Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: juni 2018

 

Het zomert volop en dat is leuk. De vlinders, de bijen doen hun best, maar het stuifmeel ook. Slechte tijd dus voor allergiepatiënten want de graspollen kennen nu een hoogtepunt onder invloed van het warme weer en de wind.

Miljoenen mensen in Europa zijn er het slachtoffer van: last van brandende ogen, een gezwollen mond, jeukende huid na een wandeling in het veld of het bos, een lopende neus, veelvuldig niezen, voortdurend moeten krabben op de huid.

Allergiepatiënten kennen deze ellende wel. Patiënten die er gevoelig voor zijn, hebben in het voorjaar eerst last van hazelaar en een paar weken later last van de berk, maar nu wordt het wel oppassen, omdat de graspollen er zijn en de intensiteit bij hen kan toenemen. Om heel zeker te zijn over welke soort allergie het gaat, kan men best een soort allergiedagboek bijhouden, waarin wordt opgetekend wat men die dag eet, welke activiteiten men binnenshuis en buiten beoefent en wat de ervaringen zijn. Want een uitslag op het voorhoofd wil wat anders zeggen dan een prikkende huid rond de mond.

In het eerste geval kan het meestal om allergie voor cosmetica gaan, terwijl de uitslag rond de mond veroorzaakt kan zijn door een bepaald soort voedsel. Maar ook gewoon de lucht, of liever wat er in rondzweeft kan een allergie uitlokken.

Thans zijn graspollen de grote bedreiging. Binnen blijven, naar zee trekken als het mogelijk is, een immuun behandeling volgen of de antihistaminica nemen is de boodschap en zich geleidelijk voorbereiden op volgend jaar.

Die antihistaminica kan je veiligheidshalve ook op een natuurlijke wijze nemen, want salsaparilla of echte smilax heeft de goede eigenschap de histamine te blokkeren.

Je vindt dat in een uitstekend natuurlijk middel van Fytobell, Smilabell genaamd. Je vindt het in apotheken met het CNK-bestelnummer: 2991 - 487. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel mensen slapen slecht. De helft van de volwassen bevolking slikt af en toe slaappillen en de helft daarvan zelfs regelmatig. Dat is geen goed teken.

Tegelijk kan men zich ook de vraag stellen hoeveel slaap we eigenlijk nodig hebben.

Klinische tests moeten opheldering brengen over die vraag die velen zich al eeuwen stellen: Hoelang moeten we nu eigenlijk slapen en hoeveel is te weinig en hoeveel is te veel. Uit onderzoek blijkt dat teveel slaap even slecht is als te weinig. Napoleon vond meer dan zes uur per nacht slapen, een bezigheid voor luiaards, terwijl de Romeinse veldheer en keizer Julius Caesar zeven uur per nacht sliep: “Caesar septem horas dormiebat”.

Maar Amerikaanse slaapvorsers in laboratoria hebben nu aan het licht gebracht dat dit in feite niet voldoende is: zowel voor mannen als vrouwen lijkt acht uur ideaal en negen uur ook goed. Langer is verkeerd.

Volgens de prof hangt het er ook vanaf hoe we ons overdag gedragen. Luieren en niets doen kan de natuurlijke slaapbereidheid bekorten en ook het aantal uren licht en donker speelt daarbij een rol. De vraag waarom wij slapen is natuurlijk even belangrijk, want het gaat niet zozeer om lichamelijke fitheid en herstel van vermoeide spieren, maar veeleer om het herstel van de hersenen.

Een nachtje doorboemelen of niet slapen, is helemaal niet nadelig voor het lichaam zelf, maar de hersenen denken daar anders over. Als we een nachtje slaap hebben overgeslagen dan kunnen we ons moeilijker concentreren, zijn we minder alert, hebben de ogen zelfs moeite om beelden heel scherp te zien. Dat is voor chauffeurs op de weg bijzonder gevaarlijk. Bij slaap komt het er niet enkel op aan dat de spieren en de zenuwen rusten, dat het lichaam nieuwe energie kan putten en zich kan herstellen, maar de dromen schijnen even belangrijk te zijn om de zenuwcellen en de hersenen te poetsen en schoonschip te maken met de vervuiling van de vorige dagen.

Omdat kunstmatige slaapmiddelen precies de droomfasen uitschakelen, kan van een slaappil eigenlijk geen goede nachtrust worden verwacht en een herstel van lichaam en geest. Op de duur is het eigenlijk ruïnerend voor het organisme, niet enkel omdat er gewenning optreedt, maar ook omdat men op die wijze het voldoende herstel dat men van een gezonde slaap mag verwachten, uitschakelt.

