Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: december 2018

 

Tijdens de vakantiemaanden in de winter vertrekken veel landgenoten op reis, zoeken ze liefst warme en zonnige oorden op. Je kan natuurlijk met de auto tot het zuiden van Spanje rijden, of naar Italië trekken, maar liefst nemen ze toch het vliegtuig, want zo kan je in een mum van tijd, op een paar uur vliegen van België in de zon je aperitiefje genieten.

Het nadeel is dat je moet vliegen. Daar zien veel mensen tegen op. Niet alleen omdat ze bang zijn  om te vliegen maar vooral omdat ze zeeziek, luchtziek of wagenziek worden, of hoe moet je reisziekte nauwkeurig definiëren.

De oorzaak ligt in een discordantie tussen het evenwichtscentrum in het binnenoor en de visuele waarneming. Stel je zit in een vliegtuig. Je ogen nemen stilstand waar in het toestel, want alles blijft onveranderlijk op zijn plaats staan, terwijl je evenwichtscentrum voortduren schommelingen en beweging waarneemt. Deze discordantie veroorzaakt reisziekte. Op een boot is de zeeziekte. De oplossing is naar buiten kijken zodat je de logica van de bewegingen kunt waarnemen. Dit verschijnsel kan je trouwens ook meemaken in de auto. Vooral de bijzitters naast de chauffeur kunnen er last van hebben als ze bijvoorbeeld tijdens het rijden de wegenkaart bestuderen.

Zo kan het evenwichtsorgaan in je binnenoor te erg geprikkeld worden. Wat moet je doen?

Vermijd tijdens het reizen zoveel mogelijk alle risico’s om braakneigingen te voorkomen:

-door vriendelijk voor je maag te zijn: reis niet met een lege maag, eet geen te zware spijzen, drink geen alcohol, noch koffie.

-door in het meest stabiele deel van het voertuig plaats te nemen: in een vliegtuig is dat bovenop de vleugels, in een bus is dat halfweg tussen twee op elkaar volgend stel wielen, op een schip is dat midscheeps of op het achterdek, in de wagen is dat achter het stuur of anders doe je er goed aan zoveel mogelijk recht voor je uit te kijken. Er bestaan ook pillen tegen reisziekte. Win terzake het advies van de apotheker in.

Maar er is ook een prima natuurlijk middel dat je in je eigen keuken hebt: gember.

Neem altijd een stukje gember mee en kauw daar op. Dat is wel wat prikkelend voor de tong, maar het is dempend voor het evenwichtscentrum in het binnenoor. Als je gember kauwt zal je veel minder last kunnen hebben van reisziekte. Zo kom je gaaf en ongeschonden toe op je reisbestemming. Je dag kan niet meer stuk, dankzij de gembertruc.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het sneeuwt wel nog niet, maar dat dachten we vorig jaar ook: “we zullen er aan ontsnappen”. Neen dus! Komen zal het. De vraag is of je voldoende uitgerust en toegerust bent om de sneeuw te ruimen?

Weet je dat je wettelijk verplicht bent om je stoep en voetpad sneeuw- en ijsvrij te houden en dat als iemand zou uitglijden op je besneeuwde voetpad, je ook verantwoordelijk bent? Als je dan niet goed verzekerd bent zou dat wel eens een dure uitschuiver kunnen worden.

Sneeuw ruimen en ijsvrij houden van je voetpad is dus de boodschap. Wat heb je daar voor nodig? Zout, uiteraard zodat het ijs kan smelten, maar voor vooral ook een goede sneeuwschop. Die kan je tegenwoordig overal kopen. Schaf je liefst eentje in metaal aan, want als er ijs onder de sneeuw zit zijn de plastic modellen snel gescheurd of gebroken.

Maar er is meer: als de sneeuw van goede kwaliteit is dan blijft die na elke schep aan de sneeuwschop kleven. Dan moet je telkens met de schop omgekeerd op de straat of de rand van de stoep kloppen om die er weer af te krijgen. Dat is niet goed voor de schop, maar ook niet goed voor je zenuwen. Daar hebben wij iets op gevonden.

