Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: oktober 2018

 

Veel mensen kijken uit naar een erfenis om hun problemen op te lossen, een aankoop te doen, een vakantie te boeken enz. Maar zijn alle erfenissen wel interessant?

Zo kan je in een situatie terecht komen waarbij de ouders al tientallen jaren gescheiden leven en al die tijd ook geen contact meer hadden met elkaar. Kinderen zijn zo bijvoorbeeld opgevoed bij de moeder en hadden geen contact meer met de vader. Dan is de vader plotseling overleden en uiteraard komt de erfenis ter sprake.

Hier kan er wel een probleem zijn, gezien de voorgeschiedenis: bijvoorbeeld meer schulden dan goederen en geld. De vraag is dan kan je beter aan de erfenis verzaken, omdat je dan kan opgezadeld worden met de schuld? Misschien moet je die zelf wel afbetalen? Hoe kan je best tewerk gaan?

Als zou blijken - en daarover kan de notaris u inlichten - dat er meer schulden zijn dan activa, dan doe je er goed aan de nalatenschap te verwerpen, met andere woorden, de erfenis te verzaken.

Daarvoor neem je contact op met de griffie van de rechtbank van eerste aanleg van de woonplaats van de vader bijvoorbeeld. Je krijgt het adres hiervan wel op de dienst bevolking van het stadhuis, ofwel op het politiekantoor. Deze griffie staat ook vermeld onder de rubriek Ministerie van Financiën. Hiervoor is het wel van belang een overlijdensakte mee te brengen en natuurlijk ook de eigen identiteitspapieren. Het verwerpen van een nalatenschap is niet kosteloos. Niet iedereen in de familie hoeft dezelfde beslissing te nemen. Elk familielid mag afzonderlijk bepalen of aan de nalatenschap wordt verzaakt. Iedereen mag zelf beslissen wat hij of zij ermee doet. Als de familieleden samen de erfenis verwerpen, moet er evenwel maar éénmaal betaald worden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We zijn weer overgestapt naar het winteruur en velen zullen dat geweten hebben, want ze hebben slaapproblemen. Bijna de helft (44 percent) van de volwassen bevolking heeft zelfs een slaapprobleem. Ofwel slapen ze te weinig omdat ze er te laat inkruipen, zich amuseren voor tv of met internet, waardoor ze ’s morgens weer vroeg op moeten en niet uitgerust op het werk verschijnen, ofwel hebben ze last door het overstappen van zomeruur naar winteruur. Dat kan best omdat we als mens (ook de dieren) een gewoonmachine zijn, we noemen dat de biologische klok. Dat kan je verhelpen door langzaamaan over te stappen en de avondlijke rituelen geleidelijk op te schuiven. Ook meer beweging nemen overdag kan helpen en zeker gaan cafeïne houdende dranken gebruiken.

Velen anderen vragen zich ook af hoeveel slaap ze wel nodig hebben en of ze niet te weinig of te veel slapen. Slaapdeskundigen bevestigen dat eigenlijk zes uur slaap voldoende is om alle fasen (vooral de REM-slaap is belangrijk) door te maken. Tijdens de REM-fase (rapid eye movement) herstelt het lichaam zich van de vermoeienissen van de dag, de stress, de lichamelijke schade. Slapen we langer, dan is dat mooi meegenomen, maar eenmaal het lichaam zich op zes uur heeft ingesteld lijkt het lichaam daar perfect te kunnen mee functioneren. Volgens anderen is dat te weinig en kan het lichaam onvoldoende herstel halen uit zo weinig uren. Caesar sliep zeven uur en had daar voldoende aan, Napoleon sliep zes uur en wie langer sliep was volgens hem een luiaard.

Volgens slaapdeskundigen heeft de mens zeker vijf à zes uur diepe slaap nodig. Tijdens deze diepe slaap herstellen het lichaam en het zenuwstelsel zich. Deze diepe slaap gebeurt in fasen. Als we tijdens zo’n diepe-slaapfase wakker worden gemaakt, dan voelen we ons niet prettig, voelen we ons niet helemaal uitgeslapen. Normaal ontwaakt het lichaam niet tijdens zo’n diepe slaapfase, tenzij een luide wekker daartoe oproept, een luide knal klinkt, een ongeval in de buurt plaats vindt, een aardbeving enz... Vandaar dat het te verklaren is dat bewoners van een huis niet wakker werden terwijl dieven heel de woning doorzochten.

De eerste helft van de slaap is de diepste. Inbrekers weten dat ook. De eerste drie uur nadat iemand naar bed ging, is de meest diepe fase, om het even om welk uur men ging slapen: voor middernacht of na middernacht maakt niet uit, op voorwaarde dat het donker is, want dan maakt het lichaam meest melatonine aan, het zogenaamde slaaphormoon. Precies daardoor zijn passagiers met jet-lag zo’n tijd van streek.

