Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: juli 2016

 

Wratten zijn niet de enige ongemakken die je kan oprapen in doucheruimten van sportverenigingen, zwembaden enz… Ook schimmelnagels zijn een erg besmettelijke ziekte die gemakkelijk worden overgedragen. Veel mensen schamen er zich voor, want erg leuk en aangenaam om te bekijken is dat niet. Vrouwen kunnen het probleem nog enigszins camoufleren door op de nagels van de voeten een nagellak aan te brengen, maar mannen kunnen dat helemaal niet.

Dus kan je maar beter de schimmelnagel behandelen en liefst zo snel mogelijk.

Je kan een aantal populaire middeltjes toepassen die, al naargelang de hardnekkigheid, sneller zullen werken.

- Om te beginnen kan je met een wattenstaafje tea-tree-olie op de schimmelnagels aanbrengen. Tea-tree bestrijdt namelijk schimmels.

- Ook een goede methode is om de voeten te baden in een oplossing van een vijftal eetlepels natrium bicarbonaat gemengd met een kopje azijn. De azijn is zuur en zuur is een vijand van schimmel, terwijl de soda alkalisch is en op die manier een milieu creëert dat niet interessant is voor de schimmel.

- Ook de bekende Vicks-zalf (van bij de verkoudheid) helpt als je dat op de schimmelnagel smeert, evenals het tandspoelmiddel listerine, omdat dit schimmels en bacteriën aanpakt.

Uiteraard is het van belang regelmatig van sportschoenen te veranderen en ook van gewone dagelijkse schoenen, en ook dagelijks verse sokken aan te trekken en de voeten heel hygiënisch te behandelen. Suiker is een goede vriend van schimmels. Gebruik het dus zo weinig mogelijk!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wratten zijn doorgaans goedaardige woekeringen op de huid. Ze komen vooral veel voor bij kinderen en bij oudere mensen of bij personen met een verzwakt immuunsysteem. Gewoonlijk gaan ze vanzelf weg: niet te veel over piekeren en niet te veel naar kijken. Het is wel een virus dat er verantwoordelijk voor is en dus moet het lichaam de klus zelf zien te klaren.

Stress vermijden, is een eerste boodschap, want wratten treden vooral op in periodes van stress. Je moet ook opletten op vloeren van badkamers, douches in sportzalen, sauna’s, zwembaden enz… want zowel schimmels als wratten houden ervan zich op die manier voort te planten.

Je kan er zelf ook iets tegen doen en wel op een heel eenvoudige manier. Bewaar in de toekomst je bananenschillen. Snij hier elke avond een klein vierkantje uit en leg die met de natte (binnen)kant op de wrat. Hou dit ter plekke met een pleister. Doe dit elke avond, maar verwijder de banenschil met pleister ’s morgens voor je een douche neemt.

Na verloop van enkele weken zal je merken dat de wrat verdwenen is.

Een volkomen onschuldig middeltje tegen een onschuldig maar vervelend kwaaltje, want de meeste mensen die er last van hebben, bijvoorbeeld op de handen, schamen er zich wel wat voor om ze te tonen. Andere personen die het merken hebben er ook vaak moeite mee om zo iemand de hand te drukken, want ze vrezen er besmet door te zullen worden. Maar dankzij onze tip met de bananenschillen behoort deze vrees volkomen tot het verleden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Misschien hebben sommigen er nog nooit van gehoord, maar je kan er behoorlijk last mee krijgen: “vetluis” in de wasmachine. Bovendien kan de machine daardoor vroegtijdig kapot gaan. De kleding die hiermee gewassen wordt, is ook niet zo fris meer en er is altijd kans dat je de vetluis mee overdraagt op de kleding. Oorzaak: een niet zo schone of propere wasmachine. Hopelijk verstopt het ook de afvoer niet en zal de sifon put nog altijd zijn werk blijven doen, maar het kan heel goed gebeuren dat alle afvoer er door verstopt raakt. Als er dan een hevige plensbui op volgt, mag je de brandweer bellen en een schoonmaker met hoge druk die de leidingen komt ontstoppen.

Wat moet je doen?

