Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: september 2018

 

Niets overtreft de natuur met bloemen en planten. Stel je een tuin zonder planten voor… dat is onmogelijk. Ook een balkon of terras herleeft werkelijk als je er planten en bloemen kan zetten.

Heerlijk dus, als je zelf je eigen Floraliën kunt houden en je permanent in een zee van kleurrijke bloemen kan bevinden. Je terras of balkon is daar de ideale plaats voor en ook de dakrand of de vensterbanken kunnen gerust als decor dienen voor de aanvulling van kleurrijke pracht: bloembakken of potten vol geraniums, vlijtige liesjes, petunia, oleanders, enz... De kleur die van bloeiende planten in de natuur uitgaat is onovertroffen en geeft natuurlijk leven en ziel aan je omgeving.

Het komt er wel op aan die kleurrijke oase zo lang mogelijk te behouden en er voor te zorgen dat telkens er bloemen uitgebloeid zijn dat er weer zo snel mogelijk nieuwe voor in de plaats komen.

Allereerst is het belangrijk dat planten in volle bloei voldoende water krijgen. Vooral bij warme dagen in de zomer, maar ook in de herfst zoals nu,  moeten bloeiende planten zeker twee keer per dag voldoende water krijgen. Je kan best de grote hitte vermijden en liever ’s morgens en 's avonds water geven. Planten die niet onder een afdak staan maar onder de blote hemel, kunnen volstaan met eenmaal per dag als het diezelfde dag ook geregend heeft.

Als de aarde teveel is uitgedroogd, heeft het geen zin om uitgebreid te gieten, je kan dan beter verschillende keren per dag met kleinere hoeveelheden tewerk gaan, want de uitgedroogde aarde kan het vocht toch niet goed opnemen. Waar best wel op gelet wordt, is dat er geen waterdruppels op de bladeren mogen achterblijven, want die werken als een vergrootglas onder de zon: er zouden gegarandeerd bruine verbrande vlekken op de bladeren achterblijven.

Als een plant in volle bloei watertekort heeft, zie je dat meteen aan de bloemen. Oplossing: meer gieten. En er zijn echt heel dorstige planten zoals geraniums, oleanders, petunia, vlijtig Liesje, trompetbloemen. Die moeten meerdere keren per dag water krijgen.

Bloeiende planten hebben ook geregeld voedingsstoffen nodig. Eenmaal per week is tijdens de bloei geen overbodige luxe. Hiervoor mag gerust vloeibaar meststof gebruikt worden. Als zich geen nieuwe bladeren vormen, dan is er te weinig meststof. Ook als de bladeren geel of bruin worden, is de grond te arm. Vermijd ook hier de zon tijdens het toedienen van meststoffen. Vanaf half tot eind september moet al minder meststof worden toegediend en de plant langzaam worden voorbereid op de winterslaap.

Het is ook altijd goed om de aarde rond de plant af en toe los te maken met een vork of harkje, zodat de wortelen ook zuurstof kunnen opnemen. Onkruid moet natuurlijk altijd met de hand worden verwijderd. Op die manier krijg je een zomer en een najaar lang een heerlijke bloemenpracht in je eigen leefomgeving.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Katten kunnen wel twaalf tot dertien jaar worden, soms vijftien, behalve als er een ernstige ziekte opduikt en dat kunnen dezelfde belagers zijn als bij de mensen. Zo is een van de gevaarlijkste aandoeningen voor katten een leverontsteking. Het gebeurt niet altijd dat het baasje dit meteen doorheeft, hoewel dat toch belangrijk is omdat op die manier tijdig kan worden ingegrepen.

De alarmsignalen waar moet op gelet worden zijn plotse en felle vermagering. Maar dit beeld kan doorkruist worden door een periodieke vermagering die wel niet helemaal abnormaal is bij katers. Maar als je begint te bemerken dat de huid tussen de haartjes en op de slijmvliezen wat gelig begint te worden, de urine donker is en sterk riekt, dan is er toch wat aan de hand. Hoogtijd om de dierenarts op te zoeken!

De lever van een kat is net als bij de mens het belangrijkste en grootste laboratorium van het lichaam. Alles wat het lichaam binnengaat moet uiteindelijk passeren via de lever, want die moet van het voedsel bruikbaar materiaal maken en op verschillende manieren alles stockeren. De lever speelt ook een heel belangrijke rol in de bloedstolling, en vooral ook in het elimineren van toxines uit het bloed. Alle vergif dat op een of andere wijze het lichaam binnenkomt, moet er via de lever na een „behandeling” weer uit. Maar als de werking ontoereikend is, heeft dat zijn weerslag op het totale organisme. Functioneert de lever niet te best, dan voelt men zich ook niet te best, maar bij dieren zoals een kat is dat net hetzelfde.

Een leverinsufficiëntie kondigt zich gewoonlijk aan met lusteloosheid: het dier is niet in zijn gewone doen. Als het erger wordt, komt er extreme magerzucht bij, moet het beest overgeven, en krijgt het diarree. Soms komen er vergiftigingsverschijnselen bij als gevolg van een overdreven dosis ureum in het bloed dat niet meer weggefilterd wordt; dat zijn afvalstoffen van de vertering van eiwitten. Er komt meer bilirubine in het bloed zodat de slijmvliezen en bepaalde huidgedeelten geel beginnen te verkleuren.

