Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: augustus 2018

 

Door het mooie weer deze zomer, gebrek aan regen en weinig wind, zijn veel mensen erg allergisch gaan reageren. Voor hen was het geen pretje, behalve als ze aan zee zaten, waar het dikwijls noordenwind was en dus geen pollen in de lucht konden meevoeren. Of hoog in de bergen boven de boomgrens. Maar ook in huis of in de eigen tuin was het geen pretje voor hen, omdat ze vaak geconfronteerd werden met allergenen.

De mensen waren niet alleen, ook huisdieren kunnen er door getroffen zijn en dat was dit jaar zeker het geval. Je mag niet uit het oog verliezen dat ook je hond of je kat allergisch kan zijn. Wat moet je dan doen?

Dieren zijn ook maar mensen. Niet dat we daarmee het standpunt van een dierenrechtenorganisatie willen verkondigen, maar wel dat het gezondheidssysteem van zoogdieren, niet veel verschilt van dat van mensen. Huisdieren kunnen ook ziek worden en zijn voor heel wat problemen die ook de mens kunnen treiteren, gevoelig, ook allergie. Je hoort er minder over, je leest er amper over, maar toch kunnen je hond en je kat allergisch reageren op pollen in de lucht.

Sommige honden reageren inderdaad hypergevoelig op sommige pollen van grassoorten. Katten iets minder, maar honden zeer zeker, vooral als ze vaak losgelaten worden in de vrije natuur. De reacties verschillen wel van die van de mens. Een hond en een kat zullen zelden beginnen niezen, maar krijgen wel te maken met erge jeuk. Ze beginnen dan wild te krabben over het hele lijf. De hond begint dan ook overal te bijten: in de poten, op de flanken, soms in de lucht. Een kat zal zich vooral krabben en blijven likken. De oorzaak ligt niet bij ongedierte, de hond of kat heeft geen last van vlooien of luizen, maar wel van de pollen in de lucht. Als deze moeilijke periode te lang duurt, kan je maar beter met je troeteldier naar de dierenarts gaan.

Hij kan door een bloedanalyse en een gevoeligheidstest nagaan voor welke pollen er specifiek precies een probleem bestaat. Van zodra het „seizoen” voorbij is, kan de arts dan beginnen met een desensibiliseringskuur.

Als het dier nu al te veel ellende meemaakt, kan de dierenarts een antihistaminicum voorschrijven, zodat het beest er minder last van heeft. Allergie is precies een reactie van het lichaam dat te veel histamine afscheidt omdat een bepaalde stof als onvriendelijk voor het dier wordt beschouwd. Een antihistaminicum blokkeert die overdreven reactie, maar geneest niet. Dat is trouwens een werk van langere adem.

Maar toch kan je maar beter alert zijn en gepast reageren als je hond of kat vreemde gedragingen begint te vertonen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wie krijgt er niet graag een boeketje bloemen? Iedereen toch! Bloemen hebben iets vrolijks, iets plezierigs, iets van de eeuwige lente, iets beloftevol, iets van “ik hou van jou”. Want bloemen houden van mensen, maar mensen ook van bloemen, hoewel ze die vaak mishandelen.

We willen natuurlijk de bloemen die we krijgen graag zo lang mogelijk bewaren, maar dat vergt wel enig inzicht en vooral een consequente aanpak.

Tegenwoordig zijn er bloemen in elk seizoen. Desnoods worden ze dezelfde dag met het vliegtuig overgevlogen uit het zuiden, waar de zon meer haar best doet dan bij ons. Hoewel we deze zomer zeker niet te klagen hebben.

Daarom geven we jullie nu een paar tips om je bloemen langer te bewaren.

Je mag bijvoorbeeld nooit de verpakking meteen verwijderen. Laat de bloemen in de verpakking in een vaas staan en laat ze zich eerst vol water zuigen en verwijder pas dan de verpakking. Het is wel erg belangrijk dat de vaas kraaknet is. Die moet heel goed zijn gereinigd en mag geen kiemen meer bevatten. Daarom moet je de vaas schoonmaken met javelwater of een detergent en nadien bijzonder goed uitspoelen.

Snijd het onderste van de stelen schuin af met een heel scherp mes en zorg er voor dat de bladeren niet in het water hangen. Voeg nadien ook bloemenvoedsel toe aan het water. Zet bloemen zelf nooit in de volle zon, dan verwelken ze snel. Vernieuw het water niet, maar voeg er altijd vers water bij naarmate dit wordt verbruikt door de bloemen. Voeg aan dit water ook snijbloemenvoedsel toe. Op die manier zal je nog veel langer plezier beleven aan je bloemen. Ook een goede tip: voeg een aspirientje toe aan het water of een beetje suiker. Dan blijven de bloemen langer vers.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Vroeger zei men dat jicht en overtollig urinezuur het gevolg was van een rijkelijke levensstijl: veel vlees, wijn, bier, zoetigheden dragen er namelijk toe bij. Maar tegenwoordig weet men dat het vooral ook een erfelijke aangelegenheid is.

