Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: november 2018

 

Last van keelpijntje? Dat is niet verwonderlijk met het wispelturige en gure natte weer van de jongste dagen. Een goede raad: grijp niet meteen naar de zwaarste middelen en slik zeker geen antibiotica die je misschien nog overhebt van de vorige keer. Trouwens, als het een virale aandoening is- wat vaak gebeurt - kan antibiotica niets doen. Tegen een virale aandoening helpt enkel een sterk immuunsysteem. Met andere woorden: het lichaam moet de klus zelf klaren.

Veel artsen blijven ook antibiotica voorschrijven om een bacteriële surinfectie te voorkomen.

Het is wel verstandig een arts te raadplegen in geval van twijfel of als de keelpijn en de koorts te lang aanhouden. Maar speciale medicijnen hoef je niet te nemen. Echinacea staat er namelijk voor bekend het immuunsysteem te versterken, de witte bloedlichaampjes mobieler te maken en dus de lichaamseigen weerstand te verhogen. Het slikken van antibiotica moet zolang mogelijk vermeden worden en pas worden toegepast als de arts daarvoor duidelijk redenen heeft.

U kan natuurlijk zelf een aantal maatregelen nemen.

Bevochtigen van de keel is het beste advies. Vermijd roken, verkeerd stemgebruik, inademen van prikkelende stoffen, hete spijzen of dranken en zorg er voor dat de keel buitenshuis goed warm blijft en dus kunt u maar beter een sjaal aantrekken als u naar buiten gaat.

Gebruik van allerlei keeltabletten is niet nodig. Wat je wel kan gebruiken is tijm en honing. Daarom is de keel-en-mondspray van Fytobell zo interessant. Even in de keel sprayen en het geeft een aangenaam verzachtend en verfrissend gevoel. Zout water, eventueel kamillethee, is ook een goed gorgelmiddel.

Zoals altijd kan u keelpijn beter voorkomen dan genezen.

Daarom is het goed de weerstand van het organisme te verhogen: gezonde voeding met voldoende vruchten en groenten, vanwege de vitamines, mineralen en enzymen.

’s Morgens een ontbijt van verschillende soorten fruit is een koninklijke maaltijd en de dag afsluiten met fijne slaatjes van rauwkost en groenten is een feest op zichzelf en heel gezond.

Wisseldouches kunnen eveneens helpen om de weerstand te vergroten. Doe dat evenwel niet als je koorts hebt. Ook sauna is gezond. Zorg ook voor voldoende ontspanning, zodat u zich lekker voelt en dus minder gauw ziek zult worden. Echinacea staat erom bekend de weerstand te verhogen. Denk daarbij aan Echinabell van Fytobell. Uitstekend als preventie in winterse dagen.

En heb je het toch te pakken, neem wat meer rust, want vaak is ziekte of een ontsteking, een waarschuwing dat het lichaam of de geest wat te veel hooi op de vork heeft gekregen. Op die manier kan een beetje ziek zijn, toch helpen om nog gezonder te worden.

En wil je Echinabell en Keel-en mondspray van Fytobell toepassen? Dat is verstandig!

Je vindt beide preparaten in de apotheken met CNK-bestelnummers: 1754-431 voor de keelspray

en 2898-963 voor de Echinabell. Je kan ze ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Sommigen zullen het misschien “oude stijl” vinden, anderen vinden het te chique, maar weer anderen dromen er van: zilveren tafelbestek. Het staat natuurlijk wel erg voornaam, maar het is intussen wel erg duur geworden: puur zilverwerk straalt klasse uit, ook prijsklasse. Vandaar dat het vroeger de gewoonte was dat kinderen thuis elke jaar een stuk zilveren tafelbestek kregen. De vorm en de stijl bleven onveranderd, zodat je jaren achtereenvolgens kon sparen om een mooi set bestek bij elkaar te krijgen of te sparen. Tegen het moment dat je ging trouwen had je een zilveren bestek als uitzet bijeen vergaard. Mooi was dat.

Daarom wordt er zo spaarzaam en voorzichtig mee omgesprongen, want het is haast onvervangbaar geworden. En bovendien vraagt het wel wat onderhoud natuurlijk, want zilver wordt zwart door het niet te gebruiken, maar door het te gebruiken ook, afhankelijk van welke spijzen je er mee gegeten hebt. Vooral eieren laten hun sporen na. En dan kan je beginnen.

