Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: juli 2018

 

Onze huid is ons wandelend visitekaartje. Daarmee zien anderen hoe we echt zijn. Je kan jaren jonger lijken, maar ook jaren ouder dan je in werkelijkheid bent. Daar kan je zelf veel aan doen door de juiste verzorging toe te passen, maar ook door fouten te vermijden en die begaan we allemaal.

Wat zijn de meest voorkomende fouten die je absoluut niet mag doen, als je jarenlang een gave en mooie, jonge huid wil bewaren?

-Om te beginnen veroudert de huid het meest door de Uv-stralen van de zon. Ga dus nooit zomaar liggen bakken en braden, het maakt je jaren en jaren ouder. Ook de zonnebank is compleet uit den boze.

-Dode huidcellen verwijderen is goed, maar je mag het ook niet te veel doen. Je kan dat bijvoorbeeld doen na een warm bad en met zeezout, of na een sauna. Nadien goed afspoelen. Je huid voelt nieuw en jong aan, maar doe dat niet dagelijks.

-Verwijder absoluut elke avond je make-up. Je krijg er rode of gele ogen van, de huid wordt er door vermoeid en je krijgt absoluut rimpels. Dus elke avond: de make-up verwijderen!

-Bij warm weer hebben we de neiging de lippen met de tong te bevochtigen. Niet doen, ze worden er droger van. Ook niet op de lippen bijten, je beschadigt de fijne dunne huid.

-Was regelmatig je make-up-borstels uit, of gebruik nieuwe. Na een tijdje gaan die vol bacteriën zitten en dat beschadigt de huid.

-Velen hebben de neiging enkel hun gezichtshuid te beschermen, maar verwaarlozen hun handen en decolleté. Daaraan herken je trouwens je echte leeftijd. Ook decolleté beschermen en de handen, uiteraard.

-Vermijd te warme douches en te langdurige baden. Ze kunnen prettig zijn, maar maken de huid weker en drogen de huid uit. Je moet maar eens naar je handen kijken na een warm bad: ze zitten vol rimpels. Dat komt omdat er dehydratatie is opgetreden door het warme water. Koude douches zijn wat dat betreft  gezonder en beter voor de huid.

-Verwissel ook op tijd de peluw of kussenslopen. Als je langere tijd in een vies bed slaapt, nemen de bacteriën en dode huidcellen vol bedwantsen bezit van je huid en dat merk je. Regelmatig het bed verluchten en verse kussenslopen leggen!

Denk ook aan een goede huidcrème, bijvoorbeeld Aloë Vera van Ellen Dee. Dat is ideaal voor de huid. Je vindt er meer over op www.ellendee.be.

Op die manier kan je jaren winnen op je werkelijke leeftijd.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Zomertijd, tijd om wat aan sport te doen, een citytrip te maken, of gewoon wat meer te gaan wandelen. De vakantie is daar een goede gelegenheid voor om een goede gewoonte aan te leren. Keerzijde van de medaille: wie het niet gewoon was en niet het juiste schoeisel draagt, kan te maken krijgen met eeltknobbels.

Een eeltknobbel is niet alleen iets waar veel mensen zich voor schamen, maar wat ook veel pijn kan veroorzaken. Medisch bekend als “Hallux abducto valgus”, en daarvoor is verzorging nodig als je niet wilt dat ze erger worden. Meer vrouwen dan mannen worden er door geplaagd en meestal is de aandoening familiaal gebonden. Als je je voeten goed verzorgt, de juiste schoenmaat wil kopen, hoef je misschien nooit meer last te hebben van eeltknobbels!

Hoewel de oorzaak van een eeltknobbel kan variëren van patiënt tot patiënt, hebben mensen met abnormale voeten meer kans om er één te krijgen, het is dus een “familiekwaal”. Omdat schoenen met smalle tenen (punten) en hoge hakken tegenwoordig behoorlijk modieus zijn, moet daar meestal de oorzaak van eeltknobbels worden gevonden. Dus moet je extra voorzichtig zijn bij het kopen van schoenen.

