Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: april 2018

 

Een poezenliefhebber weet dat een kat speels, actief, eigenzinnig, vitaal en soms loens is. Dat ze altijd bereid is tot spelen maar dat ze wel op tijd haar voedsel moet krijgen en… naar buiten of naar de kattenbak moet kunnen. Dat is het patroon van een normale gezonde kat. Maar hoe merk je als je troeteldier ziek is?

Om te beginnen moet je in de gaten houden als haar gedrag verandert. Een kat die altijd voor het venster gaat zitten en plots in haar mandje blijft liggen, geeft een teken dat er iets aan de hand is.

Een kat die niet meer reageert op aaien, op knuffels en niet meer op de schoot springt als je in de zetel gaat zitten, terwijl ze dat tevoren wel deed,… daar is iets mis mee.

Een kat die haar eetbak onaangeroerd laat en niet of nog weinig eet: dat is niet normaal. En als een kat overgeeft, zonder dat de haarbollen er voor iets tussen zitten, dan is dat ook niet normaal.

Dan is het de hoogste tijd om een dierenarts op te zoeken.

Ook tekenen van depressie wijze erop dat er iets aan de hand is. Het kan zowel fysiek zijn, een ziekte bijvoorbeeld, maar het kan ook een wijziging in haar omgeving zijn. Je mag niet vergeten dat een kat heel gevoelig is voor stress. Het volstaat om een nieuw huisdier binnen te halen om haar van slag te brengen.

Bij katten die tevoren gezond waren, wordt depressie vaak veroorzaakt door stressfactoren in hun omgeving die moeten worden aangepakt. Elementen van stress voor “binnenkatten” zijn over het algemeen gerelateerd aan hun dieet, maar kunnen ook visueel, auditief, olfactorisch en/of somatisch zijn. Er kan bijvoorbeeld iets haperen aan de nieren, of het gebit, of er kan een ontsteking zijn in het lichaam. Laat het uitzoeken door een ervaren dierenarts.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er wordt gemakkelijk over gedaan in sommige persartikels: “kanker wordt een chronische aandoening”. Maar mensen die het aan den lijve ondervinden weten hoe verraderlijk de ziekte kan zijn. Je kan dus maar beter voorkomen dan genezen. En dat hangt niet enkel van goede genen af, maar ook van je levenswijze.

Als je met volgende tien geboden rekening houdt, dan heb je in elk geval veel meer kans dat je gevrijwaard blijft van kanker.

Experten zijn ervan overtuigd dat je door het regelmatig eten van bepaalde voedingswaren het risico op het krijgen van een of andere vorm van kanker, beduidend kan verminderen. Zij adviseren de volgende eetwaren:

1. Tomaten: die zitten boordevol vitamine C, waardoor je celbeschadiging kan vermijden.

2. Groene of zwarte theebladeren (geen kruidenthee dus) bevatten elementen die de vermenigvuldiging van kankercellen tegengaan.

3. In sojabonen zit de stof fyto-oestrogeen die de kans op het krijgen van borst- of prostaatkanker beduidend vermindert.

4. Ook broccoli, kool (witte, groene en rode), spruitjes en bloemkool wemelen van de kanker werende substanties.

5. Look en ui bevorderen de aanmaak van kanker werende cellen.

6. Ook in sinaasappels, citroenen en andere citrusvruchten zitten kanker werende elementen.

7. Rode druiven bevatten een substantie die de productie tegengaat van een enzym, die kankercellen vandoen hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen.

8. Vezelrijke kost verkleint het risico op het krijgen van bepaalde kankers.

9. In vette vis bevinden zich vetzuren (de zogenaamde Omega 3-vetzuren), die het tot ontwikkeling komen van prostaat-, borst- en pancreaskanker tegengaan.

10. Echte yoghurt vermindert de kans op het krijgen van borst-, colon-, pancreas-, prostaat- en baarmoederkanker.

Mirakels bestaan niet. Je moet uiteraard niet alleen bepaalde voedingsstoffen gebruiken en eten, maar andere dingen ook vermijden, zoals tabak, alcohol en suiker. Uiteraard ook zoveel mogelijk natuurlijke stoffen gebruiken en geen synthetische smaakversterkers, bewaarmiddelen en verbeteraars. 