Nu het nog tijd is en de sneeuw nog niet met bakken uit de lucht valt, kun je best je sneeuwschop voorbereiden. Wrijf daarom de schop nu in met autowax, die je normaal zou gebruiken om de auto te waxen oftewel zogenaamd te “simoniseren”. Daardoor gaat de sneeuwschop niet alleen blinken, hoewel dat niet de bedoeling is, maar gaat ook beter glijden, wat wel het beoogde resultaat geeft. De sneeuw zal op die manier niet meer aan je schop blijven  kleven en daardoor kan je de klus veel gemakkelijker klaren. Laat de sneeuw nu maar komen… de schop erin en de sneeuw er weer af! Dat is nu eens de echte sneeuwpret, zoals ze dat plegen te noemen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

In deze periode van het jaar heb je niet veel genot van mooie bloemen. Er zijn wel groenblijvende planten en er zijn natuurlijk orchideeën die het hele jaar verkrijgbaar zijn, maar de plant die van nature in deze periode van het jaar best gedijt is de kerstster. Aan deze periode dankt ze trouwens ook haar naam.

Maar veel mensen weten niet goed hoe ze die plant moeten verzorgen: ofwel staat ze te dicht bij de verwarming, ofwel krijgt ze teveel water en het gevolg daarvan is dat ze op korte tijd wegkwijnt, terwijl dat normaal een plant is die vanzelf lang meegaat, op voorwaarde dat je de juiste manier van verzorgen te pakken hebt.

Eigenlijk moet je weten dat kerststerren in feite woestijnplanten zijn. Dat betekent dus dat ze niet te veel water moeten hebben. De meeste kerststerren sterven dan ook als gevolg van wortelrot en dat vindt zijn oorzaak in het overdreven water geven. Zeker als de plant nog altijd in een doorzichtige folie gewikkeld is, moet je voorzichtig zijn.

Belangrijk met stip op één: haal de folie weg, zodat de plant kan ademen. En geef geen water, maar leg af en toe een ijsblokje op de grond van de pot.

Dat klinkt misschien een beetje vreemd voor een woestijnplant, maar een ijsblokje smelt langzaam en geeft dus maar met mondjesmaat water af aan de plant. Dat kun je dus eigenlijk een soort druppeltechniek noemen voor het water geven. De plant waardeert dat meer dan wanneer je met de gulle gieter tewerk zou gaan. Gelijkmatig en geleidelijk water geven, is dus van vitaal belang voor deze winterplant. Op die manier ga je wortelrot en vroegtijdige dood van de plant tegengaan.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een onfrisse adem, daar merk je misschien zelf weinig van, maar de omgeving heeft er des te meer last van. Het probleem is dat veel mensen daardoor afstand gaan houden, de tijd die ze omgaan met jou gaan beperken, of dat je zelfs helemaal gemeden wordt en dat zou erg zijn.

Het is te hopen dat je er door iemand attent op gemaakt wordt dat er wat hapert aan de adem, anders kan je er weinig aan doen, want zelf merk je het niet.

Sla niet in paniek, er is heel gemakkelijk iets aan te doen, tenzij het om een gevolg van een ziekte gaat zoals een ontsteking in de neus of de bijholten, of rottende tanden en dan moet je een arts of een tandarts opzoeken. Soms kan het zelfs nog erger zijn.

Maar meestal is een riekende adem het gevolg van bacteriën in de mond en vooral op de tong.

Veel mensen met een riekende adem gaan een maskerende mondspray gebruiken, of een kauwgom, maar de echte oplossing is veel eenvoudiger en doeltreffender.

Om duidelijk te zijn: een riekende adem kan verschillende oorzaken hebben en ze zijn lang niet allemaal onschuldig. Zo kan achter een onwel riekende adem een longprobleem schuilen, kunnen rottende tanden of tandwortels de oorzaak zijn, maar ook moeilijkheden met de lever of darmproblemen aan de basis liggen van het ongemak. En dat zijn toch niet de minste van de problemen die men kan meemaken, hoewel de oorzaak doorgaans veel onschuldiger is: bacteriën op de tong.

Natuurlijk kan je zelf al wat aan de symptomen veranderen door ’s morgens na het opstaan de tong goed te borstelen met een tandenborstel. Telkens de tandenborstel na elke borstelstreek goed afspoelen onder stromend water. Als de tong schoon is, zal de geur ook wel verdwijnen, maar toch moet de oorzaak worden opgespoord. Bij de meeste mensen ligt die in een slechte spijsvertering. Opnieuw in evenwicht brengen van de darmbacteriën zal meestal het probleem oplossen en dat kan met goede probiotica. Je kan uiteraard ook gebruik maken van een tongschraper en die vind je in elke apotheek. En doorgaans is het probleem gemakkelijk op te lossen.

