Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: september 2016

 Sport is gezond en dus een dikke bravo voor wie dagelijks uit zijn luie stoel komt. Lopen, stappen, wandelen doe je niet met hoge hakken of met balletschoentjes, maar met loopschoenen met een dikke afgeveerde zool. Sportschoenen zijn ook hip en door jongeren worden ze door de dag gedragen, zelfs om naar school te gaan, colleges te volgen aan de univ of de hogeschool, om uit te gaan. Ze zitten gemakkelijk, ze geven steun en je kan ze in alle omstandigheden dragen.

Doorgaans is de hippe kant, vooral de onderkant, omdat ze ene dikke witte zool hebben. Dat wit is doorgaans erg relatief, want na een paar dagen joggen, of gewoon stappen, evolueert de kleur van de zool van wit, naar licht grijs, naar donkerzwart. Het hippe is er vanaf en wat moet je nu doen? Bleekwater? Weggooien? Bij moeder bedelen voor een nieuw paar?

Absoluut niet, want hier is de master-tip. Zoek een oude tandenborstel en de tandpasta die je elke dag gebruikt. Wrijf hiermee de zijkant van de witte zool in. Je zal merken dat de witte kleur weer tevoorschijn komt en dat de tandpasta toverwerk heeft gedaan.

Gedaan met de vieze donkere zolen: leve de witte zool op je sportschoenen!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De meeste van ons gebruiken hun ogen niet meer op een natuurlijke wijze. Ze zitten hele dagen op een korte afstand te turen: het scherm van een computer of een tablet. Gevolg: je krijgt vermoeide en pijnlijke of prikkende ogen. Wat kan je er tegen doen?

Geen mooier blauw dan die van korenbloemen. Wil je ook zo’n mooie blauwe ogen, dan moet je oogbaden nemen met korenbloem. Natuurlijk is dit wel een gek verhaaltje, maar er zit toch iets van waarheid in, want korenbloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn ook ideaal als oogbad. Neem hiervoor 5 bloempjes, overgiet ze met kokend water en laat gedurende vijf minuten trekken. Het kalmeert inderdaad overspannen ogen, maakt ze zeker helderder en mooier. Bovendien is korenbloem ook bekend vanwege zijn kalmerende eigenschappen. En uiteraard is er ook nog ogentroost dat pijnlijke en vermoeide ogen kan “troosten”.

Omdat ogen een van de kostbaarste organen van ons lichaam zijn, moeten we er beslist zorg voor dragen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je kent het wel het “oorverdovende” gezoem als je in je bed ligt of in bad zit en de muggen als straalvliegtuigen rond je oren scheren. Het zijn minuscule beestjes, maar ze kunnen je erg veel last bezorgen en vooral als ze het eenmaal op jou gemunt hebben en hun steekangels in je huid hebben “geploft”. Het krabben kan beginnen, maar dat moet je nu juist niet doen, want het verergert enkel maar het jeukende gevoel. Op den duur wordt het een reflex van telkens je een mug ziet of hoort, meteen te beginnen  krabben. Ook vliegjes, wespen en bijen kunnen voor heel wat ongemak zorgen en meteen irritatie rond de “bestoken” plek veroorzaken.

Wat moet je doen?

We hebben het er al eerder over gehad, want je kan bijvoorbeeld met citroenkruid wrijven of er een blaadje citroenkruid opleggen. Maar ook zeer efficiënt is bijvoorbeeld de gestoken plek inwrijven met een papje dat je gemaakt hebt van water en natriumbicarbonaat. Wrijf hiermee op de jeukende plek en het zal snel voorbij zijn. Als je geen water bij de hand hebt en bijvoorbeeld in de wagen of op kantoor zit, dan kan je altijd wat natrium-bicarbonaatpoeder op de jeukende plek wrijven.

Natriumbicarbonaat of bakpoeder is iets om altijd bij de hand te hebben: in de koelkast, in een klein potje in de auto en op kantoor. Het bewijst talloze diensten zowel voor de huid, de schoonmaak in je huis, als voor de spijsvertering, en… het kost tweemaal niets.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We gaan winkelen, we slaan een voorraad in voor een hele week en wat doen we als we met pak en zak thuis komen? Alles in de koelkast opbergen! Dat is niet de beste manier van doen. Ja, je mag de meeste voedingsproducten in de koelkast stoppen om ze langer te bewaren, maar met bepaalde vruchten en groeten doe je dat beter niet.

Dat is bijvoorbeeld het geval met de “nachtschaden”. Daar horen tomaten en aardappelen bij. Als je tomaten in de koelkast legt, zullen ze stoppen met rijpen, verliezen ze hun pittige, frisse smaak en ook hun textuur verandert. Hetzelfde met aardappelen: het zetmeel wordt dan sneller omgezet in suikers en ze verliezen hun ferme textuur.