Uiteraard bestaat er zilverpoets, een poeder waarmee je het bestek kan opboenen en het weer als nieuw kan maken. Maar dat is wel een hele klus. Vandaar dat het velen op de moeite steekt om het mooie bestek uit te halen als ze familie of vrienden op bezoek krijgen om eens lekker te eten.

Daar hoef je voortaan niet meer mee in te zitten, want we hebben een geweldige truc voor je.

Als je gasten op bezoek krijgt en je wil je zilveren tafelbestek uithalen, dan moet het je niet meer afschrikken als het helemaal zwart is geworden. Je kan ze als bij toverslag weer mooi en zilver-blinkend maken door onze truc. Zet water aan de kook en leg er het bestek in. Op het moment dat het water goed kookt, voeg je er snippers of bolletjes aluminiumpapier aan toe en laat alles goed meekoken. Het aluminiumpapier zal zijn werk doen en het zwart van je zilveren bestek afhalen. Het is een kwestie van een tiental minuutjes. Zorg er wel voor dat je voldoende bolletjes van het aluminiumpapier hebt gemaakt.

Laat de vrienden of de familie nu maar komen, want je kan weer pronken met je zilveren tafelbestek.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Heb je een hond? Dan mag je je gelukkig prijzen, want aan hondenbezit zitten niets dan voordelen. Natuurlijk kost het wat: geld en tijd, maar je krijgt er zoveel voor terug.

Niet enkel de vriendschap, de aanhankelijkheid, de verstrooiing, het feit dat je niet alleen bent, de eenzaamheid doorbroken wordt, je een aanspreekpunt hebt en… dat is heel belangrijk voor oudere mensen die moeilijk mobiel zijn, zich eenzaam en alleen voelen en vaak niets of niemand hebben om eens van gedachten te wisselen. Het spreekwoord “het is van de hond” is dan ook totaal misplaatst in dit geval. Want honden komen tegemoet aan veel verzuchtingen van de mens.

Ze geven bovendien ook een gevoel van veiligheid, want ze horen en ruiken sneller onraad dan gelijk welk ander detectiesysteem. Een blaffende hond schrikt meer dieven en inbrekers af dan een camera of een aanfloepende lamp.

Maar een hond heeft nog meer voordelen.

Zo vertonen mensen die een hond hebben een veel lager risico op hartziekten en leven ze ook langer. Ze hebben ook minder kans op kanker, hoe eigenaardig ook.

Als kinderen al op jonge leeftijd in contact komen met honden, hebben ze later veel minder kans op eczeem, allergische reacties en is hun immuunsysteem ook veel sterker tegen allerlei bacteriën en virale aandoeningen. Kortom de kinderen die thuis een hond hebben zijn sterker, dat is bewezen.

Maar hartziekten komen sowieso minder voor bij hondenbezitters en dat is niet enkel omdat ze ermee naar buiten moeten en gaan wandelen, maar ook omdat er een wederzijdse band is. Als een hond zijn baasje bekijkt en omgekeerd, dan ontstaat door die blik een gevoel van verbondenheid en verstandhouding en dat maakt dat in het lichaam het gelukshormoon oxytocine wordt aangemaakt. Op die manier ontstaat een groter geluksgevoel en daardoor ook een betere gezondheid.

Merkwaardig is dat de band tussen hond en baasje zo groot kan worden dat ze beide sterven aan dezelfde ziekte, zoals bijvoorbeeld kanker. Hoe dat komt, is voorlopig een raadsel, maar er wordt ernstige studie aan gewijd zodat misschien een oplossing kan gevonden worden voor het probleem.

In elk geval is het dus wel aan te bevelen om een hond in huis te nemen. Als je hem goed verzorgt, zal de hond gelukkig zijn en op zijn beurt zal hij de gezinsleden en het baasje gezond en gelukkig maken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ringen zijn mooi of beter gezegd: kunnen mooi zijn. Wie houdt er niet van. Een trouwring blijft er gewoonlijk je hele leven opzitten. Ook een verlovingsring kan aantrekkelijk zijn en die wordt dan aan de andere hand gedragen. Toch kunnen ringen ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als je een klus moet klaren waarbij je het risico loopt dat je ring blijft haperen en zo je vinger in gevaar kan brengen.

Het is niet de eerste keer dat een vrachtwagenbestuurder een vinger verliest nadat hij met zijn ring bleef haperen aan het scharnier van het laadplatform terwijl hij naar beneden sprong. Zo is het natuurlijk veiliger de ring eerst te verwijderen.