Wie toch slecht slaapt moet voor het naar bed gaan een rustige activiteit beoefenen: even een wandelingetje in de tuin of rondom de blok stappen, een koude afwassing van de onderbenen, een slaapverwekkende thee drinken (kamille of linde) en geen computer of tv meer kijken een uur voor bedtijd.

En wil je een veilig en natuurlijk middel om toch goed te kunnen slapen, kies dan voor een plantaardig preparaat op basis van Passiflora, Escholtzia enz.

Denk daarbij aan Escholcin van Fytobell. Je vindt het in apotheken onder CNK-bestelnummer: 2899 - 912. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We verwelkomen de zomer als een geschenk uit de hemel want de winter duurt altijd veel te lang. Dus welkom warmte, welkom zon, welkom hete dagen. En die maken we nu wel mee. Maar er is ook een schaduwkant. Eigenlijk moet je die wel letterlijk opzoeken, maar we bedoelen dat de hete dagen ook gevaren inhouden.

Want warmte is goed, maar teveel is te veel. De temperaturen gaan nu weer de dertig naderen en zelfs boven de dertig klimmen, en dat is voor sterke mensen al een hele belasting, maar voor zwakkere mensen, ouderen en kinderen een gevaar.

Vooral gevaarlijk is het risico op uitdroging. We drinken te weinig en omdat we meer zweten, raakt het lichaam gedehydrateerd. Daardoor dikt het bloed teveel in en verliezen we ook belangrijke mineralen. De bloedsomloop verliest aan efficiëntie: hitteslag kan daarbij het risico verhogen.

De enige manier om daaraan te ontkomen is veel, zelfs veel meer drinken. Kinderen tot tien jaar moeten één liter per dag drinken. Kinderen tot 15 jaar, zullen  anderhalve liter drinken en volwassenen twee liter, terwijl mensen van boven de vijftig beslist 3 liter per dag moeten drinken.

Als beste drank geldt zuiver water. Ook vruchtensap kan worden genoten, op voorwaarde dat je het zelf geperst hebt, want anders drink je toch maar suikerwater met een kleurtje en een aroma.

Koffie en alcohol komen niet in aanmerking omdat ze meer water doen uitscheiden dan ze aanbrengen, ze zijn diuretisch. Ideaal voedsel voor de warme dagen: meer fruit en rauwkost, best te nemen in kleine maaltijden en schoteltjes verdeeld over de dag.

Eet geen vet vlees, geen vette kaas, omdat dit de bloedsomloop nog meer belast, het zijn dierlijke harde vetten en vooral in dit weer zijn ze ook moeilijker verteerbaar. Lichte mediterrane kost is ideaal.

En onthoud het goed: Er is maar één manier om hart en bloedvaten niet te zeer te belasten tijdens de hete dagen: veel, zelfs zeer veel drinken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De Amerikaanse Vereniging voor Microbiologie heeft in Atlanta, Georgia, een congres gehouden over  voedselvergiftigingen.

De conclusie was dat de meeste vergiftigingen zich voordoen in de eigen keuken en dat de schuld enkel en alleen te zoeken is in gebrek aan hygiëne. Zo werden honderd handdoeken onderzocht en daarvan was meer dan de helft besmet met bacteriën zelfs met E. Coli. Dat betekent dat er bacteriën uit de stoelgang op de handdoeken te vinden waren.

De enige oorzaak is gebrek aan hygiëne en zelfs verregaande verwaarlozing van de meest essentiële vormen van voorzorg: de handen wassen als je van het toilet komt. De helft van de mensen verwaarloost dat blijkbaar.

Als je dan een keukenhanddoek vastneemt, of ovenhandschoenen, of een vaatdoek of voedsel, dan is binnen de kortste keren een kruisbesmetting het gevolg en dat kan je een kanjer van een voedselvergiftiging opleveren en dat kan voor zwakkeren, kleine kinderen en ouderen zelfs de dood betekenen. Als je dezelfde handdoeken of schoteldoeken voor meerdere doeleinden gebruikt zoals afkuisen van het aanrecht, of schoonmaken van de kookpotten, is de kans op kruisbesmetting nog groter.

Daarom wordt in restaurants er streng over gewaakt dat voedsel van verschillende soorten niet met mekaar in aanraking komt, zoals bijvoorbeeld rauw vlees en rauwe groenten. Naast coli-bacteriën waren er ook enterococcus en staphylococcus te vinden op handdoeken en schoteldoeken of vaatdoeken. Opnieuw als gevolg van gebrek aan hygiëne.

