari 2019

 

Lang leven en gezond oud worden, wil iedereen wel. Het wonderpoeder bestaat weliswaar nog niet, maar we kunnen er toch iets aan doen. We kunnen domme dingen vermijden, ongevallen helpen voorkomen, ons gezond verstand gebruiken in het verkeer en vooral een gezond leven leiden.

Tevredenheid is de eerste steen voor het gebouw waar geluk woont. Geen enkel persoon is gelukkiger geworden door bezit aan bezit toe te voegen of door de macht achter zijn naam te vergroten. Je moet uiteraard comfortabel en veilig kunnen leven, maar als het streven naar macht en bezit je gezondheid bedreigt, wat heb je er dan mee gewonnen?

Voldoende slaap en ontspanning zijn eveneens erg belangrijk, want dat bouwt stress af.

Stress is een energie verslindende factor die met het lichaam een echte slijtageslag levert. Er is geen enkel orgaan dat niet nadelig beïnvloed wordt door overspanning, te grote spanning of hoe je stress ook noemen wil. Daardoor gaat de maag, het hart, de lever, de ingewanden, zelfs de longprestatie en de emotionele mogelijkheid van het lichaam achteruit.

Als je al die problemen meemaakt, als je over je toeren gaat en niet meer tot rust komt, is het de hoogste tijd om even halt te houden, jezelf te ondervragen en een nieuw programma uit te stippelen dat je in staat moet stellen weer tot jezelf en de rede terug te keren.

Gebleken is trouwens dat mensen die voldoende slaap hebben en zich voldoende lang kunnen ontspannen, ook langer leven. Wie goed slaapt kan de stress uit zijn kleren jagen en wie voldoende ontspant kan de zorgen vergeten en opzij zetten, of heeft ze eerst opgelost en dat is nog het beste van al.

Probeer van het leven te genieten! Echte ontspanning vind je in de natuur en in creatieve, kunstzinnige en sportieve activiteiten, vooral als ze met mate en verstandig zijn beoefend. Je moet gewoon leren leven met de wetten van de natuur. Die kan je niet straffeloos overtreden. Kijk naar de dieren, die respecteren hun instinct, wij hebben verleerd er naar te luisteren. Zo bouw je stress af.

Stress is voor velen zo ondraaglijk dat ze lijden onder slapeloosheid, concentratiestoornissen en allerlei psychosomatische problemen, gaande van maagziekten, hartkloppingen, huidaandoeningen tot spasmen van darmen en spieren.

Wie tevreden leeft en vrede heeft met zichzelf en het leven, leeft langer en is zelden ziek.

Als je ’s avonds je hoofd tevreden te ruste kan leggen is dat de beste garantie dat je ’s anderendaags weer gezond opstaat en gezond blijft.

En je kan je laten helpen door een uitstekend natuurlijk middel: Escholcin van Fytobell, op basis van Escholtzia, een plant die de natuurlijke slaap herstelt.

Je vindt het in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We zijn er tot in alle uithoeken van de wereld voor bekend: frieten, maar ook... witloof. Het wordt vooral in België, maar ook wel in Nederland geteeld op basis van een variëteit van de wilde cichoreiwortel, is heel lekker, kan zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten en met allerlei andere voedingsmiddelen worden gecombineerd. Bovendien is het een heel gezonde groente.

Witloof is een gekropte bladgroente uit de cichoreiwortel. Ze ontwikkelt zich ’s winters in een temperatuur van ongeveer + 10°C en daartoe moet ze worden bedekt met een laag zand of grond in een donkere ruimte. Op industriële schaal worden daartoe donkere en vochtige ruimten aangewend.

Uit de cichoreiwortel ontstaan bleekgele, verlengde scheuten van losse bladeren: ook bekend als Brussels lof. De groente is in 18 dagen plukrijp op voorwaarde dat de grond warm genoeg wordt gehouden.

Het bleke blad is minder bitter dan de groene scheuten. Alom bekend is de typisch blauwe verpakking, die nodig is om ze af te schermen van het licht.

Witloof bevat een hoog gehalte vitamine A, B12 en C.