Dat is niet altijd eenvoudig, want de vinger past zich aan gezien de leeftijd. Wie op zijn vijftigste nog het formaat van vingers heeft toen hij trouwde, mag zich gelukkig prijzen.

Het is dus verstandig af en toe te proberen om de ringen te verwijderen en ze desnoods te laten aanpassen, zelfs te verbreden zodat ze makkelijker aan en uit kunnen worden gedaan.

Hoe doe je dat?

Als de ringen niet gemakkelijk van de vinger af kunnen  schuiven, kan je best eerst even proberen met zeepsop of detergent. Je moet dat uiteraard niet proberen te doen nadat je een werkje hebt opgeknapt, want dan zijn de vingers automatisch dikker. Doe dat ’s morgens na het opstaan als de vingers het minst dik zijn.

Lukt het niet met zeepsop, dan kan je onze geheime truc eens uitproberen: kruipolie. Neem de bus kruipolie (type WD40) en spuit daarmee op de vinger, net aan de basis van de ring. Laat even doorsijpelen en probeer wat met de ring te wrikken zodat de kruipolie er zich goed kan onder nestelen. Dan even met de ring draaien. Hou dan de hand hoger en probeer nu met gestrekte vingers en met draaiende bewegingen van de ring, het sieraad er af te halen. Meestal lukt dat meteen. Nu moet je uiteraard zowel de handen als de ring schoon maken met een sopje of met detergent, zodat die niet gaat kleven of vlekken kan maken op kleding, de kast of de plaats waar die wordt neergelegd.

Als je de ring weer over de vinger wilt schuiven, dan kun je van dezelfde truc gebruik maken.

Op die manier kan je makkelijk de ringen in veiligheid brengen bij een gevaarlijke klus, ook je vingers sparen en tegelijk nadien weer genieten van de schoonheid van de sieraden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Heb je soms ook de indruk dat je onnoemelijk veel tijd doorbrengt aan je bureau of in de keuken? Het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal te doen hebt, maar doorgaans besteden we veel meer tijd aan taken dan eigenlijk nodig zou zijn.

Hoe komt dat? Omdat er storm in onze geest woedt. Dat is het gevolg van de wijze waarop we onze spullen gebruiken, ze al dan niet ordenen om er nadien gemakkelijk gebruik te kunnen van maken.

Onderzoek heeft aangetoond dat wie aan een geordend en overzichtelijk bureau werkt, zijn taak veel sneller volbrengt. We winnen tot 25 à 30 percent tijd als je in een propere en overzichtelijke omgeving werkt. Als je bureau slordig en onoverzichtelijk is, ben je dat zelf ook en moet je er de gevolgen van dragen: je verlegt meer spullen, je zoekt meer papieren en je twijfelt langer. Bovendien kan je moeilijker beslissen om aan de slag te gaan. Mensen die in een slordig kantoor moeten werken, zijn ook vaker aan de koffiemachine te vinden om een pauze te nemen. Ze zijn ook vaak zenuwachtiger en onvriendelijker tegenover klanten. Ze weten al bij voorbaat dat als hen een vraag wordt gesteld het niet eenvoudig zal zijn om de klant ter wille te zijn.

Hoe pak je dat aan?

Besteed eens een halve dag om je bureau op te ruimen en je kantoor leeg of tenminste leger te maken. Maak een goed systeem zodat je alles gemakkelijker terugvindt. Bedenk een manier om je van overbodige dingen te ontdoen en de noodzakelijke en belangrijke dingen zodanig te ordenen dat je ze makkelijk kan terugvinden.

Fleur ook je bureau op met meer licht en meer groen. Dat helpt.

Maar hetzelfde kan gezegd worden van je huis, je woonkamer, je keuken. Eigenlijk moet je tijdens het koken al beginnen schoon maken, opruimen en wegzetten. Ook in je woning moet je dat doen. Er zijn soms honderd klussen te doen, maar je begint er niet aan omdat het er te veel zijn. Ook hier kan een bepaald systeem je helpen. Zorg dat je altijd een potlood of stylo in je zak hebt en een blad papier of een klein notitieboekje. Telkens je in een ruimte komt en je ziet een klus die moet gedaan worden, neem je daar notitie van. Als je nadien een taak aangepakt hebt, kan je de taak doorstrepen. Dat geeft moed, geeft je de indruk dat er veel is gebeurd en bovendien zal na verloop van tijd je hele huis op orde staan. Begin er vandaag aan, en niet morgen!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je hebt jonge kinderen in huis? Dat is plezierig, maar brengt ook zijn zorgen mee. Vooral als de jonge snaken al erg vroeg hun artistiek talent willen botvieren. Daartoe kregen ze van oma, opa, als cadeau vaak stiften, potloden, maar ook veelkleurige stylo’s en dan maar tekenen en krabbelen.