Je kan dit best meteen door de dierenarts laten verzorgen, want het is nog slechter als deze vorm overgaat in een chronisch lijden: dan kan op den duur levercirrose ontstaan. De algemene toestand van het dier is dan behoorlijk slecht.

In principe kunnen alle huisdieren met hepatitis besmet worden. Dus als je kat er het slachtoffer van is, dan kan dit ook overslaan op je hond. Hou ze dus in deze periode goed afzonderlijk en laat ze zeker niet uit hetzelfde bakje eten of drinken. Zorg er ook voor dat je zelf met de grootst mogelijke hygiëne tewerk gaat. De oorzaak ligt meestal in een infectie veroorzaakt door besmet voedsel of besmet contact. Ook toxische stoffen zoals herbiciden en pesticiden kunnen de gezondheid van hond en kat bedreigen.

Leverkanker kan ook voorkomen als gevolg van een tumor op een andere plaats in het lichaam of van een metastase in een nabijgelegen orgaan. Ook bij honden en katten kunnen veel vragen worden opgelost na een bloedanalyse die net als bij de mens heel wat uitleg geeft over de gezondheid van het dier.

Ook de levenswijze speelt een rol. Wees matig met het geven van gewoon voedsel van tafel, want net als voor de mens is te veel eiwitten en te veel vet schadelijk voor hun organisme.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets is mooier dan de natuur. Een tuin, veranda of balkon vol bloemen: heerlijk toch, want je waant je in het paradijs. Een stuk natuur in je omgeving, hoe klein ook, brengt rust en verademing. Maar bloemen en planten zijn heel duur, dus... als je die zelf kan kweken, stekken en vermeerderen, dan ben je toch de koning te rijk?

Eigenlijk is het niet zo moeilijk om zelf je mini-plantage op te zetten, want je kan planten gemakkelijk vermeerderen door stekken. Heel veel bloemen en planten kan je op die manier vermenigvuldigen. Met een scherp mes snij je stekken van ongeveer 10 cm af van een levenskrachtige gezonde plant. Snij altijd meteen onder de oksel van een blad aan een zijtak. Daags voor het snijwerk moet je de plant voldoende veel water geven en ook nooit snijden tijdens de middaghitte. Knoppen en bloemen van stekken verwijderen, evenals de onderste bladeren wegdoen. Grote bladeren mag je gerust verkleinen door de grote omtrek weg te snijden. Op die manier voorkom je dat te veel water verdampt en te veel kracht van de plant verloren gaat.

De ideale plantbodem is een mengeling van de helft turf en de helft zandgrond. Gewone teelaarde is eigenlijk niet zo ideaal. De stek zet je in deze mengeling, goed gieten en goed aandrukken. Sommige planten kan je ook eerst wortel laten schieten in een glas water. Na een weekje of soms meer kan je dan planten als de stek een goed wortelgestel heeft gevormd. Als de plant nog geen wortels heeft gevormd, moet ze ook de luchtvochtigheid via de bladeren opnemen. Het is dus goed voor een miniserretje te zorgen en dat kan door over het plantje en de pot een plastic-zak als een soort tentje te zetten. De luchtvochtigheid onder de plastichemel stijgt indrukwekkend en daar houdt het jonge plantje van. Zorg er wel voor dat de kamertemperatuur niet onder de 20 graden zakt. Het duurt nu nog ongeveer drie weken vooraleer de plant wortels heeft gevormd. Van zodra dit is gebeurd kan het plastic-tentje weg, maar doe dit geleidelijk: eerst een uurtje, dan een paar uur per dag en tenslotte na enkele dagen helemaal. Na een maand is het wortelgestel zo krachtig dat je de plant kan overplaatsen in normale bloemenaarde. Bevestiging daarvan krijg je door licht aan de plant te trekken. Als je weerstand ondervindt, dan is het wortelgestel al gevormd. Ook als er nieuwe blaadjes gevormd zijn is dat een goed teken.

Als je bij een stek worteltjes wil kweken in een glas water, leg er dan een stukje houtskool bij, op die manier voorkom je vervuiling. Ververs het water wel elke week en zorg er voor dat er genoeg water in het glas staat. Geen bladeren onder water laten! Houtachtige planten hebben het moeilijker om wortels te maken. Scheuren is daarvoor de beste oplossing. Hiervoor kan je in bloemen- en plantenzaken speciaal wortelpoeder kopen.

Ook door scheuren en delen kan je planten vermeerderen, vooral met struikachtige gewassen zoals riet en bamboe kan dat. Sneden op de wortel kan je best met houtskoolpoeder afschermen. Sommige soorten vormen zaad, dat natuurlijk ook voor vermeerdering kan gebruikt worden. Afleggen is tenslotte ook een mogelijkheid: buig een tak om en graaf die netjes onder de grond. Na een tijdje zijn ook daaraan wortels gevormd.

Maar bij al deze methoden moet je zorgvuldig tewerk gaan, dan word je volgend jaar beloond met prachtige bloemen en planten.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets ter wereld is speelser en mooier om te bekijken dan jonge katjes. Ze willen het leven met al zijn facetten verkennen. Dat gebeurt uiteraard in de onmiddellijke omgeving. Je moet erbij nemen dat van zodra dat mogelijk wordt, ze in je gordijnen hangen, de nagels oefenen op het behang, omhoog klauteren via de tafelpoot, welgemikte sprongen uitproberen naar de vogelkooi.