Ze is tevens zeer arm aan calorieën en mag dus door iedereen zonder beperking worden gegeten.

Het is natuurlijk een typische wintergroente en is vrij lang houdbaar, mits ze niet is beschadigd, anders rot ze gemakkelijk. Witloof geldt als een slankmaker bij uitstek en is tevens gekend voor zijn cosmetische eigenschappen, want ze bezorgt de liefhebber van witloof een gezonde huid.

Witloof laat talrijke bereidingsmogelijkheden toe. De grootste aanvoer kennen we in december-januari-februari.

Waar moet je op letten? Als je witloof koopt, moet je letten op de stevigheid en kleur.

Er zijn allerlei bereidingswijzen mogelijk: rauw, gestoofd, gestoomd, in sausen, als soep, als stampot.

Voor velen geldt de rauwe versie als de beste en ze laat zich ook met allerhande dressings proeven.

Om witloof mooi wit te houden kun je het besprenkelen met wat citroensap.

Opgepast als je het witloof kookt, dan mag je het kookwater niet weggooien, want heel veel belangrijke elementen gaan over in het kookvocht.

Zoals steeds in deze periode van het jaar wordt witloof goedkoper. Interessant dus om nu witloof te kopen. Koop maar meteen 1 kg van die blanke groente. Schaf je ook 150 g mager spek aan en snij dat in fijne dobbelsteentjes. Stop het vlees, met ’n ietsje boter, in een kookpan voorzien van dikke bodem. Laat 5 minuten sudderen op een rustig vuur. Was het witloof. Leg de witte stronken schouder aan schouder op het spek. Laat ze eventjes vlug aanbakken, sluit dan de pan en verminder het vuur.

Strooi, na 10 smoorminuten ’n koffielepel honing over het witloof. Overgiet het vervolgens met enkele scheutjes bouillon. Zet opnieuw het deksel erop en hou het vuur laag. Laat volledig gaar worden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Toestellen dienen om gebruikt te worden. Dat is ook zo in de badkamer. De lavabo wordt meerdere keren dagelijks gebruikt, in gezinnen door meerdere personen. Na verloop van tijd zie je dat aan de oppervlakte: de lavabo verliest zijn nieuw en glanzend uitzicht. Dat is ook zo voor de inox of verchroomde metalen delen zoals kranen of afloopopeningen.

Natuurlijk kun je alles met schuursponsjes en schuurpoeder te lijf gaan. Uiteraard verdwijnen daardoor de aangekoekte zeepresten, en ander vuil, maar de lavabo zowel als het metaal zijn hun glans kwijt. Wat moet je dan doen om zowel de kool als de geit te sparen? Een zacht schuurmiddel gebruiken dat de oppervlakte respecteert, maar tegelijk ook het vuil wegneemt en de lavabo en chroom hun glans respecteren.

Dat is nu juist het probleem, want ondanks geregeld poetsen en spoelen met veel water, het gebruik van sterke middelen en veel belovende flessen en spullen, gebeurt het toch meer dat een lavabo dof blijft en niet leuk om zien is.

Uiteraard mag je geen weken wachten om de zaak aan te pakken want hoe langer je wacht, des te moeilijker wordt het om de lavabo schoon te kringen. Om te beginnen moet je met een zacht sponsje, met zeep, maar zonder schuurpoeder de zaak proberen schoon te maken. Lukt het niet, probeer dan wat tandpasta op het sponsje en de hardnekkigste vervuiling zal er aan geloven.

Nog een trucje: meng wat bakpoeder oftewel natriumbicarbonaat met wat citroensap of azijn en laat het een paar uurtjes zitten. Nadien schoonmaken en spoelen.

En hier de blijvende truc voor blijvende glans: als je voortaan je lavabo’s geregeld met wasverzachter inwrijft, dan zal je er verstomd van staan hoe netjes en glanzend schoon je lavabo er zal bijstaan.

