Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: april 2017

 

Na de winter is het wel normaal: veel mensen vertonen een droge, ruwe of schilferige huid op de voeten. Soms zijn er ook hielkloven. Dat verbetert er niet op met de leeftijd, maar het is ook niet normaal, want er zijn mensen die er last van hebben, terwijl anderen er helemaal geen hinder van ondervinden.

Een van de oorzaken is dat voeten in de winter vaak verwaarloosd worden en dus schrikken de mensen als ze in de lente weer sandalen of schoenen zonder kousen of sokken dragen, of blootsvoets op het strand of in de tuin willen stappen.

Ook de voeten moeten verzorgd worden en dat begint met een goede bevochtiging van de huid. Die komt er in de eerste plaats door een goede bloedsomloop en die krijg of hou je niet door de hele winter stil te zitten.

Bewegen is dus een eerste vereiste, zodat de circulatie weer voedende bestanddelen ook naar je onderste ledematen kan brengen.

Daarnaast moet je er voor zorgen dat de lucht in je woning voldoende bevochtigd is. Plaats een waterverdamper of een luchtbevochtiger in de ruimten waar je vooral vertoeft en beslist ook in de slaapkamer. De lucht die je ’s nachts inademt, is vaak te droog. Daar moet je iets aan doen door bijvoorbeeld verdampers op de verwarming te zetten, of een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Je kan ’s avonds ook de voeten weken in lauwwarm water. Niet te lang, want warm water onttrekt ook vocht aan de huid. Dat zie je als de huid begint te rimpelen, dan is de huid te droog geworden.

Daarna kan je de huid bevochtigen door er vaseline op te smeren, zodat het huidvocht niet meer verdampt, maar behouden blijft onder de laag vaseline.

Je kan ook een verzorgende crème op de voeten aanbrengen, waardoor je huid niet enkel meer vocht zal vasthouden, maar ook op een natuurlijke wijze een verzorgend effect krijgt. Denk bijvoorbeeld aan crème Ellen Dee met Aloë Vera. Dat is ideaal voor de verschraalde huid van de voeten na de winter.

Je vindt de crème in apotheken of online via www.EllenDee.be of www.boverte.be.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Heb je het al gemerkt… kinderen voelen zich spontaan aangetrokken tot bepaalde mensen, terwijl ze anderen zullen negeren. Ze hebben nog een natuurlijk en onvervalst oordeelsvermogen over wie om anderen geeft of niet. Kinderen voelen of ze iemand vertrouwen mogen geven en of ze iemand kunnen vertrouwen of niet. Als ze merken dat je iemand ten onrechte behandelt, dan zal het kind daar niet verbaal op reageren, maar wel gevoelsmatig afstand nemen van zulke mensen. Dat geldt merkwaardig genoeg ook voor dieren.

Als een hond ziet dat je iemand niet helpt, een behoeftige persoon nadelig behandelt, dan zal de hond daar zijn conclusies uit trekken en ook jou veronachtzamen, links laten liggen, zich minder tot jou aangetrokken voelen.

Honden en kinderen zijn experten in het lezen van menselijke gedragingen. In het Amerikaanse blad “Animal Cognition” is een studie van wetenschappers gepubliceerd die aantoont dat het gedrag van een hond verandert als hij merkt dat iemand niet te vertrouwen is. Ook aan de universiteit van Kyoto in Ja     pan werd een merkwaardige studie verricht. Daar werden honden getoond waar wat voedsel verborgen was onder een doos. Nadien werd een doos getoond waaronder geen voedsel verborgen zat. Nadien werd de hond opnieuw getoond onder welke doos het voedsel verbogen zat.

Als nadien door de persoon een verkeerde doos werd aangeduid, vertrouwde slechts 8 percent van de honden die persoon nog. Als nadien een vreemd persoon in contact gebracht werd met de honden, die telkens een goede doos aanduidde waaronder voedsel verborgen zat, dan vertrouwden de honden deze persoon in de plaats van de eerste persoon.

