Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: januari 2017

 

Net zoals wij moeten je lievelingen de huisdieren, ook eten. Ze doen dat liefst zoals wij: in alle rust en kalmte. Je moet honden niet tegelijk en in dezelfde ruimte eten voeren als jijzelf aan tafel gaat. Het eetbakje voor je hond mag dus best niet in de keuken of in de living, anders associeert de hond alle voedsel in de keuken als behorend tot zijn eetbak.

Nog complexer is het als je meer dan één hond hebt. Daar is op zich niets mis mee, want de honden zelf zullen onder mekaar bepalen wie de baas is. Maar je moet wel wat voorzichtigheid in acht nemen, voor wat betreft hun voedsel.

Zo mag je het voedsel voor meerdere honden in huis, niet in dezelfde voederbak doen. Op die manier heb je zelf geen kijk meer op de hoeveelheid die elke hond apart verorbert. Bovendien eten niet alle honden hetzelfde, vooral niet als je honden hebt van een verschillend ras. Honden verdragen trouwens niet dat een “concurrent” in hun voederbakje neust. Zo kunnen ze absoluut agressief worden.

Een gouden raad: zorg voor aparte voederbakken voor je honden en bij voorkeur moet je ze ook in een aparte ruimte laten eten, zodat ze niet bij mekaar “leentje buur” kunnen gaan spelen als hun voederbak leeg is.

Je kan ze wel op hetzelfde tijdstip eten geven, maar beslist in een aparte voederbak en liefst ook in een aparte ruimte. Zo bewaar je de hondenvrede in je huis en je lievelingen zullen je dankbaar zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er zijn maar weinig mensen die graag een kilootje meer zouden willen wegen. De meesten zouden niet enkel een kilootje minder, maar misschien tien kilo of zelfs meer, minder willen wegen. Dat kan door anders te gaan eten, enkelvoudige koolhydraten te mijden, meer vezels in het voedselpakket op te nemen, zich te beperken tot drie maaltijden per dag , de tussendoortjes en de alcohol te laten staan en vooral ook: meer te bewegen.

Dat komt er misschien niet gemakkelijk van, vooral als je na een dagtaak moe thuis komt. Maar je kan het uiteraard ook tijdens het werk slimmer aan boord leggen, zodat je ook daar profiteert van wat meer beweging, zonder dat je werk er onder lijdt of de baas denkt dat je op zijn kosten aan fitness doet.

De truc is heel eenvoudig: neem de trap. Daar zien veel mensen tegenop, vooral als ze wat corpulenter zijn, omdat het hen veel moeite kost al dat gewicht naar boven mee te sjouwen.

Maar er is hoop: je mag gerust de lift nemen naar boven.

Maar hoe kom je dan in ’s hemelsnaam aan die lichaamsbeweging als je de lift naar boven neemt?

Heel eenvoudig door de trap naar beneden te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat je evenveel calorieën verbrandt als je de trap naar beneden neemt, zowel als de trap naar boven.

Kost het je te veel moeite of heb je er last van: neem dan enkel de trap naar beneden, het loont toch op het einde van de “rit” als je de cijfers op de weegschaal bekijkt.

Maar vergeet vooral ook niet: elk pondje gaat door het mondje. Het heeft weinig zin om zich in te spannen op de trap, als je dat ook niet doet aan tafel.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niet alle messen die je in de keukenlade hebt, zijn gemaakt van roestvrij staal. Dat is misschien een beetje onhandig, maar het heeft ook voordelen: messen die niet gemaakt zijn van roestvrij staal snijden beter en blijven langer scherp. Maar het heeft natuurlijk een nadeel: als ze niet uit inox of roestvrij staal gemaakt zijn kunnen ze roesten en ze doen dat ook consequent, vooral als er vocht en warmte tegelijker tijd aanwezig is.

Je zal namelijk wel al gemerkt hebben dat ijzer, buiten in de winter, minder snel doorroest dan in de zomer. Dat komt omdat de koude het oxidatieproces afremt. Warmte en vocht vormen samen de beste condities om iets roestig te maken (als je dat zou willen).

Maar nu de keukenmessen: hoe krijg je er het roest van af, want het heeft geen zicht om met roestige messen aan de slag te gaan in de keuken.

Heel simpel met volgend trucje.

Neem een grote ui en verwijder de loszittende omslagbladeren.