De wetenschappers raden daarom aan om zowel handdoeken, schoteldoeken als ovenhandschoenen geregeld te wassen, tenminste elke week. Een keukenhanddoek zou je niet langer dan één dag mogen gebruiken en beslist enkel voor keukendoeleinden. De keukenhanddoek mag je dus niet aanwenden om de handen af te drogen, daarvoor zijn andere handdoeken geschikt. Vaatdoeken moeten ook geregeld worden weggegooid en vernieuwd. Stafylokokken vermenigvuldigen zich razendsnel in een warme en vochtige omgeving zoals de keuken. Ze worden wel gedood door koken. Vandaar dat je voedsel best kookt en als je rauwkost gebruikt moet je de groenten zorgvuldig wassen, ook fruit! Daarom ook verdient biologisch gekweekt voedsel de voorkeur.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel mensen hebben last van een allergische huidreactie. Ze kunnen bepaalde stoffen niet goed of zelfs helemaal niet verdragen. Denk bijvoorbeeld aan nikkel of aan bepaalde metalen in sieraden. Daarover moet je uiteraard met je allergoloog of huisarts overleggen, want dat vergt een gespecialiseerde aanpak.

Uiteraard is het van belang om in alle gevallen van overgevoeligheid de darmen goed te verzorgen en er zorg voor te dragen om een goed microbioom te ontwikkelen. Dat doe je door gezond te eten, suiker te mijden, gefermenteerde voeding te zoeken en te eten (zuurkool bijvoorbeeld) en voldoende te drinken. Mijd ook kunstmatige middelen in voeding. Je kan de darmwerking ook versterken en saneren met probiotica zoals in Allobiose van Fytobell.

Daarnaast kunnen ingrediënten uit natuurlijke stoffen wel helpen tegen huiduitslag en jeuk ook als die niet van allergische oorsprong zijn. In dat verband verdient heermoes aandacht, ook wel paardenstaart genoemd en de wetenschappelijke naam daarvan is Equisitum Arvense.

Dat helpt tegen jeukende huiduitslag, ook indien deze korstig, schurftig of etterend is. Je moet de huid wassen met paardenstaart of ook warme kompressen met een aftreksel van paardenstaart bijvoorbeeld door een thee ervan te laten trekken en daar de huid mee te deppen of te wassen.

Wassen en baden met paardenstaart helpt ook bij nagelbedontsteking, open benen en voeten (ulcus), beenverettering, gezwellen en zweren, hielspoor, fistels, baardziekte (woekerzwalm) en andere soorten huiduitslag. Een wondermiddel is het niet, maar het verzacht en helpt de heling. Je kan het aftreksel drenken in warme doeken en dit ter plekke toepassen. Ook goed is het om paardenstaartkruid op de te behandelende plaatsen te leggen.

Maar verzorg zeker ook je darmflora.

Daartoe vind je Allobiose van Fytobell in apotheken onder CNK-bestelnummer : 2121 - 226.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Elke vrouw maakt het mee: de menopauze. Niet bepaald de leukste periode van het leven, maar het is ook geen drama, want de opgeschoven leeftijd heeft ook veel voordelen: wijsheid, ervaring, rust, de kinderen zijn het huis uit, tijd voor interessante dingen, enz. Maar er zijn ook ongemakken.

Wat heel typisch is voor deze periode zijn de warmte-opwellingen en overvloedig zweten tijdens de slaap. Sommigen slapen ook slecht of hebben reusachtige honger, wat kan leiden tot enorme snoeplust die zich meteen vertaalt in het verlies van de slanke taille, wat opnieuw tot depressieve buien kan leiden. Ze zitten dus in een duivelskring en weten zelf niet goed hoe ze er uit moeten geraken.

Veel vrouwen voelen zich ook lusteloos, hebben hoofdpijn, krijgen migraine, wat ze voordien nooit hebben meegemaakt, terwijl bij anderen, die migraine precies achterwege kan blijven. De neerslachtigheid is echter wel een typische verschijnsel in deze periode van het leven van de vrouw. Daarnaast zijn er bepaalde gewoonten die deze ongemakken in de hand kunnen werken: teveel koffie, tabak en alcohol, gebrek aan slaap en een slechte mentale hygiëne.

De lichamelijke ongemakken gaan dikwijls gepaard met een psychische opdoffer. Er verandert trouwens zoveel in het leven van de vrouw. De kinderen zijn getrouwd en het huis uit, ze voelt de grote leegte rond zich, denkt dat ze onnuttig is geworden, weet niet goed meer wat aan te vangen met haar tijd, vooral als ze niet uit werken gaat, maar haar leven heeft besteed aan de opvoeding van de kinderen. Ze wordt zeurderig, knibbelt tegen haar man die haar daardoor nog vaker alleen laat. Ze komt er niet meer uit.