Dat wijst er op dat een hond uw gedrag altijd bestudeert en onthoudt. Het is dus van het grootste belang een gedrag te ontwikkelen waarin de hond vertrouwen kan stellen. Het is een kwestie van veiligheid, correctheid en vertrouwen. Dat geldt trouwens ook voor kinderen. Zij weten best welke volwassene ze kunnen  vertrouwen en waar ze zich veilig bij kunnen voelen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Tomaten zijn erg lekker. Je kan ze in allerlei gerechten en bereidingen toepassen: van sausen tot rauwkostschotels. Vooral verse tomaten zijn interessant, lekker en ook gezond. Want tomaten bevatten veel lycopeen. Dat is een antioxidant die veel ernstige ziekten helpt voorkomen: van oogletsels, tot prostaataandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat als je één tomaat opeet, je daarmee het eeuwig leven verwerft. Maar tomaten zijn wel heel gezond en je moet ze dagelijks op het menu zetten.

Hoe doe je dat? Bij voorkeur door ze zelf te kweken, want dan heb je ze altijd ter beschikking.

En dat telen van tomaten kun je zelfs in eigen keuken, ook als je geen tuin hebt, geen plekje buiten om te zaaien, te planten en te oogsten.

Wat kan je doen?

Bewaar een tomaat van de soort die je graag eet. Snij er plakjes van zoals je dat zou doen voor een rauwkostschotel. Je kent die plakjes wel, met een harde rand en verschillende kamertjes aan de binnenkant met een viskeuze vloeistof waar je ook de zaadjes in aantreft. Over die zaadjes gaat het namelijk.

Je moet ze er niet uitpuren, je moet gewoon de schijfjes tomaat in een pot met compost of teelaarde stoppen. Dat lukt zelfs in een grote bloempot. Met een dun laagje aarde bedekken. Uiteraard begieten met fris water. Zet de pot nu op de vensterbank, geef elke dag wat water en wacht af.

Na enkele dagen zie je dat de zaadjes binnen in de tomatenschijfjes beginnen te kiemen en dat er kleine tomatenplantjes tevoorschijn komen.

Geweldig! Voortdoen nu en begieten en vooral ook geduld oefenen.

Na verloop van tijd zijn de tomatenplanten zo gegroeid, dat er vruchtjes aan komen te zitten, die nadien zullen rijpen.

Je kan natuurlijk de tomatenkiemen en plantjes ook buiten planten in de tuin en daar de natuur zijn werk laten doen. Eens de tomaten groter worden, moet je ze wel afschermen van de regen. Een klein afdakje in plastic is dan ideaal.

Maar je kan ze evengoed binnen in je huis blijven kweken en genieten van je eigen opbrengst. Veel plezier met je nieuwe gezonde bezigheid!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets is vervelender dan een verstopt toilet. De geur is niet alleen vervelend, maar als je het toilet niet kan gebruiken is dat nog een stuk erger. Daar kan je iets aan doen, vooral door voldoende voorzorgen te nemen en geregeld volgende truc toe te passen.

Om te beginnen moet je af en toe heet water in je toilet gieten en daar een lepel natriumbicarbonaat overheen strooien. Als je dat doet tegen de vochtige wanden, dan zal de toiletrand ook kraakschoon blijven.

Het natriumbicarbonaat zal ook zijn werk doen en vet oplossen. Je kan er ook een scheut afwasmiddel aan toevoegen, zodat het in de nacht zijn werk kan voortzetten. Als je ’s morgens dan het toilet doortrekt, dan zal het helemaal schoon spoelen en wordt ook verhinderd dat vuil zich ophoopt en het doorspoelen belemmerd wordt.

Opgepast, je mag dit niet toepassen als je toilet niet rechtstreeks aangesloten is op de riolering, maar op een septische tank. Je mag het bacterieleven in de septische tank niet bruusk behandelen en verstoren door scheikundige middelen zoals detergent. Daarvoor moet je naar een speciaalzaak waar enzymen te koop zijn om het leven in de septische tank te onderhouden en te stimuleren. Op die manier zal je daarmee ook de goede “afloop” van de tank en het toilet kunnen blijven verzekeren.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De badkamer is eigenlijk een paleis van rust, of zou dat moeten zijn. Vandaar dat er niet te veel rommel mag rondslingeren, maar dat alles een serene sfeer uitademt. Dat betekent dat de kleuren goed moeten harmoniëren en vooral liefst zo weinig mogelijk kleuren moeten gecombineerd worden.

Daarnaast zo weinig mogelijk voorwerpen etaleren: zet ze liever in de kast en berg ze op. Als je te veel voorwerpen ziet, dan leidt dat af en brengt geen rust in de geest. En dat is wat een badkamer moet doen: je eigen kleine wellness-centrum thuis.