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Honderdjarigen: je ontmoet ze van langsom meer. Waar is de tijd toen kranten nog uitgebreid aandacht besteedden aan mannen of vrouwen die een volle eeuw oud waren geworden en daarom honderd kaarsjes op de taart mochten uitblazen? Die tijd schijnt voorgoed tot het verleden te behoren want vandaag de dag zijn honderdjarigen niet langer zeldzame uitzonderingen. Tegenwoordig lijkt het er hoe langer hoe meer op dat zowat iedereen moeiteloos honderd jaar kan worden.

Het heeft te maken met de telomeren en die kun je zelf beïnvloeden door een gezonde levenswijze. Dat zeggen gerontologen in elk geval.

Kijk bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten van Amerika. In 1960 telde dat land slechts drieduizend honderdjarigen; nu zijn er dat al meer dan zestigduizend! En wetenschappers zijn ervan overtuigd dat tegen het jaar 2.050 maar liefst tweeënhalf tot vijf miljoen Amerikanen honderd jaar of ouder zullen zijn.

Dr. Thomas Perls, ouderdomsspecialist van de universiteit van Harvard en directeur van de New Englands Centenarian Study, heeft tot zijn grote genoegen vastgesteld dat een de meeste van de huidige honderdjarigen veel gezonder zijn dan hun twintig jaar jongere soortgenoten.

De eeuwelingen van nu schijnen enorm goed bestand te zijn tegen stress, volgen zelden een dieet, blijven meestal aan het werk en leiden een actief seksueel leven. „Ze blijven gewoon verder leven en werken zoals ze dat hun hele leven al hebben gedaan,” aldus de dokter, „en ik denk dat dit het geheim van hun gelukkige oude dag is.”

Hoop doet leven en hier heb je nu echt iets om te hopen!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Als je wil weten waar vrouwen dol op zijn? Het is niet moeilijk: op een man met een gouden hart, die grappig is. Als jij tot die categorie behoort, dan mag je van geluk spreken en zal je niet lang alleen blijven. De vrouw van je dromen zal spoedig je echtgenote worden…althans als we een onderzoeksteam van psychologen mogen geloven die in dienst van een Frans weekblad daarover onderzoek hebben gedaan.

Over welke eigenschappen moet de “Ideale Man” beschikken? Deze vraag stelde een gerenommeerde Franse uitgeverij aan een representatief gedeelte van de vrouwelijke bevolking.

Uit deze opiniepeiling blijkt dat 23% van de vrouwen op de eerste plaats gesteld is op een man met een gouden hart.

Zeventien procent stelt ook prijs op de aanwezigheid van gevoel voor humor.

Intelligentie is van veel minder belang: slechts 13% van de Françaises is gesteld op een slim ventje.

Alhoewel een heleboel mannen er nog altijd van overtuigd is dat hun uiterlijk een belangrijke rol speelt, is dat beslist niet het geval: niet meer dan één procent van de Franse dames zou zich graag neervlijen in de armen van een knappe adonis met het geoliede lijf van een bodybuilder.

De driehonderd ondervraagde vrouwen bleken vooral af te knappen op mannen die hun vuile was laten rondslingeren (29%) of die snurken (14%).

Daarentegen vinden de meeste van hen het geweldig cadeautjes te krijgen. Ze geven de voorkeur aan juwelen (37%) of bloemen (26%) en vinden het niet prettig lingerie als presentje te ontvangen. Dat kopen ze liever zelf. Hopelijk weten de heren nu beter welk geschenk ze voor hun vrouw of verloofde kunnen kopen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Sterk lobbywerk heeft er voor gezorgd dat op het einde van vorige eeuw meer baby’s aan de fles waren dan aan de borst. Met andere woorden: verkeerde informatie waaraan ziekenhuizen, materniteiten, verpleegsters en vroedvrouwen dapper hebben meegewerkt, heeft er voor gezorgd dat veel jonge moeders afzagen van het geven van borstvoeding en er voor kozen om flessenvoeding aan hun baby te geven, hoewel de natuur het anders bedoeld had.