Het eerste symptoom van een opkomende eeltknobbel is een rood, eeltig deel van de huid aan de binnenrand van de grote teen. Er kan daar een benige hobbel zijn of een pijnlijke zone op het gewricht. Soms kan druk van schoenen daar ook pijn veroorzaken. Vaak zie je de grote teen naar de andere tenen toe draaien op het middenvoetbeenhalfgewricht. Misschien is het goed een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en om zeker te zijn dat je niet met een andere aandoening te maken krijgt, zoals artritis.

Er zijn verschillende remedies tegen eeltknobbels. Als je merkt dat er een eeltknobbel verschijnt, kun je direct verlichting krijgen door schoenen met bredere punten of tenen te dragen. Vaak lost dit het probleem op en is er geen aanvullende behandeling nodig. Je kan ook inlegzolen kopen om de eeltknobbel te beschermen tegen je schoenen of een zogenaamde “teenspreider”, zodat de afstand tussen de grote teen en de andere tenen groter wordt en er geen drukpijn kan ontstaan. Dat kan comfortabel zijn tijdens de slaap.

Als de eeltknobbels extreem pijnlijk zijn of als er een ernstige misvorming optreedt, kan een operatie nodig zijn. Maar je kan beter eerst op de klassieke manier proberen. Vooral de juiste schoenen dragen!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Depressie komt vaak voor na de winter, als de dagen heel kort waren en de nachten lang. Het heeft wel niets met dag en nacht te maken, maar wel met de afwezigheid van voldoende licht. Daarom komen in Scandinavische landen zoveel depressies voor.

Maar ook in zomertijd kan de depressie toeslaan, voor bij studenten en hun ouders, waarbij de blok en vooral de resultaten niet zo vlot verlopen zijn. Wat kan je eraan doen? De examens niet opnieuw beginnen, tenzij in de tweede zit. Maar begin met goede voornemens en vooral probeer gezonder te leven en beter om te gaan met je tijd, dat betekent een goed programma. Maar neem eerst een ontspannende vakantie. En hoe moet het verder?

1. Wees geduldig: want een depressie komt geleidelijk aan tot ontwikkeling en gaat ook even geleidelijk weer weg. Jezelf in een recordtempo tot genezing dwingen, lukt dan ook nooit. Integendeel, indien je de kwaal ongedurig te lijf gaat, blijf je gefrustreerd achter.

2. Wees positief: als je weer eens door een bui van neerslachtigheid overvallen wordt, doe je er goed aan je aandacht op positieve gebeurtenissen te concentreren. Denk aan de goede dingen in je leven en niet aan de tegenslagen of aan al wat je hebt moeten missen.

3. Praat! Mensen met een depressie vertonen de neiging zich van iedereen af te zonderen en zich op te sluiten. Ze willen in geen geval hun familie of vrienden tot last zijn. Toch moeten ze trachten juist met die mensen te praten. Omdat zij van je houden, zullen ze je met veel plezier helpen.

4. Maak tijd voor jezelf: neem jezelf voor bij het beëindigen van de dag een kwartiertje of twintig minuten tijd te maken voor een aantal ontspanningsoefeningen. Die helpen je de dagelijkse stress te overwinnen.

5. Zorg voor lichaamsbeweging: terwijl je aan sport doet (zelfs een dagelijks wandelingetje van twintig minuten volstaat), worden in je hersens endorfines aangemaakt. Dat zijn natuurlijke humeur-oppeppers.

6. Vermijd alcohol want dat werkt de depressie in de hand. De uitdrukking „een glaasje troost” is dus volkomen fout want alcohol doet je alles daarentegen extra zwart inzien.

7. Stop met roken. Het verhoogt de concentratie wel, maar je bent alles veel vlugger vergeten. Bovendien kunnen de hersenen op die manier minder zuurstof bevatten en dus ook minder goed functioneren.

8. Gebruik een goed preparaat op basis van Sint-Janskruid. Hypericum staat er voor bekend de zon weer in je gemoed te laten schijnen.