Natuurlijk moet je letten op wat je eet en drinkt. En het is juist dat bepaalde voedingsmiddelen meer purine bevat en dus aanleiding geven tot vorming van urinezuur dat achterblijft in het bloed en vooral de gewrichten kan aantasten. De typische rode en gezwollen grote teen is daar een voorbeeld van.

Wat kan je dan wel doen, ondanks de erfelijke voorbeschiktheid? Om te beginnen moet je van dieet veranderen. Vermijd geraffineerde producten, drink geen alcohol en ook geen wijn, vermijd suiker, zoek de warmte op, drink veel water, vermijd veel vlees en veel vis en ook zuivelproducten. Suiker is vergif voor deze mensen.

Wat je wel kan doen: het lichaam alkaliseren en dat doe je door voeding te gebruiken die een basen-overschot geeft: fruit (vooral bessen), citroenen (ondanks hun zure smaak), groenten (behalve asperges en champignons). Zoek de volkorenvariant voor witte meelspijzen. Volle rijst in de plaats van witte gepolijste rijst, volkorenbrood in de plaats van wit brood, volkorenpasta’s in de plaats van witte spaghetti.

En wat ook helpt: ’s morgens op de nuchtere maag het sap van een uitgeperste citroen in een glas water mengen en opdrinken. Je kan er ook vitamine C aan toevoegen. Ook appelazijn is een wonder product: drink per dag drie glazen water waaraan je telkens een soeplepel appelazijn hebt toegevoegd.

En natriumbicarbonaat oftewel bakpoeder alkaliseert zeer fel het lichaam. Kan ook ingezet worden als nierstenen dreigen. Met bakpoeder moet je wel uitkijken in geval van hoge bloeddruk, maar anders is het een schitterend product. Op die manier zal je van de vervelende kwaal verlost geraken. Maar denk vooral aan de appelazijn en voldoende vruchten en bessen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Iedereen weet dat suiker slecht is voor de hond. Ook voor mensen trouwens, want het veroorzaakt hart- en vaatziekten en is slecht voor de ogen.

En de meeste mensen weten ook wel dat chocolade niet goed is voor de hond. Misschien is hij er wel verslingerd op omdat de meeste soorten suiker bevatten, maar de cafeïne en theobromine in chocolade is giftig. Evenveel gram chocolade als kilo’s van het lichaamsgewicht van de hond is dodelijk voor het dier. Die kunnen namelijk geen theobromine en cafeïne verwerken. De mens wel. Twintig gram chocolade voor een hond van 20 kg is dus levensgevaarlijk.

Als er kunstmatige zoetstoffen inzitten is dat even gevaarlijk. Geef dus geen product met xylitol aan je hond.

Wat je ook best niet doet, is melk geven aan je hond. Het beest heeft last met de vertering ervan en kan ernstige diarree krijgen met uitdroging en dood als gevolg.

Als je hond dorst heeft, geef je hem best water en dat is alles. Geef ook geen tafelrestjes aan je hond, want rijstpap, gebakjes, ijsjes kunnen wel lekker zijn voor de mens en ook gewaardeerd worden door je hond, maar ze zijn wel gevaarlijk. Het beest kan eraan kapot gaan.

Geef dus alleen maar gepast voedsel aan je hond en dat vind je in de gespecialiseerde handel beslist.

En als je je hond wil belonen, geef die alleen maar hondensnoepjes, daar zitten enkel veilige ingrediënten in, anders kan je je lievelingsdier wel eens naar de “hondenhemel” sturen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je keert terug uit vakantie en je huis lijkt wel een ruïne. En toch is er binnen in je woning niets veranderd, geen stoel verzet, geen boek verlegd. Hoe komt dat? Heel eenvoudig: je ruiten zijn niet om aan te zien. Stof en de regen van de laatste dagen hebben flink hun sporen nagelaten en daardoor lijkt je huis onverzorgd.

Niets is dus gemakkelijker om weer in een aantrekkelijk, verzorgd en schoon huis te wonen: poets de ruiten!

Dat is voor sommigen een hele karwei, maar eigenlijk is het dat niet. Je moet gewoon weten wat je moet doen en over het nodige gereedschap beschikken.

Wat heb je nodig? Zuiver water, liefst uit de regenput, omdat dit geen kalk bevat. Anders kan je het kraantjeswater eerst koken, dan slaat de kalk neer en heb je weer kalkarm water. Je hebt ook nodig: een ruitentrekker, zoals de vaklui er eentje hebben. Die is in elke supermarkt te koop. Best van al regelmatig de rubberen strip vervangen, dan krijg je streeploze ruiten. En een zwabber. Tegenwoordig is dat erg handig, want het heeft dezelfde vorm als de ruitentrekker, maar bevat talloze vezels waarmee je de ruiten kan inzepen.