Het feit dat veel mensen inslaapproblemen hebben, ligt vaak aan hun eigen gedrag: ze drinken te veel koffie, cola en eten te zwaar ’s avonds laat. Best van al is ook om op een geregeld tijdstip naar bed te gaan, zodat het lichaam zich kan gewennen aan het uur en het ritueel. Een rustverwekkend kruidentheetje drinken is daarvoor ideaal. Als je niet kan slapen, blijf niet woelen en piekeren, sta op, ga even blootsvoets in het bedauwde gras stappen, spuit in de douche de onderbenen nat met koud water, zodat de hersenen wat van bloed ontlast worden en er een grotere appèl van bloed is naar de lichaamsuiteinden. Probeer ook voor je gaat slapen tot rust te komen, rustige, aangename gesprekken te voeren. Ruzies moeten niet in bed voortgezet worden, dan komt er van slapen niet veel in huis.

Velen gebruiken alcohol als slaapmutsje. Een goed idee is dat niet, omdat alcohol weliswaar sneller doet inslapen, maar de kwaliteit van de slaap vermindert en ook de slaapduur wordt verkort. Uiteraard wordt de slaap vaak gehinderd door stress, gedachten die in het kringetje blijven ronddraaien. Uitpraten van problemen is hiervoor de enige echte goede oplossing.

Neem liefst geen slaapmiddelen want er ontstaat snel gewenning.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Iedereen wil graag oud worden, maar er wel jong blijven uitzien. Dat heeft te maken met de genen, maar ook met de levenswijze en vooral ook het uitzicht en de huid. Het eeuwige vraagstuk blijft: hoe hou je je huid jong? Door die voldoende voedingsstoffen en zuurstof te geven en schadelijke stoffen van de huid te weren. Wees dus voorzichtig met verzorgingsmiddelen en sterk ontvettende zepen.

Uiteraard blijft voeding, beweging, afwezigheid van stress het belangrijkste, maar het is wel prettig als men ook de spiegel wat kan laten lachen en rimpeltjes duidelijk kan verminderen of wegwerken. Een goede gezichtscrème is wel een handig middeltje.

Men mag niet vergeten dat gezondheid van binnenuit komt en dat het uitzicht daar uiteindelijk een afstraling van is. Denk daarbij aan goede vetten zoals Omega-3. Vis is daarom gezond. Ook visoliecapsules zijn van belang. Denk aan Omega-3 visoliecapsules van Nutribell.

Je moet ook de zure beschermmantel van de huid respecteren. Bepaalde bacteriën en schimmels kunnen niet gedijen in een zuur klimaat, vandaar dat de intelligente huid over een zure beschermmantel beschikt. Als die beschermende zuur reagerende laag verwijderd is, of tijdelijk op non-actief is gesteld, krijgen bacteriën en schimmels de kans de kop op te steken. Overdreven wassen met sterke detergente middelen, sterk geparfumeerde zepen en badschuimen, kunnen die zure beschermmantel kwetsen voor een bepaalde tijd. Schimmels komen dan ook vaak voor bij vrouwen die sterke zepen gebruiken.

Zich wassen is goed, maar overdrijf er niet mee. Water is nog altijd het beste reinigend middel, vooral als je afwisselend warm en koud water gebruikt. Heb je daar niet voldoende aan, dan kan je nog altijd gebruik maken van een zuur reagerende zeep. Het is eigenlijk geen zeep in de echte zin van het woord, maar een reinigingsmiddel met een zure factor die de beschermende mantel van de huid intact laat. Zoals je ziet kan je ook nog te hygiënisch zijn.

Maar denk aan visolie omega-3 van Nutribell en ook aan een goede voedende crème op basis van Aloë Vera zoals Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je kan deze middelen gemakkelijk online bestellen via www.nutribell.be en via www.ellendee.be.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Iedereen eet graag uien. Het past in de meeste recepten en is nog lekker ook en een grote smaakmaker. Maar het is ook een grote producent van tranen. Bovendien hebben uien oftewel ajuin ook een grote geneeskracht.

Zonder uien zelfs geen piramides. In het oude Egypte kregen de slaven die de piramides bouwden, uien en knoflook als krachtvoer.

De ui is rijk aan vitamine A, B, C, E, H, K, P en de mineralen calcium, fosfor, zwavel, jodium, silicium, natrium, ijzer, natrium, suiker. De witte ajuin is rijk aan vitamine C. Ook nicotinezuur, eiwit en mangaan. Enkel rauw houdt de ui volledig zijn eigenschappen.

Koop uienplantjes en zet die in maart of april in de grond. Houd er rekening mee dat uien van losse, goed voorbewerkte grond houden. Voordat u de uien kunt eten, moet u ze laten drogen. Als het groene loof afgestorven is, hangt u de uien in bosjes op in een droge en koele plaats. Daar blijven ze lange tijd goed.

