Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: maart 2018

 

Last van diarree? Het kan iedereen overkomen. Bijvoorbeeld iets gegeten dat niet helemaal vers was, een ijsje op straat gekocht, of een restaurantje gedaan waarvan je de herkomst van het voedsel niet kent? Diarree is snel het gevolg. Dat hoeft niet dramatisch te zijn, want je kan er snel iets aan doen, zelfs op natuurlijke wijze.

Diarree kan wel vele oorzaken hebben, maar het heeft altijd wel iets met de darmflora te maken. Stress speelt ook een rol. Wie last heeft van de zenuwen, kan jarenlang met diarree sukkelen en dan krijgt het lichaam niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Er moet dus iets aan gedaan worden.

Zo kan je om te beginnen witte leem toepassen. Die vind je in apotheken of reformwinkel. Een soeplepel in wat water oplossen en opdrinken. Het absorbeert giftige stoffen en maakt dat de diarree van binnenuit wordt aangepakt. Uiteraard moet je wel wat opletten met wat je eet: gebakjes of taartjes en ijsjes zijn geen goede bondgenoot van je darmen. Ook met rauwkost moet je in het begin wat uitkijken.

Maar witte leem is inderdaad een beproefd middel bij deze ongemakken. Ook geraspte en bruin geworden appel, geplette banaan en geplette aardbeien zijn nuttig bij diarree. Voldoende drinken, ook thee, wat dat is adstringerend.

En natuurlijk moet je ook denken aan de darmflora en daar kan een goed probioticum heel nuttig voor zijn.

Denk daarbij aan Digesbiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 1752-278. Ook in de betere reformwinkel.

Je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Heel veel volwassenen hebben last van rugpijn. De houding die ze aannemen op kantoor, in de zetel thuis voor televisie, in bed, is vaak van die aard dat het onmogelijk wordt om zonder rugpijn door het leven te gaan. De rugspieren worden echt gekweld en dat al van jongs af aan.

In Engeland heeft de gezondheidsraad er zelfs een studie aan gewijd. De Nationale Rugpijnassociatie van Groot-Brittannië vindt het een veeg teken te moeten vaststellen dat zoveel jonge kinderen al over ernstige rugpijnen klagen. Ze wijten dit niet alleen aan het slechte schoolmeubilair en aan de zware boekentassen die de jongens en meisjes elke dag weer van en naar de school zeulen maar ook aan het feit dat de ouders van nu hun kinderen niet leren hoe belangrijk een goede zithouding wel is. De jeugd „zit” niet meer voor televisie maar „hangt” er voor. Bovendien blijken heel wat kinderen op slechte matrassen te slapen.

Veel kinderen hebben ook veel te weinig beweging, evenals volwassenen trouwens. Een minderheid fietst of stapt nog naar school, maar de meeste worden naar de les gebracht door vervuilende auto’s. Sport wordt vaak beperkt tot het verplichte uurtje op school.

Wat is de oplossing? Om te beginnen meer sport, meer naar buiten, zoals de dienst van Kind en Gezin deze week ook in ons land heeft aanbevolen. Uiteraard is lopen en zwemmen ideaal voor de jeugd. Vooral rugzwemmen kan veel problemen aan de rug voorkomen.

En een goede zithouding is van vitaal belang om verkromming van de ruggengraat te voorkomen. Zware boekentassen moeten op de rug gedragen worden en niet aan de hand worden getild, anders krijg je zeker rugverkromming. En natuurlijk is goede voeding aanbevolen!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Over de middelbare leeftijd of de midlife doen heel wat verhalen de ronde, het ene al gekker dan het andere. Maar er is natuurlijk wel een en ander aan het gebeuren op die leeftijd. Wat is er nu van aan en wat kan je doen in geval van problemen. Laat het ons zo stellen: zeven mythes zijn onjuist…

1) Is de middelbare leeftijd een kritieke periode die gekenmerkt wordt door geestelijke crisissen?

Neen, Fout: de meeste depressies doen zich voor bij de twintigers en de dertigers.