Dat betekent dat ook jonge katjes moeten opgevoed of liever getraind worden. Daar moet je vroeg genoeg mee beginnen, want als je iets een tijdlang toelaat en dat nadien wil verhinderen, dan is dat meestal verloren moeite. Huisdieren moet je dus naar je hand zetten. Dat betekent dat je moet optreden: klaar en duidelijk, desnoods met verheven stem... want een jong huisdiertje zal alles willen uitproberen wat het graag wil.

Je kan dus maar beter dapper doorbijten van in het begin, liever dan later voor de rest van het dierenleven opgescheept te zitten met een probleem. Haal ze meteen uit de gordijnen, zet de poes krachtig op de grond neer, laat ze de nagels niet scherpen op de sofa en haal ze telkens weer weg van de vogelkooi. Onmiddellijk nadat je ze bestraffend hebt toegesproken, kan je ze wel even aaien, er voor zorgen dat ze begrijpt dat ze ook voor prettiger ervaringen bij jou terecht kan. Je kan ze ook speeltuigen aanbieden, ze iets in de plaats geven waar ze onmiddellijk haar aandacht kan op richten. En als ze toch naar de gordijnen of de tafelpoot terugkeert, dan kan je de kracht van je stem en de gebiedende kracht van je ogen nog versterken, door even met de voeten te stampen, of nog beter een klappend geluid met de handen te maken, zodat ze even opschrikt en jou in het oog krijgt.

Wil de jonge kat toch niet luisteren dan gaat ze beslist wel met ontzag een „pootje” achteruit zetten met het te duchten „waterpistool”. Een bloemenspuit waarin je leidingwater hebt gedaan, is een geducht wapen, waar alle katten bang voor zijn. Aan water en waterstralen hebben ze echt een kattenbroertje dood. Je zal ze gemakkelijk leren hieraan te gehoorzamen. Je moet tegelijk met een „schot” uit de waterspuit, duidelijk het woord „neen” laten horen. Als je dat een paar keer hebt gedaan, zal ze vanzelf wel correct reageren op het woordje „neen”, want ze verwacht dat meteen het waterpistool wordt gehanteerd. Ze zal dan uiteindelijk door hebben dat ze dingen doet die het baasje niet zo prettig vindt.

Wat je in elk geval moet vermijden is fysiek geweld. Een kat slaan of schoppen is absoluut verboden. Zo is het ook totaal verkeerd een poes met haar snoet in uitwerpselen te duwen, in haar eigen urine te wrijven... in de hoop dat ze daarmee wat zindelijker wordt. Het maakt het diertje alleen maar angstiger en het „geneest” haar niet van haar probleem. Het waterpistool en een krachtige stem zijn samen met tactiek en doorzicht eigenlijk de beste methoden.

Voor de rest helpen wel geduld, en nog eens geduld... want een kat is net als een mens... ze probeert toch altijd eerst haar eigen zin door te drijven, tenzij ze weet dat het baasje correct, maar vooral ook duidelijk is.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Homewellness is “in”. Vandaar dat er zoveel belangstelling bestaat voor allerlei snufjes in de badkamer. Maar de beste wellness is nog de inwendige reiniging en dat doe je door een kuur te doen met het beste voedsel. Daar is nu volop de gelegenheid toe: druiven.

De druif leent zich uitstekend voor het toepassen van een gezondheidskuur, want ze staat aan de spits van alle fruit en sappen. De druif is licht verteerbaar en laat geen toxisch zuur achter zoals dat met vlees, vis en kaas of zuivel wel het geval is. Druivensuiker geeft onmiddellijk energie en wordt meteen door het bloed opgenomen. Het is een opbouwstof voor het bloedserum. De schil en de pitten zijn dan weer een stimulans voor de ingewanden die daardoor extra gereinigd worden. Druiven zijn ook echt aanbevolen bij reuma, omdat ze zoals we hierboven schreven een ontzurend effect hebben.

Alle goede eigenschappen die aanwezig zijn in rode wijn, zijn uiteraard ook aanwezig in druivensap: de terpenen, bioflavonoïden en antioxidanten... en daardoor helpt de druif mee in het voorkomen van beschavingsziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. Druiven zijn ook bijzonder laxerend, en waterdrijvend, want de druif is rijk aan kalium en arm aan natrium, waar wij in ons westerse menu’s al te vaak misbruik van maken. De druif herstelt longen, maag en darmen, is uitstekend bij huidziekten zoals eczeem en steenpuisten en bekomt goed de leverpatiënt, maar dan moeten pel en pit wel worden verwijderd.

Onder de invloed van de druif ontlasten zich darmen en nieren, de zuurgraad van urine en ureum dalen, er komt een betere stofwisseling van de stikstofhoudende substanties, een vermeerdering van de galafscheiding en een vermindering van de oxidaties (Moreigne).

De voornaamste indicaties voor een druivenkuur zijn: gestoorde spijsvertering, obstipatie, gal- en nierstenen, jicht, chronische kwik- en loodvergiftiging, sommige artritische huidaandoeningen, sommige vormen van longtuberculose.