Je kan er gemakkelijk zelf middeltjes van maken.

Voor medicinale toepassingen kunt u best de rode ui nemen, want de geneeskrachtige stoffen daarvan zijn net iets sterker dan die van de gewone ui.

Uienthee lost vastzittend slijm op

Voeg aan een kwart liter suikerwater (met riet- of kandijsuiker) schijfjes ui toe. Laat dit tien minuten koken en neem ’s ochtends en ’s avonds een kopje, tot het slijm loskomt.

Verkouden: halve ui naast het bed

Leg voor het slapengaan een doormidden gesneden ui op het nachtkastje. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen vochtig blijven en bespoedigt het genezingsproces.

Als kompres op wratten

Kook een fijngesneden ui met azijn (de hoeveelheid van een glas), laat het afkoelen, zeef het en druk de plantendelen goed uit. Leg een katoenen doek in het vocht en plaats het kompres op de wrat. Herhaal dit tot de wrat verdwenen is.

Zalfje voor winterhanden

Hak honderd gram uien fijn. Meng het vrijgekomen sap met een halve theelepel lanoline en smeer dit zalfje minimaal 2 keer per dag op uw handen of voeten.

Met ui over een insectenbeet wrijven

Wrijf met een half doorgesneden ui over de plek waar u bent gebeten of gestoken, dat stilt de pijn.

Op die manier heb je gebruik gemaakt van zowel de culinaire als de geneeskrachtige eigenschappen van de ui.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Goede cosmetica is niet gemakkelijk om vinden. Meestal zijn deze producten die je in apotheken koopt veiliger omdat er vaak antiallergische producten in worden gebruikt. In” braderende” supermarktjes kunnen ook goede producten staan, maar vaak zijn die toch van bedenkelijke kwaliteit en soms gevaarlijk. Daarom kan je beter uitkijken.

Denk bijvoorbeeld aan droogshampoo. Zo’n droogshampoo moet je trouwens niet te vaak gebruiken, omdat het de haren uitdroogt en bros maakt. Zo kunnen je haren beschadigd geraken en het duurt een eeuwigheid eer alle problemen er weer zijn uitgegroeid. Natuurlijk is zo’n droogshampoo wel erg handig als je onverwachts bent uitgenodigd, naar een feestje of bijeenkomst moet en je de tijd niet meer vindt om snel de haren te wassen, te föhnen en te verzorgen. Ook als je in de auto bent en je moet naar een bijeenkomst of een afspraak waarvoor je er beter op-en-top moet uitzien, dan is een droogshampoo erg handig.

Maar waarom zou je die dan zelf niet eens maken, want een goede droogshampoo is erg duur en als je die zelf maakt kun je goede ingrediënten kiezen en is alles kant-en-klaar voor een superlage prijs. Wat kan je doen?

Vervang de dure, in de winkel gekochte droogshampoo door deze doe-het-zelfversie die je kunt maken voor een belachelijk laag bedrag. Meng gelijke delen maïszetmeel en soda in een kom. Voeg een paar druppels etherische olie toe zoals lavendel of jasmijn of uw favoriete geurtje. Meng goed door elkaar en meng alles vervolgens in een shaker of een poedermenger en doe nadien in een zoutvat met grote gaatjes, zo kan je het gemakkelijk op de haren strooien. Strooi het mengsel op je haarwortels en werk in je hoofdhuid met de vingers om je kapsel onderweg op te frissen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We hebben het weer voor een seizoentje zitten: we zijn vorig weekend weer overgeschakeld van de zomertijd naar de wintertijd en dat is voor veel mensen een groot probleem omdat hun biologische klok ontregeld geraakt. Ze slapen minder snel in en ze worden moe en op een ongewoon uur wakker gemaakt door de wekker. En misschien is dat wel voor de laatste keer want de minister van de Benelux zullen de violen op elkaar afstemmen zodat de drie landen de klok op hetzelfde tijdstip willen zetten. Dat wordt dan ofwel altijd wintertijd, ofwel altijd zomertijd.

Veel mensen verkiezen de zomertijd, omdat het dan langer licht is en ze langer van de dag kunnen genieten. Maar is dat wel een goed idee?

Eigenlijk niet, want de wintertijd is beter aan ons organisme aangepast dan de zomertijd. Waarom? Omdat het ’s avonds interessanter is als het vroeger donker is en ’s morgens vroeger klaar. Dat heeft alles te maken met onze bioklok oftewel onze hormoonhuishouding.

De bijnieren beginnen cortisol aan te maken om wakker te worden en wat pit in ons leven te stoppen van zodra er licht in de dag komt. ’s Avonds gebeurt het omgekeerde: onder invloed van de duisternis zal het lichaam meer melatonine aanmaken, dat is het slaaphormoon. Het is trouwens ook een sterke antioxidant.