2)Als mannen de middelbare leeftijd bereiken, veranderen ze in professionele flirters die achter elke vrouwenrok jagen.

Fout: slechts twee procent van hen veranderen op die leeftijd van partner.

3) De echtscheidingscijfers schieten de hoogte in als deze kritieke periode in het leven wordt bereikt.

Fout: mensen besluiten voornamelijk tijdens de beginjaren van hun huwelijk uit elkaar te gaan.

4) Van zodra werknemers de middelbare leeftijd bereikt hebben, worden ze door hun werkgever als een last beschouwd.

Fout: deze mensen kunnen bogen op een jarenlange ervaring, die het bedrijf ten goede kan komen.

5. Het intieme seksuele leven begint te vervelen; soms komt er zelfs een definitief einde aan.

Fout: Tijdens deze periode verandert er op dit gebied gewoonlijk helemaal niets.

6. De familiale verantwoordelijkheden beginnen zwaarder door te wegen.

Fout: op deze leeftijd wordt de zorg voor de eigen ouders weliswaar groter. Maar aan de andere kant wordt de verantwoordelijkheid voor de eigen kinderen kleiner omdat die hun thuis verlaten en een eigen leven gaan leiden.

7. Vrouwen lijden onder het lege-nestsyndroom.

Fout: tegenwoordig grijpen de meeste vrouwen deze periode aan om een nieuwe richting aan hun leven te geven. Sommigen gaan studeren, anderen kiezen een andere beroepsrichting of zoeken een creatieve tijdsbesteding.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel vrouwen zitten er mee en velen zijn de wanhoop nabij: donkere kringen en wallen onder de ogen. Meestal speelt de erfelijkheid daar ook een rol in, maar dat is geen troost als je altijd tegen een vermoeid gezicht moet aankijken en anderen de indruk hebben dat je nooit bent uitgeslapen bent of een te uitbundig nachtleven kent.

Dat heeft er niets mee te maken. Wat er wel mee te maken kan hebben is dat je te weinig drinkt.

De eerste remedie ligt er dus in dat je voldoende water drinkt. Geen alcohol! Water, thee, kruidenthee. Ook geen frisdranken want die verhogen het suikergehalte te veel. Minstens twee liter per dag moet je drinken en als het warm weer is, of als je veel hebt gezweet, moet je nog meer drinken. Koffie is diuretisch en dus geen oplossing. Voor elke koffie moet je een glas water meer drinken, zoals in Frankrijk. Voldoende drinken zal je nieren stimuleren en dat zie je meteen op de huid en dus ook rond de ogen.

Maar je kan nog meer door de juiste cosmetische toepassingen.

Zoek een goede hoogwaardige concealer met reflecterende pigmenten, zodat de donkere kringen verdoezeld worden. Je kan best voor een camouflage met bleke tinten kiezen, want door de slagschaduw van de oogholten, gaan de donkere kringen er normaal nog donkerder uitzien. Maar er zijn nog meer trucs.

Vooraleer je je concealer aanbrengt, kan je gebruikte theezakjes na het zetten van de thee op de oogleden leggen. Thee heeft een adstringerende werking en zal de kringen dus helpen verkleinen. Nadien de concealer die je met de vingertoppen inmasseert. En tenslotte moet je een eyeliner toepassen, maar opnieuw met een bleke kleur. Probeer eens wit. Je zal er van versteld staan hoe helder je ogen plots lijken. Ook het wit van de ogen zal door de oplichting van de witte eyeliner veel helderder zijn.

Een heldere markeerstift op de wenkbrauwen kan ook helpen. En tenslotte, als je een glanzende eyeliner gebruikt, heeft dat meer effect dan als je matte stiften toepast. Op die manier zal je de foutjes van de natuur gemakkelijk kunnen verdoezelen en altijd met heldere blik en een uitgeslapen gezicht de wereld tegemoet treden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Iedereen heeft er wel eens last van: jeukende huid. Dikwijls gaat het om eczeem. Dan kan je best laten uitzoeken wat de oorzaak van het probleem is. Heel vaak ligt het aan de kleding, de was- en reinigingsmiddelen, sieraden die je draagt, zepen, schuimmiddelen voor het bad enz...

