Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: mei 2018

 

De warme en haast windstille periode van de laatste dagen, plus het feit dat het in verschillende delen van het land weken niet heeft geregend, ondanks het feit dat het op andere plaatsen een echte zondvloed was, maakt dat er veel pollen in de lucht zweven en dat is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten.

Elk jaar opnieuw in dezelfde periode komt het voor, maar elk jaar wordt het een beetje eerder ingezet en duurt de vervelende “overgevoeligheidsperiode” ook wat langer.

Ook zijn er elk jaar meer patiënten die er last van hebben. Zelfs jonge mensen hebben er al mee te kampen en dat heeft alles te maken met de plaats waar ze wonen, plus de levenswijze. Vroeger kwam allergie veel minder voor en zeker niet op het platteland. Kinderen van boeren waren zelden of nooit allergisch. Het contact met de natuur, met dieren, met planten, met de aarde, maakte dat de immuniteit de gelegenheid had zich te wapenen. Nu hebben we voor alles een lotion, wassen we de handen twintigmaal per dag, moet alles kiemvrij worden gemaakt zodat de immuniteit niet meer uitgedaagd wordt en zijn natuurlijk reactiepatroon verliest.

Het gevolg is dat eenvoudige en ongevaarlijke stoffen waarmee het lichaam dan contact krijgt, plots als levensgevaarlijk worden aangezien door de lichaamscellen. De T-killercellen verweren zich, er wordt histamine vrijgemaakt en de patiënt heeft het zitten: hoesten, niezen, tranende ogen, een mottig gevoel.

En het heeft inderdaad te maken met de plaats waar je woont: in industriegebieden zoals de Antwerpse en Gentse Kanaalzone zijn zelfs al 95 percent van de kinderen allergisch, terwijl dat aantal heel veel kleiner is aan zee. Daar zijn trouwens ook minder bomen en grassen die voor pollen kunnen zorgen.

Wat staat ons te doen? Weer vies gaan leven en de hygiëne aan onze laars lappen? Dat is niet de bedoeling. Wel dat je maat moet houden in de properheid en dat je niet om de haverklap alles moet gaan ontsmetten. Ook contact met de natuur van jong af aan is uiterst belangrijk. Laat kinderen dus weer buiten spelen in de plaats van te gamen en voor tv of computer te zitten gapen.

Uiteraard is gezonde voeding aanbevolen met voldoende fruit, groente, volkorenproducten en vis. Ook gezonde oliën zijn belangrijk en natuurlijk veel minder suiker.

En wat als je het probleem toch te pakken hebt? Gelukkig bestaan er goede natuurlijke middelen om de dans wat te ontspringen. Zo is het bekend dat Salsaparilla, een plantje dat er voor zorgt dat er minder histamine wordt afgescheiden. Denk daarbij aan Smilabell van Fytobell. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2991-487. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Vandaag donderdag 31 mei wordt de Wereld anti-tabakdag gehouden. Deze bijzondere gedenk- en actiedag werd in het leven geroepen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) uit bezorgdheid voor de miljoenen doden per jaar die in heel de wereld overlijden aan de gevolgen van tabaksgebruik: zowel  bij actieve rokers als bij passieve rokers.

Het onderzoek gaat verder en heeft aangetoond dat niet alleen tweedehands rook, maar ook derdehands rook schadelijk zijn voor de gezondheid. Wie rookt, of meerookt leeft minder lang en sukkelt beslist met zijn gezondheid, wordt eerder ziek en niet enkel aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en longkanker, maar aan alle organen in het lichaam: zelfs borstkanker, prostaatkanker, maag-en darmkanker, strottenhoofd en sinuskanker, lipkanker, zijn gerelateerd aan het gebruik van tabak.

Er sterven elk jaar meer mensen door tabak dan soldaten in de tweede wereldoorlog. Vandaar dat sommige landen de oorlog hebben verklaard aan tabak. Zo zal het binnenkort niet enkel verboden zijn om te roken in de auto als er kinderen bij zijn, maar zou het ook verboden kunnen worden te roken waar kinderen het kunnen zien, zodat bij hen de lust tot roken niet ingegeven wordt door een voorbeeld.