Het geringe eiwitgehalte van de druif is een voordeel, daar hierdoor langere druivenkuren kunnen ondernomen worden zonder gevaar voor ophoping van stikstofhoudende afval, namelijk urinezuur.

De druif werkt alkaliserend op het bloed.

Hoe pas je een druivenkuur thuis toe?

’s Morgens: 1 glas druivensap (1/2 uur voor het eten) geeft energie. Je kan meer activiteit ontwikkelen.

Als ontbijt: 200 g groene druiven, goed kauwen. Dit heeft evenveel voedingswaarde als een goed ontbijt. Het is uitstekend voor de aanmaak van gezond bloed.

’s Middags: 2 glazen liefst vers geperst druivensap, voor de energie van de rest van de dag.

Om 16 uur 1 à 2 glazen vers druivensap, reinigt de ingewanden.

Avondmaal: 300 g kleine druifjes, uitstekend voor de zenuwen.

Druivensap activeert de vertering, werkt ontgiftend, verbetert het smaakgevoel in de mond, zodat je nadien meer kunt genieten van andere spijzen en is ook aan te bevelen bij verzwakking.

Een druivenkuur mag ook langer duren:

Voorbeeld: 2 weken 1 à 2 kg druiven per dag eten. Hou vol en goede moed!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Talloze uitdrukkingen in de Nederlandse taal wijzen op een sleutelrol van het hart: het gaat me naar het hart, hartzeer hebben, hartendief, hartelijk dank, hij doorgrondt hart en nieren, hij heeft geen hart, hartelijk welkom…  enzovoort.

Maar het hart heeft niet alleen bezit genomen van onze taal, het heeft ook de sleutelrol in het lichaam. Het pompt continu, ons leven lang het bloed rond in het lichaam, levert het af aan belangrijke organen zoals lever, nieren en longen en brengt het gezuiverd en voedselrijk bij alle lichaamscellen. Als het hart stopt met kloppen, is het leven gedaan.

Dus hebben we er alle belang bij het hart goed te verzorgen en daar worden we nu in deze “Week van het hart” aan herinnerd.

Onze levenswijze is daarom van bijzonder groot belang: wat we eten, wat we denken en wat we doen.

Gezond voedsel met voldoende vezels, vitamines, gezonde vetten en ongeraffineerde koolhydraten moeten we dagelijks innemen. Ook gezonde eiwitten zoals vis.

Ook voldoende bewegen: dagelijks minstens een half uur stappen en beter nog: tweemaal per dag een half uur stappen of fietsen. Wekelijks een zwembeurt en een sauna zijn een pluspunt.

Ontspan in de natuur en kom tot rust, want ook dat is belangrijk voor het hart. Vermijd geraffineerde vetten, vooral suiker, maar ook frisdranken, fructose en kunstmatige zoetmiddelen. Eet liever volkoren dan wit en liever geen rood vlees, maar wel vette vis. Ongeraffineerde olijfolie is beter dan industrieel bewerkte olie. Hoe natuurlijker hoe beter. Wees uitermate matig met alcohol of gebruik er geen en rook absoluut niet, want dat is het allerslechtste.

Velen maken zich dan ook zorgen als ze hartkloppingen hebben, maar als er geen hoge bloeddruk mee gemoeid is, ligt de oorzaak meestal op het emotionele vlak. Regelmatig ontspannen is dan van belang en zich geen zorgen maken!

En omdat de natuur altijd gelijk heeft, kan je je best laten helpen door de natuur. Zo is het bekend dat meidoorn oftewel Crataegus een uitstekende ondersteuning is voor het hart.

Een goed natuurlijk middel is bijvoorbeeld Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin in apotheken met CNK-bestelnummer: 2645-489. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Onze maatschappij is erg veeleisend en de taken die we moeten uitvoeren zijn niet min. Dat begint al van in de jeugd. Jongeren moeten studeren, nadien sporten, daarna naar de balletles of de muziekacademie, tenslotte de jeugdbeweging. Bij volwassenen is het zo mogelijk nog erger. Vooral vrouwen hebben het niet onder de markt omdat ze naast het werk ook nog voor het gezin en de kinderen moeten zorgen.

De computer heeft het werk zogenaamd gemakkelijker gemaakt, maar eigenlijk hebben we daardoor veel meer werk te doen dan vroeger. Neem nu bankieren bijvoorbeeld. Vroeger deed de bank dat, nu moet jij dat doen. Of de elektriciteitsmeter bijvoorbeeld. Vroeger kwam de man van de maatschappij de meterstand opnemen, nu moet jij daar voor zorgen. Ook facturen betalen, reservaties doen, keuzes maken, het gebeurt allemaal via de computer, om van tickets voor reizen en concerten maar te zwijgen.

En daarbij hoopt het normale werk zich natuurlijk gemakkelijk op: de woning verzorging, werken in de tuin, vrienden ontvangen, officiële verplichtingen nakomen… het houdt niet op!

Hoe begin je er aan en hoe zorg je er voor dat het toch allemaal voor mekaar komt.

Het meest hinderlijke en het meest tijdrovende is het uitstelgedrag. Het is voor velen moeilijk om ergens aan te beginnen. Ze kunnen maar niet beslissen om de “eerste spadesteek” te geven om een taak af te werken. Het is zo’n onoverzichtelijke hoop dat je niet goed weet hoe je het karwei kunt aanpakken.