Dat kwam uiteraard goed uit voor de fabrikanten van babyvoeding, maar minder goed voor de gezondheid van zowel moeder als kind.

Baby’s horen zo lang mogelijk en liefst minstens zes maanden borstvoeding te krijgen, omdat daarin niet enkel de noodzakelijke voedingstoffen, maar ook immuniteitsstoffen zitten die belangrijk zijn voor de baby.

Daarenboven waren moeders die lang genoeg borstvoeding gaven ook gevrijwaard van ernstige ziekten. Zo is het bekend dat borstkanker veel minder voorkwam bij moeders die vroeg genoeg moeder werden en lang genoeg borstvoeding gaven.

Die theorie is wetenschappelijk onderbouwd. Op het Congres voor Perinatale Gezondheidszorg in Berlijn deelde professor Dudenhaus zijn publiek bezorgd mee dat ook Duitse baby’s niet lang genoeg met moedermelk gevoed worden. De meeste moeders schakelen veel te snel (vaak al na enkele weken) op flessenvoeding over. De professor is van mening dat zuigelingen minstens zes maanden lang moeten gezoogd worden. Kinderen die gedurende een half jaar met moedermelk gevoed worden, zijn immers beter bestand tegen allerlei ziektes. Ook voor de moeders is het voordeliger hun kinderen gedurende een lange periode te zogen omdat het hun herstel na de bevalling in de hand werkt en het risico op het krijgen van borstkanker doet afnemen.

Kinderen die gedurende minstens een half jaar met moedermelk gevoed worden, zijn ook beter bestand tegen allerlei ziektes: minder allergieën, minder astma, minder hart- en vaatproblemen op latere leeftijd, minder diabetes en een veel sterker immuunsysteem. De natuur heeft dat goed gezien voor moeder en kind. Veel mensen en zogenaamd wetenschappers zien dat niet meer.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Weekenddoofheid is al langer bekend onder de jongeren. Ze worden horendol door de veel te luide muziek in dancings en op concerten. Soms is de muziek zo luid dat blijvende gehoorschade optreedt doordat de trilharen in de gehoorgang afsterven of beschadigd zijn. Daar is geen ommekeer mogelijk!

Sterk lawaai moet je dus absoluut vermijden.

Het is ook normaal dat het gehoor met het klimmen der jaren achteruit gaat. Oudere mensen horen nu eenmaal minder goed dan piepjonge mensen. Zelfs op de leeftijd van veertien jaar, hoort men al minder goed dan toen men zeven jaar was. Dat is opvallend bij muzikanten. Maar dat is geen abnormaal fenomeen. We zullen er zelf trouwens nauwelijks iets van merken.

Maar als je het geluk hebt van heel oud te worden, dan is slechthorendheid dikwijls een begeleidend verschijnsel.

De meeste oudere mensen vinden het wel moeilijk te moeten toegeven dat hun gehoor erop achteruit gaat. Ze steken veel liever als struisvogels hun kop in het zand en proberen hun familieleden in dit verband veel liever met behulp van allerlei gehaaide trucs een rad voor de ogen te draaien dan te moeten bekennen dat ze minder goed beginnen te horen.

Nochtans, hoe vlugger mensen met een gehoorprobleem naar de dokter stappen, des te efficiënter zal de arts hen kunnen behandelen en des te vlugger zullen ze leren wennen aan het gebruiken van een hoorapparaat. Tot dit besluit kwamen wetenschappers van de universiteit van Würzburg. Wie slechter begint te horen, raadpleegt best dus meteen een oorarts.

Toch kan je ook wel gebruik maken van de helende kracht van de natuur. Zo is het bekend dat Ginkgo Biloba oftewel Japanse Tempelboom, de doorbloeding van de fijne haarvaten in het hoofd kan verbeteren. Bij sommige mensen merkt men daardoor een verbetering van het gehoor.

Dat is niet altijd zo, maar het is in elk geval het proberen waard.

Denk daarbij aan Ginkgosan van Fytobell. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 3002-458.