Een goed probioticum is bijvoorbeeld Digesbiose van Fytobell. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 1752-278. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com 

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Tijdens de feestweken gebeurt het jammer genoeg maar al te vaak: brandwonden. Kinderen spelen graag met vlammetjes, met vuur, bij de kerstboom, met voetzoekers, met fusees die ze menen te moeten afvuren tijdens de oudejaarsnacht.

Naast het afschrikken van dieren die niet opgewassen zijn tegen dergelijk kabaal en onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen, zijn er ook grote gevaren voor de gezondheid. Niet zelden is iemand een hand of vingers kwijt gespeeld, maar heel wat kinderen worden in deze tijd ook het slachtoffer van brandwonden.

Maar niet enkel kinderen spelen graag met vuur, ook volwassenen zijn daar dol op. Al zijn deze laatsten handiger in het camoufleren van hun fascinatie ervoor. Ook in de winter zijn open haardvuur, kachels, maar ook barbecues oorzaak van brandwonden en maken ze veel slachtoffers. Ouders laten trouwens hun kinderen vaak al te gemakkelijk met vuur omgaan, ze betrekken hen soms bij gevaarlijke bezigheden. Niet te verwonderen dat sommige kinderen gaan experimenteren met lucifers en benzine en ware catastrofes aanrichten. Sommige kinderen zijn daardoor tijdens hun wintervakantie voor de rest van hun leven verminkt geraakt, of hebben have en goed van hun ouders vernietigd gewoon door onvoorzichtige spelletjes.

Een brand is niet moeilijk om te veroorzaken. Maar erger dan dat is het persoonlijk leed. Vaak wordt op brandwonden trouwens ook compleet verkeerd gereageerd. Velen denken nog dat meteen de lucht van de huid moet worden afgesloten door olie of zalf op de brandwonde te doen. Totaal verkeerd!

Wie zich verbrandt, moet de brandwonde zo snel mogelijk gedurende minstens tien minuten onder koud, stromend water houden. Daarna komt het er op aan de wonde infectievrij te houden. Dat gebeurt best door ze met een steriel verband af te dekken.

Belangrijk: -Je mag deze kwetsuur nooit of nimmer behandelen door er boter, olie, melk of zalf op te smeren!!!

-In geen enkel geval mag men eventuele brandblaren doorprikken of opensteken!!!

-Indien de verbranding ernstiger blijkt te zijn dan op het eerste gezicht aangenomen werd, moet zo snel mogelijk een dokter ontboden worden of moet je meteen naar de spoedafdeling van een ziekenhuis rijden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Teveel suiker is nergens goed voor, evenals geraffineerde producten. Het kan wel eens lekker zijn, maar als je er dagelijks en teveel van gebruikt protesteert het lichaam, want het is niet gemaakt voor kunstmatige dingen. Suiker en geraffineerde koolhydraten kunnen zo een belangrijk deel van je gezondheid bepalen.

Hetzelfde kan gezegd worden van sommige geneesmiddelen, want kunnen antibiotica soms een leven redden, dan kunnen ze anderzijds het leven ook wel serieus bemoeilijken en je erg veel hinder bezorgen. Zo is het bekend dat zowel suiker als antibiotica gerelateerd kunnen zijn aan schimmelinfecties.

Natuurlijk weet je of je het slachtoffer bent van een schimmelinfectie of candida als er overdreven jeuk, irritatie, opzwellen van genitaliën, prikkend gevoel en buikklachten zijn. Maar lang niet altijd zijn er zo’n duidelijke symptomen en moeten we secundaire kenmerken observeren.

Zo is een van de duidelijkste kenmerken van een mogelijke candida-infectie, de sterke drang naar zoetigheden vlak na het eten. Sommige mensen moeten al meteen na het eten naar de koelkast om chocolade, gebakjes, snoep te verorberen, terwijl de maaltijd nog maar pas achter de rug is. Het kan ook het gevolg zijn van een hypoglycaemie, maar dat kan blijken uit een bloedonderzoek. Uiteraard kan een faecesonderzoek uitsluitsel geven over de aanwezigheid van overdreven veel schimmels in de ontlasting, terwijl een gewoon bloedonderzoek niet toereikend is. Een levend bloedanalyse volgens het principe van prof. Vincent kan wel informatie geven.