Moet dat met zeep? Eigenlijk niet. Gewoon warm of lauw kalkvrij water waaraan je een paar soeplepels azijn plus een klein scheutje detergent zoals van de afwas hebt gedaan. Nu maar insmeren en met de ruitentrekker van links naar rechts in zigzag het water wegvegen van de ruiten. Je kan ook van boven naar beneden trekken, maar dan riskeer je opzij een streep water over te laten en dat is niet de bedoeling.

En wil je het helemaal schoon en streeploos hebben? Als het nodig is, kan je de ruiten nog eens nawrijven met een prop krantenpapier. Gegarandeerd succes. En… je huis ziet er weer als bij toverslag proper, schoon en gloednieuw uit.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Groen is in. Zelfs sommige steden doen er alles aan om meer groen en bomen in de stad te krijgen. Een groen geveltje met klimop is daarom erg leuk en ook gezond, want het helpt de lucht te zuiveren. Plant dus maar groen. Maar… in sommige verkavelingen ligt dat wat moeilijker, vooral als je buren hebt die niet zo gesteld zijn op groen. Sommigen vinden bladeren maar hinderlijk. Maar wat zegt de wet?

Je wil dus graag veel bomen planten maar wat als de buren dat niet zo zien zitten? Sommigen zijn bang van de bladeren in de herfst. Soms dreigen er mee stappen te ondernemen als een buur bomen gaat planten. Kunnen ze zomaar verbieden en hoe ver moet je van de scheidingslijn blijven?

Er zijn in elke regio vaste en erkende gebruiken met betrekking tot de plantafstand van bomen tegenover de scheidingslijn. Op de griffie van de rechtbank van jouw regio vind je hieromtrent alle informatie. Deze gebruiken kunnen inderdaad van streek tot streek verschillen en dus is het wel van belang inlichtingen in te winnen.

Als er geen vaste gebruiken bestaan, dan moet je terugvallen op de wettelijke afstanden. Die worden beschreven in het veldwetboek. De minimale afstand bedraagt 2 meter voor hoogstammige bomen en een halve meter voor andere bomen en levende hagen. Elke andere afsluiting mag tegen de grens worden aangebracht. Ook fruitbomen die als leibomen worden opgesnoeid mogen op de scheidingslijn tegen de muur worden geplant en aangebracht. Hiervoor moet de scheidingsmuur wel gemeenschappelijke eigendom zijn, anders mag alleen de eigenaar de muur als steun gebruiken. Je moet natuurlijk ook uitgaan van de kennis van hoogstammige bomen, aangezien de wet niet bepaalt wat als een hoog- of laagstammige boom moet worden beschouwd. Dat betekent dat in geval van conflict enkel de rechter daarover kan oordelen. Volgens ervaringen worden els, lijsterbes, notelaar en pijnbomen gewoonlijk als hoogstammige soorten beschouwd.

Je doet er goed aan de plantafstand echt te respecteren, want anders heeft de buur het recht verwijdering van de te dicht geplante bomen of struiken te eisen. Stel dat je nieuwe buren krijgt die zich opwinden over een reeds bestaande toestand, die afwijkt van de wettelijke bepalingen, dan kan hij het rooien van bomen niet meer eisen als de toestand reeds meer dan 30 jaar bestaat. Als de termijn van dertig jaar bestaat wordt de bestaande toestand als een erfdienstbaarheid beschouwd. Dat kan ook gezegd worden van een toestand die ontstaat door een splitsing van een eigendom. De bestemming „van de huisvader” zal hier van doorslaggevende aard zijn. Dat wil zeggen dat aan het vroegere karakter niet gemakkelijk zal worden getornd. Een perceel dat oorspronkelijk één geheel was en plots in twee stukken wordt verdeeld kan hoogstammige bomen daardoor in de buurt van de scheidingslijn brengen. De rechter zal hier gewoonlijk niets aan veranderen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Druiven worden niet zonder reden de moedermelk van de volwassene genoemd. Ze hebben een bijzonder harmonische samenstelling, zijn bijzonder voedzaam vanwege hun calorieëngehalte, maar ook vanwege vitamines, mineralen en een belangrijk basenoverschot, worden druiven zelfs met succes aan zieken gegeven. De druif wordt trouwens in vele godsdienstige praktijken als symbool van het leven afgebeeld. Heel wat gezondheidsorganisaties bevelen in het najaar een druivenkuur aan, zomerslakken worden op die manier opgeruimd en er wordt een gezonde basis gelegd voor de komende winter.

De druif heeft een bijzonder evenwichtige samenstelling en een behoorlijk basenoverschot.