Je vindt een uitstekend preparaat van Fytobell op basis van Hypericum. Het heet Hyperibell. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wil je het wat spaarzamer doen? Wil je tegelijk je ecologische voetafdruk verkleinen? Wil je ook een goed alternatief voor synthetische reinigingsmiddelen, dan is citroen het ideale natuurlijke ingrediënt om alles en nog wat te reinigen, zowel in de keuken, de badkamer, het hele huis, van ramen tot vloeren. Alles wat je nodig hebt ligt in je koelkast of fruitschaal: citroen. Hier een aantal handige tips die je geld zullen besparen en tegelijk je huis zuiver schoon en heerlijke geurend zullen maken.

Handen ontgeuren: Voeg citroensap toe terwijl je je handen wast met zeep om hardnekkige geuren zoals knoflook te helpen verwijderen.   

Frisse kattenbak: Leg citroenschijfjes in een kom bij de kattenbak om de lucht te verfrissen.

Zuivere snijplanken: Strooi grof zout op je snijplank en wrijf die vervolgens goed in met een doorgesneden citroen om de plank te verfrissen, het vet te verwijderen en ook te ontsmetten.

Deze truc werkt ook voor houten slakommen en deegrollen.

Meubel politoer: Combineer citroenolie, citroensap en olijf- of jojobaolie om een zelfgemaakte meubelpoets te maken. Gewoon opboenen met een doek.

Ontvette ramen en glazen: Citroensap verwijdert vet en vuil van ramen en glas. Het is een ideaal schoonmaakproduct voor je ramen. Je moet het eens combineren met maïzena, azijn en water voor een fenomenale ruitenpoets.

Koffiezetapparaat ontkalken: Voer een cyclus uit met gewoon water en voeg een mengsel van citroensap en water toe aan het waterreservoir. Laat het dan de cyclus doorlopen. Herhaal dit proces nog een keer en voer opnieuw een gewone watercyclus uit. Je moet nadien wel de koffiekan uitwassen om de citroensmaak te verwijderen.

Hardhouten vloeren reinigen: Combineer citroen en azijn om een doeltreffende en tegelijk niet-giftige vloerreiniger  te maken. Het werkt perfect!

Allesreiniger: Combineer water, azijn, citroen en essentiële olie van citroen voor een heerlijke keuken- of badkamerreiniger.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We moeten allemaal zorg dragen voor onze natuur, want we hebben er maar één. Jammer genoeg zijn al een aantal dingen onherroepelijk verloren, maar dat is geen reden om er voortaan niet beter voor te zorgen. Dus proberen we bij allerhande taken de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat kan je doen door ook bij het reinigen in het huishouden, zo weinig mogelijk moeilijk afbreekbare of synthetische producten te gebruiken, maar over te schakelen op natuurlijke grondstoffen en middelen. Ze werken trouwens doorgaans even goed.

Zo is citroen een prachtig alternatief voor reinigings- en ontgeuringsmiddelen. Met citroen kan je veel ontsmetten, geurtjes wegnemen en reinigen.

Hier heb je een paar voorbeelden.

Citroenen, zowel het sap als de schillen, kunnen overal in huis worden gebruikt om te reinigen en te ontgeuren. Neem de volgende toepassingen in acht:

Geen geurtjes bij de afval: Vries citroenschijfjes in samen met azijn in bakjes waarin je anders de ijsblokjes invriest. Leg een paar van dergelijke “citroen-ijsblokjes” in je afvalbakjes om ze schoon te maken en op te frissen. De vieze geurtjes verdwijnen trouwens vanzelf.

Koelkast ontgeuren: Laat een sponsje in citroensap weken en laat het enkele uren in de koelkast staan; het werkt beter dan een klassieke verfrisser om geuren te verwijderen.

Luchtverfrisser: Laat een kommetje met water koken op het vuur en voeg enkele citroenschillen, kruidnagel en kaneelstokjes toe. De kamer zal heerlijk geuren!

Luchtbevochtiger: Voeg citroensap toe aan het water in je luchtbevochtiger en laat de machine draaien om te ontgeuren. Zo heb je twee voordelen bij dezelfde toepassing.

Frisse adem: Het drinken van citroenwater helpt je adem te verfrissen (spoel je mond daarna met gewoon water, omdat citroensap je tandglazuur kan aantasten).