Wat is er dan zo nadelig aan de zomertijd: het blijft langer klaar en dus wordt er minder en ook later melatonine aangemaakt. We voelen minder zin om te slapen. ’s Morgens komt er later cortisol vrij en dus voelen we ons nog niet uitgeslapen.

Hoe moet je het dan aanpakken? Heel eenvoudig: volg je eigen biologische klok en verstoor die niet. Dat betekent: maak ’s avonds niet zo laat gebruik van kunstlicht. Vooral blauw licht is funest: geen computer, geen televisie en geen tablets of i-Phones. Want dat blauwe licht verhindert de productie van melatonine, het slaaphormoon. ’s Morgens het omgekeerde: het blijft later nacht en dus moet je ’s morgens meteen de gordijnen openen en veel licht maken, dan ben je meteen wakker.

Zo kan je door je eigen biologische klok te volgen een natuurlijk ritme herwinnen en beter slapen.

En lukt het toch niet, laat je dan helpen door de natuur en denk aan Escholcin van Fytobell, dat bevordert de inslaapbereidheid.

Je vindt Escholcin van Fytobell in apotheken via het CNK-bestelnummer: 2899-912. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Moderne technologie en technieken hebben ons veel werk uit handen genomen, waardoor lastige karweien lichter geworden zijn en ons meer vrije tijd overblijft. Dat is zeker het geval in de keuken. Allerhande toestellen, van robots tot mixers, stomers, drukpannen enz… hebben er voor gezorgd dat heel wat taken eenvoudiger zijn geworden.

Maar ook het opruimwerk in de keuken is veel gemakkelijker dan vroeger. Zo heeft iedereen de beschikking over warm en koud stromend water in de keuken, waardoor de afwas veel sneller en gemakkelijker gaat.

Natuurlijk is het werk nog eenvoudiger als je ook een vaatwasmachine hebt. Gewoon de vuile vaat even onder de kraan afspoelen zodat de grote brokken weg zijn en dan de vaatwasser in. De machine doet alles vanzelf voor de rest: wassen, spoelen en drogen.

Maar het kan natuurlijk gebeuren dat dit een beetje te wensen overlaat en dat de vaat niet schoon meer is: strepen, vlekken, en stukken van het voedsel dat er nog blijft aan vastkleven. Dat is niet alleen niet de bedoeling, het is niet hygiënisch en heeft ook geen zicht. Wie zet er nu vuile glazen en een niet schoongemaakt servies weer in de kast.

Dan is de vraag: hoe komt het dat de vaatwasmachine haar werk niet meer naar behoren doet.

Ofwel is de druk van het water te laag, ofwel is het elektronisch programma om zeep, ofwel zijn de sproeiarmen verstopt. Doorgaans is het trouwens het laatste. Want de tegenwoordig gebruikte vaatwastabletten komen soms in grotere brokken los en kunnen zo aankoeken en de fijne sproeigaatjes in de sproeiarmen verstoppen. Dan helpt er niets meer, tenzij je de sproeiarmen losschroeft en onder de hete kraan in de keuken weer schoonmaakt. Pas als de gaatjes weer allemaal vrij zijn gemaakt, kan de machine weer naar behoren functioneren en een propere vaat afleveren, tot ieders genoegen.

Controleer derhalve regelmatig ook de filterkorf, de sproeiarmen en de aanvoer van het water. Als je dat geregeld doet, zal je veel ongemak bespaard blijven.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een van de gezelligste en lekkerste bezigheden van het leven is genieten van een lekkere maaltijd. Daarom is koken een kunst. Want er is een groot verschil tussen eten klaar maken, koken, voedsel bereiden en een heerlijke maaltijd serveren. Dat laatste is een verheven functie en gelukkig niet alleen weggelegd voor sterrenrestaurants. Heel veel huisvrouwen en huismannen proberen daarom de kunst van het genieten te bereiken via de kunst van het koken.

Iedereen kan iets opwarmen, iedereen kan iets koken, maar het raffinement ligt toch in de keuze van de producten, de combinatie en vooral het gebruik van goede en de juiste kruiden. Uiteraard is er meer dan munt, koriander, marjolein, dille enz. Maar de vraag der vragen is: wanneer moet je die aan het eten toevoegen.

Wel in de plaats van te wachten tot het eten gekookt of gebakken is, voeg eens de kruiden toe terwijl ze nog volop aan het koken of garen zijn, zowel in de pan, in de kom of in de oven. Je kan er nog allerlei kruiden aan toevoegen tijdens het kookproces en op die manier progressief de smaken opdrijven, accentueren of verzachten.