Wat moet je dan doen? Tomaten kan je beter in een fruitschaal, of onder een stolp, of in de koele berging bewaren, maar niet in de koelkast. Aardappelen kan je best in het donker, in een frisse ruimte zoals de kelder of de garage bewaren, maar wel afdekken met een jutezak om te beletten dat ze zouden gaan kiemen.

Op die manier zal je langer plezier hebben van je fruit en groenten en zullen ze ook langer hun fris en vers aspect bewaren.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wie wil er nu met vettige haren rondlopen? Dan was je die desnoods toch elke dag met een sterke shampoo? Dat zal je na een poos wel geweten hebben, want als je niet meteen ingrijpt, kan het je haren ruïneren. Als het spul er al niet inplakt, zal het zeker de haren aantasten en maken dat conditioners en verzorgingsproducten er geen vat meer op krijgen. De chemische stoffen in de shampoo zetten zich op den duur vast in de haarschubben en de haarschacht waardoor het haar niet meer om aan te zien is en zeker niet naar behoren kan verzorgd worden.

Wat moet je dan doen? Het haar laten afscheren? Zeker niet!

Als je er van overtuigd bent dat de conditioner of verzorgingsproducten niet langer impact hebben op je haar kan je je behelpen met bakpoeder ofte natriumbicarbonaat.

Voeg een koffielepel bakpoeder aan een milde shampoo toe en zorg dat dit goed gemengd wordt. Als je de volgende keer je haar wast, gebruik dan dit gemengde product. Daarmee worden de scheikundige stoffen uit je haar gemakkelijker verwijderd.

Je kan het ook nog anders doen: los een koffielepel natriumbicarbonaat op in een kopje lauwwarm water en voeg er een scheut appelazijn aan toe. Was hiermee je haar en spoel nadien af met zuiver water.

De zijdeglans van je haren zal spoedig terugkeren en ze zullen opnieuw een gezonde uitstraling krijgen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Honden zijn uiteraard geen mensen. Ze spreken niet, maar toch verstaan ze de taal waarin je met hen converseert. Het is wel een beetje complexer dan dat, want zowel de intonatie, de gezichtsuitdrukking, de plaats, en de gebaren die er bij gemaakt worden, zijn van even groot belang. Zo zal de hond eerst de gelaatsuitdrukking van het baasje interpreteren: precies in de linker hersenhelft zoals bij de mensen. Dat is onderzocht door Hongaarse wetenschappers die daarover gepubliceerd hebben in het wetenschappelijk blad Science.

Zo kan een hond tot honderd begrippen onthouden, vooral Golden Retrievers en border collies zijn daar sterk in, meer zelfs ze kunnen tot honderden begrippen en woorden associëren met een bepaald gevoelen en handelingen, maar alles moet dan wel correct in lijn liggen.

Als je bijvoorbeeld tegen een hond zou zeggen dat hij iets zeer goed gedaan heeft, maar je doet dat met een triestige gelaatsuitdrukking en een lage intonatie van de stem die je ook gebruikt om hem te bestraffen, dan zal de hond er niets van begrijpen omdat de ketting van zowel gebaren, gezichtsuitdrukking, intonatie en woordkeus niet klopt.

Als je bijvoorbeeld al lachend en giechelend aan een hond vraagt om op te houden je likjes te geven, dan klopt er iets niet in het bevel: als hij ergens moet mee ophouden moet dat gebiedend en streng overkomen en met een ernstig gezicht en niet giechelend, want dan interpreteert de hond dat als iets dat je prettig vindt.

Een hond is dus een heel logisch dier: het baasje moet dat ook zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De natuur heeft veel geheimen, maar niet alles in de natuur is geheim. Zo kunnen kruiden en planten werkelijk als een veilig en doeltreffend geneesmiddel worden beschouwd. Dat geldt zeker voor duizendblad dat bijzondere eigenschappen heeft.

Duizendblad heeft werkelijk duizend kwaliteiten zoals het „duizend” blaadjes heeft. Het is een kruidje dat je voor allerlei kwaaltjes kan gebruiken. Het is ontsmettend en bloedstelpend bij kwetsuren. Het helpt de vrouw bij klachten van de menopauze: opvliegers, zweten enz... Het helpt zelfs tegen lui zweet. Vroeger werd het ook gebruikt in het oude bijgeloof om boze geesten buiten de deur te houden. Vandaar dat het op de drempel werd gelegd. Maar duizendblad verbetert ook de bloedsomloop, maakt daardoor jonger. Het is het schoonheidsmiddel bij uitstek. Laat 50 gram duizendblad gedurende twintig minuten koken in 1 liter water. Zeven en toevoegen aan het badwater. Vooral aan te raden voor mensen met een vettige huid.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Jongeren kunnen ontzettend ongelukkig zijn als ze puistjes op hun gezicht ontdekken die jarenlang hun jeugd kunnen verpesten. Niets helpt en als ze eens een keertje verdwijnen, steken ze later weer de kop op. Dat is normaal, want een hormonaal onevenwicht moet eerst stabiel worden en dat komt gewoonlijk met de jaren. Maar toch is er wat aan te doen met driekleurig viooltje.

