Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: mei 2017

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelde Westtoer twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek. Centrale thema is telkens de Eerste Wereldoorlog. De fietsroutes bieden een goede mix tussen recreatief fietsen, landschapsbeleving en een bezoek aan WOI-sites. De twaalfde en laatste 14-18 fietsroute ‘Mijnenslag’ is in Heuvelland voorgesteld.

Alle thematische fietsroutes omtrent de Eerste Wereldoorlog zijn gerealiseerd in samenwerking met de betrokken gemeenten. “De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Mijnenslag

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval rond de beruchte Mijnenslag waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het hedendaagse landschap van Heuvelland, Mesen en Ieper. Op 7 juni 1917 om 4u10 in de ochtend (Zero Hour) brengen de Britten 19 dieptemijnen tegelijk tot ontploffing onder de vooruitgeschoven Duitse posities op de Wijtschateboog. De explosies vernielen de Duitse stellingen en slaan enorme kraters in het landschap. De route komt voorbij indrukwekkende getuigen van deze Mijnenslag. 

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is al geruime tijd bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes volledig te vernieuwen en uit te breiden. Dit is met de laatste route Mijnenslag afgerond. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht tegen €2,00 per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij Westtoer en Tolhuis.

Nieuwe verzamelbox met twaalf routes

Sinds augustus 2014  zijn al elf toeristische fietsroutes ontwikkeld in het thema van de Eerste Wereldoorlog, namelijk ‘Aller-Retour, ‘Cogge-Geeraert’, ‘Duits Hinterland’, ‘Gifgas’, ‘Ieperboog’, ‘IJzer 14-18’, ‘Käthe Kollwitz’, ‘Niemandswater’, ‘Pionier’, ‘POP’ en ‘The legacy’. Samen met de Mijnenslagfietsroute 14-18 worden ze vanaf nu aangeboden in een stevige en aantrekkelijke verzamelbox. Deze box met 12 brochures wordt aangeboden tegen €20,00 en is net zoals de Mijnenslag-brochure vanaf vandaag te koop bij Westtoer en het Tolhuis. Bestellen kan ook via de website www.flandersfields.be.

De 14-18 fietsroute ‘Mijnenslag’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Heuvelland, Mesen en Ieper.

Gepubliceerd in Toerisme

In vier kasteelparken en abdijtuinen kan je binnenkort exclusief genieten van een picknick. Een hoeve met het label 100% West-Vlaams zorgt telkens voor een lekkere maaltijd. De eerste picknick vindt plaats op 21 mei bij de zusters van de Priorij van Bethanië. Nog uitzonderlijk zijn de picknicks in de tuinen van drie kastelen in het Brugse Ommeland. Nog tot eind november zijn er evenementen in kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland.

Op 21 mei inviteren de zusters van de Priorij van Bethanië in Loppem bezoekers voor een picknick in hun domein. Het nabije Augustijnenhof zorgt voor een goed gevuld picknickpakket (€ 15) met heerlijke producten van de biologische boerderij. Liefhebbers kunnen deelnemen aan een korte rondleiding in de Priorij. Bij minder goed weer verhuist de picknick naar de unieke eetplaats van het klooster.

Drie kastelen

Drie kastelen zetten hun tuin exclusief open voor een picknick. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, is picknicken zowel ’s middags als ’s avonds mogelijk bij het Kasteel van Oostkerke in samenwerking met De Beukenhoeve (Damme). Ook een bezoek aan de prachtige tuin is mogelijk. In de dreef naar het Kasteel Wijnendale kan op 27 augustus aangeschoven worden aan een lange tafel om de heerlijke producten van Hertenfinesse uit Oostende te proeven. Op zondag 10 september organiseert de gemeente Oostkamp voor Open Monumentendag een rondleiding in Kasteel De Herten. In de tuin staat een picknick klaar met streekproducten het Augustijnenhof (Loppem).

Inschrijven voor de picknicks is nodig: www.brugseommeland.be/picknicks.

Nog meer leven in het kasteel

Het Kasteelpark d’Aertrycke in Torhout is het unieke decor van de tuinbeurs Hof en Huis (van 25 tot 28 mei). Ruim 140 exposanten nemen deel. Origineel is het eetdorp met degustaties van lokale producten met het label 100% West-Vlaams. Het ecodorp geeft tips om bewuster om te gaan met het milieu.

In het kasteel van Loppem tonen de neogotische interieurs en woonvertrekken het leven zoals het was in de 19de eeuw en vroege 20ste eeuw. Op 6 mei kon je al aansluiten bij een kasteeltoer voor slecht € 5 p.p. (inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ook op 5 augustus en 14 oktober is er een kasteeltoer telkens om 14u.

Van 21 tot 28 mei wordt het Kasteel Ravenhof letterlijk in de bloemen gezet. Olivier Petillion gaat met florale creaties in dialoog met het Museum torhouts Aardewerk dat in het kasteel huist.

Info over alle activiteiten via www.brugseommeland.be/kastelen-abdijen

Gepubliceerd in Toerisme