In Canada en Australië is de overheid er door allerlei campagnes in geslaagd het tabaksgebruik met tien percent te doen afnemen. In Frankrijk is op één jaar tijd 1 miljoen Fransen gestopt met roken! In Finland wil men tabak compleet bannen. Bij ons in België en in Nederland rookt nog altijd meer dan een kwart van de bevolking. Vooral bedroevend is het te moeten vaststellen dat het vooral vrouwen zijn die moeilijk te overtuigen zijn om te stoppen met roken. Hun emancipatie loopt via de sigaret. Ook jonge meisjes roken meer dan jongens van dezelfde leeftijd. Niet te verwonderen dat de ongeneeslijke kwaadaardige ziekten vooral ook jongere mensen en vrouwen treffen. In Nederland en België samen sterven ongeveer 35.000 mensen per jaar aan de gevolgen van tabaksrook. Het is echt een massamoordenaar.

Velen beseffen wat voor risico ze lopen, want ongeveer 80 percent van de rokers wil er mee ophouden. Dat is verstandig, want een roker leeft gemiddeld 13 à 15 jaar korter dan een niet-roker.

En het heeft zin om op elk moment van het leven te stoppen, want de dag zelf is er al winst voor de gezondheid. Een verstokte roker zit na 20 jaar stoppen op hetzelfde risiconiveau voor wat betreft kanker als iemand die nooit gerookt heeft en na 8 jaar is de schade voor hart- en vaten ook verdwenen, maar de ongemakken voor longen en ademhalingswegen, maag en darmen zijn al na één tot 2 jaar nihil.

Voldoende reden om te stoppen. Gemakkelijk is dat niet, want de tabaksindustrie voegt verslavende stoffen toe aan de tabak, waaronder ammoniak en suikers.

Maar er is hulp uit de natuur. Fytobell ontwierp een ontwennende spray volkomen op natuurlijke basis. Het remt en verdrijft de rookhonger door in te spelen op het centraal zenuwstelsel. Even sprayen en de drang tot roken ebt weg. Het middel heet Xantipex en je vindt het in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Over sommige producten is iedereen het eens: deze mogen niet in de koelkast. Dat is bijvoorbeeld het geval met citrusfruit, met aardappelen, komkommer, ananas enz.

Over andere producten lopen de meningen uiteen. Dat is bijvoorbeeld het geval met eieren.

Als je eieren in de supermarkt koopt, dan staan die in de gewone rekken naast andere producten, dus niet in de koelkast of het koele gedeelte. Dat is wel het geval met kaas en yoghurt en groenten en fruit bijvoorbeeld. Maar eieren vind je niet in de koele berging.

Wat moet je dan thuis doen? Ook niet in de koelkast?

Wel eigenlijk mag je kiezen, tenminste als je regelmatig verse eieren haalt.

In het warenhuis worden eieren niet in de koele berging of de koelkast bewaard omdat tijdens het transport de temperatuur waarin het ei zich bevindt schommelt, zelfs fors verandert. Zo breng je de eieren van het frisse warenhuis in een hete auto, in de zomer. Het gevolg is dat als het ei uit de koelkast zou komen, er onmiddellijk condensvorming optreedt aan de buitenkant van de eierschaal. Dat is hetzelfde als zou je een flesje spuitwater of bier van de koude koelkast naar een warme keuken brengen: meteen verschijnt condens of waterparels aan de warme kant van het product.

Voor eieren zou dat funest zijn en de bewaartijd gevoelig verkorten. Dus is het eigenlijk beter van eieren niet in de koelkast te bewaren, tenzij er geen wisseling in temperatuur is geweest en je de eieren in de koelkast laat tot je ze gaat gebruiken. Maar nu weet je hoe het komt: je moet wisselende temperaturen mijden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Onze maatschappij is niet bijster mensvriendelijk. Anders gezegd: de relaties, de werkdruk, de wegen en het verkeer, de druk van de overheid, de verwachtingen, de toekomst, het geld… het is niet meer op mensenmaat.