Het behang is doorgaans het eerste slachtoffer van deze artistieke uitbarstingen, wat niet altijd door de ouders en de omgeving gewaardeerd wordt. Ook het tapijt moet er aan geloven en het mooie dessin wordt vaak aangevuld door grote krabbels met stift.

Hoe krijg je dat in ‘s hemelsnaam er weer uit zonder het behang te moeten vervangen, of het tapijt te moeten uitwassen, wat uiteraard niet mogelijk is als het om een kamerbreed, het zogenaamde voltapijt gaat.

Wel, geen paniek want we verklappen jullie een heel eenvoudig, maar wel uiterst doeltreffend trucje.

Knijp een kleine hoeveelheid tandpasta in een kopje of een kommetje en spuit daarop kruipolie (genre WD 40). Meng alles goed met een stokje. Als je een homogeen mengsel hebt verkregen, neem je een zacht sponsje en doop dat royaal in het mengsel. Wrijf nu voorzichtig met ronde bewegingen op de vlek, zonder er al te veel druk op uit te oefenen. Je zal zien dat de vlek langzaam gaat verbleken, dat de scherpe lijnen vervagen en dat je op de duur enkel een gekleurde pasta boven de vlek hebt. Die kan je weghalen met keukenpapier. Desnoods moet je de behandeling herhalen.

Voortaan is paniek niet meer nodig, want nu ken je de geheime truc: tandpasta, kruipolie, goed mengen en het kunstwerk wegwrijven. Als alles is opgedroogd, zal niemand nog merken dat er ooit een probleem geweest is.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wie krijgt er niet graag een boeketje? Het is een teken van waardering en bovendien is een leuk boeketje bloemen daar bovenop nog een geschenk van de natuur.

Tegenwoordig heb je in elk seizoen alle soorten bloemen, want ze worden met het vliegtuig aangevlogen op elk moment van het seizoen uit de andere kant van de wereld waar wel de juiste biotoop en het klimaat aanwezig is om op dat tijdstip die bloemen te laten groeien. Want wie verwacht er zomerbloemen in de winter? Dat is nu wel degelijk helemaal mogelijk.

Ze zijn wel niet altijd goedkoop, en nu ken je ook de reden. Dat is ook de reden waarom je er erg zuinig moet op zijn en ze goed moet verzorgen.

Om te beginnen moet je een heel propere vaas hebben. Die moet je netjes uitwassen met heet water en detergent, desnoods met een beetje bleekwater, maar je moet alles heel goed en langdurig naspoelen zodat er geen chemische resten meer overblijven.

Bacteriën en virussen kunnen namelijk ook bloemen aantasten en ook hier geldt - net als bij de mensen - beter voorkomen dan genezen. Bloemen die ziek zijn, red je trouwens niet meer.

Ook het water moet daarom zuiver zijn en er mogen geen blaadjes op het water drijven en ook niet onder water zitten, want op die manier worden de bloemen eveneens besmet.

En van zodra je de bloemen krijgt moet je ze in het water zetten.

Vooraleer je dat doet, moet je de stelen aansnijden met een scherp mes, niet met een tang of een schaar. Waarom niet? Heel eenvoudig omdat je met een schaar of tang de stelen dichtknijpt en het is precies langs deze weg dat de bloemen water en voedsel opnemen. Daarom ook moet je een heel scherp mes gebruiken. Doe je dat met een bot mes, dan druk je de stelen dicht en ook de vezels waarlangs de bloemen water drinken.

Zet de bloemen ook niet te dicht in de buurt van de fruitschaal, want het ethyleengas dat bijvoorbeeld door rijpe appels wordt verspreid, zal de bloemen veel sneller doen verwelken.

Op die manier zal je veel langer van je bloemen kunnen genieten en zullen zowel jij als de milde schenker er plezier van hebben.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niet iedereen heeft de luxe om de hele dag met het huishouden bezig te kunnen zijn. Dat was vroeger zo, want huismoeders waren ongeveer vijf uur per dag bezig met de keuken, het voedsel en het opruimen en netjes houden van de woning en de omgeving. De rest besteedden ze aan de opvoeding en hun man. Daar is door de evolutie van de maatschappij enorme verandering in gekomen.