Ook in de betere reformwinkel en ook online bestellen kan via www.almed.be en www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Chlorella kan je organisme zuiveren

Het Franse ministerie van volksgezondheid heeft een beangstigende vaststelling gedaan, namelijk dat in ziekenhuizen jaarlijks maar liefst tien ton kwik „per ongeluk” in hospitalen verspreid wordt, onder meer door het accidenteel breken van kwikthermometers. Gelukkig wordt in ons land meestal gebruik gemaakt van digitale thermometers en is tenminste dat probleem al van de baan.

Maar hier en daar wordt nog altijd gebruik gemaakt van de oude bekende kwikthermometer, vooral ook in privéwoningen en dat is echt funest voor de gezondheid.

Het inademen van kwikdampen is slecht nieuws voor de zieken want zelfs de inademing van kleine doses kwik kan ernstige gevolgen hebben zoals moeheid, spierzwakte, slapeloosheid en gebrek aan eetlust. Bij blootstelling aan hogere doses, treden sterke bevingen van de ledematen op en ondervinden de patiënten serieuze gehoor- en nierstoornissen.

Wie kwik inademt, heeft meestal last van moeheid, spierzwakte, slapeloosheid en gebrek aan eetlust.

Wat kan je doen?

In elk geval proberen dergelijke ongevallen te vermijden. Kwik is een zwaar metaal waarvan de belasting voor het organisme enorm is en soms fataal wordt.

Weet je niet of je organisme eraan is blootgesteld? Dan doe je er in elk geval goed aan om maatregelen te nemen om eventuele zware metalen uit je lichaam te verwijderen. Dat kan je niet zomaar, je moet het metaal cheleren, dat betekent “binden aan een andere stof om het te elimineren”.

Een plantje dat daartoe in staat is, is chlorella, het kleinste eencellige plantje ter wereld, maar met een enorme zuiveringskracht.

Chlorella helpt daarom je organisme te bevrijden van zware metalen.

Denk daarom aan chlorella van Fytobell met maar liefst 1000 mg per capsule.

Je vindt het in apotheken onder CNK-bestelnummer 2600-732.

Ook te vinden in de betere reformwinkel of te bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niet alle muren zijn gelijk, niet alle kinderen ook. Er zijn soms echt creatieve exemplaren bij en dat kan je aflezen van de muren: vuile handjes, koffie, zelfs pap en soms bier vind je terug in het veelkleurig spektakel van de vlekken op het behang. Als de muur geschilderd is, kan je nog proberen met een sopje of met detergent, of een afwasmiddel, maar met papieren behang moet je wel uitkijken, want dat is erg kwetsbaar.

Als je daar met water of een andere vloeistof zou op proberen dan kan het gebeuren dat je het behang nog meer beschadigt.

Wat moet je dan doen? De vlek laten zitten? Zeker niet! Er zijn verschillende mogelijkheden om toch te proberen de vlek te verwijderen.

Je kan bijvoorbeeld eerst proberen de vlek in te wrijven met natriumbicarbonaat. Gewoon het droge poeder erop wrijven. Een nachtje laten zitten en dan verwijderen met een borsteltje of met de stofzuiger. Hopelijk geeft dit al een goed resultaat.

Een andere truc is de broodkruimeltruc.

Wrijf met het kruim (dus zonder de korst) van een witte boterham over de vlek zoals je met een gom over papier zou wrijven. Wrijf heel voorzichtig met het broodkruim dat je tot een prop hebt gekneed. Vlekken van vuile handjes en potlood kan je daarmee zeker verwijderen.

Is het behang afwasbaar, dan kan je met  de zwaardere middelen proberen en hier kun je wel detergent, of een ruitenpoetsmiddel voor aanwenden.