Vrouwen in de overgang zijn bijzonder gevoelig. Bij de minste tegenslag of vermeende problemen vloeien de tranen. Sommige belanden echt in een depressie. Anderen hebben dan weer meer fysieke klachten. De oestrogenen zijn de schuldigen. Sommige artsen zullen daarom voorstellen om het tekort aan te vullen met oestrogenen als medicijn. Anderen zijn daar weer tegen gekant vanwege nadelen.

Maar gelukkig zijn er ook natuurlijke oplossingen: fyto-oestrogenen die de tekorten aanvullen. Goede voeding met bijvoorbeeld voldoende soja kan al een goede bijdrage zijn, maar meestal is het nodig de tekorten aan te vullen met plantaardige oestrogenen ook wel fyto-oestrogenen genoemd. Daarvoor is bijvoorbeeld Menobell van Fytobell bijzonder geschikt. Vrouwen die het nemen ervaren na een tijdje een grote verbetering in hun toestand.

Je vindt Menobell van Fytobell in apotheken onder CNK-bestelnummer: 2223-188.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je kan het overal oplopen, letterlijk dan, maar vooral in zwembaden, sauna’s, gymlokalen, fitnessruimten en zelfs bij je thuis in de badkamer als je niet goed oplet: voetschimmel. Bovendien is het een heel hardnekkig kwaaltje dat op den duur je hele voet kan aantasten, kan overgaan in nagelschimmel en tot bloederige kloven en pijnlijke voeten kan leiden. De voetschimmel wordt overgebracht door sporen en die kunnen zich snel verplaatsen en vermenigvuldigen in vochtige en weinig verluchte ruimtes, maar kan ook via kleding zoals sokken en handdoeken verspreid worden.

Je moet er snel korte metten mee maken, want het is geen mooi zicht en is ook pijnlijk. Om te beginnen moet je vermijden om blootsvoets in gemeenschappelijke ruimten te lopen zoals gym- en fitnesszalen. Maar je moet evengoed voorzichtig zijn in natte ruimten zoals douches van sauna’s en zwembaden. Dan is het noodzakelijk om de voeten goed te wassen en af te spoelen en vooral af te drogen en er op te letten dat je de ruimten tussen de tenen ook goed afdroogt. Vooral tussen de kleine teen en de voorlaatste teen treedt schimmel gemakkelijk op, omdat daar gewoonlijk weinig ruimte is en weinig verluchting komt.

Wat kan je preventief doen: de voeten goed afdrogen telkens na het bad, na een douche, na de sauna of een zwembeurt. Ook dagelijks verse sokken aantrekken en om de andere dag wisselen van schoenen.

En als je het toch zitten hebt? Dan is er een prima natuurlijk middel dat de schimmel op de kop slaat: appelazijn. Meng een kwart liter appelazijn met een liter water en neem daarin dagelijks een voetbad gedurende een tiental minuutjes. Na een veertiental dagen zal normaal de voetschimmel verdwenen zijn. Je kan ook elke week een onderhoudsbeurt toepassen, tekens na het sporten of het zwemmen. Op die manier raak je de schimmel kwijt en zal die ook niet meer terugkeren.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is zomer, althans volgens de kalender. Maar in werkelijkheid ook, want het land snakt naar water, het is poerdroog en vaak ook heet en drukkend. Wie gevoelig is voor warmte en zon kan zich op voorhand trainen om de problemen beter aan te kunnen. Voldoende en zelfs veel drinken is een eerste vereiste.

Je mag rekenen op dagelijks 2 tot 2,5 liter water. Oudere mensen moeten zeker veel drinken, want hun dorstgevoel is verminderd en dus drinken ze veel te weinig.

Wie op vakantie vertrekt, moet er zeker aan denken. Vooraleer je op reis gaat kan je het lichaam trainen om gemakkelijker zweet te produceren, zonder daarbij te veel minerale zouten te verliezen: ga wekelijks één of tweemaal naar de sauna, of neem elke dag tweemaal een wisseldouche. Dan worden de poriën getraind en de bloedsomloop geactiveerd tegen de nieuwe situatie. Wie evenwel een cardiovasculair probleem heeft of een nierkwaal, moet voorzichtig zijn met sauna en eerst de arts om advies vragen. Wekelijks drie- tot viermaal fysiek trainen: fietsen, stappen, lichte looppas. Hiermee moet je wel twee weken van tevoren beginnen. Zeer grote inspanningen en blootstelling aan de zon moet vermeden worden. Je kan maar beter helemaal afzien van alcohol, of heel sterk beperken omdat het dehydratatie in de hand werkt.