In dat geval moet een behandeling volgen met antioxidantia, vitamine C, vitamine E en vooral ook zink en schimmeldodende middelen zoals Molkosan. Uiteraard is het verkeerd de candida te willen voeden met suikergoed en snoep. Best van al kan een anti-schimmeldieet worden gevolgd, waarbij ook biergist wordt vermeden, ook geen bieren worden gedronken, en evenmin champignons worden gebruikt.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niemand die ernstig is kan nog aannemen dat roken geen invloed heeft op de gezondheid. Roken is gerelateerd aan allerlei ernstige ziekten: hartinfarct, ischemie, beroerte, maag-darmkanker, keelkanker, longkanker, strottenhoofdkanker, lipkanker, maar ook ernstige problemen waar je ze niet zou verwachten: borstkanker, blaaskanker en hersentumoren.

Er zijn dus voldoende wetenschappelijke onderbouwde argumenten om te stoppen met roken. Dat is niet gemakkelijk, maar het MOET. Bovendien heeft de regering nog een aantal nieuwe maatregelen in petto waardoor je nog meer gemotiveerd kunt zijn om ermee op te houden: weldra zal het verboden zijn om te roken in de auto waarin ook kinderen hebben plaats genomen.

Merkwaardig genoeg stoppen veel mannen met roken omdat ze natuurlijk de rampzalige gevolgen in hun omgeving zien, terwijl anderzijds meer vrouwen roken en ook blijven roken. Ze dagen het noodlot als het ware uit. “Het zal wel zo’n vaart niet lopen”, denken ze dan, tot het noodlot toeslaat.

Misschien kunnen ze hierin nog een extra argument vinden: rokende vrouwen verouderen veel sneller, krijgen ook meer rimpels, hun huid is lelijker en valer.

Aan de universiteit van Nashville zijn proeven gedaan bij meer dan 800 vrouwelijke rokers. Naast de klassieke vaststellingen kwam men er achter dat in sigarettenrook ook een enzym, genaamd elastase, aanwezig is. Dit enzym maakt het onmogelijk dat de elastine een voortdurend vernieuwende werking uitoefent tegenover de huidcellen. Op die manier is het niet moeilijk om begrijpen dat rooksters veel sneller te maken hebben met rimpelvorming.

Stoppen met roken is voor alle vrouwen een verjongingskuur. De huid wordt weer beter doorbloed en de elastine krijgt weer de kans herstelwerkzaamheden uit te voeren op de bovenste huidlagen: men wordt weer jonger.

Het is gemakkelijk te begrijpen dat het lastig is om te stoppen. Maar wie een extra hulpje nodig heeft, vindt dat zeker in een prima natuurlijk middel: Xantipex van Fytobell. Een compleet natuurlijke spray waardoor de rookhonger verdwijnt en de neiging tot roken afneemt. Geen gewenning, maar wel doeltreffend.

Je vindt Xantipex-spray van Fytobell in apotheken met CNK-bestelnummer 3271-459. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een kat in huis? Het gezelligste huisdier dat je eenzaamheid doorbreekt en altijd voor warm gezelschap zorgt. Veel mensen voelen zich minder eenzaam als ze een kat in huis hebben en in deze periode van het jaar is dat dubbel van belang.

Maar katten kunnen je ook narigheid bezorgen! Van alle dieren die in onze omgeving vertoeven en wonen, zijn dierenartsen het meest bang van katten. Als we de statistieken mogen geloven dan worden driekwart van alle beten, krabben of andere verwondingen die dierenartsen tijdens het verzorgen of behandelen van huisdieren oplopen, veroorzaakt door katten.

Honden hebben de reputatie gevaarlijk te zijn, maar het is slechts zelden dat een hond echt bijt. Dat bijten komt trouwens des te minder voor als het baasje ook bij de ingreep aanwezig is. Katten daarentegen luisteren niet naar bevelen, hebben een minder hechte band met het baasje, maar zijn des te agressiever als ze zich bedreigd voelen door een vreemd persoon zoals een dierenarts. Beten en krabben zijn dan ook veel voorkomende verwondingen in de praktijk van een dierenarts. Maar ook het baasje loopt het risico geregeld „spelend” gekrabd te worden en met dergelijke verwondingen moet men voorzichtig zijn, want kattennagels dringen diep in de huid door en deponeren daar een boel gevaarlijke bacteriën.