1 kg druiven telt 750 calorieën, dat is meer dan 1 kg aardappelen of 1 l melk met 3,6% vet.

Ze is gemakkelijk verteerbaar. Enkel mensen met een zwakke maag moeten wat voorzichtiger zijn met een dikke schil. De druif bevat 75% à 80% water. Ze is zuiverend, urinedrijvend, reinigt de nieren, voert toxische afval af, vergemakkelijkt de galsecretie. Ze bevat weinig eiwit, en dus is er minder ophoping van urinezuur. De druif geeft dus een alkalische restant voor het bloed.

Druiven bevatten ook gezonde suikers. De druif heeft na de vijg, het hoogste suikergehalte van alle vruchten. De verse druif bevat 15% suikers, de gedroogde 12% à 18% glucose en levulose of 120 g à 150 g per kg met een gemiddelde van 16,7% volgens soort en rijpheid. Dit suiker- en ijzergehalte verhoogt de lichaamsenergie zonder evenwel het urinezuur te verhogen zoals vlees.

Bevat vitaminen: Ze bevat alle vitamines, behalve D, namelijk A, B1, B2, C. Eigenlijk levert ze de sterkste vitaminekuur van alle vruchten.

Ze bevat heel wat anorganische zouten, behalve zeezout, veel kalium (als tegenspeler van natrium): 3,6 g per kg, wat de hartwerking en de waterafvoer ondersteunt. Ook veel ijzer, maar dit laatste meer in de blauwe dan in de witte druif. Ze bevat ook 2% van haar gewicht aan celstof, looi-, glutamine- en wijnsteenzuur, wat de secretie van maagsappen stimuleert. Verder nog pectine, lijm- en looistoffen en dat kalmeert darmirritaties maar bestrijdt ook constipatie.

De druif leent zich uitstekend voor het toepassen van een gezondheidskuur. Je kan ze als een soort plantaardige melk beschouwen en kan als voedsel melk perfect vervangen. De druif heeft niet de nadelen van zuivel, maar wel alle voordelen. Ze is licht verteerbaar en laat geen toxisch zuur achter zoals dat met vlees, vis en kaas of zuivel wel het geval is. Druivensuiker geeft onmiddellijk energie en wordt meteen door het bloed opgenomen. Het is een opbouwstof voor het bloedserum. De schil en de pitten zijn dan weer een stimulans voor de ingewanden die daardoor extra gereinigd worden. Druiven zijn ook echt aanbevolen bij reuma, omdat ze een ontzurend effect hebben.

Ook terpenen, bioflavonoïden en antioxidanten... en daardoor helpt de druif mee in het voorkomen van beschavingsziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. Druiven zijn ook bijzonder laxerend, en waterdrijvend, want de druif is rijk aan kalium en arm aan of natrium, waar wij in ons westerse menu’s al te vaak misbruik van maken. De druif herstelt longen, maag en darmen, is uitstekend bij huidziekten zoals eczeem en steenpuisten en bekomt goed de leverpatiënt, maar dan moeten pel en pit wel worden verwijderd.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Beroerte door een trombose in de hersenen komt veel voor. Je moet op elkaar letten en de voortekenen of symptomen herkennen: scheef hangende mond, brabbeltaal, evenwichtsverlies, verlamming aan één kant, bewusteloosheid: het kunnen allemaal tekenen zijn dat er wat aan de hand is. Maar je kan zelf ook heel wat doen om trombose of beroerte te voorkomen.

Er zijn risicofactoren die de kans op een beroerte vergroten, zoals leeftijd, hoge bloeddruk, suikerziekte, de  toestand van de vaatwand, verhoogd cholesterolgehalte, hartziekten, negatieve stress, roken, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Laat de bloeddruk daarom meten als je bij de huisarts bent en zorg voor een verstandig voedingspatroon. Gebruik weinig suiker en kies, als er vet wordt gebruikt, voor gezonde vetten, zoals olijfolie en kokosolie. Ook Omega-3 vetzuren zoals in vette vis zijn uitstekend.

Voeding speelt een belangrijke rol in de preventie, maar ook om een herhaling van beroerte te voorkomen, want bij dit ziektebeeld spelen een herstel van zenuwcellen en een goede doorbloeding van de vaten in de hersenen een rol. Vitamine C en andere antioxidanten ondersteunen het herstel van de hersencellen. Ook Ginkgo Biloba (Japanse tempelboom) doet dit. Een goede doorbloeding wordt ondersteund door proanthocyanidinen (OPC). Gebruik voedingsmiddelen rijk aan de genoemde stoffen of maak gebruik van  supplementen.

Zijn de gevolgen van beide soorten beroerte (trombose en afsluiten van bloedvat of klappen en lekken van een bloedvat) dezelfde, de oorzaken niet. Wat betekent dat je zeer voorzichtig moet zijn bij de behandeling: een bloedverdunner is een goed idee bij een klonter, maar werkt averechts bij een lek. Eerst zorgen dat je diagnose juist is, zeggen alle onderzoekers.