Daarom moet het er ook erg schoon en zuiver zijn.

Kranen kan je schoonmaken met azijn als er kalkaanslag op zit. Maar ook de tegels op de vloer en op de muren kunnen  na verloop van tijd kalkvlekken vertonen. Daar hoef je geen azijn voor de gebruiken, want het bad zelf verdraagt dat niet altijd en spatten kunnen lelijke matte vlekken of kringen veroorzaken.

Hoe kan je dan de tegels in je badkamer schoon krijgen?

Heel eenvoudig met een combinatie van groene zeep en bakpoeder. Maak een papje van natriumbicarbonaat dat je ruim hebt opgelost in groene zeep. Wrijf hiermee de tegels in en laat even inwerken. Nadien grondig afspoelen met ruim veel warm water. Daarna aftrekken met een trekker.

Op die manier zullen de tegels van muren en vloer in de badkamer niet enkel kraakproper zijn, maar ook hygiënisch zuiver en vrij van schimmels. En dat is heel belangrijk in een badkamer!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Neen, we bedoelen niet muizen of ratjes, want die heb je beter verloren dan gewonnen. We bedoelen die lieve kleine diertjes waar kinderen vaak dol op zijn en die als vriend des huizes worden beschouwd: Guineese biggetjes, hamstertjes, cavia’s. Om de kinderen te plezieren laten ouders de diertjes vaak vrij rondlopen in huis. De beestjes zelf zijn daar gek op, want ze vergroten hun territorium en bovendien is het vaak een spelletje voor de kinderen om hun troeteldier te gaan zoeken.

Het liefst wordt een holletje gemaakt in de wasmand, of de kousenvoorraad, of een kartonnen doos. Tot daar is er niets aan de hand.

De vraag is en blijft: is je huis wel veilig voor deze diertjes. Neem bijvoorbeeld elektrische kabels, van de radio, van de computer, van de elektrische tandenborstel. Wees er van overtuigd dat knaagdiertjes niet beseffen dat daar elektrische stroom opzit en dat als ze er hun tanden inzetten dit eindigt met de “begrafenis van de cavia of het hamstertje”.

Knaagdieren zijn er voor gemaakt: ze knagen aan alles en nog wat. Kabels en snoeren vinden ze heerlijk om in te knabbelen, tot ze de schok van hun leven ervaren. Ook voor je kinderen moet je nadien opletten, want de snoeren kunnen dermate beschadigd zijn dat ze ook onveilig worden voor de mensen en zeker voor de kinderen in huis.

Maar er zijn nog meer dingen waar je moet voor uitkijken: potloden bijvoorbeeld. Daar worden ook met veel plezier aan geknabbeld. Vergeet niet dat de geverfde buitenkant van een potlood vaak lood bevat. Ook kinderen moeten er niet aan sabbelen.

Hetzelfde met speelgoed. Lees goed de verpakking om te controleren of er geen schadelijke stoffen in de verf zitten.

Ook sigarettenpeuken zijn een geliefkoosd bijtobject voor kleine diertjes. Maar… ze gaan er wel van dood.

Tenslotte moet je ook de temperatuur in de gaten houden, want sommige diertjes zijn niet bestand tegen zeer hoge temperaturen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ze zijn echt onmisbaar… in de keuken, in de badkamer, op zolder of in de kelder, kortom overal: sponsjes. Als ze er al niet waren geweest, dan moesten we ze meteen uitvinden, want je kan je geen poetsbeurt voorstellen zonder sponsjes. Van de vaat, tot het schoon maken van de badkamer, tot spiegels en ruiten, tot vloeren en tegelwanden, voor al die klussen heb je sponsjes nodig. Liefst van al gebruik je voor elke taak een apart sponsje, want stel je voor dat je de tegelwanden van de badkamer moet schoonmaken met dezelfde sponsjes als de vaat in de keuken. Waarom nooit? Vanwege besmettingsgevaar met microben.

Daar ligt nu trouwens het paard gebonden, want onvermijdelijk slorpen je sponsjes microben op en bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel.

Op tijd het sponsje vernieuwen en het oude wegwerpen is de boodschap, maar je kan dat niet elke dag gaan doen, dat zou een dure poetsbeurt worden.