Snij nu schijfje met het roestige mes van de ui, maar zorg er voor dat het roest telkens in de ui snijdt. Na een paar sneden zal het vocht van de ui zich op het mes hebben gezet en bij elke volgende snijbeweging in de ui, zal het roest meer en meer oplossen, tot het helemaal verdwenen is op het ui schijfje.

Op die manier kan je beslist het meeste roest van je mes verwijderen, maar het zal er ook scherper door worden en dus beter snijden. Herhaal deze bewerking telkens het nodig is en zolang je roest blijft zien.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Zou jij graag hebben dat iemand met zijn hand over je hoofd komt tikken bij wijze van waardering, of voortdurend op je rug slaat. Wij zouden dat misschien interpreteren als een daad van vrijpostigheid, ongemanierdheid en overdreven vriendschapsbetuigingen in het beste geval.

Een hond heeft ook een interpretatievermogen. Hij kan geen redeneringen verstaan zoals wij dat doen en hij heeft maar een beperkt vermogen om de betekenis van woorden te begrijpen en er naar te handelen.

Maar een hond is wel in staat om lichaamstaal te analyseren en te beoordelen, veel beter dan wij.

Zo is het bij een hond dat als je hem klopjes op het hoofd geeft, of over het hoofd streelt, door hem beschouwd wordt als een daad van dominantie. Ook ferme knuffels geven en het dier vastnemen, is voor de hond een teken van dominant gedrag. Als jij het baasje bent dan aanvaardt de hond dat wel, maar het is geen echt gewaardeerd gebaar. Wel eventjes achter de oren krabben of onder de kin krabben, maar niet op het hoofd strelen of klopjes geven.

Doe dit zeker niet met een vreemde hond, want je weet niet hoe hij zal reageren en of hij jouw dominantie zal aanvaarden. Net zo min mag je aan een hond zijn staart trekken, aan de oren trekken, of een vreemde hond recht in de ogen kijken zonder dat daar andere lichaamstaal wordt aan toegevoegd.

Begin ook niet bij wijze van spel tegen een hond blafgeluiden te maken. Je zou wel eens vreemd kunnen opkijken van wat er nadien gebeurt.

Een vreemde hond moet je altijd met rust laten, tenzij de hond zelf duidelijk te kennen geeft dat hij je mag. Maar dan nog: blijf van zijn hoofd, staart en oren af, want betreedt je een domein waar de hond een aparte interpretatie voor heeft.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het overkomt iedereen wel eens, hoewel dat feitelijk niet zou mogen: zich slaperig voelen achter het stuur. We nemen aan dat je dan onmiddellijk stopt waar het mogelijk is en even uit de wagen stapt om een frisse neus te halen, ofwel om een kopje koffie te drinken.

Maar er zijn omstandigheden waarbij dat niet mogelijk is: je zit op een autoweg en het duurt nog lang vooraleer je een stopplaats bereikt. Of er is geen cafetaria in de buurt en dus is de cafeïnestoot niet voor onmiddellijk.

Je kan natuurlijk altijd een cafeïne houdende frisdrank in de auto hebben liggen, maar ook dat is weer niet zo bijster goed voor de gezondheid. Dus maar beter een kopje sterke koffie - als het mogelijk is - liever dan tegen een boom of de vangrails te knallen.

Maar geen koffie in zicht, dan is er nog onze truc die goed werkt.

Adem heel diep in en hou de adem zo lang mogelijk vast in de longen. Doe daarbij de diepe buikademhaling zodat je zo veel mogelijk lucht in de longen kan pompen. Adem pas uit als je het echt niet langer kunt volhouden.

Daardoor zal de hartslag flink versnellen, het bloed zal krachtig in het lichaam worden rond gepompt en je krijgt een wakkere zweepslag, zodat je er weer tegenaan kunt en de slaperigheid achter het stuur als bij toverslag verdwenen is. Je kan dit zo vaak toepassen als je wil.

Het spreekt vanzelf dat de truc met de adem, de rustpauzes niet kan vervangen en dat een koffietje altijd lekker is om bij de verpozen. Hou het dus toch maar liever veilig achter het stuur!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je bent handig? Daar twijfelen we niet aan. Maar verstrooidheid of toeval kan zelfs de handigste mens op aarde overkomen. Daar kunnen ook scherven van komen: een glas dat van tafel valt, een glas dat van het aanrecht naar beneden dondert, een fles die omkiepert op de vloer. Men zegt wel dat scherven geluk brengen, maar je moet er niet te veel van geloven als je ze moet opruimen, want een heel kleine scherf kan serieuze verwondingen veroorzaken.