Als men gekrabd wordt door een kat is het van groot belang de verwondingen meteen uit te wassen met zeep en veel water en mogelijks te ontsmetten. Een kattenbeet of krab kan lelijk ontsteken en vooral ook lang pijn doen en zelfs moeilijk genezen. Ook kinderen in het gezin moeten er op gewezen worden van meteen een kattenkrab uit te wassen met veel water en grondig te ontsmetten. Op die manier kunnen ze veel problemen voorkomen. Bij wijze van voorzorg kan je ook Echinacea toepassen zodat ontstekingen nog meer voorkomen worden.

Een goed preparaat daarvoor is Echinabell van Fytobell.

Je vindt het in apotheken met CNK bestelnummer: 2898-963. Je kan het ook online bestelen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Vrouwen denken gemakkelijk dat zwaarlijvig worden normaal is tijdens de zwangerschap. Die verzwaring is dikwijls het gevolg van een fabeltje: veel vrouwen zijn van oordeel dat je tijdens de zwangerschap moet eten voor twee. Uiteraard niet juist!

Gemiddeld heeft een zwangere vrouw in de eerst vier maanden zo’n 100 calorieën per dag meer nodig dan normaal. Dat is dus niet veel! De tweede helft van de zwangerschap heb je iets meer extra calorieën nodig, zo’n 300 per dag.

Behalve de buik veranderen ook veel andere delen van je lichaam als je zwanger bent. Je borsten worden zwaarder, er zet zich vet vast op de heupen en benen en soms is ook het gezicht duidelijk ronder. Je lichaam bouwt een buffer op voor de periode wanneer je borstvoeding gaat geven. Hoeveel je aankomt is niet te voorspellen: sommige vrouwen worden maar een kilo of 8 zwaarder, bij anderen kan dat meer dan 20 kilo zijn. Gemiddeld kom je zo’n 10 tot 15 kilo aan: zo’n 3 tot 4 kilo in de eerste 20 weken, en daarna ongeveer een halve kilo per week.

Merk je dat je veel meer aankomt, dan kan dat door twee dingen komen: je eet te veel of je houdt veel vocht vast. Op zich hoeft het geen probleem te zijn als je gewicht boven die 10 tot 15 kilo uitkomt. Vaak verdwijnt een groot deel vanzelf weer na de bevalling. Zeker als je straks borstvoeding gaat geven, want daarmee verbrand je zo’n 700 calorieën per dag extra.

Als je tijdens je zwangerschap voortdurend veel eet, merkt de baby in je buik dat ook. Die krijgt een constante toevoer van eten, en dat kan na de geboorte lastig zijn. Vaak zie je dat deze kindjes erg veel honger hebben en gewoon niet te verzadigen zijn. Lastig, want als je steeds toegeeft aan die vraag om eten wordt je baby ook veel te zwaar...

Tijdens de periode van borstvoeding is het niet verstandig om te gaan lijnen. Je zult zien dat de kilo’s er door het voeden vanzelf afgaan! Gezond en gevarieerd eten is de beste manier om van je zwangerschapskilo’s af te komen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We weten steeds meer hoe het lichaam functioneert. Zo weten we ook meer van welke stoffen belangrijk zijn voor welke organen en wat de elementen of oorzaken zijn van tekorten en ziekte. Stress is er daar ééntje van, hoewel het een modewoord geworden is waar alle moderne kwalen worden aan opgehangen. Vaak worden externe en emotionele factoren ten onrechte als schuldige aangeduid, omdat ook scheikundige elementen die afkomstig zijn uit een ontoereikende voeding of absorptiegebrek even goed verantwoordelijk kunnen zijn.

Zo hebben steeds meer mensen hebben last van lusteloosheid en gebrek aan energie. Met andere woorden, ze voelen zich niet goed in hun vel, kunnen hun werk, hun gezin, zelfs het leven amper nog aan. In veel gevallen is de oorzaak hiervan een gebrek aan het co-enzym Q10. Dit speelt namelijk een belangrijke rol in de energiestofwisseling in onze cellen. Uiteraard kunnen ook ander stoffen zoals lithium en chroom, ook een belangrijke rol spelen.