Heel eenvoudig: één- à tweemaal per maand moet je de wasmachine schoon maken met een wasmiddel dat bestemd is voor de vaatwasmachine. Je doet een tablet voor de vaatwas in de wasmachine en laat de wasmachine de hele cyclus afwerken op 90 graden. Je mag tegelijk de kookwas laten meedraaien.

Dit is een volkomen onschadelijke manier om je wasmachine te reinigen. Maar het is wel noodzakelijk.

Je kan het ook nog op een andere manier als je vloeibare wasmiddelen aan de machine kan toevoegen. Doe wat natrium bicarbonaat of soda samen met wat azijn in de machine en laat opnieuw op 90 graden draaien.

Op die manier blijft je wasmachine brandschoon.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je hebt een vrije dag en een heerlijke picknick gepland in de natuur, met etentje, tafeltje, gasvuurtje en alles erop en eraan. Uiteraard heb je de nodige blikjes meegenomen om het je gemakkelijk te maken, want op camping of een dagje genieten in de vrije natuur heb je niet hetzelfde comfort van in je eigen keuken. Een blikje openen en dan opwarmen is uiteraard gemakkelijker en comfortabeler dan groenten snijden, vlees snijden enz… Opwarmen op een campingvuurtje is gauw gedaan en… het smaakt dubbel lekker. Maar… je hebt je blikopener vergeten. Hoe leg je dat dan aan boord?

Of je bent als student nog even bezig op je studentenkot en je hebt geen blikopener, maar geen paniek, want je kan gemakkelijk het blikje open maken zonder dat je hamer en beitel moet hanteren.

Neem een soeplepel of een dessertlepel en keer die om: onderkant naar boven. Zet de punt tegen de binnenkant van de rand van het blik en oefen een flinke druk uit. Draai nu het blikje ettelijke keren rond terwijl je de druk met de punt van de lepel blijft uitoefenen.

Nadat je dat een flink aantal keren gedaan hebt, maak je met een mesje een opening tegen de rand. Stop daar de punt van de omgekeerde lepel weer in en draai het blikje opnieuw rond en rond. Op den duur zal je met de lepel het deksel van het blik helemaal open hebben gemaakt en kan je dat omplooien zoals je zou gedaan hebben met een blikopener.

Zo is je campingdag, of je uitje in de natuur niet verloren en kan je alles klaar maken zoals je gepland had.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De ideale manier om gewassen kleding snel en goed te drogen is de wasdraad in de wind. Op een winderige dag drogen je gewassen klederen en handdoeken sneller en ze voelen ook veel zachter en aangenamer aan. De zon kan er zelfs niet tegen concurreren. Door de wind blijft de kleding soepeler en dat voel je best aan de handdoeken.

Maar ook de droogkast is te verkiezen boven het droogrek in de garage of de berging. Want als je gewassen kleren in huis droogt, de badkamer, of de berging zal erg veel waterdamp in de kamer komen, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid en zal uiteindelijk meer energie kosten dan gewoon de droogkast te gebruiken.

Maar je kan de kleding nog sneller en beter en soepeler droog krijgen als je volgende truc toepast.

Doe de kleding in de droogkast en voeg er een aantal schone tennisballen bij. Tijdens de droogcyclus zullen de tennisballen heel de trommel rondrollen en de kleding geregeld een “klopje” geven. Dat is ideaal om de kleding soepel te houden en ze vervangen op die manier de functie van de wind.

Voor anoraks en kleding met een isolerende vulling is dat ideaal, omdat op die manier voorkomen wordt dat de vulling naar beneden zakt of zich op één plaats gaat ophopen.

Je droogtrommel wordt op die manier een mooie vervanger van een winderige droge dag aan de waslijn. Je kleding zal nog nooit zo prettig zijn geweest om dragen en ook nog nooit zo soepel en comfortabel hebben aangevoeld.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ui ofte ajuin is bijzonder lekker in allerlei gerechten. Bovendien heel gezond zoals alle “cepiaten”. Het regelt de bloeddruk, verbetert de doorbloeding, maar is ook overheerlijk in allerlei keukentoepassingen.