De spijzen zullen een heel ander aroma en smaak krijgen als je die kruiden toevoegt tijdens het kookproces of de bereiding zelf. Neem nu bijvoorbeeld dragon. Je wil een heerlijke biefstuk bakken? Proef eens het verschil als je die dragon tijdens het bakken of gewoon na het bakken hebt toegevoegd. De smaak is een wereld van verschil. De aroma’s komen beter tot hun recht als je dat doet tijdens het kook- of bakproces. De smaken zullen veel karaktervoller en smakelijker zijn. En is het toch wat te sterk gekruid? Dan kan je de zaak nog wat zachter maken of afzwakken door wat boter of wat azijn toe te voegen, ook citroensap is daarvoor geschikt vooral als er teveel zout is gebruikt. Dat zal de smaak milder maken.

Op die manier kan je verschillende smaken uitproberen door kruiden te mengen of apart te gebruiken. Want de kunst van het koken en de kunst van het genieten gaat via de kunst van het kruiden en zeker vanaf nu ook de kunst van de kruiden op de juiste manier te gebruiken en op het juiste tijdstip toe te voegen: tijdens de bereiding zelf dus!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Eten is voor velen een genot. Koken is dat voor velen ook, maar voor heel wat mensen toch een sleur, vooral omdat ze nadien zoveel schoonmaakwerk hebben in de keuken. Alle potten en pannen moeten worden gereinigd, de vaat gedaan, het servies weer in de kast opgeborgen en dan heb je ook nog alle ingrediënten die op hun oorspronkelijke plaats moeten worden gerangschikt.

Zo blijf je bezig natuurlijk, maar het kan wel een heerlijke maaltijd een beetje in mineur laten eindigen.  Eigenlijk is dat wel normaal, want tijdens het koken denk je er meestal niet aan dat heel wat potten en pannen, keukengereedschap en ingrediënten in de weg staan, terwijl je ze niet meer nodig hebt. Daarnaast gaat veel tijd verloren om te wachten tot iets begint te pruttelen of gaar is. Je moet ook constant alert blijven tijdens het kookproces en vooral ook erg oplettend blijven als er jonge kinderen in de buurt zijn.

Hoe kan je dan toch tijd sparen terwijl je met dat alles bezig bent? Heel eenvoudig, je moet systematisch tewerk gaan. Tijdens het koken moet je producten of ingrediënten die je niet meer nodig hebt, meteen opbergen op zijn oorspronkelijke plaats. Je kan ook de potten en de pannen die je niet meer nodig hebt meteen onder de warmwaterkraan afspoelen en alles in de vaatwasser zetten. Hetzelfde met bestek dat je niet meer gebruikt tijdens het koken.

Op die manier creëer je niet enkel meer ruimte in de keuken en op het werkblad, maar ziet alles er ook veel netter en overzichtelijker uit en zal je met veel meer plezier verder koken.

Bovendien is het halve opruimwerk gedaan tegen dat je maaltijd klaar is en zal je met des te meer plezier aan tafel aanschuiven. Je kan het je zelfs veroorloven nog wat te blijven nakeuvelen en nagenieten van de heerlijke maaltijd.

Begin er vandaag mee om zo te werken en doe het oordeelkundig. Je zal zien dat je daardoor veel tijd bespaart in de keuken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Prostaatproblemen zijn zowat schering en inslag in onze westerse maatschappij, bij mannen boven de vijftig. Vetrijk voedsel en een vezelarm dieet zijn niet enkel verantwoordelijk voor problemen met cholesterol en bloedvetten, het heeft ook een rechtstreekse invloed op het ontstaan en de ontwikkeling van prostaatkanker. Merkwaardig is wel dat bij Japanners prostaatkanker haast niet voorkomt, evenmin als borstkanker.

Voor borstkanker wist men al dat xeno-oestrogenen een rol spelen, zowel in de voeding, in cosmetica, in bestrijdingsmiddelen en de hele omgeving er verantwoordelijk voor kunnen zijn, behalve als de receptoren bezet zijn door fyto-oestrogenen.

Door wetenschappelijk onderzoek is aan het licht gebracht dat dezelfde fenomenen spelen bij het ontstaan van prostaatkanker. Omdat in Japan minder dierlijke eiwitten en meer soja-eiwitten worden gegeten, komen ook meer fyto-oestrogenen in het lichaam terecht. Die geven een beschermende invloed ten opzichte van kankersoorten die hormonaal beïnvloed worden.

Vezels, vitaminerijke kost zoals volkorenbrood, en soja leveren niet enkele fyto-oestrogenen, ook vitamine E en mineralen als selenium, dat zijn allemaal krachtige antioxidanten waardoor de vrije radicalen in het organisme minder kans krijgen. Merkwaardig is wel dat als Japanners naar het westen verhuizen, en hun voedingspatroon aanpassen aan de onze, ze op dezelfde wijze getroffen worden door de beschavingsziekten: hart- en vaatproblemen, borstkanker, prostaatkanker enz...

In feite zou elke man vanaf de leeftijd van vijftig jaar een prostaatonderzoek moeten ondergaan, omdat ook hier een snelle diagnose de beste kansen op genezing geeft door tijdig in te grijpen. Maar gezonde voeding kan veel voorkomen.