Gevolg: meer dan 400.000 Belgen zitten op dit moment langdurig ziek thuis en dus buiten het werkcircuit. Dat zijn cijfers van de mutualiteit. Nog sterker: één op de drie Belgen krijgt in zijn of haar leven ooit te maken met psychische problemen. De helft van de volwassenen zit aan de slaappillen en één op de tien slikt antidepressiva. De gevolgen zijn dramatisch, want ons land blijkt het kampioenschap te halen van het land met de hoogste aantal zelfdodingen in heel Europa.

Toch zijn de levenskansen groter dan ooit, de kansen op geluk en welvaart eveneens, maar het welzijn laat veel te wensen over. Met andere woorden: het is niet dàt wat we zoeken.

De problemen worden bovendien gemedicaliseerd, in de hoop dat een pil de problemen oplost. Uiteraard weet iedereen dat het niet zo is dat er grote gevaren schuilen in het voortdurend slikken van antidepressiva en dat de jeugd er niet veel beter voor staat omdat ook gedrags- en leermoeilijkheden gemedicaliseerd worden en ADHD vroeger behandeld werd met buiten ravotten en vandaag met de gekende pillen.

Wat is de oplossing? Terug wat natuurlijker gaan leven en denken en de verwachtingen realistisch bijstellen.

Bovendien moeten we weer naar onze roots en dat is de natuur. Want de natuurlijke habitat van de mens is de natuur en niet de stad. Wandelen, sporten, zich ontspannen in de natuur is een belangrijk element van genezing.

Daarnaast is uiterste voorzichtigheid geboden in verband met antidepressiva. Je bent zo vertrokken voor een verslaving.

Daarom kan je beter kiezen voor een niet verslavend, maar wel deugddoend en efficiënt natuurlijk middel op basis van Sint-Janskruid oftewel Hypericum. Het werkt misschien iets langzamer, maar het werkt zeer zeker en het brengt geen gewenning mee en geen gevaarlijke verslaving. Wil je weer de zon in je gemoed, denk dan aan Hyperibell van Fytobell, een uitstekend natuurlijk preparaat dat de geest positief omturnt. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je hebt een lekkere schotel klaar gemaakt en misschien heeft die wat te lang in de oven gestaan? In elk geval blijft je oven onfris ruiken en de geur ergert je, maar je kan die met geen stokken verdrijven.

Natuurlijk bestaan er allerhande trucjes: van een speciale ontgeurende spray, tot de oven helemaal wassen en schoon maken of een schaaltje met bakpoeder of natrium bicarbonaat in  de oven zetten.

Dat helpt allemaal wel een beetje, maar de beste methode om geurtjes uit je oven te verjagen is eigenlijk doodsimpel. Wat heb je nodig? Een citroen en een schillermesje.

Schil de citroen zoals je een aardappel zou schillen en bewaar de schil, terwijl je de citroen in een of ander gerecht kan gebruiken.

Zet nu je oven aan en leg de citroenschillen op een schoteltje in de oven. Door de hitte van de oven gaat de etherische olie uit de citroenschil verdampen en neemt de onaangename luchtjes uit je oven mee.

Gedaan met de onaangename geurtjes en dankzij deze simpele truc met een middel dat iedereen in huis heeft, zullen je geen onaangename verassingen meer overvallen als bijvoorbeeld iemand onverwacht op bezoek komt.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We weten allemaal dat roken schadelijk is, zelfs dodelijk: hart- en vaatziekten, longkanker, blaaskanker, strottenhoofd- en keelkanker, lipkanker, maag-darmkanker, borstkanker, prostaatkanker enz, ze kunnen allemaal gerelateerd zijn aan tabak. Maar nu is in the Journal of Veterinary Internal medecine een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat honden en katten een tweemaal verhoogd risico op kanker hebben bij baasjes die roken.

Ook in Clinical Science werd een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat niet alleen de tweedehandsrook (passief roken), maar zelfs derderangs rook erg schadelijk is. Die derderangs rook ruik je als iemand buiten gerookt heeft en weer naar binnen komt. Derderangs rook zit ook op kleding, in de haren, op gordijnen, meubilair en tapijt, kortom overal in de ruimten waar gerookt werd. Je moet maar eens een auto binnenstappen van een roker. Dan weet je het meteen.