Vuilnisbakken ontgeuren: Als je een paar citroenschillen toevoegt aan het huisvuil kan het zeker helpen de geurtjes in je vuilniszak weg te nemen. Dat is ideaal voor mensen die in de stad wonen en die niet over een apart tuinhok beschikken om de vuilniszakken in onder te brengen.

Voor de open haard: Gedroogde citroenschillen kunnen fungeren als aanmaakhout in uw open haard. Daardoor verspreidt zich ook een heerlijke geur en tegelijk fungeert het als een vlammenstarter. Je moet wel de schillen eerst laten drogen vooraleer je ze kan gebruiken. Morgen meer daarover.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We zijn dol op eten. We eten dan ook te veel. De voedselindustrie heeft onze smaak gekaapt en maakt voedsel waar ze goed aan verdienen, dat heel lekker smaakt, daardoor verslavend is, maar vooral ook slecht voor de gezondheid. Alles bulkt van de suiker. Dat moet je nu niet doen. Zelfs snoep is pure suiker en dat is niet goed. Mag je dan niet snoepen? Jazeker mag je dat, maar snoep liever wat fruit, zelfs gedroogd fruit (hoewel vers beter is) en ook noten. Maar vooral ook: eet niet te veel.

Uit onderzoek in de USA is gebleken dat wie 1/3 minder calorieën gebruikt dan wat we gewoonlijk dagelijks innemen, ruim dertig percent langer leeft. Het lage-caloriedieet lijkt dus steeds meer adepten te krijgen. Maar vergis je niet: laag calorie is niet laag vitamines, antioxidanten en mineralen, wel integendeel.

Fruit en groenten blijven de belangrijkste ingrediënten voor een goede gezondheid. Daar komen ook volkorenproducten en vooral ook noten bij. In de plaats van suiker- en vetrijke snoepjes die velen in de loop van de namiddag gebruiken, kan men beter een handjevol nootjes knabbelen: hazelnoten, walnoten, paranoten, amandelnoten.

Ze bevatten vitamines E, zijn dus goed voor het hart, maar ook magnesium, en fosfor, precies wat de hersenen nodig hebben voor een goede functie. Maar ook erg belangrijk is dat noten Omega-3vetzuren bevatten en die vormen een bescherming voor de bloedvaten, de hersenen en het hart. Wie dagelijks noten eet, zal niet enkel gezonder zijn, maar ook minder risico lopen op hart- en vaatziekten, een hartinfarct of een hersentrombose. Bovendien wordt ook het geheugen er door aangescherpt.

Trouwens ze zijn ook rijk aan vitamines van de B-groep en dus ideaal voor het zenuwstelsel. Bovendien blijken noten ook een stof te bevatten die past in de preventie van kanker. Gezond snoepen is langer leven.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

In de zomer leven we buiten en dat is goed. De lucht is vele malen gezonder buiten dan binnen. Bovendien nodigt de warmte en het mooie weer ons uit om te bewegen. Dat is prima, maar niet alle vormen en vooral alle tempo van bewegen is goed. Je moet namelijk ook opletten voor het hart!

Je ziet ze vaak in de stad en langs de wegen op het platteland hollen: de joggers die hijgend en dampend aan hun gezondheid werken. Zo denken ze tenminste, maar niets is minder waar. Want als je helemaal afgepeigerd, bezweet en buiten adem, aankomt, net als had je een marathon gelopen, dan is er iets fout. Je hoeft er niet zoals een drafpaard tegenaan te gaan, want niets wijst erop dat dit je gezondheid ten goede komt, wel integendeel.

Uit onderzoek is gebleken dat te intensieve sportbeoefening vrije radicalen aanmaakt en dat is niet gunstig voor de gezondheid. Langzaamaan en geleidelijk is beter. Liever dagelijks flink wandelen, dan één- of tweemaal in de week intensief hardlopen.