En gelukkig zijn er ook goede natuurlijke middelen om het lichaam die stoffen te geven die het nodig heeft om ernstige problemen te voorkomen.

Denk daarbij aan Proflabell van Fytobell. Je vindt het in apotheken onder het CNK-bestelnummer: 2223-196.

Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Hard water is de norm in onze contreien, maar het is ook funest voor alle leidingen en vooral voor kranen. Bovendien is hard water ook niet zo’n lekkernij als je er thee of koffie mee hebt gezet. Liever ontkalkt water gebruiken of een goede waterfilter die de kalk wegfiltert. De thee ziet er dan veel smakelijker uit en de koffie is ook lekkerder.

Zacht water is ook beter voor de huid, maar zeker voor je leidingen en voor de kranen. Maar wat doe je als je kranen verstopt zijn door de kalk?

Je kan de kranen toch niet losschroeven en vervangen telkens er kalk in het roostertje zit.

Dan hebben we hier een geweldige truc die het leven van je kranen aanzienlijk zal verlengen en het ook plezieriger zal maken in de badkamer en de keuken, want we hebben een reuzetip om de kalk uit je kranen te halen.

Je kan namelijk hardwaterafzetting oftewel kalk verwijderen met een citroen

Om van de kalkafzetting op een kraan af te komen, kan je het best met een natuurlijke oplossing proberen, dat is beter voor je kranen, maar ook als je later het water dat door de kranen stroomt, moet gebruiken voor consumptie.

Snijd een verse citroen doormidden. Gebruik slechts één van de helften en zet in het midden je duimen erin en druk tot de citroen mooi opent in het centrum. Druk vervolgens de citroen op het uiteinde van de kraan. Doe een klein plastic zakje om de citroen heen en zet het rond de kraan vast met een elastiekje of een touwtje. Zorg ervoor dat het elastiekje goed vastzit en dat de citroen rond het uiteinde van de kraan zit en ook blijft zitten.

Laat de citroen een paar uur op zijn plaats zitten desnoods een hele nacht, om het citroenzuur zijn magisch werk te laten doen. Nadat je de citroen hebt verwijderd, kan het nodig zijn om een zacht schuursponsje te gebruiken om loszittend hard water oftewel kalk van de citroen af te spoelen.

Nadien de kraan een minuutje laten lopen zodat ale korrels kalk goed verwijderd zijn. Smakelijk!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Sporten doe je best buiten. Lopen doe je best in de natuur op een zachte ondergrond. Fietsen kan je uiteraard beter op de weg doen langs rustige veldwegen.

Dat lijkt allemaal logisch, maar het is nu ook wetenschappelijk onderbouwd.

Er is één restrictie: je moet niet per se willen gaan joggen in  een stadscentrum, langs een drukke autoweg, of fietsen langs de drukste weg of een ringweg van de stad: daar is de lucht uiterst vervuild en onlangs werd door de kranten een kaart gepubliceerd met de vuilste straten in uw gemeente of stad, waar de lucht het giftigst is. Traag verkeer is daar verantwoordelijk voor. Dat maakt dat zelfs in de buurt van scholen de lucht vaak giftig is. Dat kost ons jaren van gezondheid en ook jaren van ons leven.

Wat kan je doen? Niet iedereen kan op het platteland gaan wonen en volop opgaan in de natuur, dan is er weldra geen natuur meer over. Maar we moeten wel proberen de natuur binnen te halen en als het kan planten en bomen in onze tuin te zetten en als dat niet mogelijk is planten op het balkon en planten in de woning en op kantoor te zetten.

En als het enigszins mogelijk is de ramen regelmatig open te zetten, minstens tweemaal per dag gedurende tien minuten.

Vroeger werd er gezegd: je moet de slaapkamer verluchten. Dat is niet zonder reden, want vochtige lucht trekt schimmels aan en ook ongedierte. Bovendien is gebleken dat zonlicht bacteriën kan doden.

Aan de universiteit van Oregon is daarover onderzoek gedaan. Als er geen licht en geen zuivere lucht is, dan vermenigvuldigen bacteriën zich razendsnel. Als er voldoende lucht en zuivere lucht naar binnen kan, is dat de helft minder!

Het best is een combinatie van zuivere buitenlucht èn zonlicht. Het is dus goed ramen open te zetten en voor wie verbouwt of bouwplannen heeft, grote raampartijen te voorzien.

Stof in een donkere ruimte bevat trouwens miljoenen bacteriën die voor infecties van de luchtwegen kunnen zorgen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is nu volop het seizoen van de prei. Heel lekker in allerlei gerechten, soepen, stoofpotjes enz. Maar wist je dat het ook een ideaal schoonmaakmiddel is, of tenminste afschrikmiddel tegen vliegen? Vliegen zullen geen vlekjes achterlaten op meubilair of gordijnen als u ze eerst wast met preisap.