Honden krijgen door passief meeroken kanker aan de sinussen en de luchtwegen, doordat ze de hele tijd lopen te snuffelen. Katten krijgen vooral te maken met kanker van de keel en de slokdarm en de maag, omdat ze voortdurend hun pels schoonlikken waarin de PCB’s (polycyclische aromaten) van de tabaksrook zich in hebben opgestapeld.

Wat kan je daartegen doen? Uiteraard buiten roken en vermijden dat je huisdier in direct contact komt met de tabaksrook, maar ook derderangs rook vermijden en ze dus niet binnenbrengen op  plaatsen waar al gerookt werd.

Maar best van al is te stoppen met roken. Een goede motivering (en die heb je hier) en vooral discipline en een goed natuurlijk middel kunnen daar bij helpen.

Wil je stoppen? Bravo! Dan mag ze beslist hulp verwachten van een goede natuurlijke spray: Xantipex van Fytobell. Het bevat enkel natuurlijke stoffen die de rookhonger verdrijven: even onder de tong sprayen en de zin om te roken verdwijnt.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 3271-459.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wratten zijn besmettelijk. Je krijgt ze cadeau van iemand die al besmet was. Zo kan je ze oplopen in gymzalen, bij yogalessen op de matten, zwembaden, gewoon op de schoolbanken, want kinderen zijn er ook erg gevoelig voor. Ze treden vooral op in periodes van verlaagde immuniteit. Dat kan zijn bij of na een verkoudheid, een griepje, of een periode met weinig slaap en veel stress enz.

Toch hoef je niet bij de pakken te blijven zitten en te wachten tot ze vanzelf weggaan. Dat doen ze na verloop van tijd wel, maar je kan er zelf heel wat aan doen om ze kwijt te geraken en dan nog wel op een natuurlijke wijze.

Er zijn verschillende trucjes die je kan toepassen. Om te beginnen deppen met appelazijn. Dat kost tweemaal niets en je kan er de wratten mee deppen: tweemaal per dag met een wattenstaafje. Appelazijn is zuur en de zuren tasten de wrat aan.

Je kan ook omgekeerd te werk gaan: met een alkalische stof. Hiertoe neem je een aardappel, snij er een schijfje van af en wrijf hiermee over de wrat. Doe dit ook tweemaal per dag.

In beide gevallen zal de wrat donkerpaars tot zwart worden en nadien verdwijnen.

Nog een trucje: stinkende gouwe. Dat is een klein plantje met gele bloemetjes dat spontaan in vele tuinen verschijnt en in de wilde natuur bij ons kan aangetroffen worden. Je plukt zo’n bloemetje, breekt de stengel en daaruit vloeit er een gelige vloeistof. Die moet je op de wrat doen. Gegarandeerd succes! Na enkele dagen, tot weken zal de wrat helemaal verdwenen zijn.

Krabben, snijden, op agressieve manieren verwijderen, moet je niet doen. Het helpt niet, want de wrat komt in dat geval terug, omdat het virus niet verdwenen is.

Maar door onze natuurlijke trucjes zal die wrat wel spoedig verdwenen zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je probeert hygiënisch te zijn? Je wast je handen telkens je van het toilet af komt? Mooi is dat! Gefeliciteerd! Maar wist je dat het amper helpt?

Niet enkel in openbare gelegenheden zoals restaurants, cafés, cafetaria’s is dat zo, maar soms ook bij jou thuis. Gewoonlijk kom je van het toilet af en was je de handen. Maar als mensen het toilet bezoeken en de handen niet wassen dan nemen ze de deurklink vast met ongewassen handen vol microben. Het gevolg is dat als jij met gewassen handen diezelfde deurklink weer vastneemt, je miljarden microben cadeau krijgt.

Wat staat je te doen? Toch de handen niet wassen, omdat het amper zin heeft? Absoluut niet! Maar zeker als je er zelf iets kan aan doen, bijvoorbeeld bij jou thuis, moet je regelmatig de deurklinken poetsen en ook de drukknop van het doorspoelsysteem van het toilet.

Je kan dat doen door middel van ontsmettende gel, je kan ook een probiotische gel gebruiken. Denk daarbij aan FREEMED, een probiotische gel die ontsmettend werkt voor ruimten en voorwerpen. Je vindt het op www.boverte.com of via www.freemed.be

Denk er ook aan het klavier van je computer, de telefoon, de deurklinken, “in behandeling” te nemen. Een goed ruitenpoetsmiddel op alcoholbasis vermag al veel.