Op die manier kost poetsen ook veel minder labeur en beleef je weer plezier aan een nette en compleet schitterende en schone badkamer en toilet.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een probleem waar veel alleenstaande vrouwen mee te maken hebben als hun man hen verlaten heeft, is de schuld. Veel vrouwen maken het mee dat ze een behoorlijke een som geld tegoed hebben van hun man, maar die wil niet betalen.

Daardoor zitten veel vrouwen zo’n beetje aan de grond, en worden er ziek van zodat ze ook niet meer kunnen instaan voor hun eigen onderhoud. Geld moeten krijgen van het ziekenfonds of van het OCMW is geen weelde. De vraag is of die vrouw haar geld kan opeisen van haar ex-man, die beweert daar niet te kunnen voor instaan. En wat als hij intussen een erfenis krijgt, bijvoorbeeld van overleden ouders?

Het antwoord is eenvoudig: Wie een schuld heeft tegenover een schuldeiser, staat met al zijn goederen in voor de betaling van deze schuld, wat die ex-man ook beweert. Dit geldt ook voor de goederen die voortkomen uit een erfenis die de schuldenaar te beurt valt. Ook deze goederen kunnen zo nodig door de onbetaald gebleven schuldeiser in beslag worden genomen tot betaling van zijn schuldvordering. Dat schuldenaar en schuldeiser in dit geval gewezen echtgenoten zijn, heeft geen enkel belang.

Maar het is altijd verstandig een advocaat te raadplegen. Indien de vrouw niet meer beschikt over voldoende inkomsten om de tussenkomst van een advocaat te bekostigen, zal ze vrijwel zeker in aanmerking komen voor kosteloze rechtshulp door een pro deo-advocaat. Om hierover meer informatie te krijgen kan men zich geheel kosteloos wenden tot de wetswinkel, waar men iedereen op weg zal helpen om een pro-deo-advocaat in te schakelen. Men mag beslist de zaak niet op zijn beloop laten, dat zou al te gemakkelijk zijn voor de man om er zich goedkoop vanaf te maken en zijn plichten tegenover de vrouw die hij verlaten heeft niet na te komen.

Maar deze theorie is uiteraard ook van toepassing als de vrouw haar man verlaat. Ook zij moet haar verplichtingen nakomen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

In de zomer zijn we actief, krijgen we dorst en gaan we spontaan drinken. Maar in de winter hebben we meer een “zittend leven” doen we minder aan lichamelijke activiteit en drinken we dus spontaan ook veel minder. Maar we voelen ons ook moe, wellicht heeft de depressieve lange donkere winter er ook wel mee te maken, maar ook gebrek aan beweging en vooral gebrek aan voldoende hydratering van het lichaam. Met andere woorden, we drinken te weinig.

Na de feestweken hebben we dan weer de neiging om uit onze schelp te komen en beginnen we aan sport te doen, te wandelen, naar de gym te gaan, wat licht werk in de wintertuin doen enz… En wat gebeurt er... we zijn meteen weer moe.

Oorzaak: niet zozeer de beweging, want dat is een ander fenomeen, maar wel het gebrek aan vocht in de weefsels. Ruim 95 percent van de bevolking drinkt te weinig en zeker in de winter. In het voorjaar bij de eerste lichamelijke activiteit, wordt het regime van de winter voortgezet... we worden niet aangemoedigd veel te drinken, omdat we minder zweten.

Tijdens de zomermaanden als we veel zweten, dan gaat men automatisch meer drinken, in de winter en het voorjaar is dat niet het geval. En toch zouden de meesten hun vermoeidheidsgevoel heel snel kunnen verdrijven door meer te drinken. Ook in de winter en ook in het voorjaar minstens anderhalve liter per dag, en liever nog twee liter.

Van zodra we in de tuin werken moet die hoeveelheid nog worden aangevuld. Op die manier kunnen nieren, lymfe en bloedsomloop naar behoren functioneren, verloopt de stofwisseling beter, worden gifstoffen uit het lichaam verwijderd en voelen we ons minder moe.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Zoals met veel kruiden het geval is, is dat ook zo met gember: het is onmisbaar en lekker in de keuken, maar het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het wordt trouwens in verschillende vormen en bereidingen toegepast, zowel in de geneeskunde als bij gerechten.