Gezond leven, is de enige zinnige maatregel: Niet roken, matig met alcohol of liever géén, minder suikers en wel gezond vet, minder zout, meer fruit en groenten, meer beweging! Het grote voordeel is dat deze maatregelen in één moeite ook nog helpen ter voorkoming van kanker, hartproblemen, ouderdomsdiabetes en allerlei andere ongemakjes en beschavingsziekten.

Een op acht van deze patiënten heeft binnen het jaar een nieuwe beroerte. Minder kleverig maken van bloedplaatjes is dan een goede maatregel. Ze zullen dan minder snel een bloedprop vormen binnenin een bloedvat.

Maar ook de rol van lycopeen mag niet onderschat worden, vooral in de preventie van een eerste of een tweede beroerte. Lycopeen is rijkelijk voorhanden in tomaten en alles wat met tomaten gemaakt is: van ketchup tot tomatensoep. Merkwaardig is wel dat het uit de gekookte of bereide vorm beter geabsorbeerd wordt dan uit rauwe tomaten.

Maar denk vooral ook aan visolie en Ginkgo biloba.

Je kan Omega-3 visolie van Nutribell (uitstekende kwikvrije kwaliteit) online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Ginkgosan van Fytobell vindt je in apotheken met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Je kan Ginkgosan ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Test Aankoop heeft al meermaals aan de alarmbel getrokken in verband met voedselbedrog, maar ook met minderwaardige vleesproducten die aangeboden worden voor de barbecue. Het is nu volop barbecuetijd en de spoeddiensten van ziekenhuizen zien geregeld mensen met darmproblemen binnenkomen, veroorzaakt door bacteriën met producten op de barbecue.

Het vlees dat te koop wordt aangeboden als specialiteit voor de barbecue is vaak van minderwaardige kwaliteit, en vooral in worst zit veel vet. Bovendien krioelt het vaak van de bacteriën. Bacteriën vinden hier een prachtige voedingsbodem. Er treedt vooral bij het warme zwoele weer van de laatste dagen snel bederf op. Het feit dat het vlees bedoeld is om op de grill of barbecue terecht te komen, verandert daar niet veel aan.

Uit een recent gehouden onderzoek in Nederland blijkt dat in de overgrote meerderheid van de barbecueproducten na het grillen nog altijd miljoenen bacteriën aanwezig zijn. Dat komt doordat het vlees aan de buitenkant al verbrand is, maar binnenin nog niet eens gaar is geworden. Het lekkere hapje wordt daardoor een kraamkamer van ziekmakende bacteriën, het brengt rotting in de darm en binnen een paar uur kunnen de levensgenieters in het ziekenhuis belanden met een voltreffer van een darmontsteking.

De gezondheidsdiensten raden daarom aan het vlees eerst gaar te laten worden in bijvoorbeeld de magnetron en het pas daarna op de barbecuegrill te leggen. Op die manier wordt het vlees ook van binnenuit verhit en gaan de bacteriën dood op voorwaarde dat de kippenbout en het filetje lang genoeg werden verwarmd.

De manier van bewaren speelt een even grote rol in de productie van rottingsbacteriën. Vaak wordt het vlees te lang van tevoren klaar gemaakt en niet koel genoeg bewaard. Om goed te zijn, mag de temperatuur niet boven de drie graden Celsius stijgen en mag de koudeketting niet te lang worden onderbroken: dus ook thuis meteen de koelkast in. Als je het vlees dan al treffelijk bewaard, gekoeld, voorverwarmd hebt en klaar bent om te grillen is het verstandig om aluminiumfolie onder het vlees bovenop het rooster te leggen. Op die manier voorkom je dat het vleesvet dat in de gloeiende houtskool druipt gaat ontvlammen en het vlees zal schroeien. De zwarte korstjes bevatten namelijk Pcb’s en zijn dus kankerverwekkend. Wie kanker wil voorkomen, snijdt de zwarte korstjes van het vlees af, ook van brood trouwens.

Alarmerend was volgens de gezondheidsdiensten dat het overgrote deel van de mensen die geregeld barbecue houden, van mening was, dat er geen enkel risico aan verbonden was. De meesten waren er wel van overtuigd dat je voorzichtig moest zijn met mosselen, oesters en rauwe schaaldieren, maar verder ging hun kennis niet.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Voor veel vegetariërs zijn erwten hun plantaardig vlees. Ze bevatten veel eiwitten, zijn dus heel gezond en bovendien laten ze talloze lekkere variëteiten toe in de keuken, waar smullers hun duimen kunnen van aflikken. Ze is ook de ideale plant voor tuinders, omdat ze gemakkelijk te telen is en ook de ideale groenbemesting levert voor de biologische tuin. Kortom een plant die meer dan normale aandacht verdient, zelfs in de zomer, als verse kost op prijs wordt gesteld.