Waar vijftig jaar geleden gemiddeld vijf uur per dag aan het bereiden van het eten werd besteed, is dat nu gemiddeld tussen de tien minuten en een half uur. Meestal is dat beperkt tot een kwartiertje, omdat veel voedsel kant-en-klaar wordt gekocht. Dat betekent dat de warenhuizen en grootkeukens beslissen over wat je eet, hoe je het klaar maakt en hoe je gezondheid er over een tijdje zal uitzien. Want veel van dat voedsel is te vet, te zoet, omdat het sterk gesuikerd is, en ook te zout. Bovendien bulkt het van de bewaarmiddelen, kleurstoffen, aroma’s en smaakversterkers. Hoe wil je dat de maatschappij gezond blijft?

Zalig de gezinnen waar nog vers voedsel wordt bereid en wordt gegeten. Dat is niet altijd evident omdat vaak de tijd ontbreekt. Die tijd kan je best wel uitkopen door kleine trucjes toe te passen.

Zo kan je bijvoorbeeld bij het klaar maken van het eten er voor zorgen dat iets langer warm blijft, zodat je het van de middag tot de avond behoorlijk vers, maar tegelijk warm kan houden. Ook als je uit werken gaat is dat mogelijk, hoewel je niet overal de beschikking hebt over een koelkast of een opwarmoventje.

Wat kan je doen?

Om te beginnen kan je vloeibaar voedsel in een thermos bewaren. Daarin blijft het niet enkel goed afgesloten van de buitenwereld en van besmetting, maar behoudt het ook zijn warmte. Dat kan je doen met soepen, dranken, vloeibaar voedsel, maar ook rijst, puree en sausen.

Een andere truc is het voedsel in de microgolf oven te leggen, omdat die doorgaans goed geïsoleerd is, behoudt het voedsel langer zijn warmte. Je kan de schotels ook in aluminiumpapier wikkelen zodat de warmte of de koelte behouden blijft. Nadien is het een “koud kunstje” om alles weer op te warmen voor koude spijzen en het warme voedsel kan je meteen gebruiken.

Op die manier kan je het eten zelf van tevoren klaar maken, goed bewaren, meenemen naar het werk en ze genieten op het gepaste moment zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het tijdstip van bereiding.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je ziet ze nu zowat in elke wijk: de pompoenen met lichtjes in. Een beetje spookachtig en een eigenaardige gewoonte die uit de States is overgewaaid. In de plaats van wat boeman te spelen, kan je je beter te goed doen aan de pompoenen en ze liever opeten of gebruiken in lekkere bereidingen zoals pompoensoep. Want pompoenen dienen niet om vooral kinderen schrik aan te jagen, maar wel om de gezondheid te verbeteren en dat doen ze ook, vooral als je ze opeet.

Pompoen bevat veel kalium, net als bananen en dat is goed voor het hart. Het helpt de bloeddruk te normaliseren en verhoogt de HDL-cholesterol. Dat is de goede cholesterol die maakt dat het teveel aan LDL weer wordt gerecupereerd.

Pompoen bevat ook behoorlijke hoeveelheden provitamine A. Die wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A. Dat is de vitamine van het nachtzicht. Je kan in het donkere inderdaad beter zien en je weerstand vergroten als je voldoende vitamine A opbouwt.

Omdat een overdosis aan vitamine A toxisch is, kan je ze beter natuurlijk nemen en dat is best onder deze vorm: provitamine A bijvoorbeeld uit pompoen, maar ook uit wortelen, bataat of zoete aardappel en het is nu de tijd van de pompoen.

Pompoen bevat eveneens vitamine C, kalium, ijzer, foliumzuur, vitamine E en veel lange vezels. Dat betekent dat pompoen boordevol antioxidanten zit en derhalve ideaal is voor een sterk immuunsysteem. Het verhoogt de weerstand en helpt de winterse kwalen af te weren. Daarom moet je nu pompoen eten: voor een ijzersterke weerstand, voor een gezond hart, voor een goede bloedsomloop en voor een heldere kijk ook bij nacht.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Tegenwoordig kan je komkommers het hele jaar krijgen, hoewel het eigenlijk een typische zomergroente is. Het brengt vorm, kleur en ook smaak in vele schotels. Ze zijn heel lekker, passen bij elk rauwkostschoteltje, maar kunnen ook in vele recepten als belangrijkste ingrediënt gebruikt worden. Komkommers ogen lentefris. Ze bevatten, maar liefst 97% water, dus weinig voedingswaarde en amper 14 cal per kg. Ze bevatten wel vitamines B en C. Maar er zijn meerdere redenen om geregeld komkommers op het menu te zetten.