Een van de bekendste toepassingen is bij misselijkheid onder allerlei vormen: bij zwangerschap, bij chemotherapie en bij reisziekte. Gember kan in al die gevallen een nuttige hulp zijn. Maar gember kan ook helpen bij de bestrijding van griep en verkoudheid, om maar een paar andere toepassingen te noemen.

Gember past ook in vele recepten in de keuken. Vandaar dat je het vers, gedroogd, in poedervorm of als olie of sap kan gebruiken. Soms vind je het zelfs terug in cosmetica. Als het zo vaak wordt gebruikt, dan is het niet ongebruikelijk om je af te vragen waarom.

De bekendste vorm van hulp in de natuurgeneeskunde is misselijkheid onder allerlei vormen. Ben je gauw wagenziek of zeeziek? Kauw dan op een stukje gember en je zal merken dat de misselijkheid verdwijnt.

Ook bij spierpijn kan gember soelaas brengen. Heb je bijvoorbeeld gauw spierpijn na het sporten, dan moet je gember proberen. Je zal merken dat de spierpijnen ’s anderendaags verdwenen zijn. Ook bij spierontstekingen of zwellingen in de gewrichten is gember van nut. Je kan daartoe gember oraal innemen bijvoorbeeld in thee of door te kauwen op gember, of je kan een gembercompres leggen met gekneusde of gemalen gember. Ook bij griep en verkoudheid is het nuttig een thee te zetten van gember.

Gember is ook rijk aan antioxidanten en kan daardoor schade aan het DNA bijvoorbeeld door stress voorkomen. Het is ook nuttig om te gebruiken in geval van hoge bloeddruk, en aandoeningen van de luchtwegen. Kortom: met gember wordt je gezond straatoud!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Bewegen of aan sport doen is heel belangrijk voor de gezondheid. Stil zitten en hele dagen op een bureaustoel doorbrengen wordt beschouwd als “het nieuwe roken”. Dus: kom uit die stoel en stap, beweeg, doe aan sport.

Het is prettig als sport in het gezin kan worden beoefend, als alle leden van hetzelfde gezin, of misschien meerdere gezinnen uit dezelfde familie, sport kunnen beoefenen. Maar er is een verschil tussen vrouwen en mannen.

Er zijn bezwaren tegen bepaalde gezamenlijke activiteiten, omdat de maximale aerobe capaciteit van de man groter is dan die van de vrouw. Dat betekent dus ook dat mannen harder zullen moeten trainen, lopen, fietsen, zwemmen om hun conditie te verbeteren dan vrouwen. Het uitsluitend samen trainen kan derhalve niet tot het eind toe worden volgehouden. Men kan weliswaar samen aan een programma beginnen, maar de duur en de intensiteit van de training zal bij een man groter moeten zijn, wil hij er hetzelfde nuttig effect uithalen dan zijn vrouw. De basistraining kan dus gerust samen gebeuren, maar de echte conditietraining zal typisch voor man en vrouw verschillend zijn.

Trainen is de ideale manier om in conditie te blijven, om zijn weerstand te vergroten, om ziekten te voorkomen, om fit en lang jong en gezond te blijven. Training en sport kan echter op de duur ook verslavend werken. De endorfines zijn daar verantwoordelijk voor. Het is niet de eerste keer dat via de sport - wat heilzaam had moeten zijn voor de gezondheid - uiteindelijk iemand aan zijn einde komt.

Sport moet dus op een verstandige manier worden beoefend, men mag zijn grenzen en mogelijkheden niet overschatten. Maar het is zonder meer wel duidelijk dat men toch niet zonder sport kan. Onze moderne leef- en werkomstandigheden hebben er voor gezorgd dat we onze spieren niet meer voldoende gebruiken, niet zozeer voor de gezondheid van die spieren zelf, maar voor alles wat er mee samenhangt: bloedsomloop, hart, ademhaling, stofwisseling. Om al die dingen gezond te houden en uiteraard je weerstand tegen ziekte te vergroten, bovendien zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven en een gezonde oude dag te kennen is SPORT het toverwoord.