En natuurlijk moet je ook geregeld de handdoekjes bij de lavabo van het toilet verversen en niet meer dan één dag gebruiken. Gastendoekjes mogen ook maar eenmaal gebruikt worden. Bij voorkeur moet je de handdrogers die warme lucht blazen en waarin je de handen op en neer moet bewegen niet gebruiken. Je vindt ze meestal in restaurants en cafetaria’s. Ze blazen het resterende water vol bacteriën recht in je gezicht!

Op die manier zal je veel onheil kunnen voorkomen en besmettingen uit de weg gaan.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Verzorgd haar is een must voor wie er op z’n voordeligst wil uitzien. Mooi verzorgd haar, maakt het hele plaatje perfect.

Daarom moet je vermijden om je haar te mishandelen.

Wat mag je niet doen bijvoorbeeld?

Veel mensen wassen hun haar te veel en ze gebruiken vooral veel te veel shampoo. Dat is een ruïne voor het haar!

Geloof het of niet, het te vaak wassen van het haar kan het zelfs erg beschadigen! Nee, we raden je niet aan om met vuile, vette slierten rond te rennen, maar probeer eens wat meer afstand te nemen tussen je wasbeurten. Probeer indien mogelijk ten minste om de andere dag te wassen, vooral als je normaal gezien de gewoonte had om het haar dagelijks te wassen. Te veel shampoo gebruiken kan het haar van zijn natuurlijke oliën ontdoen en het uiteindelijk uitdrogen. Wassen met lauw water alleen is vaak beter.

Je moet ook opletten met krultangen en hete föhns: we zijn allemaal verslaafd aan onze warme stylingtools. Maar misbruik leidt tot splitten en droog, beschadigd haar. Als je warme krultangen gebruikt, moet je niet naar de hoogst mogelijke warmte streven, maar in plaats daarvan een lage of gemiddelde warmte-instelling proberen. Met fijn en dun haar, moet je dubbel voorzichtig zijn.

Om schade te voorkomen en tot een minimum te beperken, moet je voor het stylen het haar lichtjes nat maken. Maar nogmaals: laat je haar zoveel mogelijk met rust. De haarschacht die open staat en beschadigd is, krijg je niet meer goed. Dan moet je de beschadiging er laten uitgroeien.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Experten zijn ervan overtuigd dat je door het regelmatig eten van gezonde en natuurlijk bereide voedingswaren het risico op het krijgen van een of andere vorm van kanker, beduidend kan verminderen. Zij adviseren de volgende eetwaren:

1. Tomaten: die zitten boordevol vitamine C, waardoor je celbeschadiging kan vermijden. Ook lycopeen dat een belangrijke antioxidant is.

2. Groene of zwarte thee (geen kruidenthee dus) bevatten speciale elementen die de vermenigvuldiging van kankercellen tegengaan. Groene thee is een sterke antioxidant.

3. In sojabonen zit de stof fyto-oestrogeen die de kans op het krijgen van borst- of prostaatkanker beduidend vermindert.

4. Ook broccoli, kool (witte, groene en rode), spruitjes en bloemkool wemelen van de kankerwerende substanties.

5. Look en ui bevorderen de aanmaak van kankerwerende cellen.

6. Ook in sinaasappels, citroenen en andere citrusvruchten zitten kankerwerende stoffen, vooral vitamine C.

7. Rode druiven bevatten een substantie die de productie tegengaat van een enzym, dat kankercellen vandoen hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen.

8. Vezelrijke kost verkleint het risico op het krijgen van bepaalde kankers, zoals maag en darmkanker.

9. In vette vis bevinden zich vetzuren (de zogenaamde omega 3-vetzuren), die het tot ontwikkeling komen van prostaat-, borst- en pancreaskanker tegengaan.

10. Vermijd suiker in al zijn vormen, want een kankercel voedt zich met suiker.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Miljoenen mensen hebben last van een te hoge bloeddruk, waardoor ze een verhoogd gevaar lopen op het krijgen van hartaanvallen of beroertes. Amerikaanse medische specialisten hebben vastgesteld dat er een direct verband bestaat tussen magnesiumtekort en een te hoge bloeddruk.