Best van al kan je zo natuurlijk mogelijke producten gebruiken, dan heb je minder kans op irritatie en jeukende huid.

Maar dat neemt niet weg dat je er toch iets kan aan doen en dan nog wel dankzij de natuur.

We hebben hier een paar ongevaarlijke en natuurlijke tips om van jeukend eczeem af te geraken.

1- Maak met 10 à 15 kamillebloempjes en kokend water een thee die je daarna laat afkoelen. Hierna met een steriel doekje en de koude thee de plekken tweemaal daags betten.

2- Stijfsel maken zoals in grootmoeders tijd (oplossen in kokend water). Deze laten afkoelen en daarna de plekken op de huid dik inwrijven. Laat het stijfsel er gedurende vijf minuten op liggen en daarna afspoelen.

3- Haal bij de apotheker gewoon maagzout (Natrium bicarbonaat) of Vichi Zout. Maak een washandje flink nat met water en strooi er vervolgens 1/2 koffielepel natrium bicarbonaat op. Wrijf dit onmiddellijk op de jeukende plaatsen en laat het een tiental minuten intrekken, laten opdrogen of afdeppen. Je zal merken dat de jeuk onmiddellijk zal verdwijnen. In het begin tweemaal per dag toepassen en vervolgens na persoonlijke ondervinding zelf regelen.

Tenslotte is het ook nuttig van de huid goede stoffen te geven en van voldoende vocht te voorzien. Daarom voldoende drinken: minstens twee liter per dag, want de lucht in woningen en kantoren is tegenwoordig veel te droog en dat is niet goed voor de huid.

Het is wijs ook een goede huidolie of -crème toe te passen met natuurlijke stoffen zoals kamille en Aloë Vera.

Denk daarbij aan de huidcrèmes van Ellen Dee met kamille en Aloë Vera.

Je vindt ze op de website van Elle Dee. Ga naar www.ellendee.be

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Heb je kinderen of kleinkinderen? Prijs je gelukkig, want het zijn de schattigste wezens op aarde. Je hebt er veel plezier van, maar ook veel zorgen mee.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld de verschrikkelijkste nachtmerries hebben. Als ouder weet je niet altijd goed hoe je je kleine lieveling het best kan opvangen als hij uit zo'n kwaaie droom wakker schiet. In zijn boek “Monsters under the bed en other childhood fears” geeft de Amerikaanse dokter Stephen W. Garber de volgende handige tips, want kinderen zijn vaak bang van het donker, kijken ’s avonds eerst onder het bed vooraleer er in te kruipen, maar schrikken vaak ook wakker na een kwade droom. Wat moet je doen?

- tot drie jaar oud moet je je kind zo goed mogelijk troosten en knuffelen.

- aan een kind tussen de vier en zes jaar vertel je dat het de hele tijd het volgende zinnetje moeten herhalen: „Ik heb alleen maar een kwade droom gehad”. Die herhaling zal hen in staat stellen zichzelf te sussen.

- wat je zeker niet mag doen, is de angst van het kind kleineren of niet ernstig nemen, of ermee lachen. Doe je dat toch, dan zal het kind je in de toekomst niet meer in vertrouwen nemen.

- anderzijds mag je al evenmin overdreven veel aandacht aan de nachtmerrie schenken. Haal het kind dus niet in je eigen bed. Laat het ook niet met alle lichten aan slapen. Een klein nachtlampje volstaat meestal om de ergste angsten tot rust te brengen.