Maar het is veilig altijd eerst een proefje te doen, zodat je zeker bent dat het niet fataal afloopt en de schade niet groter wordt dan ze al is.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is lente. Daar hebben we lang moeten op wachten, maar eindelijk is het zover. En dus worden met man en macht de handen uit de mouwen gestoken, er wordt gekapt en gekliefd, getimmerd en gemaaid, gezaaid en gespit, ontmost en geverticuteerd, om werken aan het dak, schilderwerken in de hoogte en de diepte, schuurwerkzaamheden met de hoge druk, grasmaaier en hakselaar om van de hobby’s maar te zwijgen, het barbecueën, sport bedrijven enz. Het is ook het seizoen dat de meeste ongevallen gebeuren. We zijn het niet meer gewend om te prutsen en te klussen en dus is men nog niet alert genoeg en worden veel gevaarlijke toeren uitgehaald.

De meeste ongevallen gebeuren trouwens bij mooi weer in de lente en de zomer en vooral ook thuis.

Wat kan je doen om ze te voorkomen?

Om te beginnen moet je opletten in de badkamer, want uitglijden in de natte douche of over een stuk zeep, of uitglijden in de badkuip is een veel voorkomend soort ongevallen. Ook van de trap donderen met allerlei voorwerpen in de handen gebeurt heel vaak.

Daarnaast zijn  auto-ongevallen, ongevallen met de fiets (want wielertoeristen wanen zich vaak onkwetsbaar) veel voorkomende ongevallen in de lente.

Uiteraard zijn dodelijke ongevallen door overdoses drugs, alcohol en medicijnen niet mee te rekenen, maar ze gebeuren wel frequent en jammer genoeg van langsom meer.

Waar gebeuren nog veel ongevallen mee?

Het maaien van het gazon, het gebruik van een ladder, het kappen van een boom en het gebruik van een draagbare generator kan allemaal leiden tot ongelukken die jammer genoeg soms dodelijk aflopen.

Andere ongewone ongevallen gebeuren met terreinvoertuigen, of bij het wandelen in het bos en struikelen, elektrocutie bij een meer tijdens een onweer. Ook verbranding bij het gebruik van de barbecue is een veel voorkomend ongeval. En ook opletten met snoeischaren en messen, met bijlen en elektrische zagen. In sommige gevallen levensgevaarlijk!

Voorzichtigheid is in de lente meer dan ooit geboden, om weer gewend te worden aan de nieuwe levensstijl bij het begin van het mooie seizoen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je kent wel een paar uitdrukkingen met “neus”: een frisse neus halen, het neusje van de zalm, een feestneus opzetten… dat betekent dat de neus in verband wordt gebracht met emoties, met gezondheid, met belangrijke elementen des levens.

Dat is ook zo voor je huisdier. Er wordt gezegd dat een kat en een hond een natte neus of snoet moeten hebben om gezond te zijn en dat dit een belangrijke indicatie van hun toestand is. Maar is dat wel zo?

Neen, dat is niet altijd zo. Maar als een kat of een hond een natte neus heeft, kan dat wel een aanduiding zijn dat het dier gezond is. De afwezigheid ervan is niet noodzakelijk een teken van ziekte.

Gezonde huisdieren kunnen zowel koude, natte neuzen of warme, droge neuzen hebben; een warme droge neus alleen is zeker geen indicatie dat je hond of kat ziek is. Wat wel een aanduiding kan zijn dat er wat hapert en dat je in de gaten moet houden, is een verandering in de textuur of kleur van de neus van je huisdier. Een schilferige, korstachtige of brekende huid of depigmentatie maakt een bezoek aan de dierenarts wel noodzakelijk.

De neus van je huisdier kan tijdelijk of permanent van kleur veranderen, door zowel goedaardige als ernstige ziekten of redenen en als je daar dus een wijziging in bespeurt, kan je best een afspraak maken met je dierenarts.

Wat wel belangrijk is als teken van een potentieel probleem met de neus van je hond of kat zijn een ongewone afscheiding, zwelling, een onaangename geur of ademhalingsmoeilijkheden.

Er zijn namelijk verschillende ziekten die de neus kunnen aantasten, dus het is belangrijk om goed te kijken en te onthouden hoe de neus van je huisdier eruit ziet als het gezond is.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We worden dezer dagen om de oren geslagen met waarschuwingen tegen vervuilde lucht. Minister Schauvlieghe wil zelfs de schoorstenen en kachels in het land tellen. Dieselauto’s worden uit de stadskernen geweerd en vervuilende oudere diesel moeten er aan geloven. De toekomst van “dieselaars” is in elk geval beperkt.