Rusten na de maaltijden is een must en ook ’s nachts moet je voldoende slaap hebben: acht uur is een mooi gemiddelde. Wie niet uitgerust is, verbrandt gemakkelijker in de zon. Hou je voor de rest zoveel mogelijk in de schaduw en draag aangepaste kleding. Synthetische kleding moet vermeden worden. Katoen is ideaal voor de warme dagen. Er moet op gelet worden dat nek en schouders bedekt zijn, want dat zijn de gevaarlijkste punten op het lichaam om een zonneslag te krijgen. Heel lichte kleuren of wit zijn best, omdat ze de zon weerkaatsen. Schoenen moeten van leer of canvas zijn, maar ga je naar zuiderse streken dan moet je wel opletten voor open sandalen en mogelijke beten van slangetjes en adders. Barrevoets lopen, moet je vermijden, want sommige infecties komen van haakwormen die zich vasthechten aan de huid van de voeten en kunnen zo de bloedsomloop binnen komen. In sommige streken is de lichtste kleding soms nog te veel, maar dan riskeer je wel insectenbeten.

Vergeet ook niet dat sommige scherpe kruiden die aan het voedsel worden toegevoegd de kans op zweten verhogen: chili, gember, paprika, zwarte peper, cayennepeper kan je in een heet klimaat beter met mate gebruiken. Op die manier kom je veilig terug van vakantie en “overleef” je zonder kleerscheuren de zomer.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De natuur lonkt weer, zeker met het mooie weer. Je kan niet elke dag naar voetbal kijken. Af en toe een luchtje scheppen is prettig, maar ook noodzakelijk. De vakantie komt er ook aan en dat is de ideale gelegenheid om te genieten van de natuur.

Die biedt niets dan voordelen, tenminste als je ze respecteert. Want de natuur kan ook gevaarlijk zijn als je de wetten van die natuur niet respecteert. Een belangrijk en bekend fenomeen is bijvoorbeeld niet schuilen onder een boom tijdens een onweer.

Maar er zijn nog meer dingen waar je moet op letten en die zijn vaak minuscuul: beten van adders, spinnen, komen heel vaak voor. Een probleem waar veel te weinig rekening mee wordt gehouden is de beet van een teek. Je voelt het niet, het is een onooglijk klein beestje, maar het zuigt zich vol bloed en scheidt slijmstoffen af in je bloedbaan. Daar kunnen bacteriën bijzitten: de borelia, verantwoordelijk voor de boreliose of de ziekte van Lyme. Dat is geen kleinigheid, want het tast langzaam het zenuwstelsel aan en als je het te ver laat komen is het onherroepelijk. Er ontstaan ernstige en zeer pijnlijke ontstekingen van de gewrichten en typisch voor de tekenbeet: ook zenuwpijnen.

Bij een verdachte beet met rode vlek en een wit centrum: altijd naar de arts.

En zie je een teek: nooit doodknijpen op je huid, niet met een brandende sigaret proberen te verdrijven, maar enkel met een tekentang. Ga je wandelen in de natuur, neem dan voor alle zekerheid een tekentang mee. Die kost niet veel en je vindt die in apotheken.

Een teek is een soort klein kevertje dat zich in gras kan verschuilen of in de bomen zit en aangetrokken wordt door de lichaamswarmte van mens of dier, zich laat vallen uit de hoogte of via het gras zich vasthecht aan jouw huid of die van je huisdier. Controleer dus ook altijd de vacht van je hond na een wandeling in de natuur.

Als je de teek verwijderd hebt, moet je de huid van de hond goed met ontsmettingsalcohol inwrijven. En vergeet vooral niet telkens je een wandeling in de natuur hebt gemaakt, moet je de hond op tekenbeten onderzoeken. Op die manier voorkom je laattijdig handelen en bespaar je je troeteldier veel ellende, maar ook jezelf.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Steeds meer mensen worden depressief, hebben last van burn-out, maar ook al veel jongeren zijn er het slachtoffer van. De maatschappij is eigenlijk niet meer op mensenmaat. We worden allerlei kunstmatige houdingen aangemeten en opgedrongen. De druk van de overheid en de omgeving wordt alsmaar groter. Niet iedereen is daartegen opgewassen. Gevolg: depressie.

We weten wat we er kunnen  aan doen: meer bewegen, anders leven, anders denken en een natuurlijker gedrag volgen.

Niet enkel mensen lijden onder de drukkende atmosfeer van de maatschappij en de wereld, ook dieren hebben er last van, zelfs je eigen huisdieren. Ook zij pikken die druk op.

Zo kan je hond depressief worden zonder dat je het misschien in de gaten hebt.

Waar moet je op letten?

Een depressie van een hond is uiteraard niet te vergelijken met die van een mens, maar er komen wel gedragsveranderingen en stemmingswisselingen.  Dat moet het baasje zeker opvallen. Het dier slaapt niet goed, eet anders, slentert rond, of blijft in de mand liggen, is niet meer zo vrolijk en kwiek als tevoren.