- Om een klein kind te kalmeren na een nachtmerrie, mag je het zeker best even knuffelen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We zijn vorig weekend weer overgeschakeld naar zomertijd. Het prettige daarvan is dat het langer klaar blijft. Dat betekent: langer in de tuin zitten, een terrasje pikken, een karwei uitvoeren, langer opblijven. Het nadeel ligt vooral in de omschakeling: een uurtje minder lang slapen, het bioritme dat van de kaart is, het fileprobleem is ’s morgens gevaarlijker enz.. enz.. We mengen os niet in de discussie van voor- en tegenstanders, maar we onthouden wel dat met de zomertijd het startschot voor de zomer gegeven is, hoe lang het warme weer ook nog op zich zou laten wachten.

En daar draait het nu om. Want met meer licht in de dag en warmere temperaturen op de thermometer is tegelijk het startschot gegeven voor de insecten die uit de winterslaap gewekt worden.

Niet iedereen is daar voor te vinden, vooral voor wie allergisch is aan muggenbeten, wespensteken en bijensteken. Wie echt hoog-allergisch is moet zich voorzien van de nodige middelen om geen groot probleem te veroorzaken: een antihistaminicum.

Bedenk wel dat er ook een goed natuurlijk antihistaminicum bestaat op basis van Salsaparilla: genaamd Smilabell van Fytobell. Ook voor wie allergisch reageert op stuifmeel en bloemen- of gras en bomenpollen is dit een prima middel om altijd bij te hebben. Versterk tegelijk ook de darmflora, dan bouw je een betere weerstand daar tegen op.

Maar als je dan wespen- bijen- of andere insectensteken hebt gehad en je bent niet verontrust door allergische reacties, dan kan je er toch nog behoorlijk veel pijn van ondervinden. Hoe ga je daarmee om?

Wel we hebben een eenvoudig, maar wel heel doeltreffend trucje om pijnlijke beten van insecten snel te milderen.

Je kan pijnlijke steken en beetjes snel op volgende manier verzachten. Meng gelijke delen suiker en lauw water en smeer dit rijkelijk op het kwestieuze gebied. Laat het ongeveer 20 minuten ter plekke zitten. Het werkt prachtig! Je zal langzaam maar zeker de pijn voelen wegtrekken. Suiker vind je overal en water ook. Dit middeltje is zeker te onthouden.

En zoek je een goed natuurlijk antihistaminicum. Denk dus aan Smilabell van Fytobell. Je vindt het in apotheken onder CNK-bestelnummer 2991-487. Ook in de betere natuurwinkel.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je kent het verhaal wel: kinderen lusten dit niet en willen altijd dàt eten. Geef hen spaghetti of friet en ze zijn gelukkig. Zet hen spruitjes voor en ze balen ervan.

Dat is begrijpelijk, want kleine kinderen hebben nog niet de beschikking over bepaalde enzymen om alle spijzen gemakkelijk te verteren.

Maar wat moet je dan doen? Hen altijd voorzetten wat ze lusten?

Wat denk je van het volgende kindermenu: spaghetti met tomatensaus, frietjes, een ijsje en dan een paar snoepjes voor in de schooltas? Een heleboel vaders en moeders zullen het bovenstaande menu vol afgrijzen lezen want het is noch gezond, noch evenwichtig.

En toch... Toch doen ouders er goed aan hun kinderen niet te verbieden om zogenaamd junkfood in hun snoepgrage mondjes te stoppen. Dat is tenminste wat de Duitse dieetspecialist Dr. Pudel beweert. „Volwassenen mogen kinderen niet het verbod opleggen zich bepaalde voedingswaren te ontzeggen. Doen ze dat wel, dan verhogen ze bij die kinderen in grote mate het risico op het krijgen van ernstige eetstoornissen,” aldus de arts.

Zijn revolutionaire advies klinkt daarentegen als volgt: „Laat kinderen eten wat ze willen. Op de lange duur zullen ze hun eentonige menu onvermijdelijk beu worden en op gezonder voedsel overstappen. Want instinctief grijpt een kind naar eetwaren die zijn lichaam nodig heeft.”