Trouwens dat hardlopen kan op termijn de aanhechtingen van pezen op de gewrichten beschadigen. Een vroegtijdige artrose is daarvan het gevolg. Ook voor het hart is het beter dat je een verstandige manier traint: de hartfrequentie mag niet hoger worden dan 180, min de leeftijd. Iemand van 60 jaar mag dus niet meer dan 120 slagen per minuut ervaren.

Je moet trouwens tijdens de sportbeoefening nog altijd op een treffelijke wijze in- en uit kunnen ademen en nooit het gevoel krijgen dat je buiten adem raakt. Dat zou met gezonde sport niets meer te maken hebben.

En je hart is best gebaat met een gezond verstand van de eigenaar. Goede voeding met voldoende antioxidanten, goede energie uit volkoren en fruit en duur-energie uit proteïnen zoals vis, is het beste.

En als je hart een steuntje nodig heeft dan kan je eens een kuur doen met meidoorn, dat erom bekend staat de hartspier te versterken.

Denk daarom aan Crataecin van Fytobell als je hart je lief is.

Crataecin van Fytobell vind je in de apotheek met CNK-bestelnummer : 2645-489.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is volop zomer en vooral bloedheet. Dat betekent dat je verstandig moet omgaan met de zon, maar ook met de warmte. Je moet vooral bij dit weer ook goed je kleding kiezen. Draag niet te veel kleding, waardoor de huid niet zou kunnen ademen. Let er op dat het zweet goed kan verdampen. Draag vooral nu geen synthetische kleding, beslist geen synthetisch ondergoed. Zorg er voor dat je een natuurlijke vezel kiest die het zweet opslorpt en snel laat verdampen. Katoen en wol zijn hier op hun plaats. Denk niet dat wol nu te warm zou zijn, je zal er minder warm door hebben dan door synthetische kleding. Laat de miljoenen zweetklieren goed hun werk doen.

Als je de kleding niet verstandig kiest, heb je kans op een hitteslag. Hitteslag is geen zonnesteek!

Er bestaat namelijk een duidelijk verschil tussen een hitteslag en een zonnesteek, hoewel beide problemen veroorzaakt worden door een te grote warmte die het lichaam niet kwijt kan.

Bij een hitteslag was het lichaam niet meer in staat te zorgen voor zijn eigen afkoeling, omdat het zweet op de huid niet voldoende verdampte en de bloedsomloop ook niet voldoende in staat bleek de temperatuur laag te houden.

Bij een zonnesteek worden de problemen veroorzaakt door rechtstreekse zonsbestraling. Het gezicht krijgt dan een hoogrode tot paarse kleur. De patiënt klaagt dan ook van duizelingen, hoofdpijn, gehoorstoringen, verlammingen. Hij kraamt ook soms wartaal uit.

Beide problemen horen door een arts te worden bekeken. Er dreigt in beide situaties levensgevaar. Aarzel niet om meteen een arts op te roepen en de patiënt deskundig te laten behandelen.

Maar zoals steeds, kun je veel ellende voorkomen door een verstandig gedrag. Wie niet overdreven in de zon gaat zitten en wie niet bij zwoel weer overdreven lichamelijke prestaties gaat leveren waar hij niet tegen opgewassen is, zal al veel minder kans lopen het slachtoffer te worden van het gevaarlijke klimaat, en zijn vakantie niet meteen verbrod zien. En denk er ook om: voldoende drinken, want door zweet verwerkt het lichaam zijn overtollige warmte. Als je niet voldoende drinkt, kan het lichaam zijn eigen airco niet regelen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Kauwgom vind je overal: op de straat, het voetpad, onder je bureau misschien, maar zeker onder de stoelen op school, op de bank in het park en nadien wellicht ook op je broek of rokje. En als je er geen erg in gehad hebt waar de kauwgom overal in of op zit, dan kan je die kleverige vervelende boel ook in je haar hebben. Wat doe je dan? Je haar afknippen is wel erg drastisch en een pijp van de broek verwijderen is al evenmin een optie. Wat kan je dan wel doen?

Om te beginnen geen paniek want er zijn wel degelijk oplossingen. Voor kleding is het behoorlijk eenvoudig. Leg het T-shirt of de broek in een plastic zak in de diepvriezer. Laat er een nachtje in zitten en ’s anderendaags kan je de kauwgom er zo van af pulken.