Het is natuurlijk een feit dat fijnstof tot in de diepste alveolen van de longen kan doordringen en verantwoordelijk is voor vroegtijdige dood: hart- en vaatziekten, kanker, astmatische klachten, immuniteitsstoornissen enz…

Daarnaast komt dat de lucht niet enkel fijnstof maar ook bedorven partikels bevat. De ademlucht in kantoren en openbare gebouwen kan je zeker niet vergelijken met gezonde zee- of boslucht.

Vandaar dat sommige overheidsinstanties er iets willen aan doen.

In Gent zal daarom bij wijze van experiment een methode worden ingewijd, waarbij gezonde bacteriën, zeg maar probiotica in de ventilatiekanalen zullen worden verstoven. We weten allemaal dat veel mensen ziek worden door de airco en wel omdat de filters ofwel ontoereikend filteren, ofwel niet voldoende vervangen en gereinigd worden.

Dat blijft een noodzaak, maar door de opstelling in het Gentse gebouw zal de lucht niet alleen schoner worden, maar ook veel gezonder zijn.

Het systeem is dermate veelbelovend dat al tientallen andere bedrijven en grote kantoorgebouwen belangstelling tonen voor het experiment en ook de lucht in hun gebouwen gezond willen maken door middel van de probiotica.

Uit onderzoek is gebleken dat deze verbeterde luchtkwaliteit door probiotica het ziekteverzuim met meer dan tien percent doet dalen. Dat opent natuurlijk perspectieven voor werkgevers.

Maar die perspectieven kan je ook al voor jezelf realiseren door gezonde lucht bij jou binnen te brengen. Er bestaat een uitgekiend systeem voor de wagen, genaamd MOOOD. Door miljoenen probiotische (goede) bacteriën in de cockpit van je wagen te verstuiven, wordt de lucht die je inademt veel gezonder en vrij van schadelijke bacteriën.

Een eenvoudige spray met goede bacteriën en je geniet eigenlijk van een gezonde vakantie in je eigen wagen.

Meer info vind je op www.moood.store

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een hond is een echte huisvriend, of zou dat toch moeten zijn. Dat betekent dat hij op alle mogelijke manieren verwend wordt, maar ook dat hij zich aan regels moet houden en die moeten er van jongs af aan ingehamerd worden. Trainen en oefenen is daarom erg belangrijk voor de hond.

Een hond is een echt gewoontedier. Als het goed is afgericht zal hij die afspraken en gewoonten ook nauwgezet nakomen. Dat betekent bijvoorbeeld niet mee van tafel eten, niet van borden likken, gaan zitten als dat gevaagd wordt, bijvoorbeeld bij het binnenkomen van gasten, niet blaffen enzoverder, enzovoort.

Daar hoort ook op geregelde tijden een flinke knuffel bij, een wandelingetje in de natuur, en uiteraard op tijd en stond, maar vooral exact op tijd het gepaste voedsel. Daar van afwijken kan enkel bij hoge uitzondering.

De komst van een baby in het gezin kan dat programma behoorlijk in de war brengen en dat zal de hond geweten hebben. Het beestje kan even jaloers reageren als een kind dat al eerder deel uitmaakte van het gezin. Wat moet je dan doen om jaloerse reacties van de hond te voorkomen?

Je moet het beest laten wennen aan de nieuwe situatie. Dat betekent dat vooraleer de baby er is, moet je de hond al in contact brengen met, of laten wennen aan het wiegje, aan de nieuwe dekentjes, aan de uitzet, aan de nieuwe geuren.

Sommige baasjes denken dat ze om problemen te voorkomen juist meer aandacht moeten schenken aan de hond, maar dat is absoluut niet het geval! Integendeel! Je moet zoveel mogelijk het normale schema aanhouden, anders zal de hond zeker jaloers zijn, als de extra aandacht na het verschijnen van de baby weer afgebouwd moet worden.