Een halve gram magnesium per dag volstaat al om dit gezondheidsrisico beduidend te verminderen. Dankzij deze ontdekking weten we meteen hoe te handelen om het risico op het krijgen van een hartinfarct of beroerte te verminderen, namelijk magnesiumrijke voedingswaren als bananen, rijst en volkorenbrood eten.

Als je het risico op een hartinfarct gevoelig wil beperken, moet je meer magnesiumrijke voedingswaren als bananen eten. Uiteraard zal dit alleen de zaak niet oplossen of voorkomen. Je moet voor de rest ook gezond leven.

Dat betekent in de eerste plaats niet roken. Want tabak is een killer, het veroorzaakt vaatvernauwing en ontstekingen in de bloedvaten, waardoor ze verstoppen en een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.

Dagelijks bewegen is ook een must. De spieractiviteit van de benen, wordt trouwens het tweede hart genoemd. Beurtelings op de tenen en de hielen staan stimuleert de bloedsomloop in de onderste ledematen.

De grote vijand van gezonde bloedvaten is suiker. Mijd het zoveel mogelijk en vervang het eventueel door een gezonder alternatief: Steviolglycosiden zoals in Stevabell van Fytobell. Je vindt dit in apotheken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

In het Amerikaanse blad National Enquirer stond een tijdje geleden volgende uitstekende gezondheidstip die we jullie niet willen onthouden: „Garantie voor een lang en gezond leven: ga altijd naar bed op dezelfde dag als je eruit bent opgestaan”.

Voldoende slaap is een eerste vereiste als je lang en gezond wil leven.

Het is al langer bekend dat slaap of tenminste het gebrek eraan gerelateerd is aan een groot aantal problemen.

Zo krijgen mensen die te weinig of slecht slapen eerder te maken met hart- en vaatziekten, met diabetes, met zwaarlijvigheid, met depressie en burn-out, met humeurigheid, zelfs met kanker.

We hebben er dus alle belang bij goed en voldoende lang te slapen. Acht uur geldt als een gemiddelde. Zes uur is een strikt minimum en negen uur is een maximum.

Wie te lang slaapt krijgt dezelfde nadelen als wie tekort slaapt.

Slapen moet een soort gewoonte worden, waar een ritueel kan bij helpen: een kruidenthee drinken, iets ontspannend lezen, geen tv kijken of naar de computer staren, want blauw licht verhindert het gemakkelijk inslapen. Ook spannende gesprekken, ruzie, zwaar eten en onzekerheid en stress knabbelen aan de slaapkwaliteit.

Wil je echt goed slapen, dan is een dagelijkse wandeling onontbeerlijk.

Laat de natuur je daar bij helpen, zeker als slapen een probleem is. Escholcin van Fytobell, op basis van Escholtzia en Passiflora zullen de natuurlijke slaap weer helpen herstellen. Je vindt dit middel in de apotheken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We reizen steeds meer met het vliegtuig, en dat terwijl de auto’s de schuld krijgen van de luchtvervuiling. Eén vliegtuig vervuilt tijdens het opstijgen evenveel als 22.000 auto’s gedurende een uur. Dat kan tellen. Ook de scheepvaart doet er aardig aan mee. Maar we zullen nooit de lobby’s achter deze informatie helemaal kunnen kennen.

Maar goed, het vliegtuig dus. Naast de vervuiling, is de reis op zich niet al te best voor de gezondheid. Wie echt veel vliegt, is geruime tijd blootgesteld aan kosmische straling, omdat hoe hoger je gaat, hoe minder bescherming je krijgt van de onderste luchtlagen.

Vooral voor de ogen moet je opletten. Een zonnebril opzetten in het vliegtuig als je naar buiten kijkt, is geen overbodige luxe.

Even belangrijk is de hydratatie van het lichaam. Vanwege de lagere luchtvochtigheid en de verminderde druk is er ook minder vocht in het lichaam. Dat moet gecompenseerd worden, niet met alcohol, niet met koffie alleen, maar vooral met water. Drink tijdens een vliegtuigreis geregeld voldoende water. Bij trans-Atlantische vluchten moet je voortdurend water vragen, ook wie naar het oosten vliegt en nog langer onderweg is, moet zeker veel drinken.