Daar moet je alert voor zijn, want er kan zeker een onderliggend medisch probleem achter schuilen.

Er kan ook een gebrek aan lichaamsbeweging zijn, verlies van een familielid of een ander huisdier waarmee hij zich verbonden voelde, zoals een andere hond in huis, of een familielid die vertrokken is.

Maar je kan beslist een depressieve hond helpen door bijvoorbeeld sterk de hand te houden aan de dagelijkse routine en maaltijden, gezonde en leuke activiteiten te beoefenen als afleiding zoals gaan wandelen. Je kan ook je dierenarts om een natuurlijk middel vragen. Voor de mens is dat duidelijk: Sint-Janskruid is een ideaal natuurlijk antidepressivum. Dat vind je bijvoorbeeld in Hyperibell van Fytobell, gebaseerd op Sint-Janskruid (Hypericum), Ballota nigra, Ginkgo Biloba en Passiflora. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2899 - 938. Of je kan het online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het vochtige, broeierige, warme weer van de laatste dagen heeft er voor gezorgd dat de maden van mieren als bij miljoenen uitgebroed zijn. De mieren kruipen overal in het rond, op het terras, in de convectorputten van de verwarming, achter de gordijnen, in de badkamer en de keuken. Ze vliegen je zelfs in de haren als je op het terras zit, want de mieren die op zoek zijn om hun kroost uit te breiden, krijgen vleugels. Dat duurt wel niet lang, maar wel lang genoeg om je te kunnen treiteren. Wat kan je ertegen doen?

Als ze tegen het raam vliegen of kruipen of over de vloer verzamelen, kun je ze gewoon met de stofzuiger opzuigen. Je moet proberen te achterhalen waar de mierennesten zitten. Je kan ook gebruik maken van een mierenlokdoos en doorgaans is dat wel zeer efficiënt.

Maar je kan ook gebruik maken van voor de mens milieuvriendelijke middelen die de mieren nochtans niet erg op prijs stellen.

Zo zijn mieren geen grote voorstander van de geur van lavendel. Die geur mag desnoods uit een spuitbus komen, maar het is beter dat je het plantje aanwendt. Strooi lavendelkorrels op de plaats waar de mieren verzamelen. Nog efficiënter: azijn. Met een broesspuit moet je wat azijn vernevelen op de plaats, eventueel wat aangelengd met water.

Ook efficiënt is peper. Strooi peper in hun buurt en ze vluchten weg. Natuurlijk moet je de beestjes niet lokken. Mijd dus bederfbare afval in de vuilnisbak, keukenbak of groencontainer te doen en zet die ver genoeg van je woning af, bijvoorbeeld achteraan in de tuin of een berghok.

Kokend water is ook erg efficiënt, maar dat kan je natuurlijk niet binnen gebruiken. Ook mottenballen helpen goed tegen mieren, maar dat moet je niet in je slaapkamer of keuken hangen. Ook talk of babypoeder verdrijft de mieren en zelfs koffiedik verstoort hun route.

Vergeet vooral niet dat mieren niet houden van sterke geuren. Ook knoflook, oregano, kruidnagel, en salie, maar zeker peper zijn de vijand van mieren. Tenslotte nog dit: mieren zijn nuttige insecten en komen enkel als er afval in de buurt is of als ze iets op te ruimen hebben. Als je regelmatig schoonmaakt en je terras afspuit, zullen de mieren dat niet aantrekkelijk vinden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Denk niet dat leder een eeuwige bestaan is gegarandeerd. Bovendien moet je lederen zetels ook goed en regelmatig onderhouden. Leder is wel een natuurlijk en sterk materiaal, maar je moet het toch op tijd en stond een flinke onderhoudsbeurt geven.

Om te beginnen moet je lederen zetels regelmatig met een zacht sopje met water afwassen. Daarvoor kan je natuurlijke sunlightzeep gebruiken, ofwel een natuurlijke haarshampoo. Opgepast, nooit het product zuiver gebruiken, maar altijd oplossen in flink wat water.

Nadien goed afspoelen met voldoende lauwwarm water en deze bewerking zelfs herhalen. Denk niet dat leder niet bestand is tegen water, want dieren staan ook buiten in de regen in hun pelsje.

Daarna moet je de zetels met een goede herstellende en voedende ledermelk behandelen.

Natuurlijk kan je ook ledermelk kopen om je lederen fauteuils mee op te boenen maar het is wel een dure bedoening. En toch moet je je lederen zetels behandelen, anders gaat het leder dof worden en zelfs barsten vertonen. Na een paar jaar zijn ze niet meer om aan te zien.