Toch kun je de sponsjes behoorlijk vrij van bacteriën en microben houden. Heet water is al een goed begin, maar het echte werk wordt geleverd in de microgolfoven. Door de magnetische golven en de hoge trillingsfrequentie gaan microben dood.

Leg dus je sponsjes minstens gedurende twee à drie minuten in de microgolfoven die je op vol vermogen hebt gezet. Vergeet vooral ook niet een kopje water in de microgolfoven te zetten, zodat de stralingen de eigen lamp niet defect maken.

Als je deze behandeling een paar keer per week herhaalt zul je altijd over hygiënisch schone sponsjes beschikken en met nog meer plezier aan de schoonmaak beginnen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een kat kan niet duidelijk maken hoe ze zich voelt, of ze een hekel heeft aan wat je met haar uitspookt, of ze ontspannen is of juist boos en of ze klaar zit om de grote sprong voorwaarts te maken, niet zoals Mao Tse Doeng, maar zoals echte katachtigen doen om hun prooi te bespringen.

Toch kunnen katten communiceren, ze doen dat met lichaamstaal.

Als een kat op haar rug ligt, of uitgestrekt languit op haar zij, dan voelt ze zich ontspannen, op haar gemak en totaal veilig.

Maakt ze daarentegen een bolle rug, zet ze haar staart naar achteren, en begint ze te blazen, dan is er onraad en heeft ze geen behagen in de situatie. Probeer de kat niet te benaderen, want je krijgt een lelijke klauw.

Hetzelfde als de oren plat liggen naar achteren gericht zijn, dan heeft de kat een probleem met de situatie.

Trippelt ze rustig heen en weer of komt ze in uw richting de staart recht omhoog en lustig heen en weer waaiend, dan heeft ze het duidelijk naar de zin en zal ze weldra met kop en snorharen zich tegen je benen vleien en aaien. Ze laat feromonen achter, geurstoffen die zijzelf en concurrenten kunnen waarnemen. Ze heeft een goedkeurend gebaar tegenover u gemaakt.

Zit ze met opensperde ogen te klappertanden en de oren plat in de nek, dan heeft ze een prooi in de gaten. Kijk maar door het venster, ze heeft wellicht een vogel gezien.

Als haar oren rechtop staan, dan heeft ze vertrouwen in de omgeving en de situatie, ook als ze met de staart rustig heen en weer wappert. Als de haren rechtop staan en de staart heftig over de vloer zwiept, dan is er onraad en moet je haar in de gaten houden.

Het feit dat de kat met de nagels in kasten en stoelen klauwt heeft geen vernietingsdrang als uitleg. Ze wil gewoon haar geurstoffen achterlaten en haar aanwezigheid bestendigen. Voorzie liever een krabpaal als je je meubels niet wil laten inkerven.

Tenslotte moet je het eten van een kat niet afpakken als ze bezig is met de maaltijd. Dat is vragen om problemen en je zal het gauw genoeg merken.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Bij het ouder worden vermindert alles een beetje: de spieren, het uithoudingsvermogen, het libido, de botten, de ogen, en… het geheugen. Veel mensen zijn dan ook terecht bang dat dit een begin zou kunnen zijn van dementie of van de ziekte van Alzheimer. Hun angst is begrijpelijk en ook terecht, want Alzheimer neemt in onze maatschappij toe, terwijl men nog een beetje in het duister tast naar de echte oorzaken. Veroudering op zich is niet voldoende als uitleg, want er zijn ook hele families, streken, bevolkingsgroepen waar Alzheimer helemaal niet voorkomt. Het heeft dus wel wat te maken met de plaats op aarde waar je woont en de manier van leven.

In elk geval is een goede doorbloeding van de hersenen primordiaal om het probleem te voorkomen. Ook de soort vetzuren speelt daar een grote rol in. Zo hebben wetenschappers in Canada aangetoond dat patiënten die dagelijks gebruik maken van kokosvet (dat zijn middellange ketens van verzadigde vetzuren) na verloop van een aantal maanden duidelijk een cognitieve verbetering laten optekenen. Met andere woorden: hun sociaal contact en hun begrip van de realiteit neemt toe. Ze nemen weer deel aan gesprekken en hun geheugen verbetert.

Daarom de raad: maak gebruik van Omega-3 vetzuren (vette vis of visolie), gebruik olijfolie en kokosvet.