Doe dagelijks aan sport, al is het amper een kwartiertje ter plaatse huppelen in je garage of rugoefeningen doen in je slaapkamer. Het heeft beslist zijn nut en je zal spoedig het gunstig effect van gezonde sport merken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We beleven niet enkel de koudste periode van het jaar, ook de donkerste en dat heeft zo zijn gevolgen op het gemoed van de meeste van onze medemensen. Winterblues is een gekend verschijnsel en er werd veel onderzoek naar gedaan, vooral in het noorden, de Scandinavische gebieden, waar winterblues nog meer voorkomt, vanwege gebrek aan licht en gebrek aan verse voeding van groenten en fruit.

Dagelijks in het licht stappen, wandelen en naar buiten trekken als het mogelijk is, heeft al een deel van de oplossing. Maar er is meer, want velen zullen het ongetwijfeld graag horen, maar het is juist: chocolade en noten helpen tegen een depressieve stemming omdat dit voedsel rijk is aan tryptofaan. Nog meer voedsel komt daarvoor in aanmerking: kaas, volkorenbrood, volkorenpasta’s chocolade, en melk.

Niet voor niets wordt chocolademelk als een echte opkikker voor de winter beschouwd en zo zie je in cafetaria naar dit alternatief voor koffie grijpen. Vind je zelf niet dat je na het eten van een reep chocolade gelukkiger wordt? Vitamines B3 en B6 zijn trouwens erg belangrijk voor de omzetting tot serotonine. Teunisbloemolie en lijnzaadolie zijn ook rijk aan onverzadigde en essentiële vetzuren die bouwstoffen zijn voor hormonen zoals melatonine (beter slapen) en serotonine. Het zijn bovendien krachtige antioxidanten die meehelpen in de preventie van kanker. Als je voldoende van deze vetzuren inneemt komt de hormoonhuishouding weer in balans. Voeg daar nog wat tarwekiemolie aan toe voor de vitamine E en ook je hart en bloedvaten zijn extra beschermd voor de winter en voor het leven.

Tenslotte is het ook bekend dat blootstelling aan voldoende licht (min 10.000 lux) vergelijkbaar met de lichtintensiteit van een heldere dag, een extra steuntje is voor het kwakkelende winterhumeur.

En je kan nog meer: er is gelukkig een plantje dat de zonnestralen heeft gevangen en weer kan doorgeven: Hypericum oftewel Sint-Janskruid.

Wil je goede en eenvoudige oplossing, dan kan je Hyperibell van Fytobell gebruiken. Dat verjaagt de donkere stemming in donkere dagen.

Hyperibell van Fytobell; vind je in apotheken met CNK-bestelnummer 1744-325. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Blenders zijn een mirakel in de keuken. Ze kunnen allerlei taken in een mum van tijd volbrengen,, waar vroeger veel ervaring, kunde en vooral veel tijd voor nodig waren. Neem mayonaise, dipsausjes, ijsjes, deeg voor allerlei bereidingen enz… Je kan eigenlijk niet meer zonder blender als je iets of wat keukenprinses wil zijn.

De vraag is evenwel: als je die blender zo vaak gebruikt, dan moet hij ook geregeld worden schoongemaakt en dat is niet altijd een eenvoudige klus. Je kan de onderdelen niet allemaal in de vaatwasmachine zetten en om altijd alles met de hand af te wassen, steekt het veel mensen op de moeite en gaan ze toch liever een kant-en-klaar-bokaaltje aanschaffen omdat ze opzien tegen het werk dat het reinigen van de blender meebrengt.

Dat hoeft evenwel niet zo te zijn, want er is een heel eenvoudige truc om de blender in een mum van tijd kraaknet te kringen.

Doe het niet met de hand, want het is altijd erg eng om met je vingers en de handen dicht bij scherpe messen te komen, om er de laatste restjes uit weg te peuteren of te schrapen. Niet doen!

Er is een heel eenvoudige truc om de blender te reinigen. Giet wat warm water, een half koffielepeltje bakpoeder oftewel natriumbicarbonaat, en een scheutje afwasmiddel in de bokaal van de blender. Zet het deksel goed vast, duw op de knop en laat alles een kwart minuutje goed draaien.