We hebben er wat op gevonden om je het leven wat gemakkelijker en goedkoper te maken. Weet je dat gewone bodylotion ook ideale ledermelk is? Bodylotion laat zich ook gemakkelijk uitsmeren op het leder en is ook gemakkelijk op te boenen. Een andere mogelijkheid is karnemelk. Wrijf het leder met karnemelk in om het opnieuw te voeden. Op die manier zal voorkomen worden dat het leder gaat breken of barsten en je bankstellen of zetels blijven er echt mooi uitzien.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De blok is al goed bezig en dus denken de meesten al aan de vakantie. Daar kunnen allerlei ongelukjes gebeuren. Altijd!

En dus is het goed om te weten dat de natuur ook hulp verschaft bij een wandeling in de bergen, langs weiden en velden enzovoorts: valkruid is de hulp bij kleine verwondingen en valpartijen, maar het is ook goed voor de zenuwen.

Valkruid is een van de heerlijkste kruiden voor het zenuwstelsel van de mens. Het groeit op koele hoogvlakten en berghellingen, dus juist daar, waar ongelukken kunnen gebeuren bij een valpartij. Het geneest dan zowel de zenuwschok als de buil of bloeduitstorting: werkt tegelijk op ziel en lichaam.

Men gebruikt de bloem en de wortel. De bloemen werken ontgiftend en zijn daarom het aangewezen middel bij alle zenuwkwalen, die eigenlijk uit giftige stoffen in darm of bloed voortkomen (astma vaak). De wortel heeft een samentrekkende werking. Bij verwondingen, verstuikingen, opzwellingen en bloeduitstortingen.

Is een kind gevallen, snel wat Arnica tinctuur in water verdund op de buil wrijven: in korte tijd is de pijn en de zwelling verdwenen.

Men gebruikt hoofdzakelijk de tinctuur (een theelepel Arnica bloemen op tienmaal zoveel alcohol), die overal verkrijgbaar is en die men eigenlijk altijd in huis moet hebben.

Ook op reumatische verhardingen is Arnica een goed wrijfmiddel: men kan verdunde tinctuur daarvoor gebruiken of Arnica-olie of het volgende samengestelde recept: 2 delen Arnica bloemen, 2 delen dennennaalden, 1 deel kamfer en 20 delen alcohol (60%) laat men 8 dagen staan, dan filtert men.

Bij haaruitval door gebrek aan bloedtoevoer naar de hoofdhuid wrijft men de hoofdhuid met Arnica haarolie.

Om de stembanden te versterken gorgelt men met 15 druppels Arnica tinctuur op een glas water. Mensen, die nerveus of opgewonden zijn, moeten geen Arnica gebruiken.

Bij jicht, spit en andere rugpijn, wrijft men de plek met verdunde tinctuur, 2 tot 5 delen water op 1 deel tinctuur, naar gelang van de gevoeligheid van de huid (te sterk: blaasjes, jeuk). In de plaats van de verdunde tinctuur kan men ook Arnica massageolie nemen.

Bij kiespijn stopt men een watje met tinctuur in de holle kies.

Moet men kiezen laten trekken, dan neemt men van te voren een paar keer wat Arnica D3 in.

Zoals je ziet heeft Arnica vele toepassingen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Dit is zowel voor ouders als voor studenten en leerlingen de moeilijkste periode van het jaar: iedereen leeft zowat op het randje van zijn zenuwen. Zelfs het tikken van de klok kan al als irritant worden ervaren. En tot overmaat van ramp leggen ze precies nu de wereldkampioenschappen voetbal: om gek of depressief van te worden. En dat laatste zit er voor sommigen jammer genoeg dik in.

Alles in de natuur heeft een eigen bioritme, als dat verstoord wordt, kunnen er problemen ontstaan. Zelfs ons emotioneel leven hangt er mee samen. Vooral klieren met interne secretie zoals dat bij de spijsvertering het geval is, worden sterk beïnvloed door de gewoonte en het tijdstip waarop we het stimuleren. Als daar van afgeweken wordt is dat op zich niet dodelijk, maar het lichaam reageert toch vreemd. Eten op een ongewoon tijdstip kan op die manier het bioritme verstoren en ongemakken meebrengen. Wie op een ander uur gaat slapen kan het moeilijk krijgen om in slaap te geraken zodat deze patiënten ’s anderendaags vermoeid en humeurig de dag doorkomen. En dat is wat tijdens de blokperiode dikwijls gebeurt.