Komkommers zijn gezond, zijn rauw ook erg lekker en hebben naast de vitamines die ze bevatten ook nog veel andere kwaliteiten: als laxeermiddel, ze verwijderen toxines en bestrijden waterzucht en wekken de eetlust op.

Komkommers bevorderen de vertering, zuiveren het bloed, genezen jicht, zorgen voor de slanke lijn, terwijl het sap zelfs nierstenen zou oplossen en de huid in goede conditie zal houden.

Komkommer is zeer dorstlessend, lost urinezuur op en verwijdert overtollig vet: goed voor zwaarlijvigen.

Komkommer en augurk kunnen zowel bij vlees als in sausjes worden gebruikt.

Zoals met vele kruiden en groenten die lekker in de keuken kunnen gebruikt worden, hebben komkommers ook een tweede leven als geneeskrachtig kruid.

Brandwonde: vers sap op de brandwonde kalmeert en pulp als pommade, verzacht.

Huid: gezicht met gezouten kookwater inwrijven dit als schoonheidsmiddel voor het gelaat. Inwendig: vers sap. Uitwendig: tot moes geraspte vers geschilde komkommer als masker.

Koorts: vers sap verkoelt.

Maag: voor een gevoelige maag moet je komkommer gekookt opdienen. Daardoor verteert het voedsel beter. Je kan ook enige schijven aan groentesoep toevoegen.

Verslankend: een flinke portie salade van komkommer met knoflook, gehakte peterselie, olijfolie en citroensap houdt of maakt slank.

Zonneslag: vers sap kalmeert.

Vooral als sla wordt de verfrissende komkommer, die vitaminerijk maar caloriearm is (20 cal per 100 g) gewaardeerd door „lijnbewuste” mensen die naar gezonde voeding streven.

Deze groente is makkelijker verteerbaar zo je ze schilt en met wat zout laat trekken: in schijfjes gesneden en bestrooid met grof zout gedurende een of twee uur laten rusten.

Denk eraan de zaadjes te verwijderen en daarna de komkommer goed te spoelen onder stromend water, anders zou de groente te zout kunnen zijn. Je kan ze dan op smaak brengen met een vinaigrette of met verse room en kruiden.

Gekookt verteert de komkommer nog gemakkelijker. Die kan als gewone groente gegeten worden ofwel gevuld opgediend worden.  Kies altijd mooie ronde komkommers.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wie goede genen heeft mag zich gelukkig prijzen, want die beschikt over een betere gezondheid en een mooier perspectief. Maar de genen zeggen niet alles. Ook de levenswijze heeft een heel belangrijke invloed op onze gezondheid. Zo is het duidelijk dat roken, alcohol en ongezond voedsel de goede genen kunnen overvleugelen en ondanks de mooie start, het leven toch sterk kan verkorten en de gezondheid kan verstoren. We hebben er dus alle belang bij gezond te eten en te leven. Gezond voedsel is fruit, groenten, en vis. Vlees, suiker en kunstmatige middelen plus geraffineerd voedsel zijn beslist minderwaardig en nadelig voor een lang leven en een goede gezondheid.

Tot gezond voedsel behoren vis vanwege de Omega-3 vetzuren en noten, om dezelfde reden. Noten bevatten niet enkel gemakkelijk absorbeerbare eiwitten, maar ook onverzadigde vetten. In de natuurgeneeskunde werd thee van tussenschotten van noten gebruikt ter versterking van de hartspier. De effectiviteit daarvan werd bevestigd door een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in het medische vakblad Annals of Internal Medicine. Door een onderzoeksteam werd een dubbelblindstudie uitgevoerd onder een groep proefpersonen. De ene helft kreeg een mediterraan dieet waarin veel groenten, fruit, olijfolie en vis zaten. De tweede groep kreeg een gelijkaardig dieet, maar daarin werd de olijfolie vervangen door notenolie en er werden in de gerechten ook meer noten opgenomen. Het hoge gehalte aan onverzadigde vetten had een gunstige uitwerking op het cholesterolgehalte waardoor deze patiënten  minder kans hadden getroffen te worden door een hartziekte.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat vis vervangen wordt door noten, maar beide zijn echt complementair in een gezond dieet. Wie dagelijks een handjevol noten eet (vooral walnoten) bewijst zijn hart en de circulatie een goede dienst. Vervang daarom vlees eens door een notenburger, of voeg geraspte of geplette noten toe aan muesli of bak er brood mee. Gewoon noten eten uit het vuistje is ook al supergezond uiteraard.