Daarnaast moeten de omstandigheden waarin een vermindering van de doorbloeding van de hersenen ontstaat worden vermeden: stress, pijnstillers, gebrek aan slaap, alcohol, tabak en gebrek aan beweging.

Ook kan gebruik worden gemaakt van een aantal natuurlijke middelen die het geheugen zeker stimuleren en zullen meehelpen om dementie, geheugenzwakte en Alzheimer te voorkomen:

Cafeïne, dus een paar kopjes koffie per dag, groene thee, rozemarijn dat het geheugen ondersteunt zoals blijkt uit waarnemingen aan de universiteit van Maryland, verder Ginkgo Biloba dat de doorbloeding van de fijne haarvaten in de hersenen verbetert en uiteindelijk geheugentraining: veel lezen, het geheugen trainen met kruiswoordraadsels, een nieuwe taal leren en conversaties voeren.

Op die manier heb je veel meer kansen dat deze problemen niet zullen opduiken.

Je vindt een uitstekend natuurlijk preparaat van Fytobell in de apotheek: Ginkgosan.

Bestelnummer CNK 3002-458

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je bent bang dat je iets gegeten hebt wat je niet bekomt? Dat misschien giftig is? Dat je hele spijsvertering overhoop haalt en lam legt? Dat het lichaam zou kunnen vergiftigen? Dan is er een vanouds beproefd, misschien vergeten, maar wel heel doeltreffend middel: actieve kool, oftewel houtskool. Het wordt in sommige apotheken verkocht en in drogisterijen of reformwinkel vind je het ook wel als tablet of als poeder. Het is gewoon houtskool van linde- of beukenhout, maar het heeft een ongelooflijk ontgiftend vermogen doordat het giftige stoffen bindt.

Het wordt ook nog gebruikt in ziekenhuizen als bij iemand de maag moet worden leeggepompt. Actieve kool bindt de toxische stoffen meer waardoor bij het leegpompen van de maag, meer volume schadelijke stoffen kunnen worden verwijderd, dan zonder de kool.

Wanneer kan actieve kool worden toegepast?

Bij diarree, na het innemen van toxische stoffen, bij absorberen van zware metalen of gassen. Het kan tot duizendmaal zijn eigen gewicht aan chemische substanties neutraliseren.

Ook om toxische stoffen in de mond te verwijderen is het ideaal: gewoon het poeder in wat water oplossen en er de mond uitgebreid mee spoelen. De gevaarlijke stoffen worden geabsorbeerd door de actieve houtskool en je kan het nadien uitspuwen.

Het is zelfs niet enkel gunstig voor het lichaam! Het kan ook kwalijke geurtjes aan zich binden.

Zit er bijvoorbeeld een kwalijk geurtje in de koelkast? Leg dan een builtje met actieve houtskool in de koelkast en de nare geuren zullen door de kool gebonden worden. Je koelkast ruikt weer frisser.

Als de toxische stoffen zijn verwijderd, kan je best de spijsvertering een steuntje geven met Nasturan. Want voor de spijsvertering zelf is er ook een geweldig kruidje: Nasturtium officinale. Vandaar dat als je spijsvertering het wat lastiger heeft, je het probleem gemakkelijk kan beheersen met Nasturan, een natuurlijk preparaat van Fytobell.

Nasturan van Fytobell is gemaakt van twee belangrijke planten die de spijsvertering weer uit de knoop halen: Nasturtium officinale (waterkers) en Silybum marianum (mariadistel). Daardoor wordt de spijsvertering beter gecoördineerd, wordt gasvorming tegengegaan en wordt het vrijkomen van spijsverteringssappen gestimuleerd. Je houdt er een heerlijk buikgevoel aan over.

Je kan Nasturan bestellen bij de apotheker met CNK-bestelcode 1744-358. Of in de betere reformwinkel.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een diepvrieskast is een geweldige uitvinding. Voedsel kan je er langere tijd in bewaren, veel langer dan in een gewone koelkast. Dat komt omdat het bacterieleven stil wordt gelegd, zodat verrotting of bederf wordt geblokkeerd of onnoemelijk wordt vertraagd.  In een koelkast is dat ook wel het geval, vooral als je de temperatuur beneden de vijf graden houdt, want dat is de ideale temperatuur voor een koelkast. Op die manier treedt bederf veel minder gemakkelijk op en krijgen bacteriën veel minder de kans zich te vermenigvuldigen en vergiftigingen te veroorzaken, wat in normale zomerse omstandigheden wel eens gebeurt.