Preisap verkrijg je door rauwe prei in repen te snijden en in koud water te zetten gedurende 2 à 3 dagen.

Prei is ook gezond, want hij is rijk aan vitamine B, C, ijzer, kalk, fosfor, magnesium, kalium en zwavel.

De prei behoort tot de familie van ui en knoflook en is sedert eeuwen gewaardeerd. Bij de farao’s van het oude Egypte was prei een zeer gegeerde groente maar ook bij de Grieken en de Romeinen. Naar verluidt zou keizer Nero zelfs elke dag preisoep hebben gegeten. Dat moest hem een heldere stem bezorgen. Naast haar bekende diuretische eigenschappen heeft prei een weldoende invloed op de keel.

Deze goedkope groente is altijd verkrijgbaar en komt van pas in vrijwel alle lekkere groentesoepen. Ze wordt als groente op diverse wijzen bereid: met béchamelsaus, gegratineerd, met vinaigrette. Gewoonlijk gebruikt men alleen de witte delen omdat het groene gedeelte minder goed verteerbaar is. Dit laatste deel evenwel bevat het meest vitaminen.

Het is ook ideaal als gezondheidsmiddel.

Aambeien: afkooksel van 2 kg prei voor een zitbad, in 6 à 8 l water; 8 dagen lang heel heet zitbad. Bij crisis: tweemaal per dag.

Artritis (reuma): De zwavelzuur van prei laxeert, voert veel vocht af. Gestoofde prei is uitstekend.

Angina (keelontsteking): Afkookwater gebruiken om de pijnlijke keel te gorgelen. 2 à 3 fijngesneden preien 1/4 uur koken. Gekookte prei met witte peper bestrooid: als pap op de keel leggen.

Beet van insect (bij, wesp): Inwrijven met doorgesneden wit van prei. Inwrijven met vers gekneusd blad, doet opzwelling en brandgevoel verdwijnen: zuur neutraliseert gif.

Blaas: (steen en ontsteking). De zwavelzuur van prei laxeert, voert veel vocht af. Gestoofde prei is uitstekend.

Diarree bij kinderen: Soep met rijst en prei.

Hoest: Siroop: 100 g prei per liter water, 30 minuten zacht koken; afgieten door zeef; een gelijk gewicht aan suiker toevoegen en even doorkoken. 2 à 4 el per dag.

Prei, even voor het koken, bruine suiker toevoegen: ’s morgens en ’s avonds een eetlepel innemen.

Nier: Bij aanleg tot nierstenen: sap van prei uitpersen (blad en stengel). Daarvan 100 ml per gebruiken.1/2 kop) aangelengd in water of andere drank; gedurende 3 weken.

Nierpijn en niersteen: Een handvol prei koken in 2 l water. De zwavelzuur van prei laxeert, voert veel vocht af. gestoofde prei is uitstekend. Een handvol prei koken in 2 l water + wat boter + wat zout. Dagelijks nuchter l glas als bouillon drinken. Wit van prei gaargekookt, als omslag op onderbuik leggen (koken in water of olijfolie).

Huishoudelijk gebruik; Groene prei verdient de voorkeur. Om de prei verteerbaarder te maken kan men op halve kooktijd het water verversen. De haarworteltjes van de prei geven een bijzondere smaak aan de „stamppot”.

Prei kan bereid worden als asperges (met ham, kaas in de oven, witte saus).

En vind je dat allemaal te lastig, dan is er gelukkig Orthoren van Fytobell, een uitstekend natuurlijk middel dat de nieren activeert.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

In bijna elke tuin of woonkamer is een aloëplant te vinden. Maar weet je ook dat de plant echt geneeskrachtig is en zowel in de cosmetica als de huid- en wondverzorging kan worden gebruikt? Er bestaan over de gehele wereld zo’n 250 tot 350 soorten aloë. De planten zijn vorstgevoelig. Met hun bijzondere vorm komen ze fraai uit in potten en kuipen. Je kan ze zowel vers als op tinctuur als in gel gebruiken of als crème.

Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid-Afrika. Al in de vierde eeuw werd aloë in het oude Griekenland toegepast. Vanaf de elfde eeuw wordt barbados-aloë in China als artsenijgewas gebruikt. Maar ook bij ons is het in de natuurgeneeskunde nog altijd van toepassing.

Het dikke sap dat vrijkomt als het blad wordt gebroken, heeft opmerkelijke helende kwaliteiten. Het vormt als het ware een afdichtende laag op de huid en bevordert aangroei van nieuwe huidcellen. Uitwendig goed geschikt bij brandwonden.

Ook in de cosmetica wordt aloë gebruikt. Barbados-aloë vindt toepassing in lotions, shampoos, handcrèmes en andere cosmetische preparaten.

Waarschuwing: Gebruik aloë nooit zomaar inwendig. Ga ook niet experimenteren bij brandwonden. Ga ALTIJD eerst naar de dokter als er sprake is van groot letsel!