Bovendien hebben noten het voordeel dat ze lang bewaren. Wie een beetje last heeft met de bittere smaak van walnoten, kan het gele vlies van de noot weg peuteren en op die manier genieten van de zachtere smaak. Het resultaat voor de gezondheid is trouwens hetzelfde.

En natuurlijk kan je van de goede eigenschappen voor hart en circulatie gebruik maken dankzij de Omega-3 vetzuren in vette vis. Daarom is Omega-3 visolie van Nutribell ideaal. Je kan het online bestellen via www.nutribell.be of via www.almed.be of via www.boverte.com

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel mensen voelen zich niet veilig in open bebouwing, tenzij hun tuin en huis helemaal afgeschermd is. Bij voorkeur met een muur, maar zeker met een draad en begroeiing. Niet alle buren zijn daarmee gediend en sommigen die ernaast wonen en slechts een kleine tuin hebben, zouden liever geen afsluiting zien, om op die manier samen te profiteren van een “nog grotere tuin”. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van de eigenaar van de grote tuin, die niets liever wil dan meer privacy en een groter gevoel van veiligheid. Bovendien geeft een afgesloten tuin ook meer zekerheid en veiligheid voor de kinderen. Op die manier kunnen ze gemakkelijker binnen “het domein” worden gehouden.

De vraag is: wat mag er en vooral wat mag er niet. Want niet op alle plaatsen is zomaar alles toegelaten.

Bijvoorbeeld zo moet je uitmaken en zeker weten hoever je van een scheidingslijn moet blijven als je een draadafsluiting rond de tuin wil plaatsen. Er zijn ook verschillende andere mogelijkheden, zoals: de ene kant die is afgezoomd met een muur of een haag, terwijl het achteraan open is, of omgekeerd.

Hoever moet jouw draad van deze afscheidingen staan?

Eigenlijk is het duidelijk: Voor dergelijke problemen kan je je best en veiligst wenden tot de technische dienst van de gemeente, waar men je zal inlichten over de plaatselijke gebruiken, die verschillen van stad tot stad, van gemeente tot gemeente. Het maakt het dus onmogelijk een algemene regel voorop te stellen.

Het kan zijn dat in jouw stad of gemeente geen plaatselijke gebruiken zijn voorzien. Dan gelden de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek en het Veldwetboek (wet van 7 okt. 1886). Deze bepalingen kan je eveneens opvragen op de technische dienst van de gemeente waar je woont.

Sommige gemeenten voorzien dat je drie meter van de scheidingslijn moet blijven voor hoge bomen, terwijl dat in andere gemeenten acht meter is.

Als een boom er meer dan 20 jaar staat, heeft hij “rechten” verworven en mag je hem zomaar niet rooien.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het gebeurt wel meer dat het je dagje niet is. Dat ligt heel vaak aan wat er de dag tevoren is gebeurd: te lang opgezeten, te laat gewerkt, wat te diep in het glas gekeken, te lang op zwier geweest, te lang op kantoor gezeten, enz. Het kan allemaal, maar dat zie je ’s anderendaags beslist in de spiegel. Je kan geen mirakels verwachten door een pilletje te slikken en alle ongemakken als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen, maar je kan wel een magische truc toepassen die je op een kwartiertje tijd weer fit en mooi maakt.

Om te beginnen moet je na zo’n nachtelijke fuif, of een werkmarathon zeker veel water drinken. Drink bij het opstaan meteen een glas lauwwarm water. Baden Powell raadde dat ook al aan zijn scouts aan. Op die manier kan het lichaam zich weer perfect hydrateren.

Neem een warme douche en daarop een koude na-douche, kort, maar krachtig. Dat laat het bloed flink door je lichaam stromen.

En de avond tevoren moet je eerst even een kop groene thee zetten en nadien de theebuiltjes in de koelkast leggen. ’s Morgens haal je de zakjes er weer uit en leg je die op de oogleden en onder de ogen. Uiteraard moet je twee zakjes hebben.

De polyfenolen in de thee en de beperkte hoeveelheid cafeïne doen nu hun adstringerend werk: ze zorgen er voor dat de verlepte huid weer aanspant. De wallen onder de ogen verdwijnen en je ziet er na een poos weer keurig uit. Laat de theebuiltjes er ongeveer een goede tien minuten op liggen en zo zal de natuur haar werk doen.