Erwten worden al eeuwenlang door de mensen gegeten. Al in de bijbel is te lezen hoe een bord rode linzensoep Ezau overhaalt om zijn eerstgeboorterecht te verkopen aan Jacob. Wie ooit linzensoep proefde kent de onvergelijkelijke smaak.

Erwten stonden trouwens bijna dagelijks op het menu van onze voorouders. Erwten, bonen en kapucijners konden zich in het Belgische klimaat goed ontwikkelen en ze waren gedroogd lang houdbaar. Vooral in de tijd voor de introductie van de aardappel werd er in ons land niet veel anders gegeten dan peulvruchten en dan met name bruine bonen en erwten. Een overblijfsel daarvan, is de typische snert, waarin zowel spek als allerlei groenten werden verzameld: eten en drinken tegelijk!

De erwt wordt al duizenden jaren verbouwd. In Zwitserland zijn bijvoorbeeld erwtenzaadjes gevonden die meer dan 5000 jaar oud zijn. In die tijd gebruikte men vooral de rijpe, droge erwten. Het duurde waarschijnlijk tot de 15de eeuw voor men (in Frankrijk!) de onrijpe groene erwtjes begon te eten die bij ons bekend staan als de doperwt.

Erwten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en niet te vergeten voedingsvezels! Ze kunnen het vlees in de maaltijd vervangen. Erwten worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken. Maar ook als u een dagje vleesloos wilt eten zijn erwten (of peulvruchten in het algemeen) een goed alternatief.

Erwten worden in onrijpe toestand geoogst op een ogenblik dat de zaden nog niet zijn omgezet in zetmeel en daardoor een zoetere smaak hebben. Bij aankoop moeten verse doperwten er fris uitzien, de peul moet onbeschadigd zijn.

Doperwten zijn erg gezond. Ze bevatten veel vitamine B1 en B2, ijzer en voedingsvezels. Doperwten kunnen 3 dagen in een geperforeerde plastic zak in de groentelade van de koelkast worden bewaard. Erwtjes kunnen rauw in salades worden verwerkt of kort worden gekookt en als bijgerecht geserveerd.

De doperwt bevat de best verteerbare suikers, is rijk aan vitamine A, B, C, zetmeel, eiwit, en lecithine.

Bevat ook ijzer, calcium, zwavel, silicium, magnesium, lood, chloor, cellulose. Reinigt de darmen, belet zuurophoping. Is wat zwaar om verteren. Daarom beperkt te gebruiken door mensen met delicate darmen. Als de erwt gedroogd is, is de vitamine C verloren gegaan.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Sommigen hebben last van zeeziekte en hun maag keert al om als ze vanop het balkon aan zee naar het water turen. Anderen hebben het pas als ze voet op een schip hebben gezet. Ze hebben geen zeebenen, maar ook geen zee-maag…

Maar er is niet enkel zeeziekte, er is ook wagenziekte, vliegtuigziekte, autobusziekte... kortom reisziekte. Wie als passagier achterin een snelle rijdende auto zat, kon gemakkelijker het slachtoffer worden van reisziekte, dan wie naast de chauffeur zat, of gewoon zelf het stuur in handen had.

Wat is reisziekte eigenlijk: een discordantie tussen de visuele waarnemingen en wat het evenwichtscentrum in het middenoor ervaart. In een schip merken de ogen stilstand, maar het evenwichtscentrum neemt beweging waar. In een auto is dat net andersom: hier nemen de ogen beweging waar, maar het evenwichtscentrum voelt stilstand. Op die manier kan je zelfs zeeziek worden in een stilstaande autobus, en dat gebeurt: een bus die rustig op de kade staat, klaar om een ferry op te rijden die in het water ligt te bewegen: deze informatie klopt niet volgens de waarneming van het binnenoor, dus kan een gevoelige patiënt zeeziek worden.

Toch kan je de kansen op zee- wagen- of reisziekte aanzienlijk beperken.

Hiervoor moet je cafeïne mijden: voor een „gevoelige” reis geen koffie, thee, cola. Ook geen vette en moeilijk verteerbare kost, dus geen friet met mayonaise, geen chocolade als nagerecht. Daarentegen wel lichte kost: fruit, gedroogde vruchten, beschuit met magere kaas en kruiden. Ook geen alcohol en geen tabak. Over het algemeen moeten prikkelende stoffen worden gemeden, dus liever ook geen scherpe kruiden.