Wel hier volgen een paar tips:

- Maak een to-do lijstje en zet alles wat je die dag of die week moet doen op een lijstje.

- Zorg dat je altijd een papiertje en een potlood op zak hebt zodat als je ergens in je woning langs komt waar nog iets moet gebeuren, je kan opschrijven. Zo zal het to-do lijstje niet onrealistisch worden.

- Als je een klus moet klaren zorg er voor dat je het nodige materiaal in huis hebt. Als dat niet het geval is, dan moet je eerst het materiaal aanschaffen.

- Begin met de lastigste en moeilijkste taken eerst. Dan ben je er vanaf en dan hindert het niet meer voor de andere zaken.

- Raadpleeg niet om de haverklap je mails of je i-Phone. Doe dat tweemaal per dag en niet meer!

- Beantwoord mails altijd meteen zodat je daar geen zorgen meer over hebt.

Als je het zo aanpakt zal het veel eenvoudiger gaan en zullen de taken op tijd gedaan zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Lijnzaad kent vele toepassingen. Iedereen kent wel linnen kleding. Wel, dat is gemaakt van de vlasvezel. Duur, maar mooi. Maar vlaszaad of lijnzaad is ook heilzaam voor de gezondheid en kent ook hier vele toepassingen.

Lijnzaadomslagen of een brij zijn verkoelend, verzachten de pijn in de gewrichten, maken week, weren ontsteking en verzwering bij maagkramp, bij furunkels. Lijnzaad is uitstekend bij gezwellen.

Om zo’n omslag te maken: Neem 100 g vers gemalen lijnzaad plus 1 kopje heet water. Doe de brij dan in dun gaas en daarboven een wollen doek. Als je mosterdbrij bij de pleister voegt, verhoogt dit de pijnstillende werking krachtig.

Kiemend graan en lijnzaad bevorderen de spijsvertering, voornamelijk van zetmeel. Wie regelmatig lijnzaad eet, krijgt een betere leverfunctie. Je kan het zaad met een grove molen malen, maar je moet het wel altijd vers gebruiken, want het wordt na 4 à 5 dagen ranzig door oxidatie.

Je kan het gemalen zaad mengen met honing, kwark of tuinkruiden. Lijnzaad is ook geschikt om te worden gebruikt bij vastenkuren. Het slijmvormend lijnzaad helpt om de darm goed leeg te maken.

Rauw ingenomen lijnzaad zwelt op en vermeerdert het volume van de darminhoud. Het is een goed purgeer- en braakmiddel.

Lijnolie verschilt gunstig van andere oliën door zijn hoog gehalte aan linoleenzuur. De werking duurt evenwel niet lang. Het linoleenzuur in lijnolie vermindert de kans tot trombose. Het maakt deel uit van Omega-3.

Tegen verstopping: gemalen lijnzaad in soep.

Voor een gezonde stoelgang: 1 eetlepel per dag, ’s morgens nuchter of ’s avonds voor het slapengaan, met wat water doorslikken of in yoghurt of als papje nadat je het zaad een nachtje hebt laten trekken.

Chronische verstopping maakt de darm ziek waardoor de gezondheid van de huid ook verdwijnt. Om te beginnen driemaal per dag 1 eetlepel lijnzaad, te verminderen tot eenmaal per dag.

Tegen vette en onreine huid: 1 eetlepel lijnzaad per liter water tot op de helft laten inkoken en dit in driemaal over de dag verdeeld opdrinken.

De natuur heeft dus altijd interessante eigenschappen en hier allemaal door dezelfde plant.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Iedereen heeft graag streelzachte handdoeken. Dat is prettig om je mee af te drogen na het bad of douche. Uiteraard moeten de handdoeken schoon zuiver zijn en dus worden ze regelmatig gewassen. De zachtheid van de handdoek begint bij de juiste wasbeurt. Gebruik daartoe liefst zacht water, een geschikt poeder voor de wasmachine en de juiste manier om ze te drogen.

Je kan de handdoeken nog zachter maken door ze voor te weken in een badje met appelazijn, gewoon azijn of water waaraan je wat citroensap hebt toegevoegd. De zure reuk zal in de wasmachine wel verdwijnen.

Maar dan het drogen na de wasbeurt. Best van al is het om ze buiten te laten drogen aan de wasdraad als er wat wind staat. Droog je de handdoeken in de zon, dan worden ze harder. Alleen als er wind staat zijn ze zachter.

Ook in de droogkast zijn ze zachter, maar… daar bestaat het risico dat de vezels meer gebroken worden door het voortdurend keren en wentelen. De droogkast is dus eigenlijk niet het beste idee als je de was en vooral ook handdoeken lang wilt bewaren en gebruiken.

Het is trouwens om dezelfde reden dat je handdoeken best niet strijkt. Door de hitte voelen ze wel zachter aan, en het is prettig om er je mee af te drogen, maar je kan beter de handdoeken aan de lucht laten drogen eens goed schudden of waaieren en nadien opvouwen en opbergen tot het gebruik. Dat is de ideale handdoek voor de badkamer. Zo gaat die lang mee, is hij zacht en schoon en prettig in gebruik.