Nu ben je helemaal klaar om een flink fruitontbijt te nemen en de dag tegemoet te huppelen. Je dag is op die manier al goed begonnen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is wel nog geen echte wintertijd, maar toch voelen we de winter naderen. We zien het aan de vallende bladeren, de lichte nachtvorst, de kortere dagen, de griezelige pompoenen die als eigenaardige schimmen aan de voordeuren staan, de kerkhofbloemen enzoverder enzovoort.

Misschien heb je er zelf geen last van, maar je huid en je haren in elk geval wel.

Als de kou zijn intrede doet, beginnen we woningen en kantoren sterker te verwarmen. Gevolg: de huid en het haar dehydrateren, verliezen hun vocht, omdat ook de luchtvochtigheid niet voldoende is binnen.

Dat is niet enkel slecht voor de meubelen en parketvloeren, maar ook voor huid en haar.

In winterse omstandigheden begint het haar bros te worden, voelt minder soepel aan en raakt beschadigd, waardoor het gemakkelijker uitvalt of bij het kammen en borstelen nog meer beschadigd wordt en kan worden uitgetrokken, soms met hele klissen tegelijk.

Wat kan je er aan doen?

Om te beginnen moet je grote hitte vermijden, zoals het droog föhnen van de haren na de wasbeurt of de douche. Gebruik ook geen hete krultangen, want daardoor wordt de haarschacht absoluut en onherroepelijk beschadigd. In de plaats van het haar snel te willen drogen, kan je het haar in een dot draaien en er een handdoek rond wikkelen. Drogen met koele lucht is trouwens veel beter voor de haren. En als je toch droogtangen gebruikt, kies dan liever een tang in keramisch materiaal in de plaats van in metaal.

Hydrateer ook je haren, niet zozeer met een conditioner, maar met een natuurlijke olie, bijvoorbeeld op basis van kokosolie. Vergeet ook niet dat veelvuldig kleuren en ontkleuren van de haren erg schadelijk is voor de gezondheid van het haar. Het duurt maanden eer de beschadiging er is uitgegroeid.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De kat kan het je natuurlijk niet vertellen wat ze wel of niet verkiest, maar je kan het wel zien of vermoeden aan de hand van haar gedrag. Het grote verschil met een hond is dat de kat zich thuis moet voelen in een omgeving en een kader, terwijl de hond eerder gericht is op mensen, vooral op zijn baasje.

Een kat zal het baasje wel waarderen, maar dat verloopt via de omkadering, het milieu waarin ze al dan niet gedwongen moet leven.

Als die omgeving niet helemaal naar de zin van de kat is, dan kan het beestje daar met angst op reageren. Een schuwe kat is een ongelukkige kat. Wat moet je dan doen om je kat gelukkig te maken zodat je zelf ook plezier beleeft aan de gelukkige kat.

Om te beginnen moet je vermijden dat je kat de omgeving niet prettig vindt, waardoor ze angstig wordt.

-Zo moet je zeker haar dagelijkse routine niet willen veranderen. Een kat is een gewoontedier. Als je haar plots op een andere plaats eten geeft of op een ander tijdstip, is het beestje in de war.

-Katten zijn carnivoren. Dat betekent dat ze absoluut dierlijke eiwitten nodig hebben: vlees of vis. Kattenvoer bevat deze ingrediënten. Geef haar ook het eten dat ze gewoon is.

-Zorg er voor dat de kat ook buitenlicht kan waarnemen. Dat betekent dat je als je uit werken gaat, de kat met open gordijnen naar de wereld moet laten kijken, of via een kattenluik de toegang naar buiten, de tuin bijvoorbeeld, mogelijk moet maken.

-Lichte, zachte muziek wordt door katten gewaardeerd. Luide knallen, en zeer luide muziek, of geruzie met geroep onder mensen veroorzaken stress en afschuw bij katten. Geen luide housemuziek, of de kat voelt zich niet prettig!

-Wees voorzichtig met sterke geuren: geurkaarsen, sprays, aroma’s enz. Katten hebben liever geen kunstmatige geurtjes, daar balen ze van, want het behoort niet tot hun natuurlijke biotoop.

-Streel je kat regelmatig als ze dat prettig vindt. Dat merk je gauw als ze zich op je schoot neervlijt als je bijvoorbeeld tv kijkt of leest. Ook als ze begint te spinnen of met de staart wiebelt, is dat een teken van welbehagen.

Op die manier zal je kat toch aanhankelijk zijn en blijven en beleef je er zelf ook heel veel plezier aan.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2