Ook kruipolie kan je daarvoor gebruiken, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je het kledingstuk grondig zal moeten wassen, want kruipolie zoals de naam het zegt, is inderdaad een olie.

Maar er is nog een eenvoudige methode, zeker voor je haar.

Gebruik Coca-Cola. Leg het kledingstuk in een kommetje waar je cola hebt ingegoten. Ook je haar kan je tenminste als het over lang haar gaat en lange vlechten betreft, dan kan je het haar dus ook in een beker, glas of kommetje met cola laten weken. Dat zal vanzelf gaan en je kan de kauwgom er na een poosje zo vanaf halen, zonder pijn, zonder gescheurde kleding of afgebroken haren. Nadien je haren wel flink wassen en goed uitspoelen, want cola is een zuur product en dus kunnen je haren er door verkleuren. Maar het is wel een erg doeltreffende methode.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De vakantie is er weer en dus tijd om je in je beste badpak of bikini te hijsen. Ongetwijfeld heb je nog een paar exemplaren liggen van de vorige jaren, want als je de stof verstandig kiest, kan die jaren meegaan. De vraag is natuurlijk welke kleur en welke vorm kies je? En ga je voor een badpak of een bikini.

Het hangt natuurlijk af van de persoonlijke smaak, maar om te zwemmen, baantjes te trekken in het zwembad, lekker in zee te plonsen, dan ben je best af met een badpak. Een bikini wil door het stromende water wel eens omhoog kruipen en als je een duik in het zwembad neemt kan het ook gebeuren dat je in de verlegenheid komt. Dus echte zwemmers en duikers kiezen voor een badpak.

Wil je daarentegen vooral van de zon genieten en mooi bruin worden, dan kan een bikini wel interessant zijn. De vraag is welke kleur en welke vorm.

Dat hangt natuurlijk geheel van jouw figuur af. Ben je eerder aan de zware kant dan zijn donkere kleuren zoals zwart en donkerblauw heel geschikt. Ben je minder mollig en slank en sportief gebouwd, dan kan je je alles permitteren.

Donkere kleuren maken je slanker, maar leggen ook het accent op je huidskleur.

Dat betekent dat als je heel blank, zelfs wit op het strand of bij het zwembad aankomt, een witte of zwarte bikini je bleke huidskleur nog zal accenturen.

Kies in dat geval liever voor vrolijke pasteltinten, dan steekt je bleke huidskleur niet zo contrasterend af tegen de kleur van je bikini. En heb je eerder kortere benen, dan kan je die optisch gemakkelijk verlengen met een in de heupen hoog uitgesneden badpak of bikini. Dat verlengt de benen aanzienlijk.

En nog een belangrijk, maar niet het minste detail: zorg voor voldoende bescherming tegen de zon, door een goede zonnecrème en vooral: hou je in het begin liefst in de schaduw. Daar bruin je ook!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We eten allemaal te weinig groenten en fruit en dat kan voor een tekort aan vitamine C zorgen, terwijl deze vitamine juist een bescherming biedt tegen veroudering, tegen aderverkalking en tegen allerlei infectueuze problemen.

Een tekort aan vitaminen C en P kan oorzaak worden van tandbloeden en tandverlies. Ook van kleine bloedingen in de gewrichten. Deze veroorzaken pijnen die aan reuma doen denken. Duindoornbessen kunnen deze klachten helpen voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de geneeskrachtige substanties van de duindoornbes een goede invloed uitoefenen op hart en bloedsomloop. Net als die andere geelstof bevattende planten, kruiden en graangewassen uit de flavonoïden-groep zoals: kervel, herderstasje, meidoorn, kattenstaart, boekweit, brem, zonnebloem, witte dovennetel, zilverschoon, wilde reseda en andere. Hun extracten verminderen de broosheid van de capillairen, dat zijn de kleinste bloedvaatjes ook haarvaatjes genoemd.