Natuurlijk zal de handdoek niet verslijten door één wasbeurt en door eens gebruik te maken van de droogtrommel, of een strijkbeurt. Maar als je dat regelmatig doet moet je niet verwonderd zijn dat de handdoek niet zo’n lang leven beschoren is.

Even herhalen: azijnbadje als voorwas, de wasmachine in, aan de droogdraad buiten in de wind, goed laten uitwaaieren en opvouwen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wat de mensen meemaken, kan ook gebeuren voor dieren. Zo zijn allerlei situaties van invloed op de gezondheid van huisdieren, ook van je kat.

Die kan bijvoorbeeld te maken krijgen met spijsverteringsproblemen en ook maagzweren. Jazeker!

Zowel voedsel als stressfactoren kunnen hun gezondheid beïnvloeden. Een dier kan evenwel niet zeggen waar het problemen mee heeft en toont dat in een afwijkend gedrag. Een baasje die zijn huisdier goed kent, zal er weinig moeite mee hebben om vast te stellen dat het beestje niet in zijn gewone doen is, zoals men zegt. Een kat die plots  begint over te geven, terwijl ze anders altijd zindelijk was, geeft daarmee een signaal. Op dat moment is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Zo’n jong dier kan het slachtoffer zijn van een maagzweer. De dierenarts zal bepaalde medicijnen voorschrijven die ook bijwerkingen kunnen hebben. Zo is het best mogelijk dat de kat ook wat bloed overgeeft in de voedselmassa. En deze informatie is van belang voor de arts, wil hij niet enkel een juiste diagnose, maar ook de goede behandeling inzetten.

Maagzweren zijn eigenlijk behoorlijk zeldzaam bij jonge katten, maar kunnen toch voorkomen.

Wat meer voorkomt zijn ontstekingen van het maagslijmvlies, de zogenaamde gastritis. En dat er dan bloed in het braaksel aanwezig is, hoeft niet te wijzen op een ernstige ziekte, want als de kat een paar keer heeft moeten braken, kan de maag en het slijmvlies wat geforceerd zijn, zodat je bloed kan vaststellen in de spijzen die werden „teruggegeven”. De kat zal meestal vanzelf wel een vastenkuurtje inzetten en in deze momenten geen trek hebben in eten. Probeert ze het toch, dan kan je ze beter afzonderen en zonder voedsel zetten gedurende een etmaal. Zorg er wel voor dat ze voldoende drinken heeft en ook dat ze naar de kattenbak kan.

Vergeet natuurlijk niet dat het normaal is dat de kat af en toe moet braken, want daartoe knabbelt ze af en toe op gras om op die manier de braakreflex te activeren. Trouwens terwijl ze zich schoonmaakt, slikt ze ook een behoorlijke hoeveelheid haar binnen, en dat moet er weer uit. Daarvoor dienen de grassnoepjes. En mocht de kat wat verstopt geraken door de overvloedige haarhoeveelheid die ze inslikte, dan helpt wel een lepeltje paraffineolie om de ontlasting te vergemakkelijken. In elk geval is het niet ongewoon dat een kat zich af en toe uitwendig, maar ook inwendig moet schoon maken. Niets om ongerust over te zijn dus!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is me de zomer van de eeuw wel geweest. Dat zie je nu in veel tuinen: de bomen worden eerder geel, de blaren beginnen te vallen, de bossen beginnen de bruine kleur te krijgen. Maar ook in veel privétuintjes is het pover gesteld. De droogte heeft zijn sporen nagelaten. Dat is ook het geval met veel cipressen en coniferen. De naalden en de uiteinden van de takken beginnen bruin te worden. In tegenstelling tot loofbomen kan dit andere oorzaken hebben dan de droogte. Als cipressen bruin worden, kan dat veroorzaakt worden door vochtige grond, zure grond, maar ook door een spinachtig kevertje en schimmels. In dat geval helpt het niet om veel te sproeien, integendeel. Er bestaan wel producten in de handel om de spin te bestrijden, maar dan moet je er heel rap bij zijn. Van zodra je in cipressen, (bijvoorbeeld Leyland-cipressen) een dorre tak ziet, dan moet je hem meteen wegknippen vooraleer hij de andere takken en de hele tuin kan besmetten. Vaak zie je dat in een hele wijk alle cipressen bruin worden, de besmetting gaat van de ene naar de andere tuin.

Toch zijn coniferen en cipressen mooie en gemakkelijke bomen. Ze groeien snel en houden ook in de winter hun groene kleur. Wie dus ook in de winter een groene tuin wil, kan best een aantal coniferen voorzien. Ze bestaan in alle vormen en maten. Het grote voordeel is dat je ze naar je hand kan zetten. Men kan ze namelijk in alle vormen en maten scheren. Zo zullen bollen, blokken, zuilen gemakkelijk de tuin herscheppen in een spannend lijnenspel. De sfeer krijgt er iets persoonlijks door en tegelijk chique.

Coniferen zijn fascinerend. Kwekers worden nooit moe er mee te experimenteren en te veredelen. Er komen dan ook steeds nieuwe soorten op de markt.