Vergeet vooral niet dat de hond op tijd zijn gewoon voedsel en water moet krijgen en daar mag zeker niet van afgeweken worden. Als er wijzigingen zullen optreden in het uurpatroon, dan kan je de hond daar wel op voorhand mee confronteren en op trainen. Voor de rest alles bij het oude laten en de hond langzaam laten wennen. Maar zeker het dier nooit alleen laten met een pasgeboren baby, zelfs niet met iets oudere kinderen. Elk dier kan onvoorspelbaar gedrag vertonen…

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je denkt dat je hygiënisch bent? Dat je huis overal smetvrij is? Vergeet het maar. Er is onderzoek gebeurd aan de universiteit van Connecticut. Wat blijkt? Er zweven miljoenen bacteriën, vooral van het type staphylococcus aureus in je badkamer en toiletruimte, vooral als je ook een heteluchtblazer hebt om je handen te drogen.

Tegenwoordig vind je van die heteluchtblazers in restaurants en cafetaria’s waar je je handen moet insteken en op- en neer bewegen zodat hete lucht de handen droogt nadat je die hebt gewassen als je van het toilet kwam. Resultaat: er zitten meer bacteriën op je handen dan op de toiletbril en dat is het gevolg van het doorspoelen waarbij miljoenen bacteriën in de ruimte worden geblazen en tegelijk vermenigvuldigen ze zich razendsnel door de heteluchtblazers.

Het is dus eigenlijk geen goed idee om nadat je de handen hebt gewassen na een toiletbezoek, de handen te drogen door middel van zo’n heteluchtblazer. Het beste is papieren handdoekjes te gebruiken of kleine handdoekjes voor eenmalig gebruik die je nadien in een wasmandje kan gooien.

Je wilt toch niet met meer bacteriën de toiletruimte verlaten dan je er bent ingegaan. Als je daarna in je keuken aan het werk moet, of weer aan tafel gaat zitten in het restaurant is dat een bedenkelijke zaak.

Wat staat je te doen?

Droog je handen niet met zo’n heteluchtblazer waarin je de handen op- en neer moeten bewegen, ze komen er viezer uit dan ze er zijn ingegaan. Droog desnoods je handen af aan toiletpapier  en laat ze verder aan de lucht drogen.

En gebruik een goede handgel, bijvoorbeeld van FREEMED.

Nog een goede raad: je kan de toiletruimte en badkamer in je eigen huis kiemvrij maken door een spray op basis van probiotica. Daardoor krijgen de schadelijke kiemen geen schijn van kans en mag jij er gerust vanuit gaan dat je niet ziek zal worden door de verkeerde bacteriën.

Denk aan FREEMED als je de badkamer, toilet en… je handen perfect hygiënisch wilt houden, dankzij de goede probiotische bacteriën.

Kijk op www.freemed.be voor bestellen of informatie.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Vorige week is het probleem van alcoholgebruik nog eens opgerakeld. Er was al eerder negatief over gepubliceerd door de toonaangevende Amerikaanse universiteit Harvard, maar twee profs van Leiden hebben dat nu bevestigd: alcohol is schadelijk, zelfs in kleine hoeveelheden.

De kranten riepen daarom de hulp in van onze eminente Leuvense toxicoloog prof. Dr. Tytgat en stelden hem dezelfde vraag: “is alcohol nu schadelijk of niet”.

Een goede vraag vooral voor journalisten die graag een glaasje drinken en zo zijn er niet weinig…

Trouwens we herinneren ons nog allemaal zeer goed de “goede raad” die werd gegeven over het dagelijks gebruik van rode wijn, dat vanwege de polyfenolen goed zou zijn ter preventie van hart- en vaatziekten.

Niet dus! Die polyfenolen zitten trouwens in de druif en komen niet van de alcohol. Wil je toch de voordelen die wijnbouwers claimen? Drink dan geen wijn, maar eet druiven, dan heb je zeker de voordelen van polyfenolen. Een glaasje wijn drinken kan je doen voor het genot, niet voor de gezondheid. En dat is de raad die prof. Tytgat ook gaf.