Dat wordt evenwel tegengesproken door andere psychologen die zeggen dat je kinderen ook moet “leren” eten. Dat betekent dat ze toch ondanks tegenzin bepaalde spijzen moeten proeven. Junkfood is altijd slecht en je kan niet overleven op frieten alleen. Dus een gezond evenwicht is ook hier van belang.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De zware luchten en inversie zitten er weer aan te komen in het weerbeeld. Dat betekent ook dat de kansen op CO-vergiftiging toenemen. Daar kan je zelf veel aan doen om het te vermijden.

Koolstofmonoxide of CO is een onzichtbaar, reukloos gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandstoffen als gas, olie, steenkool of hout. Die onvolledige verbranding is meestal te wijten aan zuurstoftekort ten gevolge van een gebrekkige verluchting. Maar ook uitlaatgassen van auto’s bevatten het.

Het grootste risico op intoxicatie komt echter van binnenshuis waar waterverwarmers en kachels gebruikt worden. Ze kunnen CO vrijgeven als ze verkeerd geïnstalleerd zijn, als ze verkeerd gebruikt worden, als ze slecht onderhouden zijn, als er problemen zijn met de schouw of met de luchtafvoer, of als het lokaal waarin ze gebruikt worden onvoldoende verlucht is. Vijfenzeventig procent van alle ongevallen vinden plaats tussen oktober en april (tijdens de koudste maanden van het jaar dus). Zestig procent van de ongevallen doen zich voor in de badkamer of de douchecel.

In meer dan zestig procent van de gevallen ligt de oorzaak bij een of ander klein waterverwarmingstoestel (opgepast voor bad boilers en vijf-liter-gasgeisers). Je kan veel problemen vermijden door de schoorsteen op regelmatige tijdstippen te reinigen, door hem na een lange periode van niet-stoken eerst goed te laten doorwaaien. Verder is het raadzaam het vuur overdag goed te onderhouden.

Fout is: de kachel bijna leeg te laten branden en hem vervolgens stampvol te laden. Goed is: regelmatig kleine hoeveelheden brandstof toe te voeren en de luchttoevoer zo te regelen dat je heldere vlammen en weinig rook hebt. ’s Avonds voor het slapengaan moet het vuur getemperd worden. Bij mistig en windstil weer moet voor voldoende luchtverversing worden gezorgd. Vermijd ten allen prijze dat de kamer hermetisch gesloten zou zijn.

Het is van groot belang het vuur goed te onderhouden en de kachel niet stampvol te stoppen. Zorg evenwel voor voldoende verluchting en let erop dat de wind de rook niet terug in de kamer blaast. Dat gebeurt nogal eens met open haarden. Bij het minste verschijnsel van CO-intoxicatie moet je meteen naar de arts of de spoeddienst. 

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ook een nieuwe auto gekocht? Gefeliciteerd, hoewel… we daar toch meteen een beperking kunnen aan verbinden, want de geur binnen in een nieuwe auto is bedwelmend, aantrekkelijk, ons geheugen verbindt het met luxe en wekt een aangenaam gevoel op. Autoverkopers weten dat ook en proberen daarom de geur van een nieuwe auto door middel van sprays over te brengen in occasievoertuigen, zodat ze hetzelfde luxegevoel kunnen meegeven.

Maar dat aangename gevoel is pure misleiding. Want die aangename geur van een nieuwe auto wordt veroorzaakt door “vergassing” van gebruikte materialen bij de constructie: lijmen, stoffen, oliën, solvents, tapijt, stuurwiel, zetels, enz.  Geur is een krachtig “feel good-element”, maar het is bedrieglijk in dit geval.

Want dergelijke geuren bevatten schadelijke gassen en o.m. vlamvertragers, formaldehyde, chloor, zware metalen,. Ze worden in verband gebracht met hormoonontregeling, lever- en nierbeschadiging, aandoeningen van de luchtwegen en zelfs kanker!

Op die manier gaat veel van de aantrekkelijkheid van de luxe van een nieuwe auto verloren.