Daarom valt moes van duindoornbessen aan te bevelen aan zwangere vrouwen. Bij hen helpt het miskraam te voorkomen en helpt het ook tegen spataders. Tevens is het een goede aanvulling voor alle tekorten in het lichaam van de toekomstige moeder. Ook is het een doeltreffend middel om couperose tegen te gaan bij wie hiervoor aanleg heeft.

Vooral in de bijnieren en in de hypofyse wordt veel vitamine C gevonden, zodat wij mogen aannemen dat deze vitamine noodzakelijk is bij insufficiëntie van de bijnierschors en van de achterkwab van de hypofyse.

Ook bij alle kankergevallen en in precancereuse toestanden is het duindoornpreparaat aangewezen, vanwege het hoge vitaminegehalte.

De beste vitamine C leverancier is namelijk die duindoorn. De bewoners van de kustgebieden van Noord- en Oostzee en de toeristen, die de Alpenstreken bereizen, kennen de duindoorn al lang. Door zijn oranje- en geelgekleurde bessen valt hij iedere wandelaar in deze streken op. Ook wordt hij wel als versierende tak in een vaas gezet. Tegenwoordig weten we, dat de duindoorn door zijn vruchten onze beste inheemse vitamine C-leverancier is geworden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De strandtijd is er weer. Heerlijk genieten van een luie vakantie. In de zon liggen aan het zwembad of op het strand. Dat doe je natuurlijk liefst op een zachte handdoek. Je maakt ze niet zacht door er zoals bij vlees op te kloppen, je moet een aantal punten in acht nemen.

Veel mensen zijn geneigd erg veel wasverzachter toe te voegen aan de was in de wasmachine. Eigenlijk is dat niet het beste idee, omdat daardoor de vezels omgeven worden door kunststof, waardoor ze sneller verslijten en breken. Ook strijken is geen al te best idee omdat daardoor ook de natuurlijke vezels beschadigd worden.

Best van al laat je de handdoeken na het wassen buiten drogen aan de draad, maar bij voorkeur in de schaduw en als er voldoende wind staat. Dat is de ideale omstandigheid om je handdoeken zacht te maken bij het drogen.

Natuurlijk kan je die ideale omstandigheden niet zelf maken. Dus moet je wel naar een hulpmiddeltje grijpen dat bovendien geen schade toebrengt aan je handdoeken.

Dat kan met een geheim recept. Nu ja, zo geheim is het ook weer niet: meng gewoon wat citroensap met zacht water en appelazijn. Doop de handdoeken daarin vooraleer je ze wilt wassen. De geuren verdwijnen vanzelf tijdens de wasbeurt, zodat er geen zure restgeurtjes meer achterblijven.

Als je dan de handdoeken uit de machine neemt en droogt, zullen ze vanzelf streelzacht zijn. Het wordt een weelde om daarmee het strand op te gaan of aan het zwembad te gaan liggen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er wordt geregeld voor gewaarschuwd en bovendien is het strafbaar: alcohol en sturen gaan niet samen. Veel ongevallen zijn te wijten aan dronken sturen. Twee glazen bier en één glas wijn zijn al voldoende om de reactietijd te veranderen.

Maar niemand staat er bij stil dat hetzelfde gebeurt als je te weinig water hebt gedronken tijdens een langere autorit.

Vooral in deze hete tijden is het van het grootste belang dat je lichaam voldoende gehydrateerd is.

Aan de universiteit van Edinburgh is onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat iemand die te weinig water heeft gedronken slechts over hetzelfde reactievermogen beschikt als iemand die drie glazen of meer alcohol (bier of wijn) heeft gedronken.

De alertheid vermindert als je gedehydrateerd bent, maar ook de concentratie is kleiner, er is meer kans op hoofdpijn en maneuvers van anderen en jezelf worden verkeerd ingeschat.