Ook belangrijk is het om de bloedsomloop te stimuleren. Dat doe je niet door in de vliegtuigstoel te blijven zitten. Om het half uur opstaan, de benen strekken en rondlopen. Beurtelings op hielen en tenen staan, dat stimuleert hart en bloedsomloop.

En als je van west naar oost vliegt, heb je meer last van jetlag. Probeer er rekening mee te houden, door op voorhand je al in het ritme van het land van bestemming te oefenen.

Op die manier zal je vliegtuigreis voorspoediger en comfortabeler verlopen.

Maar… als het kan neem de trein, of zelfs de wagen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ook een fan van mooie kamerplanten? Dan heb je vast wel al gemerkt dat het niet eenvoudig is om te achterhalen of te bepalen welke hoeveelheid water je kamerplanten nodig hebben. De ene plant heeft veel water nodig, de andere minder. Als je te weinig water geeft aan een plant verdort ze, en als je te veel water geeft, verzuipt ze en kwijnt ze weg.

Hoe moet je dat oplossen? Je kan natuurlijk gaan zoeken op internet hoeveel water een plant nodig heeft. Dat kan behoorlijk in orde komen op voorwaarde dat je de naam van de plant kent. Meestal is dat in het Latijn vermeld en dus niet zo eenvoudig. Je kan ook altijd aan de bloemenhandelaar vragen wat de gebruikelijke hoeveelheid is, als je een plant koopt. Maar je krijgt ook wel af en toe een plant en dan is het even puzzelen.

Er bestaat nochtans een eenvoudig trucje.

Om de juiste hoeveelheid water aan je plant te geven, moet je gewoon ijsblokjes uit de diepvriezer in de bloempot leggen. Dat ijs smelt traag en zorgt voor een langzame, maar doeltreffende bewatering van je plant. Als de ijsblokjes gesmolten zijn, leg je gewoon nieuwe ijsblokjes in de plaats. Het smeltwater is boven de nul graden en dus geschikt voor de plant, want te warm water is ook niet gunstig.

Telkens de ijsblokjes gesmolten zijn - en dat kan even duren -  leg je nieuwe in de plaats. Het is zeker gemakkelijk als de planten hoger staan, anders mors je toch voortdurend met de gieter.

Op die manier zullen je planten de perfecte hoeveelheid water krijgen en zullen ze er fleuriger bijstaan dan ooit.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ruwe handen zijn onaangenaam, maar niets is prettiger en mooier dan zachte handen. Door dagelijks hard werk te leveren, met ongezonde grondstoffen te moeten omspringen, door onzorgvuldige verzorging, door gebruik van sterke zepen en detergenten, door de afwas, door allerhande producten in de huishouding, gebeurt het wel meer dat de huid van de handen ruw wordt en onplezierig aanvoelt.

Wat is de oplossing?

Om te beginnen moet je voor ruw werk beslist handschoenen aantrekken. Voor allerlei klussen bestaan speciale handschoenen: voor werk in de tuin, voor snoeiwerk, voor poetswerk en het omgaan met gevaarlijke scheikundige stoffen. Er zijn zelfs wegwerphandschoenen die niet veel kosten en gemakkelijk zijn voor eenvoudige klussen. Zo bescherm je je handen best.

Ook voor verfwerken moet je handschoenen aantrekken zodat je nadien de handen gemakkelijk kan reinigen zonder sterke en agressieve middelen.

Maar ook nadien moet je de handen speciaal verzorgen. Dat hoeven geen dure producten te zijn, maar als je hiermee de handen geregeld behandelt zullen ze mooi en gaaf blijven. Je kan het preparaat zelf maken.  Als je de handen insmeert met een zelfgemaakt preparaat waarin je een halve theelepel poedersuiker mengt met wat babyolie, dan worden je handen beslist weer mooi, zacht en gaaf. Nadien moet je de handen wel weer met zacht water afspoelen.

Je kan ook een goede hydraterende handcrème gebruiken op basis van Aloë Vera.

Denk daarbij aan de Aloë Vera-handcrème van Ellen Dee.

Je kan die online bestellen via www.ellendee.be.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2