Wat moet je dan doen? De scherven laten liggen? Zeker niet! Je moet ze in alle veiligheid verwijderen zodat je niet ongemerkt verwondingen aan de voeten of handen krijgt door een niet opgemerkte en niet verwijderde glasscherf.

Hoe ga je tewerk? Een vuilnisblik en een borstel zullen je in staat stellen de grootste stukken zonder problemen te verwijderen. Maar de kleinere stukken die soms ver kunnen wegspatten? Niet met de stofzuiger, want dat kan de papieren stofzak beschadigen, met alle gevolgen vandien. Ook niet met de vingers en de blote handen, want je kan je ernstig verwonden, zelfs aan kleine glassplinters. Toch krijg je ze gemakkelijk weg met… brood.

Neem een grote snee brood, snij die liefst dubbeldik, of neem twee sneden brood bij elkaar. Dip nu op de vloer of het oppervlak waar de glassplinters zijn terecht gekomen. Het glas zal zich vasthechten aan het brood en zo kun je het in alle veiligheid verwijderen. Uiteraard moet je de sneden brood ook compleet in de vuilnisbak gooien.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er bestaan veel schoonmaakmiddelen voor allerlei taken en voorwerpen. Zo is het bekend dat soda ofte natriumbicarbonaat schitterend is om potten en pannen, de oven, aanrechten enz schoon te maken. Maar opgepast: doe dit niet met aluminium. Zo is het bekend dat veel filters van dampkappen ook aluminiumdraad bevatten of sponsachtige vezels in aluminium. Normaal kan je filters ook mooi schoon maken in een bad met natriumbicarbonaat, maar als je dit doet met aluminium krijg je giftige dampen als gevolg.

Niet doen dus!

Wat kan je dan wel gebruiken?

Vul de pan gewoon met heet water en doe daar een ui in die je in ringen hebt gesneden. Laat het “soepje” nu goed doorkoken. Laat het geheel een nachtje staan en afkoelen. ’s Anderendaags kun je nu met een zachte spons en heet water de kom of pan spoelen en je zal zien dat aangekoekte etensresten er gemakkelijk kunnen van af gehaald worden. Door de stoffen in de ui ofte ajuin worden de aangebrande resten er gemakkelijk uit losgeweekt. Als alles verwijderd is, kun je de pan op de klassieke manier afwassen, met warm water en detergent.

Uiteraard moet je de pan of kom heel goed naspoelen om te vermijden dat de geuren van de ajuin er blijven in hangen. Op die manier heb je de potten weer schoon gemaakt zonder risico op “vergassing”.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets zo vervelend als koude voeten. Je krijgt het er helemaal koud van en het belet je om gemakkelijk in te slapen. Niet te verwonderen dat zoveel mensen gebruik maken van een verwarmingsdeken of een warmwaterkruik, alhoewel dat allemaal niet zonder gevaar is. Bovendien ben je beter om de verwarming van je voeten toe te vertrouwen aan het inwendige organisme en dat kan op een heel eenvoudige manier.

Het is in de natuurgeneeskunde bekend dat rozemarijn de doorbloeding stimuleert. Want waar een goede doorbloeding is, komt ook voldoende lichaamswarmte en dat moet je stimuleren. Dat kan door bijvoorbeeld de voeten in te wrijven met rozemarijnolie. Die vind je in de reformwinkel of apotheek. Wrijf en masseer hiermee de voeten in en je zal snel merken dat het een verwarmend effect heeft.

Je kan ook uitgaan van het oorspronkelijke kruid: rozemarijn. Ofwel maak je gebruik van de gedroogde rozemarijn, of je snijd een paar takjes af van de plant die je nu in een pot in de keuken hebt. Gooi die in een halve liter water en laat koken. Dat koken moet lang genoeg duren, om de houterige plant helemaal open te maken zodat de etherische oliën kunnen ontsnappen in het water. Dit aftreksel kan je aan het water voor een voetbad toevoegen. Baad de voeten daar minstens een kwartier tot twintig minuten in. Nadien goed afdrogen en droge sokken aantrekken.

Je zal merken dat je de hele avond warme voeten hebt en dat is prettig als je nadien gaat slapen. Want met koude voeten wil de slaap maar moeilijk komen.