Het is een schitterend bloempje, het ruikt lekker en is mooi om te bekijken. Driekleurig viooltje heeft een leuk gezichtje en lacht je toe, als wil het zeggen... ik zal je opbeuren.

Driekleurig viooltje is bekend om zijn reinigend vermogen en zuiverende werking op de huid. Niet enkel nuttig bij acné, ook bij andere huidziekten levert het schitterend werk.

Sommigen gebruiken het als versiering op gebak. Sommige ouderen zullen het misschien nog kennen als een klein snoepje dat heerlijk naar viooltjes smaakte. Volgens een oud bijgeloof moeten jongemannen die een liefje willen, het bloempje zoeken op 1 mei. Probeer het en je zal zien of het lukt. Als je bijgelovig genoeg bent, misschien wel. Anders zoek je maar zelf een liefje. Intussen kan je de huid maar goed verzorgen met driekleurig viooltje.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Als je je minder goed voelt, is het normaal dat het haar wat doffer wordt, maar ook door de zon, door zeewater, door allerhande kleur- en wasmiddelen krijgt het haar het soms zwaar te verduren. Brekend, dof en broos haar zijn dan het gevolg. De meeste vrouwen maken er een huizenhoog probleem van, maar wij hebben hier voor u een interessante, goedkope, maar doeltreffende oplossing. Geen probleem meer met brekend en dof haar, want er is rabarber.

Maak een papje van rabarber door 100 gram rabarber in 1 liter water aan de kook te brengen. Laat het papje koud of lauw worden. Gebruik hiervan een deeltje op het haar. Enkele minuten laten inwerken en goed naspoelen. Het is een onschadelijke, maar doeltreffende methode om het haar mooier en lichter te maken. Snel nu naar de spiegel om je van het resultaat te overtuigen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel dames hebben last van brekende nagels, van broze nagels, van lelijke nagelranden. Uiteraard speelt de voeding een belangrijke rol. Evenwichtige voeding met veel groenten en vruchten, weinig verzurende producten zoals suiker en frisdrank, goede oliën zoals olijfolie en kokosolie garanderen alle nodige voedingsstoffen om mooie nagels te houden of te krijgen. Als je voldoende groenten eet, zullen er minder witte stippen op de nagels te zien zijn, want dat is een teken van een tekort aan mineralen.

Toch hebben nagels ook verzorging nodig. Om te beginnen moet je agressieve stoffen vermijden, ze ruïneren de nagels. Als je sterke detergenten of blekende stoffen of agressieve oplosmiddelen moet gebruiken bijvoorbeeld bij het schoonmaken in huis, draag dan zeker wegwerphandschoenen. Ze kosten niet veel, maar ze beschermen wel je handen en nagels.

En af en toe moet je de nagels ook een onderhoudsbeurt geven. Stop daartoe een tandenborstel in natriumbicarbonaat of bakpoeder. Wrijf hiermee de zones rond de nagels flink schoon. De dode huidcellen zullen worden verwijderd en de nagelriem zal er weer jong en soepel en mooi gaan uitzien. Nadien de handen even afspoelen. Als je dit elke week herhaalt zal je beslist mooie handen en prachtige nagels krijgen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Iedereen weet het: de zon is slecht voor de huid en toch kunnen we ze niet missen. Zonnewarmte voelt prettig aan, geeft ons een mooi kleurtje, vormt vitamines in de huid, maar is tegelijk gevaarlijk vanwege het risico op huidkanker. Voorzichtig dus. De zon is ook verantwoordelijk voor rimpels en snelle veroudering. Maar gelukkig kunnen we er ook iets aan doen en daar is olijfolie voor.

Drink elke morgen nuchter en ’s avonds voor het slapen gaan een soeplepel olijfolie. Vind je het niet lekker, voeg er dan wat fruitsap of wat munt aan toe. Wie er het geld voor over heeft mag de olijfolie ook vervangen door tarwekiemolie, want het is om de vitamine E te doen. Dankzij deze vitamine wordt de huid jonger en trekken zelfs de bloedvaten er profijt van. Na een paar weken is het probleem met de „zonnerimpels” opgelost.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Sommigen zijn er bijzonder gevoelig voor, anderen worden zelden of nooit gebeten door insecten, maar als je er gevoelig voor bent, is het een marteling. Insectenbeten kunnen fel jeuken en een hele dag verpesten. Nu de nachten warm en zwoel zijn en veel vensters worden open gelaten om frisse lucht binnen te laten, komen vaak veel muggen de kamer binnen. Het vervelende gezoem is uiterst irritant, maar ook de muggenbeten zijn dat des te meer. Ze kunnen je een behoorlijk deel van de nacht uit de slaap houden. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden die de natuur ons ter beschikking stelt. Voor wie een tuin heeft is citroenmelisse ofte citronella een weldaad. Pluk een paar blaadjes en wrijf daarmee over de beet. Laat het blaadje zitten. Na een vijf- tot tiental minuten is de zwelling bijna verdwenen, maar de jeuk beslist wel. Maar er is nog meer, want ken je nog die goede oude Marseillezeep?