Probeer zoveel mogelijk vooraan in een auto te gaan zitten, ook in een bus heb je voorin minder last van reisziekte. Geen kaartlezen terwijl je rijdt. Diep ademen, probeer met de ogen de horizon te bekijken ook op een schip, zodat je de logica van de bewegingen kan volgen, maar op de horizon toch ook een rustpunt vindt. Snelle bewegingen met de ogen moet je vermijden, dus beter niet opzij kijken waar de huizen, bomen of andere voertuigen tegen hoge snelheid en dichtbij voorbij flitsen. Op die manier kan je al zeeziek worden op een stoel op een caféterrasje langs een drukke weg.

Heb je er toch te veel last van, dan kan je aan de arts een patentmiddeltje vragen, meestal een antihistaminicum dat de felle reacties wat zal dempen. Maar een veel eenvoudiger middeltje is wel gember. Als je op gember kauwt dan kan je het ergste voorkomen. Gember werkt niet enkel gunstig op de bovenste luchtwegen, het heeft eveneens een kalmerende invloed op het evenwichtscentrum in het middenoor.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is me het zomertje wel. Het lijkt net de Sahara, zeker als je de meeste tuinen bekijkt. Temperaturen boven de dertig graden, hittegolven, droogte, sproeiverbod, verbrande ruggen en gezichten, niet af te koelen ruimten, winkels, kantoren en woningen. En veel mensen drinken te weinig water waardoor ze langzaam dehydrateren. Vooral jonge kinderen en oudere mensen moeten hiermee voorzichtig zijn, omdat hun dorstgevoel ontoereikend is en hen bedriegt. Je moet met deze temperatuur zeker 2,5 liter water per dag drinken, soms meer.

Maar dat is er ook nog de zon en de huid. Velen hebben verlangd naar een mooie lange zomer. Wel, ze hebben hem gekregen, maar dan wel van het goede teveel! De huid verbrandt gemakkelijk bij deze temperaturen: geen wolkje, geen filtering en er wordt veel te weinig gesmeerd met een te lage factor. Zeker aan zee en in het gebergte moet je extra voorzichtig zijn. Zelfs in je eigen tuin kan je verbranden. En de huid heeft een geheugen en telt elke mishandeling op, tot… het onvermijdelijk tot verbranding, of in het slechtste geval tot huidkanker komt.

Je kan het best niet zover laten komen en je voorzorgen nemen. Een hoge beschermingsfactor toepassen, veel drinken, de huid regelmatig afkoelen en uiteindelijk een goed verzorgend product gebruiken om de huid soepel te houden en te her-hydrateren.

Want te veel zon is erg nadelig voor de huid, maar ook voor je gezondheid. Niet zelden komt een hitteslag of een zonneslag voor en dat kan levensbedreigend zijn. Ga dan ook nooit in de volle zon zitten bakken, dat is vragen om problemen. Trouwens in de schaduw word je zelfs mooier en egaler bruin oftewel gebronsd.

Maar je kan best de huid ook voeden en soepel houden met een uitstekend natuurlijk preparaat op basis van Aloë Vera. Want deze plant houdt de huid jong en soepel en voldoende gehydrateerd.

Denk daarbij aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee en gebruik die dagelijks. Het zal veel ellende voorkomen en je huid ook na een langdurig zonnebad jong en soepel houden.

Je kan het online bestellen via www.ellendee.be.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Lamellengordijnen, ook wel Venetiaanse zonneblinden genaamd zijn moeilijk te reinigen. De lamellen liggen vaak dicht tegen elkaar. Ze zijn wel mooi en handig omdat je snel inkijk kunt blokkeren en ze bestaan in mooie kleuren, soms strak, soms romantisch. Ze bestaan ook in allerlei maten. Hoe smaller de lamellen, hoe minimalistischer de look. Maar des te moeilijker ook om ze te reinigen, want om de haverklap ben je gewond door de scherpe aluminium lamellen. Ze bestaan ook in hout en plastic en dat is iets veiliger, maar het heeft ook een andere look, maar daarom niet minder gemakkelijk om te reinigen.

Daar bestaat een heel eenvoudig trucje voor. Je neemt een versleten schuursponsje, waarvan de onderkant, dus het schurende gedeelte (bijna) versleten is zodat je die kant niet meer kan gebruiken. Nu maak je met een scherp breekmes verschillende insnijdingen in de bovenkant van het sponsje, dat doorgaans uit mousse bestaat en wel op dezelfde afstand als de lamellen van het gordijn. Je kan het sponsje ertegen houden en met een stift de juiste afmetingen markeren.

Dan is het voortaan super-eenvoudig om het sponsje met de inkepingen over de lamellen heen te schuiven en met overlangse bewegingen vanaf de linkerkant naar de rechterkant te schuiven over de lamellen. Je kan ook eerst het aangesneden sponsje in een reinigingsmiddel voor spiegels en glas dopen zodat je in één enkele beweging niet alleen het stof wegneemt, maar ook een reinigingsmiddel meegeeft. De lamellen zijn op die manier in een wip weer schoon en zonder dat je bang hoeft te zijn om je vingers te kwetsen.