Het Amerikaanse Ecologiecentrum heeft daarom honderden nieuwe auto’s getest op hun giftige gassen in het interieur. Voertuiginterieurs bevatten een unieke cocktail van honderden giftige chemische stoffen. Aangezien er geen wetgeving over bestaat, weten de consumenten eigenlijk niet welk gevaar ze lopen. Vergeet niet dat vlamvertragers tot dezelfde giftige categorie behoren als DDT’s en PCB’s.

Ze reageren met andere chemische stoffen om kankerverwekkende dioxinen te vormen. Er zat ook broom bij en stoffen die neurologische ontwikkelingsvertragingen bij kinderen veroorzaken. Ze veroorzaken ook leerachterstand bij kinderen en schade aan de foetus bij zwangere vrouwen.

Eigenlijk is uw auto een chemisch laboratorium, een chemisch wapen, een bom in miniatuur.

Wat kan je doen

-Parkeer je auto niet in de volle zon, want dan gaat de “vergassing” sneller en intenser.

-Verlucht uw auto regelmatig, zeker ’s morgens als je vertrekt: deuren en ramen open!

-Blijf niet in je auto zitten terwijl je moet wachten, of open je ramen.

-Rook absoluut niet in je wagen, want dan wordt de cocktail giftige stoffen nog erger.

-Stofzuig je auto regelmatig en neem met een microvezeldoek het stof weg, dat scheelt al een pak.

-Als je auto ’s nachts in een afgesloten garage staat bij je huis, zet dan de ramen open.

-Gebruik een ionisator en luchtververser op basis van een probioticum. Dat helpt schadelijke partikels te neutraliseren.

-Een goede luchtionisator is bijvoorbeeld MOOOD.

Je kan die bestellen via www.mood.store. Een probioticum in de lucht, maakt de ademlucht schoner en veiliger en voorkomt heel wat problemen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Tegen alle verwachtingen in, tegen alle hoop van de vaccinatiecampagnes, tegen de overtuiging van de griepcommissaris in: de griep is niet klein te krijgen, maar krijgt er wel velen onder ons klein.

Vooral kinderen zijn er het slachtoffer van.

De griep zet zijn opmars duidelijk verder. Vorige week hebben 748 inwoners per 100.000 mensen een arts geraadpleegd voor griepachtige verschijnselen. En dan worden de eenvoudige verkoudheden, bronchitis en longaandoeningen nog niet meegerekend. Daarnaast is er ook een kleine epidemie van maagontstekingen aan het rondlopen, zodat mensen te kampen hebben met maagpijn, oprispingen en een algemene malaise.

Het wetenschappelijk instituut voor de volksgezondheid heeft in zijn wekelijks bulletin laten weten dat “wat we nu zien, ongewoon is”, aldus de viroloog Dr. Steven Van Gucht.

Men heeft zo’n sterk vermoeden dat de heropflakkering het gevolg is van de recente koudegolf. Normaal gezien stopt de opmars van het griepvirus tijdens de schoolvakanties en dat was ook te verwachten met de krokusvakantie, maar hier heeft zich het omgekeerde voorgedaan. De felle stijging valt vooral op onder jonge kinderen. Bij ouderen verloopt de griep wat milder.

In tegenstelling tot wat velen denken is het koude, zonnige vriesweer niet gunstig voor grieppatiënten. Het besmettingsgevaar is dan groter dan tijdens regendagen. Te droge lucht is niet goed. Zorg er dus voor dat je in huis de woning voldoende vochtig houdt, of tenminste de lucht. Waterverdampers zijn daarvoor ideaal. Je kan ook gebruik maken van elektrische luchtbevochtigers. Verlucht de woning ook op tijd om schimmels te voorkomen. Ook opletten met handjes schudden, want daar loert de besmetting.

Een paar dagen het bed houden, voldoende drinken en weinig eiwitten gebruiken zijn een goede methode om er snel komaf mee te maken. Rusten, veel drinken en… gebruik maken van de helende kracht van de natuur. Het is bekend dat Echinacea de griep en verkoudheden bekort. En als je het op voorhand neemt, heb je minder kans om besmet te geraken.