Er wordt altijd maar geëxperimenteerd met de zuilvorm. De smalle, hoge coniferen zijn typisch voor het landschap aan de Middellandse zee, maar voor de particuliere tuin van bij ons zijn ze minder geschikt. Maar er is gelukkig keuze genoeg om de vorm, de hoogte en de dikte te kiezen in functie van de beschikbare ruimte. Sommige soorten verdragen gemakkelijk dat ze in een pot worden gezet. Als je zo’n grote pot aan weerszijden van de deur zet, krijgt de ingang van je huis een heel apart karakter. Als je zelf wil experimenteren moet je toch over enige kennis beschikken, of zeker aan de verkoper vragen welke coniferen zich best in vorm laten zetten. Maar je hoeft het niet altijd in de hoogte te zoeken. Sommige coniferen zoals de Juniperus groeien vlakbij de grond. Opgaande zuilvormen proberen bij platgroeiende soorten geeft soms de meest fantasierijke creaties.

Maar coniferen moet je goed in de gaten houden als de takken bruin worden. Men spreekt dan van taksterfte.

Daar kan je jammer genoeg niet veel aan veranderen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel.

Je merkt dat als er een zeer sterke scheiding is tussen de aangetaste en niet aangetaste delen.

In gesloten tuinen zijn ze meer vatbaar voor schimmels. Ook planten die minder goed groeien en dus minder gezond, zijn sneller aangetast. Maar je moet goed je coniferen en cipressen in de gzaten houden. Eén bruin takje kan snel de hele boom of zelfs de hele tuin aantasten!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Nu auto-immuunziekten zo populair worden en ziekenhuisbesmettingen toenemen, antibiotica vaak krachteloos lijken, is het goed de eigen natuurlijke weerstand te stimuleren om ziekten de baas te worden. Naast Echinacea (denk aan Echinabell)  is Cat’s Clew een van de krachtigste natuurlijke middelen die niet enkel de weerstand verhogen, maar ook ernstige ziekten helpen bestrijden.

Men heeft in 1989 achterhaald dat de schors van de Uncaria tomentosa, zes tot dusver onbekende (oxindole) alkaloïden bevat. Deze 6 alkaloïden bevorderen het vermogen van de witte bloedlichaampjes om in het lichaam bacteriën, virussen, vreemde lichaampjes en toxische stoffen aan te vallen en te elimineren.

De alkaloïden van de Uncaria tomentosa bewerken ook het oplossen van bloedplaatjes-aggregaties en trombi of bloedstolsels. Ze voorkomen arteriosclerose en spelen ze een belangrijke rol in de preventie van hartinfarcten en hersenbloedingen. Het zou werken tegen allergie en bronchitis.

De resultaten van de Uncaria tomentosa zijn in de laatste 4 jaar dat ze gecontroleerd worden zeer bemoedigend. Het middel wordt ingezet bij de ziekte van Chron, colitis, divertikels, poliepen, aambeien, candida (schimmelinfectie), fistels, gastritis, zweren, parasieten en alle andere pathologische verschijnselen in het maagdarmkanaal.

Het maakt de hele voedselverteringsweg (slokdarm, maag, darmen) schoon en normaliseert de darmflora.

Het geeft goede resultaten tegen de bijverschijnselen van chemotherapieën en bestralingen.

Uit onderzoek blijkt zijn krachtige werking op cellulair niveau waardoor de cellen weer een normaal patroon gaan volgen en verrassende genezingen bewerken. Na één maand verkrijgt men al een opmerkelijk normaal bloedbeeld.

Deze schors is ook een waardevolle voedselaanvulling om te kunnen weerstaan aan alle ziekten die ten gevolge van de huidige lucht-, water- en voedselvervuiling kunnen ontstaan.

Cat’s claw brengt normaal verbetering door ontzuring (vooral ontstekingsgebieden), de lichaamsontgifting en door een hoger zuurstofgehalte in het bloed te realiseren. Genoeg zuurstof in het lichaam geeft een optimale activiteit van alle weefsels en ook een verbetering van het immuniteitsweefsel. Ook door te weinig zuurstof verdikt het bloed daardoor krijgt men last van reuma, artritis, artrose, vetlever, ontstekingen, oedeem, duizeligheid, pijn in de benen, voeten, tenen, nek, schouders. Cat’s claw kan het gebruik van andere producten voor de longen ondersteunen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Voldoende drinken is belangrijk voor de gezondheid, maar het is niet om het even wat je drinkt. Alcohol is schadelijk, zelfs in kleine hoeveelheden. Fruitsap klinkt wel gezond, maar is het niet. Vaak zitten er toegevoegde suikers in en bovendien is het dikwijls op basis van aromaten.  Zelf geperst is beter, maar de vezels zijn grotendeels verdwenen en dus niet zo gezond.

Naast water is thee een bijzonder gezonde drank. Recent onderzoek bevestigt dat steeds meer. Vooral groene thee, maar ook zwarte thee heeft heel gezonde eigenschappen.

Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven, blijkt dat mannen die veel levensmiddelen rijk aan catechines eten, minder kans hebben om ischemische hartziekten te krijgen. Dat zijn ziekten die te maken hebben met een doorbloedingsstoornis aan de kransslagaders van het hart. Dit is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.