Mensen die een compleet ongeregeld werkritme hebben, plegen meer roofbouw op hun gezondheid dan mensen die echt een gezond en regelmatig leefpatroon hebben. Zo is de productie van het hormoon melatonine een indicator van slaapbereidheid, dat in gang wordt gezet door het wegvallen van het daglicht. Als we toch proberen van de nacht een dag te maken, raakt het organisme ontregeld en op de duur is ook de productie van melatonine gestoord. Melatonine is een belangrijke antioxidans en dus heel nuttig bij het voorkomen van heel wat ziekten, o.m. kanker en hart- en vaataandoeningen. Vandaar dat infarcten en kanker meer voorkomen bij mensen die ’s nachts werken dan bij wie een geregeld arbeidsritme heeft met dagwerk.

Ook andere factoren spelen een rol waarbij de voeding de belangrijkste is. Wie ’s nachts werkt, eet onregelmatiger, vetter en minder fruit en groenten. Het is voor nachtwerkers erg belangrijk dat ze ondanks het ongewone en onnatuurlijke ritme, toch een regelmaat proberen in te bouwen, maar ook dat ze in het weekend volkomen relaxen en gezonde ontspanning nemen.

Tijdens de blok is regelmaat ook belangrijk. De slaap kan niet vervangen worden door koffie en het geheugen kan niet over geforceerd worden.

Ook gedurende de vakantie is het aangewezen dat ze het ritme van de natuur respecteren om op die manier het lichaam te herstellen van de geleden schade. Gebleken is dat mensen die ’s nachts werken meer het slachtoffer worden van depressies, meer aan vetzucht lijden en meer ziek zijn en ontevreden over zichzelf en hun leefomstandigheden. En niet te verwonderen dat studenten meer depressief worden in de blokperiode, omdat ze dan ervaren dat ze in de rest van het jaar te veel tijd verspild hebben en ook slechter slapen.

Maar er is gelukkig een goed natuurlijk middel om tot rust te komen en goed te slapen. Escholtzia is een kruid dat daarvoor uitermate geschikt is.

Denk daarom aan Escholcin van Fytobell als je wat moeilijker kan slapen.

Escholcin van Fytobell vind je in apotheken met CNK-bestelnummer: 2899 - 912

Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De Vlaamse paprika's zijn tot ver over onze grenzen bekend voor hun uitstekende kwaliteit. Deze groente bestaat in verschillende kleuren, o.a. rood, groen, geel, oranje, paars en wit. Paprika's zijn het hele jaar door verkrijgbaar uitgezonderd in de maand januari.

Bewaar paprika's nooit in de koelkast, maar op een koele plaats. Bij lage temperatuur bestaat de kans dat ze gaan rotten. Paprika's zijn onder optimale omstandigheden minstens 2 weken houdbaar na de oogstdatum. De meest delicate plaats van paprika's ligt bij de steeltjes. Je bewaart ze bij voorkeur in een frisse omgeving (10 °C tot 13 °C). Afdekken tegen uitdroging!

Voedingswaarde: Paprika is de groente bij uitstek die het rijkst is aan vitamine C (100 - 200 mg). Zoals de meeste groenten geven ze weinig calorieën (22 kcal).

Je kan ze ook zelf kweken. Sommige mensen krijgen wel te maken met vervelende problemen zoals bladluizen, waardoor de oogst voor een groot deel mislukt. Volgens specialisten staat paprika bekend als een lievelingsplant voor bladluizen. Bladluizen kunnen ook virussen overbrengen waar paprika eveneens zeer gevoelig voor is.

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die de bladluisaantasting kunnen verhinderen:

-Zorg voor een goede doorgroei van de planten, een verzwakte plant laat zich makkelijker door bladluizen innemen. Zorg voor jong plantmateriaal, dit groeit beter weg dan verouderde planten die ergens drie weken in een tuincentrum gelogeerd hebben. Plant ook niet te vroeg, zodat de nachttemperaturen niet te snel wegzakken. Dit veroorzaakt groeistilstand en bespoedigt bladluisaantasting. Verwijder de eerste drie vruchtbeginsels aan de plant, zodat de plant eerst nog kan investeren in groeikracht.

-Zorg ervoor dat er geen tocht op de planten komt, dit zijn de eerste planten die spint en bladluis op bezoek krijgen.

-Probeer de populatie van lieveheersbeestjes te bevorderen.

-Eventueel kan je selectief behandelen met het in de biologische tuinbouw (voorlopig nog) erkende middel Pyrethrum. Spuit enkel op de aangetaste plaatsen. Doe dit ’s avonds, want Pyrethrum breekt af onder lichtrijke omstandigheden. Bedenk wel dat Pyrethrum niet selectief is en ook natuurlijke vijanden doodt!

- Beroepstuinders doen een beroep op een bonte mengeling van galmuggen, sluipwespen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes om de bladluizen onder controle te houden. Ook roofwantsen komen er aan te pas. Zij beschouwen het als een kunst om een complex biologisch evenwicht in de kas op te bouwen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2