Denk daarbij aan Echinabell van Fytobell. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Ook in de betere reformwinkel.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Katten zijn prima gezelschapsdieren, vooral voor eenzame mensen is dit de ideale oplossing. Veel ouderen zijn dan ook bijzonder gehecht aan hun kat en dat is heel begrijpelijk. Katten zijn speels, dartel en vol fantasie.

Maar katten kunnen ook bijzonder gevaarlijk zijn.

Met poezen moet je namelijk goed uit je doppen kijken want die alleraardigste dieren kunnen heel wat vervelende kwalen overdragen op hun baasjes. In dit verband slaan Amerikaanse artsen zelfs alarm want katten kunnen ziektes als toxoplasmose, kattenziekte, hondsdolheid, runderpokken en wormpjes op de mens overbrengen.

Vooral kinderen moeten op hun hoede zijn. Breng je nageslacht dan ook zo goed mogelijk bij dat een goede hygiëne belangrijk is als ze er een huisdier op na willen houden.

Om te beginnen zijn vriendelijke likjes uit den boze. Maar ook als hun troetelbeest hen heeft gekrabd of als ze hun poezebeest hebben gestreeld of geknuffeld, moeten ze daarna sito presto naar de badkamer om hun handjes grondig te wassen. Een goede raad aan zwangere vrouwen: het is beter niet in de buurt van de kattenbak te komen. Laat die door uw echtgenoot schoon maken, maar blijf zelf uit de buurt, want kattenuitwerpselen kunnen toxines bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht van de zwangere vrouw..

Leer kinderen ook dat ze hun handjes moeten wassen, telkens als ze de poes gestreeld hebben.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het overkomt iedereen wel eens. Je moet naar een beurs, naar een evenement, of je bent op citytrip en je bezoekt een vreemde stad. Dan is het vaak een hele tijd zoeken om een geschikte parkeerplaats te vinden en… daar is dan het langverwachte gaatje in de parkeerfile en hop… je staat geparkeerd. Gelukkig, want de parkeerplaatsen zijn niet te dik gezaaid in vele steden. Door je enthousiasme vergeet je goed te kijken waar je staat en je begint met je gezin aan het bezoek van de stad, of je haast je met je koffer en laptop naar het congres waar je collega’s zou ontmoeten.

’s Avonds keer je dan moe maar tevreden terug en… je vindt je auto niet meer weer. Waar had je die neergezet? Het was een hele file geparkeerde auto’s waar je tussen geglipt was en nu is die straat halfleeg.

Iedereen heeft het wel al eens meegemaakt. Al was het maar op de Heizel in Brussel waar je voor een beurs naartoe ging en je na afloop niet meer weet op welke parking je nu precies stond, want je bent ze allemaal afgereden om nog een plaatsje te zoeken.

Daar is een heel eenvoudige remedie tegen zodat je nooit nog hoeft te zoeken naar je geparkeerde wagen: je i-Phone of je smart-Phone.

Wat moet je doen? Activeer via instellingen, je persoonlijke mobiele netwerk, dat is in 3G of in 4G.

Zoek Google Maps en pin de plaats waar je je bevindt, net nadat je je auto hebt geparkeerd. Nu kan je ook nog de weg naar je bestemming intoetsen, maar misschien ken je die zo en hoeft dat niet.

‘s Avonds ga je omgekeerd tewerk: je opent Google-maps en zoekt de pin die je had aangeduid tijdens het parkeren. Google-maps brengt je zo langs de kortste weg naar je geparkeerde auto terug.

Zo hoef je nooit meer te sakkeren als je je auto niet meer vindt en hoef je ook niet de straten af te dweilen op zoek naar je “verdwenen” voertuig.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Zowel jong als oud: ze zijn allemaal op een of andere manier verslaafd aan de computer, tablet, i-Phone of smart-Phone.  Vroeger waarschuwden moeders hun jeugdige kinderen niet met een flauw pillampje in bed onder de lakens boeken te lezen, want dat was slecht voor de ogen. Dat bleek eigenlijk niet waar te zijn. Het verstoorde wel de nachtrust en verminderde vooral de nachtrust. Maar nu wordt hetzelfde gezegd over computer en tablets. Zijn die wel echt goed of toch slecht voor de ogen?