Bij 806 mannen tussen de 65 en 84 jaar werd gekeken naar de catechine-inname. Catechines zijn een antioxidatieve stof, die vooral in thee wordt gevonden. Gedurende tien jaar hadden de mannen die het meeste binnenkregen, 51% minder kans op een ischemische hartaandoening te krijgen. Men weet nog niet hoe de stof het hart beschermt. Het kan zijn dat catechines ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol minder cellen in de bloedvaatwand beschadigt, antioxidanten beter hergebruikt worden of de kans op ontstekingen wordt verminderd.

In elk geval een reden om over te schakelen op het drinken van thee.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Heel vaak is er een discussie en onduidelijkheid over wie welke schade moet betalen aan een woning: de huurder of de verhuurder. Neem bijvoorbeeld een beschadigde trap of het pleisterwerk van het plafond dat naar beneden komt. Eigenaars stellen dat alles wat aan de binnenkant van het appartement gebeurt of stuk gaat, ten laste van de huurder valt.

De wet bepaalt evenwel niet in detail welke werken door de huurder en welke door de eigenaar moeten worden gedaan. Wel is algemeen omschreven dat de eigenaar-verhuurder alle werken moet uitvoeren die nodig zijn voor de handhaving van de woning en voor het in stand houden van goede huuromstandigheden. Deze verplichting is van toepassing bij de aanvang, maar ook tijdens de gehele verhuurperiode. Natuurlijk kan alles worden omschreven in het huurcontract en dus is het aan te raden hierin even te kijken of er daaromtrent iets bepaald is in het contract.

Het begrip noodzakelijke werken is inderdaad een vage omschrijving. Omdat de wet geen details verstrekt, moeten we terugvallen op vergelijkbare uitspraken van de rechtbanken die terzake bevoegd zijn. Doorgaans is het inderdaad zo dat constructieve elementen voor het in stand houden van de woning ten laste van de verhuurder-eigenaar vallen. Daarin zitten dus zeker dakgoten, dakbedekking, muren, schouwen, maar ook vloeren en trappen, tenzij dat in beperkte mate zou zijn en veroorzaakt door het gebruik van de huurder. Ook herstellingen die noodzakelijk zijn vanwege veroudering van het pand of goed, vallen ten laste van de verhuurder.

Klein onderhoud valt ten laste van de huurder. Ook binnenschilderwerk, bepleistering van muren tot op één meter hoogte, vloertegels die gebroken zijn, ruiten die gebroken zijn, tenzij dit veroorzaakt is door overmacht, stormweer, een catastrofe. In dat geval is de verhuurder-eigenaar verantwoordelijk voor de herstelling. De vraag is hoe die schade aan de trap en het plafond er bijvoorbeeld gekomen zijn. Als de oorzaak ligt bij lekken in het dak is de verhuurder verantwoordelijk. Als het om veroudering gaat eveneens, maar als u een kast verschoven heeft en er bij die verhuizing een uitstekend gedeelte tegen het plafond terecht kwam, dat is de huurder aansprakelijk en verantwoordelijk.

Het vernieuwen van behangpapier is bijvoorbeeld ook ten laste van de huurder, tenzij andere overeenkomsten in het huurcontract vermeld staan. De verhuurder is wel verplicht een onberispelijk pand of woning aan te bieden bij de start van de huur, maar dit moet op dat ogenblik door de huurder geëist worden en mogelijke gebreken moeten hem per aangetekend schrijven worden meegedeeld.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De helft van de volwassen bevolking ouder dan dertig jaar heeft te maken met slaapproblemen. Sommigen kunnen maar moeilijk inslapen, terwijl anderen een onrustige slaap hebben of te vroeg in de ochtend wakker worden en uren liggen te woelen zonder opnieuw de slaap te kunnen vatten.

Als belangrijkste oorzaken voor deze slaapproblemen worden onder andere stress, pijn en psychische klachten genoemd. Ook lawaai, kou, een slecht bed, koffie en alcohol kunnen een rol spelen. Verder blijkt dat bijna een op de drie slaapproblemen wordt veroorzaakt door een verkeerde omgeving of verkeerde gewoonten.

Deze patiënten hebben vaak overdag last van slaperigheid, geheugenproblemen, concentratiestoornissen en prikkelbaarheid. Bij slaap-apneu bijvoorbeeld, waarbij de ademhaling een paar seconden ophoudt, kunnen door een nog onbekende oorzaak beschadigingen in delen van de hersenen die zich met de regulering van slaap bezighouden, ontstaan.

Ook het restless legs syndrome, of onrustige benen, is een kwaal die tot slaapstoornissen kan leiden. Mensen die aan dit syndroom lijden, hebben last van een branderig en kriebelend gevoel in de benen. Dit nare gevoel houdt pas op als de benen worden bewogen. Het is dus verstandig met rusteloze benen even langs de dokter te gaan, wanneer dit tot slaapproblemen leidt. Overigens hebben veel zwangere vrouwen met deze kwaal te kampen. Gewoonlijk helpt het als de patiënt magnesium als voedingssupplement inneemt. Ook chocolade eten en noten, kan helpen. Een leuke gedachte om onrustige benen in bed tot bedaren te brengen.

En een uittekend natuurlijk middel om gemakkelijker de slaap te kunnen vatten is een middel op basis van Escholtzia.

Denk daarbij aan Escholcin van Fytobell met CNK bestelnummer voor de apotheek: CNK: 2899-912.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2