Dus: rozemarijn en het probleem is opgelost.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Planten brengen de natuur in huis, ook sfeer en… gezondheid. Want planten zuiveren de lucht van fijn stof, van vieze geuren, van gassen die meubelen, verven, gordijnen en tapijt uitwasemen. Zelfs jaren nadat je de woning hebt geverfd, komen nog altijd solventen vrij en die zijn niet altijd gunstig voor je gezondheid.

De meeste kamerplanten zuiveren de lucht bijzonder goed, zelfs eenvoudige planten zoals sanseveria en die vergen niet zo veel onderhoud, enkel af en toe wat water. Maar ook ficus, palmsoorten zijn interessant. Onderzoek heeft uitgewezen dat op kantoren waar planten staan in de buurt van printers, er veel minder fijn stof van de laserprinters in de lucht hangt, dan wanneer die planten er niet staan. Ook werknemers zijn minder vaak ziek en voelen zich prettiger in de werkomgeving als er planten zijn.

Alle redenen dus om veel planten in je woning en je werkplek te voorzien.

In de natuur is er een kringloop waarbij de planten voor zichzelf en voor elkaar zorgen: dode bladeren zorgen voor humus en dat is dan weer voedsel voor de plant.

De kamerplant staat in een piot en is voor haar verzorging aangewezen op de mens. Dus af en toe wat voedsel geven naast water is van belang. Niet alleen jij zult er je prettiger door voelen, ook de plant zelf.

Je kan natuurlijk kant en klare meststoffen gaan halen in de speciaalzaken, maar er is een veel eenvoudiger trucje, dat bijzonder goed werkt: thee.

Daarom mag je voortaan gebruikte theezakjes van zwarte thee, groene thee of oolong-thee niet meer weggooien. Bewaar ze en als ze weer droog zijn, scheur je het zakje en haal je de thee eruit. Leg die thee in de plantenpot bij de stam van de plant en giet daarop het water.

Thee is namelijk rijk aan tannine wat de groei van de plant stimuleert.

Op die manier spaar je niet enkel geld uit, maar maak je ook je planten gelukkig. Ze zullen je belonen met een prachtige bloei en gezonde lucht!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De griep is in het land en we zullen het geweten hebben. Het begint vaak met neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, rillingen. En natuurlijk veel slijmen. Dat beperkt je comfort in contacten, het spreken, je werk. Daar kan je nochtans zeer eenvoudig en snel iets aan doen, dankzij een paar trucjes en geschenken uit de natuur.

De toverwoorden zijn: honing en tijm.

Tijm heeft vele kwaliteiten. De meest bekende eigenschap is die van het slijmverdunnend en oplossend vermogen bij verkoudheid. Dankzij tijm laat het slijm los en kan je het gemakkelijker ophoesten. Het vermindert daardoor de last van de hoestprikkel. Dat is te danken aan de thymol, een bestanddeel van de etherische tijmolie. Tijm kan je net als knoflook en mierikswortel beschouwen als een soort natuurlijk antibioticum en slijmoplosser. Vandaar dat je het middel ook vaak in hoestsiropen aantreft. De toppen van de tijmplant bevatten ook een ontsmettende stof.

Wanneer en hoe moet je tijm gebruiken?

-Tijmthee is uitstekend voor de ademhaling en een prima middel tegen hoest en keelpijn.

-Tijm in combinatie met vlierbessen werkt uitstekend als je last hebt van een grieperig gevoel.

- Onderzoek heeft uitgewezen dat honing beter werkt tegen een zere keel, hoestprikkel en verkoudheid dan klassieke middelen. Ook voor kinderen is dit bijzonder geschikt.

Drink een kopje tijmthee en een koffielepel honing om de hoest te milderen.

En wil je graag een kant-en-klare oplossing? Dan is er gelukkig Tussabell van Fytobell om je meteen van dienst te zijn.

Bij hoestprikkel en zere keel is dat ideaal.

In de apotheek vind je dat met CNK bestelcode 2115-707. Of je bestelt het online:www.boverte.com.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Als je je keuken niet regelmatig schoonmaakt, lijkt het wel of ze onder de olie of het vet zit. Want tijdens het koken komen allerlei dampen vrij en bovendien worden keukenkasten en handgrepen soms met vettige vingers vastgepakt. Die vingerafdrukken blijven er tot in de eeuwigheid opzitten, tenzij je ze verwijdert. Daar ligt natuurlijk het probleem, want hoe hou je een keuken schoon zonder daarbij schade aan te richten?