Co-enzym Q10 komt van nature voor in de voeding, o.a. in sojabonen en vette vissoorten. Het lichaam kan deze stof ook zelf aanmaken. Naarmate we ouder worden, neemt de eigen aanmaak én het vermogen om Q10 uit de voeding om te zetten af. Met als gevolg: vermoeidheid, lusteloosheid en een minder krachtig immuunsysteem. Aanvulling kan dus helpen.

Een belangrijke taak van het co-enzym Q10 is ook het voorkomen van bloedstolsels die de zuurstoftoevoer naar het hart hinderen. Daarnaast kan deze stof in combinatie met vitamine E de oxidatie van het slechte cholesterol (LDL) voorkomen. Ook blijkt Q10 in combinatie met vitamine E en selenium effectief bij aderverkalking. Bovendien is co-enzym Q10 ook van nut bij de preventie van paradentose en het voorkomen van tandvleeslijden. Patiënten die veel last hebben van ontstekingen aan het tandvlees, hebben baat bij het toedienen van Q10. Maar ook bij hartlijden en vooral bij slapte, vermoeidheid en emotionele overdruk heeft co-enzym Q10 zijn nut bewezen. Emotioneel welzijn, zich goed voelen in zijn vel heeft dus meer met voeding en scheikunde te maken, dan men op het eerste gezicht geneigd is te denken.

Het is goed om de moderne voeding aan te vullen met een sterk voedingssupplement dat je zal helpen je hart en bloedsomloop gezond te houden en ook stress te bekampen en je levenslust terug te geven. Een goed preparaat is Q10 complex van Fytobell. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer 2595-841. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We weten intussen allemaal dat teveel suiker niet goed is: niet voor hart en bloedvaten, niet voor de pancreas, niet voor de immuniteit, voor schimmelziekten en zelfs in verband met kanker.

Suiker wordt nochtans aan veel producten toegevoegd, de lobby heeft flink werk geleverd. Artsen raden dan ook af dat jonge kinderen te veel en te vroeg aan suiker beginnen. Ze worden zwaarlijvig, maar ze belasten ook hun organisme enorm. Frisdranken zijn een grote boeman. Wil je gezond blijven, vermijd ze en vervang suikerrijke snoep door fruit.

Trouwens heel wat moderne ziekten worden veroorzaakt door een oververzuring van het organisme. Dat is het gevolg van een zuurresidu in het mesenchym, de ruimten van de cel waar vocht wordt opgeslagen en de energie wordt opgebouwd. We kunnen invloed uitoefenen op de stofwisseling door vooral anders te gaan eten.

Zuur reagerend voedsel is vooral: suiker, koffie, chocolade, snoep, vlees, brood, geraffineerde producten, harde vetten. Alkaliserend of basisch reagerend voedsel is bijna alle groente, inclusief aardappelen, (behalve peulvruchten) en fruit. Wie snel van sommige soorten hoofdpijn, en van reumatoïde aandoeningen verlost wil geraken, kan beter overschakelen op alkaliserend voedsel, dus meer fruit en groenten en volkorenproducten in de plaats van geraffineerde kost. Vergeet ook niet dat koffie sterk verzurend werkt.

Iemand kan zelfs een acute reuma-aanval krijgen na het drinken van koffie of het eten van chocolade. Er mag vooral niet uit het oog worden verloren dat fruit driemaal minder kost dan snoep. Gezondheid is dus driemaal goedkoper dan de kans op ziekte. Het komt vooral op een gewoonte aan en die kan aangeleerd worden. Het oude spreekwoord: blijf gezond, snoep een appel is dus helemaal geen fantasie.

Bovendien hoef je ook nergens suiker aan toe te voegen, want er zijn gezondere alternatieven zoals Stevia, dat 200 maal zoeter is dan suiker, maar geen calorieën aanbrengt en niet verzurend werkt.

Denk aan Stevabell van Fytobell om je klassieke recepten toch toe te passen, maar dan zonder suiker, maar even zoet.

Je vindt Stevabell “strooisuiker” in de apotheek met CNK-bestelnummer 2950-988. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. (Het bestaat ook in “klontjes en vloeistof.)