Maak een stuk zeep nat en wrijf dit over de insectenbeet. Door de zeep wordt de zone ontsmet en houdt nadien het jeuken op. Het leven wordt een stuk aangenamer, dankzij Marseillezeep. En citronella.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er zijn zo van die onmisbare kruiden die dan ook overvloedig overal in de natuur te vinden zijn. Eén daarvan is moerasspirea of Koningin der Weiden. Hoofdpijn, spierpijn, vrouwenkwaaltjes... Moerasspirea is daar om alles te verlichten. Het was dan ook een hoog gewaardeerd kruid in de volksgeneeskunde, want het verlichtte inderdaad zeer veel ongemakken en pijn. Vandaar dat de tweede benaming Koningin der Weiden was. Je komt het zowel in weiland als langs oevers van vijvers, plassen, meren en rivieren tegen. Maar nog meer: duivenmelkers die kampioenen willen maken van hun gevederde vrienden geven ze thee van Moerasspirea te drinken. Je kan ook een siroop maken van de verse of gedroogde bloemen. Neem hiervoor 75 gram gedroogde bloemen en planten en laat ze één nacht trekken in warm water. Nadien zeven. Voeg hierbij 1 kg suiker en 200 gram honing. Daarna koken tot de gewenste dikte wordt bekomen. Geen enkel ongemak kan je nog verrassen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het komt frequent voor met deze hete dagen. Om af te koelen wat in de tocht gezeten, of de airco van de wagen te fel laten blazen, of te koud water gedronken om nadien nog meer te zweten en… de snotvalling is er. Je hoeft niet meteen naar zware middelen te grijpen, want het herstelt zich snel en natuurlijk. Er is bijvoorbeeld Echinacea dat bekend is om zijn weerstandsversterkend vermogen. En daarvoor kan je gebruik maken van Echinabell van Fytobell. Maar je kan ook gebruik maken van de herstellende kracht van de lindebloesem.

Lindenbloesems zaten al in de apotheek van de middeleeuwse chirurgijns en kloosters. Je kreeg al verbetering van je kwalen en je werd al rustiger door naar de lindeboom te kijken, bij wijze van spreken! Thee van lindebloesems doet zweten, en is dus uitstekend bij griep en verkoudheid. Het is als drank ook een alternatief voor koffie, je wordt er integendeel rustiger van.

Geef al te rumoerige en drukke kinderen eens lindenbloesemthee, je zal het verschil zeker merken. Koorts in de zomer? Snipverkouden, een lastige hoest? Drink lindenbloesemthee en alles gaat beter... Je kan zelfs je haar spoelen met lindebloesem, het wordt zijdeglanzend mooi. De schors van linde werd vroeger gebruikt bij blaasontstekingen. Het oogsten van de bloesem kan nu volop gebeuren.

Echinabell vind je in de apotheek met CNK 2898-963.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is hoogzomer nu de herfst in aantocht is, althans volgens de kalender. Maar dankzij de warme dagen en de vochtigheid van de jongste tijd zijn er weer veel muggen. En steken, doen ze met ijver en plezier.

Daar is wel een kruid tegen gewassen: citroenkruid, zodat je niet meteen naar synthetische bestrijdingsmiddelen moet grijpen.

Opgepast er is een verschil tussen citroenkruid en citroenmelisse. Sommige kwaliteiten lopen gelijk, maar het is wel een andere plant. Citroenkruid is een heel geurig kruid dat je ook kan gebruiken tegen muggen. Het is heerlijk verfrissend en je kwam het tegen in elke oude kruidentuin. In de keuken kan je het gebruiken in elk gerecht waar citroen in thuis hoort.

Het is als het ware de „Eau de Cologne” uit de natuur. Als je je op een warme zomerdag onprettig voelt door plakkend zweet, neem dan een aftreksel van citroenkruid en je voelt je zo opbeuren en meteen kiplekker.

Citroenkruid houdt niet enkel muggen weg uit de slaapkamer, het houdt ook vliegen weg van het eten, als je tijdens een picknick een paar takjes citroenkruid naast het vlees legt, zal geen enkele vlieg het wagen op je voedsel te gaan zitten.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2