Om te beginnen moet je goed uitkijken met verschillende materialen. Zo kan een keukenwerkblad in blauwe hardsteen geen zuren (citroen of azijn of tomaten) verdragen. Je moet het tablet geregeld in oliën opdat het geen schadelijke stoffen meer zou opnemen. Verwarm daarvoor een beetje olijfolie of wat terpentijn met lijnolie (half om half) om de klus te klaren en wrijf in kleine kringen de blauwe hardsteen regelmatig in.

Kasten zijn  in een heel ander materiaal: ofwel in vol-kern hout ofwel in een melamine-achtige stof, in elk geval kunststof. Begin hier zeker niet met schuurmiddelen, hoewel de verleiding groot is. Dus beslist geen schuursponsjes, ook geen schuurmiddelen zoals Cif, want die bevatten kleine marmerkorrels en in een mum van tijd gaan je keukenkasten glimmen op de plaatsen waar je ze gepoetst hebt.

Wat kan je wel doen? Een mild sopje van lauwwarm water met een paar druppels detergent en een klein scheutje azijn.

Of nog: gewoon ruitenpoetsmiddel vernevelen op de kast en een paar keer schoon wrijven.

De klinken en handgrepen kan je ook op die manier poetsen: ruitenpoets en een schone doek. Ofwel brandspiritus gebruiken, maar eerst even een test doen of het materiaal er wel tegen bestand is.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets zo vervelend als schoenen die te klein zijn geworden. Dat is het gevolg van een verkeerde keuze, een slecht moment van de dag, een probleem aan de voeten, of… het krimpen van schoenen bijvoorbeeld als ze uit canvas zijn gemaakt. Halt! Je hoeft ze beslist niet weg te gooien.

Je moet natuurlijk beginnen met de voeten goed te verzorgen. Eelt moet verzorgd worden, knobbels moeten worden bekeken door een arts, en als je de volgende keer schoenen koopt, ben je veiliger als je ze een half maatje groter neemt en de keuze en het aanpassen bij voorkeur in de late namiddag doet, want dan zijn de voeten altijd iets dikker dan ’s morgens. Dat is normaal, want door activiteiten, door stappen, door de temperatuur zetten ook de voeten uit. Dus moet je daarop voorbereid zijn.

Maar als de schoenen te klein zijn, dan kan dat veel ellende aan de voeten veroorzaken: van eelt, tot hallux valgus, een aangroei die benig wordt en erg veel pijn kan doen.

Dus: gepaste schoenen. Maar je hebt nu eenmaal een foute keuze gemaakt en dus zijn de schoenen te klein?

Je hoeft ze beslist niet weg te gooien.

Wat kan je doen?

Als het zomer is kan je dikke sokken aantrekken, de voet in water dompelen en zo je schoenen aantrekken. Door de vochtigheid zal het leder uitrekken en zich meer aanpassen aan je voeten.

In de winter is dat geen optie natuurlijk. Dan kan je volgende meesterlijke truc toepassen. Maak de veters van de schoen los en open de schoen bovenaan. Vul een sterke plasticzak met water, maar zorg er voor dat de zak hoog genoeg is, zodat er geen overtollig water in de schoen terecht komt. Het watervolume moet maar net gepast zijn om de schoenholte helemaal te vullen. Dus: plasticzak met water in de schoen. Het water kiest de perfecte binnenvorm van de schoen en zal zich daaraan aanpassen. Nu leg je de schoen met waterzak in de diepvrieskast. Laat die daar een nachtje in “bevriezen”. Doordat ijs een groter volume aanneemt dan water, zal de schoen worden opgerekt en groter worden, zonder dat het leder daarvan nadeel heeft.

Na een tweetal dagen de schoen weer uit de diepvriezer halen en alles langzaam laten smelten, de waterzak verwijderen zonder morsen en… de schoen met een maatje groter is klaar voor gebruik.

Ideaal!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Als je mooie haren hebt, dan mag je je gelukkig prijzen, want een mooie haardos is een sieraad en dat valt meteen op als je een persoon ziet. Het is ook de eerste indruk die je van iemand krijgt: verzorgd haar, wijst erop dat de persoon zorgzaam is en er belang aan hecht hoe hij bij iemand overkomt. Het is ook een kwestie van respect voor de andere.