In de diepvrieskast wordt de bewaartermijn enorm vergroot. Dat betekent dat je voedsel zelfs maanden “vers” kunt bewaren. Dat kost natuurlijk wat, vooral energie, want een diepvrieskast vreet stroom.

Gelukkig is daar de laatste tijd veel verbetering in opgetekend en de energieklasse speelt dus zeker een rol als je een nieuwe diepvrieskast moet aanschaffen.

Maar je kan zelf ook heel veel doen om het stroomverbruik te beperken.

Een diepvrieskast, of zelfs een diepvriesvak in de koelkast slurpen veel minder stroom als het vak of de kast vol zit. Best van al kan je de koelkast of het diepvriesvak in de frigo, of de diepvrieskast zelf zo vol mogelijk stoppen, want de producten houden mekaar koel.

Als er grote lege vakken zijn, kan je die beter opvullen met water om te laten invriezen, of ijsblokjes die je dan nog apart kan gebruiken. Je kan ook blokken isomo (piepschuim) in de plaats van de lege ruimte leggen, zodat op die manier het af te koelen volume verkleint.

Als er dan eens een stroompanne is, dan zal je minder last hebben van koelte-verlies, dan als er veel lege ruimte in de kast zit.

En als je alles zou samentellen op een jaar betekent dat een hele som.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Verchroomde voorwerpen zijn niet meer weg te denken uit een modern huis: kranen, afsluitdoppen van lavabo’s, douchekoppen, handgrepen enz. Door veelvuldig gebruik - en soms moet dat niet erg veelvuldig zijn - worden ze gauw dof, vooral als er kalkrijk water overheen gaat of uit tevoorschijn komt.

Je kan natuurlijk om te beginnen de kranen en gebruikte verchroomde voorwerpen net na het gebruik afdrogen, zodat droogresten uit het water zich niet aan het oppervlak kunnen hechten.

Je kan ook speciaal producten vinden in de vakhandel, maar er is een veel eenvoudiger trucje dat je in staat stelt om de kranen en verchroomde gebruiksvoorwerpen hun nieuw uitzicht terug te geven of te laten bewaren.

Neem daartoe een citroen en snij die doormidden. Wrijf nu met het aangesneden gedeelte over de verchroomde oppervlakken en knijp lichtjes in de citroen zodat het sap wel degelijk aan de oppervlakte komt.

Goed wrijven in cirkelvormige bewegingen en de bewerking herhalen. Nadien gewoon droog wrijven met een katoenen vodje of een zeemlap of microvezeldoek.

Als je dit een paar keer per week uitvoert, blijven je kranen hun nieuw uitzicht bewaren en zal je ook de hardnekkigste vlekken de baas kunnen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Leder is altijd mooi in huis. Het heeft stijl, het geeft cachet en een persoonlijke gezellige toets aan je interieur. Leder is wel een natuurlijk materiaal en daar moet je niet met scheikundige stoffen op los gaan, ook niet om ze te reinigen. Het grote probleem met lederen fauteuils is dat het leder te weinig vocht heeft. De ideale vochtigheid in je woning is tussen de 55 en 60 % relatieve vochtigheid. Als je dat niet bereikt, dan moet je waterverdampers bij de verwarming aanbrengen of een luchtbevochtiger aanschaffen.

Als je je lederen zetels een leven lang schoon wilt houden, dan moet je er voor zorgen dat het leder op tijd en stond goed bevochtigd wordt. Dat betekent dat je ELKE WEEK je lederen zetels flink nat moet maken met een spons. Gebruik hiervoor gedistilleerd water, en geen kraantjeswater. Je moet hier niet bang voor zijn, want het leder is echt bestand tegen water. De huid van dieren waarvan het gemaakt is, is daar ook tegen bestand.

De grote vijand van leder is uitdroging. Zorg dus voor voldoende vocht.

Het is ook verstandig om tweemaal per jaar de zetels goed in te vetten met speciaal daartoe bestemd leervet. Gebruik bij voorkeur het vet dat door de fabrikant van de meubels is aanbevolen. Gebruik geen ander vet of olie, je zou de zetels kunnen beschadigen.