Tegenwoordig heeft haast iedereen in het gezin zijn eigen computer en kinderen kunnen zelfs niet meer studeren zonder computer. We zitten dus vast aan het scherm, onze ogen ook.

Jammer genoeg mag je niet zomaar dagenlang naarstig voor dat scherm zitten. Artsen uit de Duitse stad Keulen adviseren schermgebruikers ten stelligste een regelmatige arbeidsonderbreking van minstens tien minuten per uur aan. Wie dat niet doet, loopt op de lange duur een verhoogd risico op het krijgen van oogletsels. Het oog wordt namelijk altijd op dezelfde afstand gefixeerd en krijgt altijd sterk licht in de ogen. De accommodatie gaat er op achteruit. Sommigen beweren zelfs dat het op termijn staar oftewel cataract kan veroorzaken.

In elk geval is het verstandig om regelmatig een pauze in te lassen, met de handpalmen op de ogen te drukken en zo de ogen lichtjes te masseren. Ook belangrijk is het om de ogen wel degelijk te laten rusten en dat doe je best door buiten te staren, de blik op oneindig te richten. Op die manier voorkom je zeker al vermoeide ogen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De menopauze is voor veel vrouwen absoluut niet de leukste periode van hun leven. Ze worden met allerlei nare fysieke en emotionele ervaringen geconfronteerd. Daar zijn uiteraard hormonale verklaringen voor, maar ook de levenswijze draagt er toe bij hoe de menopauze zal verlopen.

In de Verenigde Staten bedraagt de gemiddelde leeftijd van vrouwen bij de menopauze tweeënvijftig jaar; in Europa komt die gemiddeld vier jaar eerder, namelijk als de vrouw achtenveertig jaar oud is.

Toch is het moment waarop de menopauze aanvangt erg individueel. Bij sommige vrouwen treedt ze al op voor hun veertigste, een zeldzame keer zelfs voor hun dertigste verjaardag.

Verschillende factoren bepalen of de vrouw op vroege dan wel op latere leeftijd door de menopauze zal moeten. Zo zijn artsen tot de vaststelling gekomen dat bij vrouwen die al op heel jonge leeftijd menstrueren, de menopauze pas heel laat zal optreden.

Ook de erfelijke factor speelt een rol. Sommige families vertonen het beeld van de moeder, zuster en tantes, die allemaal jong met de menstruatie stopten. In dat geval kan de patiënte zelf verwachten dat die bij haar ook op jonge leeftijd zal stoppen.

Heel belangrijk: ook de rookgewoonten moeten in overweging genomen worden wanneer men tracht de leeftijd te schatten waarop de menopauze waarschijnlijk zal plaatsvinden. Een onderzoek door het BUPA Medical Centre in Londen uitgevoerd, toonde aan dat op de leeftijd van 48-49 jaar 36% van de rooksters de menopauze reeds gepasseerd waren. Bij de niet-rooksters lag dat percentage met 23% beduidend lager. Bij een onderzoek van vrouwen die 52-53 jaar oud waren, bedroeg de verhouding: 89% rooksters en 71% niet-rooksters.

Een vierde factor die hierop van invloed is, zijn de hormonen. Bij vrouwen met een tekort aan oestrogenen treedt de menopauze veel vroeger in. Daarentegen doet de menopauze zich pas na het vijftigste levensjaar voor bij vrouwen die aan PMS (premenstrueel syndroom) hebben geleden.

Wie veel rookt, kan er quasi zeker van zijn ook vroeger in de menopauze te belanden.

Gelukkig kunnen rooksters er ook vanaf geraken. Een goed natuurlijk preparaat in de vorm van een spray kan hen daar uitstekend bij helpen. Denk aan Xantipex van Fytobell, een natuurlijke spray die de rookhonger stilt.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 3271-459. Ook in de betere reformwinkel.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2