Cleopatra zou volgens de overlevering haar legendarische schoonheid te danken hebben aan het sap van de aloë Vera-plant. Christoffel Columbus nam ze mee op zijn zeereizen en noemde haar „zijn apotheek”. In het oude Egypte werd ze de „plant van de onsterfelijkheid” genoemd en Aristoteles vroeg aan Alexander de Grote om het eiland Socroto te veroveren met als doel voldoende aloë te hebben voor de verzorging van de wonden van de soldaten.

Al duizenden jaren wordt de aloë vera-plant gekoesterd omwille van haar heilzame effecten. Nadat ze een tijd in onbruik geraakte als medicinale plant werd ze in de jaren ’70 herontdekt in de cosmeticawereld, en sindsdien duiken steeds meer producten voor lichaamsverzorging op waarin aloë vera is verwerkt.

Aloë Vera is echter vooral bekend omwille van z’n verzachtende, ontstekingsremmende en reinigende werking. Voor lichtere (bijvoorbeeld zonnebrandwonden) en zelfs zware brandwonden brengt het sap van de plant snel en doeltreffend verlichting en ook bij snij- en andere wonden en kneuzingen helpt de gel het genezingsproces versnellen en littekenvorming beperken.

Het spreekt vanzelf dat hoe hoger het percentage gel dat in een product verwerkt is, hoe doeltreffender dit product zal kunnen werken.

De plant heeft veel zonlicht nodig, maar wordt bij te veel direct zonlicht bruin. Het is een vetplant, dus ze mag niet te veel water krijgen, zeker niet tijdens de wintermaanden. Het beste is de potgrond tussen 2 gietbeurten door te laten opdrogen.

Het drinken van het sap stimuleert de spijsvertering en reinigt de darmen. Aloë is ook goed geschikt om de darmen in evenwicht te brengen zowel bij diarree als verstopping.

Maar je hoeft de plant zelf niet te gaan kweken, want er is een prachtige huidgel die je zo meteen kan toepassen: Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Meer daarover vind je op www.ellendee.be

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niemand twijfelt er nog aan: tomaat is een gezonde groente. Tomaat bevat lycopeen en dat is goed voor het hart. Ze is eveneens uitstekend voor lever, darmen en tegen verstopping. Maar het is ook een ontzurende groente en dus mogen zelfs reumapatiënten ze eten, in tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht. Maar tomaat leent zich ook uitstekend voor honderden gerechten in de keuken.

De onder verschillende volksstammen als goud-, liefdes-, en paradijsappel bekende tomaat, behoort tot de familie der nachtschade-achtigen. Plukt men de vrucht rijp van de stengel, dan is hij veel smakelijker en is het vitaminegehalte groter. In verse toestand bevindt zich in de tomaat een rijke verscheidenheid aan vitaminen zoals maar weinige plantaardige voedingsmiddelen die kennen; namelijk de vitaminen A, B, C, E en zelfs K. Het gehalte aan mineraalstoffen komt overeen met dat van de meeste blad- en wortelgroenten. De tomaat kan daarenboven bogen op elementen als radium, ijzer, koper, borium, nikkel en kobalt. Het nog niet zo lang bekende vitamine E-gehalte rechtvaardigt de onder bepaalde volksstammen gebruikte naam van liefdesappel.

De toepassing van de tomaat bij onze maaltijden is zo groot, dat ze in oneindig veel gerechten gebruikt kan worden.

Een klein geheimpje nog! Leg eens enkele rijpe appelen of rijpe sinaasappelen bij de tomaten en je zal wat zien! De reden ligt in het feit dat rijpe vruchten een gas afscheiden namelijk ethyleen, dat het rijpen van andere vruchten sterk bevordert. Denk maar eens aan het kunstmatig rijpen van bananen. Wist je dat ook bloemen sneller „rijpen” naast rijpe vruchten, en dat voornamelijk anjers daar zeer gevoelig voor zijn? Menige ruiker anjers in de ziekenhuiskamer heeft het geen dag overleefd naast de rijk gevulde fruitschalen.

Wat kan je nog met tomaat?

-Roosjes van tomaten maken: Schil de tomaten en doe ze in twee. Rol ze op en doe ze open en je hebt roosjes.

-Bewaar restjes van tomaten in olie en ze gaan een week mee.

-Om tomaten te pellen, maak een kruisje aan de onderkant en dompel ze gedurende 10 seconden in kokend water en daarna onmiddellijk onder koud water pellen.

-Gebruik eens tomatensap bij de sangria. Het is niet alleen lekkerder maar ook gezonder.

-Heb je last van onreine huid, eet dan wat meer tomaten, want door haar grote hoeveelheid aminozuur, trekt ze de poriën samen. Snijd een rijpe tomaat in dunne schijfjes en leg deze op het gezicht.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2