Leder is ook de vijand van zweet. Het is dus niet goed voortdurend met het hoofd op dezelfde plaats tegen de zetels te leunen. Op die manier gaan zich vettige kringen aftekenen op het leder en die krijg je er nog moeilijk uit verwijderd. Als je toch heel knus in de zetel wilt “hangen” gebruik dan een handdoekje, of een doekje dat je op het leder legt en dat je nadien kan wassen. Zo blijft het leder van je zetel altijd mooi.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er is geen keuken meer waar geen inox of roestvrij staal te vinden is. Ofwel zijn het de kookpotten zelf, maar meestal ook de deur van de oven, de microgolf, de waterkoker, soms zelfs de koelkast.

Inox is een prachtig materiaal. Het is gemakkelijk schoon te maken, is daardoor hygiënisch en heeft ook een perfecte look in een moderne woning.

Professionele keukens zijn trouwens meestal ingericht met inox toetellen, wastafels, rekken enz, precies vanwege hygiënische redenen.

Het nadeel van inox is, dat je er gemakkelijk vingers en vettigheden op achterlaat. Elke afdruk blijf je zien. De vraag is, hoe krijg je die weer schoon zonder het risico te lopen de vetvlekken of andere onappetijtelijke afdrukken uit te breiden?

Dat is heel eenvoudig, want je hebt maar één schoonmaakmiddel en één hulpmiddel nodig en het is dan nog goedkoop ook.

Het schoonmaakmiddel bij uitstek is gewoon keukenazijn. En het voorwerp is een microvezeldoek.

Wat moet je doen?

Vul een broesspuit (je weet wel, die waarmee je bloemen benevelt), op met azijn.

Spuit nu azijn op de microvezeldoek en wrijf daarmee in horizontale lijnen over de inox voorwerpen. Spuit nooit met de broesspuit rechtstreeks op de inox deuren of voorwerpen, maar enkel en alleen op de microvezeldoek. Mooi uitwrijven en nadien met een andere microvezeldoek schoon opboenen.

Perfect! De deuren en voorwerpen in inox zijn een plaatje en lijken net uit de toonzaal te komen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Eigenlijk gaat het altijd wat beter met een beetje goede raad van je vrienden. Daarom volgende unieke tips, die je als een echte vriendendienst mag beschouwen, want kruiden zijn niet alleen lekker in de keuken, ze kunnen ook goede diensten bewijzen tegen veel kleine kwaaltjes.

Bieslook: Maakt je vast en zeker mooier. Jongeren die sukkelen met acné gaan er beslist mooier door worden.

Basilicum: het kruid dat de zomer tot vriend maakt. Vliegen komen niet in de buurt van basilicum. Een kruidje dat dus in elke keuken past.

Rabarber: Soms heb je wel eens last van dof of van brekend haar. Met rabarber word je wel geen barbiepop, maar je krijgt er zijdeachtig, glanzend haar door.

Mierikswortel: Dit kruid wordt het natuurlijk antibioticum genoemd. Maar bovendien is het een middeltje van moeder natuur tegen zomerdepressie.

Venkel: De zomer is ook het seizoen van de smullers, maar ook dat van ongelukkige vrouwtjes die liever wat slanker op het strand willen verschijnen. Venkel is ideaal om wat af te slanken.

Wortelen: Zomersproetjes vinden sommigen mooi, anderen hebben er een hekel aan. Voor wie tot deze laatste groep behoort, zijn wortelen een vluchtheuvel: zomersproetjes smelten als sneeuw voor de zon met wortelen.

Tijm: Niet enkel voor wie last heeft van een „valling”, maar ook voor wie met een kater zit opgescheept, is tijm een uitkomst. Tijm verdrijft pijn in het haar, de dag nadat je wat te vrolijk bent geweest...

Lavendel: Af en toe gebeurt het iedereen wel eens dat je een nachtje minder goed slaapt. Lavendel is een toevlucht voor de slechte slapers!

Marjolein: De feestvreugde heeft ook haar keerzijde: wallen onder de ogen, iets waar niemand gelukkig mee is. Gelukkig is er dan wel marjolein om die zakken „leeg te halen”.

Zeep: Jeukende insectenbeten zijn erg vervelend. Wrijf er over met een stuk zeep en je krijgt meteen betere gewaarwordingen.

Weegbree: Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Omdat je de hele insectenwereld niet kan uitroeien, kan je beter beletten dat ze gaan steken. Daarvoor is weegbree een goede vriend!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2