Haren zijn opgebouwd uit keratine, een eiwit. Dat is wel dood materiaal, maar het is wel organisch en dat betekent dat het invloeden van buitenaf kan opnemen en zelfs stockeren. Dat is ook de reden waarom je haren kan kleuren, waarom je ze kan knippen en afscheren zonder dat het pijn doet, waarom je ze in model kan zetten.

Maar het betekent ook dat de haren ook geuren kunnen opnemen en dat is niet altijd leuk. Als je een karwei hebt moeten opknappen in een muffe kelder, of je bent even “op stap” geweest en hebt een nachtje door gefuifd, of je hebt in een rokerig lokaal moeten doorbrengen - wat we u ten zeerste zouden willen afraden - dan is het logisch dat de haren de geuren hebben opgenomen en die draag je ‘s anderendaags beslist de hele tijd met je mee.

Hoe krijg je die er weer uit?

Je kan toch niet om de haverklap de haren gaan wassen, hoewel dat wel een doeltreffende methode is. Maar je kan het niet te veel doen, want ook dat is nadelig voor de haren en de hoofdhuid.

Neen, er is een heel eenvoudig trucje. Als je een minder frisse geur uit je haren wilt verwijderen, moet je even met je geliefkoosde parfum op je haarborstel nevelen en daarna er de haren mee kammen of borstelen. De haren zullen ook deze geur meteen opnemen en je bent van het minder frisse geurtje verlost! Bovendien gaat niet enkel je omgeving, maar ook jijzelf de prettige geur waarnemen, want die draag je de hele dag met je mee. Om helemaal vrolijk van te worden, je dag kan niet meer stuk!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Hebben jullie dat ook? Een mooie halsketting gekregen, en telkens je het wil omdoen, zit het in een haast onontwarbare knoop. Dan ben je vet met zulke mooie cadeaus. Je mag trekken en sakkeren wat je wilt, maar bij elke handgreep wordt het nog ingewikkelder om het uit de knoop te halen en de ketting te ontwarren.

Of het nu om een gewone metalen ketting, of een echt gouden ketting gaat, de ellende is dezelfde en het blijft een aartsmoeilijke klus om de “Gordiaanse knoop” te ontwarren.

Toch is er een eenvoudig, doeltreffend en doodsimpel trucje om de eeuwige knoop los te krijgen en te beletten dat het kettingetje, telkens je het afdoet, weer in duizend knopen verstrikt geraakt.

Het geheim is: babypoeder.

Jullie hebben dat wel ongetwijfeld hier of daar in de kast liggen, anders is het niet moeilijk om er aan te geraken in de apotheek of de supermarkt. Gewoon babypoeder.

Je legt het kettingetje op een vel papier en strooit nu royaal wat babypoeder over het sieraad. Even goed door elkaar mixen en nu kan je met een haaknaald of een fijne breinaald, of een fijne schroevendraaier, het kettingetje schakel per schakel vastnemen en uit elkaar halen. Maak je niet nerveus, het kan wel even duren, maar op die manier is de klus zeker te doen en zal het kettingetje nadien ook niet meer zo gemakkelijk in de knoop geraken. Bovendien is het babypoeder ook niet nadelig voor je huid.

Een simpel trucje, dat goud waard is, vooral als het kettingetje in goud was.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Als je haren goed zitten, je hebt een mooie ceintuur en je schoenen blinken, dan kom je als uit een doosje: perfect! De vraag is, hoe je je schonen altijd blinkend kan houden, vooral als het buiten rotweer is, de straten met ijs en sneeuw zijn bedekt en het zout kwistig wordt rondgestrooid. Je kan niet overal een doosje schoensmeer meenemen en om de haverklap je schoenen oppoetsen.

Neen, maar je hebt wel overal bananenschillen en dat is het magische middel. In schoensmeer zit trouwens vooral kalium en olie en dat is wat ook in het binnenste van de schil van bananen te vinden is.

Wat doe je? Plooi de banenschil om en verwijder de lange dragen. Wrijf nu met het binnenste van de schil over je schoenen. Laat even zitten en poets ze dan op met een schone vod op, desnoods met krantenpapier en ook dat vind je overal.

Op die manier kom je overal als uit een doosje tevoorschijn en zullen je schoenen ondanks het winterweer er toch altijd perfect schoon en blinkend uitzien.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2