Iemand die gedehydrateerd rijdt, begaat dezelfde fouten als iemand die drugs heeft gebruikt of alcohol heeft gedronken en dat is strafbaar. Te weinig water drinken is wel niet strafbaar, maar het is even gevaarlijk. Ga dus nooit de weg op en zeker niet voor een langere rit zonder voldoende water te drinken. Zorg er ook voor dat je altijd water in de auto hebt liggen, maar laat het flesje nooit in de zonneschijn achter, want dat kan fungeren als een brandglas. Minstens twee liter per dag is de norm en drie liter als het echt warm weer is! Vrouwen drinken meestal veel te weinig en krijgen dan ook hoofdpijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is de tijd van de insecten. Niet enkel vliegen en muggen zijn in hun element, ook mieren en daaronder zowel vliegende als kruipende mieren.

Je kan ze natuurlijk verdrijven met een mierenlokpoedertje dat je bij de drogist kan vinden, maar je kan ook zelf een aantal recepten uitproberen en ze zijn even doeltreffend.

Om te beginnen is er koffiedrab. Je strooit de koffiedrab op plaatsen waar de mieren kruipen of langs komen of hun nest hebben. Bovendien is het een uitstekende humus of natuurlijke meststof voor je planten. Mieren lusten geen koffie en zeker geen koffiedrab en dus zal je ze snel op de vlucht jagen.

Nog een ander middeltje: maïsbrij. Hiervoor neem je maïs, mix alles fijn in de mixer, voeg er wat olie bij en leg dit op de plaatsen waar de mieren komen. Je kan de olie ook vervangen door water. Na een paar dagen zijn alle mieren verdwenen.

En tenslotte is er de truc met de geuren. Mieren hebben een hekel aan de geur van lavendel en pepermunt. Hiervoor pluk je de kruiden best vers, plet ze of mix ze, voeg er wat olie aan toe en leg dit op de plaatsen waar mieren langs komen. Ze zullen wegvluchten en je hebt er voortaan geen last meer van.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Het warme vochtige weer zorgt er voor dat vliegen zich razendsnel vermenigvuldigen. De laatste dagen kan je ze dan ook overal aantreffen. Ze zijn erg hinderlijk, want ze treiteren je voortdurend: terwijl je in je bed ligt, op de computer aan het werk bent of lekker aan tafel zit te eten. De vliegen willen daar allemaal aan meedoen en vooral het laatste: aan je eten gaan zitten, moet je ten allen prijze voorkomen.

Vliegen hebben namelijk de onhebbelijke gewoonte zich op rottend afval te storten, zich daaraan te goed te doen, maar nadien met de besmette pootjes ook op jouw boterham, worstje, of wat dan ook te komen zitten. Gevolg: je maaltijd wordt op slag bedorven door miljoenen bacteriën en die vermenigvuldigen zich ook razendsnel.

Wat moet je doen? De vliegen naar buiten krijgen, of ze verdelgen!

Vermijd synthetische verdelgers, want ze kunnen ook schadelijk zijn voor jezelf. Geloof de bakerpraatjes niet dat ze op de vlucht gaan voor bepaalde kruiden zoals lavendel of salie. Ze laten er zich heus niet door afschrikken. Een ouderwetse vliegenvanger is heel doeltreffend. Ze blijven met hun pootjes in het kleverige goedje hangen en kunnen er niet meer van af. Vind je dat te wreed, O.K. dan is er nog de ouderwetse vliegenmepper. Ook heel doeltreffend, want als je er met de hand naar slaat, of met een zakdoek naar wuift, komen ze absoluut snel weer terug om je nog meer de duvel aan te doen.

Wat kan je nog meer? Zorgen dat ze niet naar binnen komen, want als het binnen warmer is dan buiten, dan komen ze graag naar binnen. Ook licht trekt ze aan, maar vooral warmte. Een hor of vliegenraam is dan doeltreffend.

Maar je kan ook een intelligente val maken en dat is vrijwel kosteloos. Snij een grote oude cola- of waterfles doormidden en plaats de bovenste helft omgekeerd in de onderste afgesneden helft. Zet wat cola of limonade of een zoeterige stroop in de onderste helft. De geur zal de vliegen en ook andere insecten aantrekken. Ze komen langs de brede opening naar binnen, glijden via de teut of trechter naar binnen en doen zich te goed aan het suikerachtige goedje, maar vinden de uitgang niet meer. Gedaan met het getreiter van vliegen en insecten.

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2