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je gaat wekelijks boodschappen doen? Of misschien dagelijks? Als je dat dagelijks doet, dan heb je veel tijd wellicht en moet je het als ontspanning en een vorm van beweging bekijken. Maar als je wekelijks of misschien om de veertien dagen boodschappen doet, dan haal je grotere volumes en meerdere verpakkingen van het zelfde product in huis.

Het gevolg daarvan is dat je op de duur grote en veel kartons in de voorraadkast van je keuken hebt staan. Dat is niet overzichtelijk en lijkt ook heel rommelig. Dat brengt ook mee dat je veel tijd verliest door het gepaste artikel te zoeken in dozen die niet altijd duidelijk maken wat de inhoud is. Soms staan er enkel barcodes op vermeld en dan kan je verschillende dozen gaan open maken vooraleer je het artikel vindt dat je nodig hebt.

Daar zijn verschillende trucjes voor. Je kan bijvoorbeeld met een markeerstift de inhoud op de voorkant van de dozen schrijven. Op die manier zal je later veel zoekwerk worden bespaard. Maar je kan ook de dozen leeg maken en de inhoud achter elkaar rangschikken in de voorraadkast: zo’n beetje zoals de waren tentoongesteld zijn in het warenhuis of de kruidenierswinkel.

Zo krijg je altijd één product in de merkverpakking aan de voorkant te zien en dan weet je meteen waarover het gaat. De andere reservepakken zet je er gewoon achter.

Nu kan je de kartonnen dozen weggooien. Van zodra er nog maar één of een paar van die producten overschieten, weet je meteen dat je nieuwe moet gaan kopen.

En als het producten zijn die je niet meer gaat kopen, of waarvan je maar eentje hebt, dan kan je een mandje in de voorraadkast zetten en daar alles ingooien dat je zelden gebruikt of dat je niet meer wenst aan te schaffen. Zo zie je ook duidelijk wat je wèl of niet moet aanschaffen.

En… wat vooral belangrijk is: je keukenkast zal er veel overzichtelijker uitzien, je zal met veel meer orde en dus ook met veel meer plezier in de keuken kunnen werken en bovendien zal je ook nooit meer zonder voorraad vallen, want het is met deze methode meteen duidelijk wat de evolutie van de voorraad is. Opgeruimd staat netjes!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Denk niet dat mijten het gevolg zijn van onhygiënisch gedrag. Mocht je in honderd huizen de hoofdkussens onder de microscoop houden, dan zal je in die honderd hoofdkussens mijten vinden. Het is een natuurlijk verschijnsel waar niemand aan ontsnapt, maar het is niet prettig dit te weten. Ze zijn ongevaarlijk, behalve als je natuurlijk hyper-allergisch bent. Maar je kan er wel wat aan doen en dat is het goede nieuws.

Eigenlijk kan je op heel eenvoudige wijze van de mijten verlost geraken. Om te beginnen worden ze geneutraliseerd door vrieskou. Je kan de kussens dus in de diepvrieskast laten liggen gedurende een nacht. Wel eerst in plasticfolie inpakken. Maar de mijten worden gedood door de vriestemperaturen. Lage temperaturen zijn niet gunstig voor deze “beestjes”. Daarom het bed ook open leggen en de ramen openen van de slaapkamer, zeker ook als het buiten vriest. Dat verfrist het bed en liquideert ook de mijten.

Maar er is nog een truc en die is super simpel! Leg elke week je hoofdkussens eens in de droogtrommel en laat de droogcyclus afwerken. Je kan er zelfs een drupje van je geliefde parfum op druppelen zodat ze na de droogcyclus ook heerlijk fris ruiken.

Je hoeft het niet uren aan een stuk te doen, amper vijftien minuten is voldoende. De mijten worden verwijderd en de muffe geurtjes en plekken zijn meteen ook verdwenen. De kussens zullen er ook veel luchtiger uit tevoorschijn komen en het wordt heerlijk om daar je moede hoofd op te rusten te leggen.

Herhaal deze behandeling elke week en je zal veel minder last hebben van allergieën en ook veel rustiger en heerlijk zacht slapen zonder mijten om je hoofd.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel mensen hebben er last van, ook jonge mensen: haarroos. Haarroos doet geen pijn, beïnvloedt de gezondheid niet, je wordt er straatoud mee, maar het is wel erg vervelend. Als je voortdurend witte vlokjes op je donkere jas of pull vindt, geeft dat een weinig verzorgde en zeker onappetijtelijke aanblik.