Daarna stroomdraad uittrekken (DOE DIT ALTIJD ALS JE HET TOESTEL REINIGT) en alles goed afspoelen onder de warmwaterkraan. Eventueel de binnenkant van de glazen bokaal afdeppen met een schone keukenhanddoek. Ziezo, de blender is kiemvrij en klaar voor een volgend lekker receptje.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het knippen en verzorgen van de nagels doe je best geregeld. Zowel van handen als van voeten moeten de nagels niet alleen geknipt, maar ook verzorgd worden. De vraag is: wanneer doe je dat best? Zeker niet alleen als een nagel gescheurd is, of als je er ergens mee blijft haperen. Nagels moet je geregeld verzorgen, dat is duidelijk. Maar wanneer en hoe?

Veel mensen hebben last van brekende nagels, vooral als ze die willen verzorgen. Nagels splitsen of breken gemakkelijker als ze droog zijn. Daarom moet men best eerst een bad nemen vooraleer men de nagels wil knippen of verzorgen. Een warm voetbad of handbad van een vijftal minuten is ook uitstekend om op die manier de nagels minder broos te maken.

Vooral veel vrouwen hebben te maken met broze, brekende nagels, als gevolg van het feit dat ze vaak met de handen in wasmiddelen of afwasdetergenten zitten. Op die manier wordt niet enkel het vet uit de huid gehaald, ook de nagels lijden eronder. Het is daarom beter voor bepaalde huishoudelijke karweitjes gummihandschoenen te dragen en geregeld een goede handcrème te maken. De beste handolie maak je zelf: één deel olijfolie en één deel zuiver vers geperst citroensap. Iets beter voor de huid bestaat niet.

Breng aan kort voor het slapen gaan. Afdeppen als je gaat slapen en pas ’s anderendaags de handen wassen. De handen worden er beslist mooier door en de nagels zullen niet zo gauw meer breken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een volwassene weet meteen dat hij ziek is en kan dat ook communiceren aan zijn omgeving en de arts. Kinderen hebben het moeilijker. Hoe jonger een kind, des te lastiger is die communicatie. Maar hoe jonger, des te gemakkelijker is het zieke kind te hanteren, want naarmate het kind ouder wordt, maakt het alle mogelijke kinderziekten door. Vanaf de schoolleeftijd of in de crèche komt het ook in contact met andere kinderen, zodat het besmettingsgevaar ook groter wordt. Op die manier bouwt het kind immuniteit op die het in heel wat gevallen voor de rest van zijn leven kan beschermen.

Maar soms is die besmetting ook levensgevaarlijk en moet dringend ingegrepen worden. Zo kunnen van school eenvoudige besmettingen worden meegebracht zoals verkoudheid, griep of plagen van luizen en vlooien, maar ook ernstige aandoeningen worden opgeraapt zoals hersenvliesontsteking.

Hoe ga je als ouder met dergelijke problemen om en hoe herken je ze, zodat je tijdig kan ingrijpen?

Waar je moet op letten

Als je volgende symptomen opmerkt bij je kind, dan kan dat wijzen op een ernstige aandoening en kan je maar beter de huisdokter consulteren.

- Koorts hoger dan 40,5 graden.

- Koorts die langer dan een etmaal voortduurt, terwijl je anders geen enkel symptoom merkt bij je kind, zoals een darmontsteking of een verkoudheid.

- Een kind dat suf is en kneuterig reageert.

- Een kind dat weigert te drinken.

- Een stijve nek of erge pijn in de nek.

- Pijn ergens op het lichaam, zodat het kind daar niet wil aangeraakt worden.

- Als het kind plots niet meer op de benen kan staan en niet meer wil lopen.

- Als het kind last krijgt bij het ademen en een korte ademhaling vertoont.

- Als het kind pijn heeft bij het plassen.

- Als het kind blijft doorslapen en moeilijk kan gewekt worden.

- Bij stuipen.

- Als er paarse of donkerrode vlekken op de huid opduiken.