Alcohol is en blijft slecht, ook in kleine hoeveelheden. Dat wil niet zeggen dat je er meteen van dood gaat, maar het is een vergif en het lichaam moet dat elimineren. Het hangt van je eigen gezondheid die van de lever en de nieren af, hoe goed het lichaam daar mee overweg kan.

Maar de conclusie luidt toch: alcohol is niet goed voor de gezondheid, ook niet in kleine hoeveelheden.

En voor ouderen is dat nog meer af te raden.

Jongeren verdragen alcohol beter dan oudere mensen. Omdat de meeste senioren hier jammer genoeg niet van op de hoogte zijn, passen ze hun drinkgewoonten bij het ouder worden niet aan. Dat kan gevaarlijk zijn want de grens tussen genot of verslaving wordt op die manier gemakkelijk en haast onmerkbaar overschreden. Tot deze conclusie kwam ook het gezondheidsministerie van de Duitse staat Baden-Württemberg.

Maar hoe dan ook: vermijd het om dagelijks alcohol te drinken. Las geregeld een pauze in. Probeer als je toch alcohol wil drinken, het te beperken tot eens een keertje genieten van een glaasje, maar bedenk wel, dat het lichaam dit moet ontgiften en elimineren.

Tot daar de wetenschap!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Gelukkig is het hoogtepunt van de griep eindelijk achter de rug. De paasvakantie heeft de ketting van besmettingen duidelijk doorbroken zodat het aantal patiënten dat voor griepachtige klachten een huisarts bezoekt fel verminderd is. Het was deze winter anders wel een felle epidemie, ondanks de massale inentingen. Zo zie je maar dat de natuur vaak andere plannen heeft en een andere logica volgt dan die van de farmaceutische industrie en de verkopers van vaccins.

Wat wel aan het toenemen is, zijn de verkoudheden en gelijkaardige verschijnselen die het gevolg zijn van allergische reflexen. De berkenpollen circuleren volop en ook de hazelaar is al een tijdje de neusvleugels van gevoelige patiënten aan het treiteren. Gelukkig bestaan er ook goede methodes om de immuniteit te versterken. Denk maar aan probiotica die de darmflora verbeteren zodat de overgevoeligheid kan worden beperkt. Want de darmflora is verantwoordelijk voor de immuniteit. Meer dan 80 percent van onze weerstand wordt opgebouwd door goede bacteriën en die moeten we zeker nu zoveel mogelijk opnemen door middel van gezonde voeding en probiotica.

Waar wel moet voor gewaarschuwd worden: het rijgedrag van heel wat chauffeurs wordt negatief beïnvloed door hun probleem. Bij griep moet je al zeker niet achter het stuur, maar ook bij een zware verkoudheid is de aandacht verminderd en bij allergische reflexen kan het gevaarlijk worden achter het stuur vanwege tranende ogen, niezen, hoesten, een algemene malaise als gevolg van de overgevoeligheid.

Artsen vinden het daarom noodzakelijk de mensen ervoor te waarschuwen in geen geval achter het stuur van hun wagen te kruipen als ze griep hebben, een zware verkoudheid of hyper allergisch zijn. De reflexen van deze chauffeurs zijn minder goed dan die van gezonde autobestuurders. Je kan hun reactievermogen nog het beste vergelijken met dat van chauffeurs met 0,8 promille alcohol in het bloed. Het is wel duidelijk dat hun toestand in het verkeer aanleiding kan geven tot gevaarlijke situaties.

Daarom is het verstandiger eerst de overgevoeligheid te behandelen en pas dan te sturen.

Een goed idee is het om probiotica te gebruiken. Denk daarbij aan Allobiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën om de weerstand tegen allerlei allergenen te versterken.

En je kan de ergste problemen ook indijken door een goed natuurlijk middel op basis van Salsaparilla dat de histamine binnen de perken houdt: Smilabell.

Allobiose van Fytobell vind je in apotheken met CNK-bestelnummer: 2121-226.

En de mondspray op basis van Salsaparilla heet Smilabell. Je vindt die ook in apotheken met CNK-bestelnummer 2128-0149.

Ook in de betere reformwinkel.

Je kan deze natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2