Veel mensen kopen speciale shampoos in de hoop dat ze de kwaal daarmee de baas te worden, maar eigenlijk doen ze niets aan de oorzaak. Gevolg: ze kunnen op de duur dagelijks het haar wassen met een speciale shampoo en toch blijven de witte pelletjes van tussen de haren dwarrelen.

Zwavel is daarvoor een uitstekend product en die heb je gratis in de hand als je een ui doormidden snijdt en daarmee de hoofdhuid inwrijft. Als dat een paar dagen achtereenvolgens gebeurt net voor het haarwassen, zal het probleem stelselmatig verbeteren.

Toch zijn er andere maatregelen die moeten worden genomen: geen kleurspoelingen meer en geen bleekmiddelen meer gebruiken voor de haren. Het permanenten van het haar is eveneens nadelig, omdat daardoor de haarschacht beschadigd wordt. Als je een kam of haarborstel gebruikt moet je er voor zorgen zo weinig mogelijk de hoofdhuid te irriteren, want dan laten de pelletjes los en komen er steeds nieuwe in de plaats. Opletten met hoeden en petten, want het warme vochtige klimaat onder het hoofddeksel maakt dat de huid weker wordt en gevoeliger om pelletjes te vormen. Krabben is natuurlijk uit den boze.

Maar wat de meeste mensen wel doen en wat ze best helemaal niet doen is het haar warm föhnen. Daardoor drogen de opperhuid en de haren uit en gaat het lichaam automatisch meer sebum afscheiden. Uiteindelijk leidt dat tot een steeds erger wordende pelletjes-kwaal. Natuurlijk is een gave huid ook het resultaat van een goede inwendige verzorging. Gezonde voeding met voldoende vitamines A en B zijn van belang voor de huid: betacarotenoïden bijvoorbeeld uit wortelen, broccoli en rode biet en vitamine B uit biergist en volkorenproducten kunnen de huid van binnenuit weer gezond maken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Eindejaar is er bijna en de examens zijn achter de rug. Meer dan ooit verlangen we naar rust en een beetje warmte. Dat komt in dit jaargetijde goed van pas, na de sleur en de slenter en de ongemakken van de nieuwsberichten van de laatste tijd: dus denken we aan vakantie nemen. Velen vertrekken dus naar de zon, of naar een buitenverblijf of  huren een vakantiewoning met de kinderen. De hond kan je nog meenemen, maar… je planten niet! En daar schuilt het gevaar in, dat je ze wel eens verhakkeld, verdord, stervende kan aantreffen bij je terugkeer. Wat moet je dan doen?

Vraagt het enige organisatie om de huisdieren te laten verzorgen tijdens de vakantie, dan geldt dat voor planten in de woning en de tuin evenzeer. Sommige mensen hebben er wat op gevonden door intensief te verzorgen planten naar buren of familieleden te doen. Maar is dat wel een goed idee?

Groot is hun verwondering dat deze planten bij de terugkeer uit vakantie er vaak gehavend uitzien. Dat heeft niets te maken met gebrek aan aandacht en juiste verzorging, maar meestal alles met het verplaatsen. Planten zijn erg gesteld op gewoontes: ze hebben de juiste hoeveelheid licht, lucht en voedsel en water nodig. Als daar iets in gewijzigd wordt, kan dat problemen geven.

Een plant die bijvoorbeeld plots 180 graden gedraaid wordt en een andere lichtinval krijgt, een andere luchtstroom, een ander klimaat, al is het maar een paar graden, kan op een paar weken tijd wegkwijnen. Beter is het dus niet de planten zelf te verhuizen, maar wel de verzorgers.

Als een familielid die je vertrouwt, in je woning zelf de planten wil komen verzorgen is dat ideaal, dan schrikken de planten niet en zullen ze er na je vakantie nog altijd even fris en fleurig bijstaan.

Uiteraard zijn er geen algemene regels op te stellen voor hoe je planten moet verzorgen, maar als je zo veel mogelijk bij de gewoonten blijft kan dat het groen en de bloemen alleen maar ten goede komen. Dezelfde hoeveelheid water en hetzelfde voedsel op hetzelfde tijdstip. Je planten zullen er je dankbaar voor zijn tegen je terugkeer uit vakantie.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2