- Als het kind overmatig speeksel aanmaakt en begint te kwijlen.

- Een kind dat voortdurend weent en omdat het nog geen verbale mogelijkheden heeft met het handje naar het pijnlijke lichaamsdeel grijpt (bijv. bij oorontsteking).

In deze gevallen is het verstandig een arts te raadplegen om tijdig het zieke kind te beveiligen en te verzorgen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Katten hebben negen levens wordt er wel eens gezegd, of misschien zelfs meer, want een kat komt altijd op haar pootjes terecht. Maar een kat kan ook ziek worden en dood gaan, zonder haar negen levens.

Een belangrijke doodsoorzaak bij oudere katten is het niet meer goed functioneren van de nieren. Er wordt dan wel gesproken van schrompelnieren. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde katten door een bepaald voeder slechtere nieren hebben gekregen, maar het is ook duidelijk dat veel virussen, bacteriën, blaas- en nierstenen daar verantwoordelijk voor kunnen zijn en het feit dat katten niet naar buiten mochten en daarom hun plas langer ophielden.

De aandoening waardoor de nieren gaan falen is een veel voorkomende ziekte vooral bij de oudere kat. Het is dan ook eigenlijk een ouderdomsziekte. De nieren bestaan voor een belangrijk deel uit kleine filtertjes die het bloed filteren en de afvalstoffen eruit halen. Door de nog onbekende oorzaak gaan er steeds meer filtertjes kapot. In het begin is dat niet erg want de kat heeft er genoeg in zijn twee nieren. Het proces gaat echter stug door en na jaren gaan er wel problemen optreden als er te weinig filtertjes overblijven om al het werk te doen.

Er blijven dan teveel afvalstoffen in het bloed achter waardoor problemen optreden. Bij de mens wordt in zo’n geval een niertransplantatie uitgevoerd. Dat is bij katten echter is dat vanwege door de hoge kosten, geen optie. Het is dus eigenlijk wel belangrijk dat een kat goed voedsel krijgt, ook te drinken krijgt en dat ze op tijd naar buiten kan om de plas kwijt te raken.

Let er dus op dat als de kat staat te miauwen bij de deur, dat je ze op tijd op een kier zet en haar de gelegenheid geeft de blaas te ledigen. Doe je dat niet, dan krijgt ze krampen, gaan nierfilters kapot en krijgt ze een schrompelnier.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

De winter komt er dan toch aan, want er is al nachtvorst voorspeld en ook overdag zou het in sommige delen van het land gaan vriezen. Die wintertoestand zijn we al lang niet meer gewoon en dus zijn we er ook minder goed op voorbereid.

Zorg er voor dat je altijd een ruitenkrabber en een spray in de koffer hebt liggen zodat je ten allen tijde snel een goed uitzicht kunt verzekeren. Het is trouwens verboden om met bevroren ruiten rond te rijden of ruiten waarvan slechts een deel werd vrijgemaakt.

Maar om te kunnen rijden moet je eerst in de wagen geraken. Vastgevroren deur moet je op voorhand voorkomen door bijvoorbeeld wat vaseline op de rubberen dichtingen aan te brengen. Op die manier zullen ze minder snel of niet dicht vriezen.

Maar dan de sloten. Soms gebeurt het dat je de sleutel gewoon niet kan omdraaien in het slot. Dan ben je wel gelukkig als je een afstandsbediende sleutel hebt. Maar toch is er een onmisbaar trucje als je de sleutel niet kan bewegen in het slot.

Wrijf wat ontsmettingsmiddel voor de handen op de sleutel. Je weet wel die gel die je in apotheken kan aanschaffen om de handen te ontsmetten nadat je een verkouden of grieperig persoon de hand hebt geschud. Deze gel bevat altijd alcohol en dat is dus ideaal om sloten te ontdooien of te beletten dat ze zouden vast vriezen. Wrijf wat ontsmettingsgel in de handpalm en breng die dan over op de sleutel.

Op die manier zal je altijd de auto kunnen openen en gevrijwaard blijven van winterse ongemakken met de autodeuren.