Uiteraard moet je die bewerking regelmatig herhalen en ook de heen-en-weer-beweging een paar keer maken om de lamellen helemaal schoon te krijgen.

Eenvoudig, maar doeltreffend.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het zijn grote uitzonderingen onder de mensen die nooit last hebben met de tanden. Sommigen verliezen ze vroeg, anderen krijgen pas op hoge leeftijd last met verdwijnen van tandvlees, cariës, uitgroeiende of uitvallende tanden, tandpijn enz.

Tanden moeten goed verzorgd worden, want als je slecht verzorgde tanden hebt, dan kan dat aanleiding geven tot pusvorming, ontstekingen van het tandvlees, de tandwortels en dat heeft rechtstreekse gevolgen voor de gezondheid van hart en hartkleppen. Wie zijn tanden niet verzorgt, loopt dus echt risico om een hartziekte te krijgen.

Dat is ook zo voor je huisdieren. Ook honden en katten kunnen te maken krijgen met tandproblemen, het vervelende is dat je het niet meteen doorhebt en dat ze het je niet kunnen vertellen.

Wat staat je te doen?

Je moet het huisdier goed in de gaten houden, want de meeste honden en katten en dat kan gaan van 70 tot zelfs 80 percent, krijgt te maken met tandproblemen. Een van de meest voorkomende oorzaken is dat zich tandsteen in de loop der maanden en jaren opbouwt waardoor problemen kunnen ontstaan met het tandvlees en ontstekingen kunnen veroorzaken. Daardoor kan het tandvlees zich terugtrekken, pockets ontstaan met depots van bacteriën en die zijn de mogelijke schuldigen die hartziekten kunnen veroorzaken, ook bij je hond en kat. Dergelijke problemen zijn doorgaans onomkeerbaar: tandvlees dat verdwenen is, krijg je niet meer terug.

Hoe kan je het weten?

Door geregeld, liefst wekelijks het tandvlees van je huisdier te controleren. Dus op de tanden, druk op het tandvlees en als je een pijnsignaal ziet of een veranderingen van een licht roze tot rode kleur in een dieprood, dan is er wat aan de hand. Je kan best dagelijks ook de tanden van je hond en zelfs kat poetsen. Mensen moeten dat ook doen. Geef geregeld aan je hond en kat reinigende beentjes waarop ze kunnen kauwen en die zowel de tanden als het tandvlees gaaf houden. En natuurlijk is een regelmatige inspectie bij de dierenarts, het beste wat je kan doen. Op die manier zullen je hond en je kat lang gezond blijven.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Lange vliegtuigreizen zijn een routine geworden, dagelijkse kost. Maar dat is niet voor iedereen dagelijkse kost. Dat werd duidelijk toen onlangs een VRT-journaliste op een lange vlucht naar Cuba plots heftige kuitkrampen kreeg die enkel verminderden door te stappen. Ook na de vakantie bleek het niet weg en toen werd een arts geconsulteerd. Resultaat: trombose in de benen, typisch voor lange vliegtuigreizen en in de economy-klasse.

Wat is de oorzaak: niet of te weinig bewegen, te weinig drinken, te krappe beenruimte en een familiale voorgeschiedenis of gevoeligheid. Dit overkomt meer vrouwen dan mannen. Ze behoren tot een hogere risicogroep en dat komt door hormonale middelen zoals de pil. Wie de pil neemt moet extra voorzichtig zijn, zeker als daarbij nog gerookt wordt, dat is een levensgevaarlijke cocktail.

Een trombose in de benen overkomt één op de vijfduizend vliegtuigpassagiers op een langere vlucht die meer dan vier uur duurt.  Luchtvaartmaatschappijen weten dat en hebben daarom bepaalde oefeningen ingestudeerd die door stewardessen kunnen worden aangetoond. Veel drinken (maar geen alcohol) is de boodschap op zo’n vlucht.  Ook af en toe de benen strekken: rondwandelen in het gangpad, naar het toilet stappen en rek- en strekoefeningen doen. Ook de benen masseren met wrijven en kneden naar het hart toe kunnen helpen. Uiteraard voorzichtig zijn met orale hormonale middelen zoals de anticonceptiepil.

En wie een familiale voorgeschiedenis heeft moet dubbel voorzichtig zijn en zijn of haar voorzorgen nemen.

Gelukkig is een dergelijke trombose meestal niet levensbedreigend, maar het is wel pijnlijk, vervelend en je kan maar beter op veilig spelen en geen risico lopen dat de klonter migreert naar de longen bijvoorbeeld. Dus ook op het vliegtuig voldoende drinken, regelmatig bewegen en de benen strekken. Zet je dan ook liever bij het gangboord in de plaats van aan het venstertje.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2