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Tanden poetsen is heel belangrijk om lang een gezond gebit te behouden. Veel mensen doen dat dagelijks tweemaal, maar sommigen ondervinden ondanks de flinke poetsbeurt toch problemen. Een van die problemen is bijvoorbeeld bloedend tandvlees en dat kan het gevolg zijn van een ontsteking.

Tandvleesontsteking is te herkennen aan gezwollen, terugtrekkend en bloedend tandvlees. Het tandvlees is opvallend rood en je kan last hebben van een slechte adem. Eén van de belangrijkste oorzaken van tandvleesontsteking is een slechte mondhygiëne. Er ontstaat dan plak op de tanden, wat een nadelig effect heeft op het tandvlees. Maar ook tandsteen, voedingsresten, slechte vullingen, vitaminetekort en veranderingen in de hormonale huishouding kunnen leiden tot tandvleesontsteking.

Als je tandvleesontsteking hebt, kun je mondspoelingen gebruiken, bijvoorbeeld op basis van salie en kamille. Als het langer aanhoudt, ga dan naar de tandarts. Tandvleesontsteking kan je voorkomen door goed en regelmatig je tanden en tandvlees te verzorgen. Verwijder na elke maaltijd de tandaanslag met een tandenborstel. Gebruik daarna een klein borsteltje of een waterjet om ook tussen de tanden en kiezen te komen. Masseer het tandvlees met de borstel in kleine cirkelbewegingen. Poets niet te hard en gebruik een zachte tandenborstel. Een elektrische tandenborstel is het beste.

Ga iedere zes maanden naar je tandarts voor controle. Een elektrische tandenborstel die met ronddraaiende bewegingen werkt, heeft voordelen, want daardoor poets je grondiger en beter, ook op moeilijk te bereiken plaatsen.

Mondslijmvliesontsteking gaat vaak gepaard met tandvleesontsteking. Het kan veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine C of, een slechte mondhygiëne en een verminderde weerstand. Eet daarom groente en fruit met veel vitamine C en zorg voor een goede mondhygiëne. Ook vitamine B is nuttig.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Over het wassen van het haar doen veel bakerpraatjes de ronde. Niemand lijkt echt te weten hoe vaak je je haar mag wassen en of je telkens shampoo mag of moet gebruiken.

Het antwoord is eenvoudiger dan gedacht: het ligt eraan wat voor soort haar je hebt. Dat is belangrijk om te weten hoe je het haar moet verzorgen, want een goed verzorgde haardos is eigenlijk het echte visitekaartje van je persoonlijkheid. Als je haar mooi verzorgd is, dan zie je er goed uit. Zo eenvoudig is dat.

Maar die verzorging, daar komt het op aan te weten hoe je het moet doen. Om te beginnen moet je voorkomen dat je haar bros of te droog wordt, dus moet het wel gehydrateerd worden. Een goede conditioner komt daarom altijd van pas.

De regel is dat als je dik haar hebt, je het wel om de drie dagen mag wassen, maar gebruik nooit te veel shampoo. Doe wat shampoo in de handpalm en meng dat eerst met water vooraleer je het op het haar doet. Nooit de shampoo rechtstreeks op de haren doen.

Is je haar dun en schriel, dan mag je het dagelijks wassen, maar opnieuw nooit de shampoo rechtstreeks op de haren doen. Bij dun haar is het ook verstandig om een goede conditioner te gebruiken.

Wie heel dik haar heeft, kan volstaan met het haar tweemaal of zelfs eenmaal in de week te wassen. Gebruik dan ook een hydraterende conditioner zodat uitdroging wordt voorkomen.

Als het haar beschadigd is, moet je voorzichtig zijn en niet te veel druk en wrijving uitoefenen op de haren.

Je mag de haren wassen met lauwwarm water, maar nooit met te heet water. Eindig met koud water, zodat de hoofdhuid goed doorbloed wordt. Het is ook een goede maatregel om bij het laatste spoelwater wat citroensap te voegen. Daardoor zullen je haren een mooie satijnglans krijgen en minder gemakkelijk vuil worden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2