Het vervelende is evenwel dat als je ui gepeld hebt, of in stukjes hebt gesneden, dat je handen zo fel naar ui rieken en dat duurt heel lang eer je die geur kwijt raakt.

Telkens je iets vastneemt, ben je bang dat de geur overgedragen wordt op al die voorwerpen. Dat is niet ongegrond, maar wel te verhelpen, want je hoeft niet de hele dag of zelfs dagen rond te lopen met het visitekaartje van de ui op je handen.

Je moet gewoon de handen inwrijven met tandpasta en goed verdelen op de vingers en tussen de vingers. Vergeet ook de ruimte onder en rond je ringen niet. Laat even zitten. Wrijf de tandpasta erop zonder de handen eerst nat te maken uiteraard. Na een klein minuutje mag je de handen grondig wrijven terwijl je de tandpasta onder stromend water verwijdert.

De geur is beslist verdwenen en je handen zijn mooi schoon. Bovendien blijft (afhankelijk van de soort tandpasta), een heerlijk muntgeurtje achter. Dat is veel leuker dan de ajuingeur.

Heb je verse muntblaadjes in je kruidentuin, of salieblaadjes, dan kan je daarmee ook de handen inwrijven. Op die manier is ook de vrees over “overzetten” van de geur op andere voorwerpen of handen meteen van de baan.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Sporten is gezond, lopen in de natuur is dubbel gezond en joggen met nieuwe joggingsschoenen is bovendien heel prettig. Wie wil er niet uitblinken met mooi materiaal? Na een paar keer zijn de schoenen wel hun “eer” kwijt en zie je dat ze niet nieuw meer zijn. Je kijkt wel niet constant naar beneden tijdens het lopen, maar anderen zien wel dat je materiaal een beetje bezeurd is. Prettig is dat niet. Je kan natuurlijk niet om de haverklap nieuwe loopschoenen aanschaffen, dat zou een beetje gek zijn. Dus moet je proberen om die altijd mooi zuiver te houden of schoon te maken.

Neen, begin niet met schoenverf, niet met kleurende middelen, of sterk bijtende stoffen. Er is een veel eenvoudiger methode om je sportschoenen weer brandschoen te maken en ze er als nieuw te laten uitzien.

Het geheim van de truc? Tandpasta!

Wrijf met de vinger of met een oude tandenborstel de zijkant van je witte loopschoenen in met tandpasta. Laat even inwerken en wrijf er alles nu af met een prop oud krantenpapier of keukenrol. Als het niet van de eerste keer lukt, herhaal de toepassing, want het lukt zeker. Bovendien zullen ze ook een heerlijk geurtje hebben en voor sportschoenen is dat niet te versmaden.

Je sportschoenen zien er bij elke joggingbeurt weer als nieuw uit. Jaloerse collega’s zullen zich afvragen hoe je het klaar speelt.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Stickers kunnen een speciale toets geven aan al je gebruiksvoorwerpen: van je auto, tot je reiskoffer, tot de boekentas, zelfs je laptop. Op die manier wordt die ook herkenbaar voor jezelf. Stel dat je je bagage moet ophalen op de lopende band in het vliegveld, dan is dat gemakkelijk te herkennen aan de speciale stickers, of de verzameling ervan.

Soms kleven die stickers ook op vensters, op deuren, op voorwerpen waarop het niet zo leuk is. Of soms wil je eens van sticker veranderen of wil je een geheel stickervrije oppervlakte. Wat doe je dan? De sticker verwijderen natuurlijk, maar dat is niet altijd kinderspel.

Toch is het niet zo moeilijk. Je kan stickers op een simpele manier verwijderen door ze eerst goed te verwarmen. Dat doe je bijvoorbeeld met een haardroger. Maak een tipje heel warm en pits dan met je nagel onder de sticker zodat die een deeltje loslaat. Neem nu een spuitbus met kruipolie ,genre WD40 en spuit nu op de achterkant van de sticker, gaandeweg terwijl je de sticker langzaam verwijdert.

Op die manier krijg je zonder moeite de hele sticker gemakkelijk verwijderd. Je kan die ook met de haardroger helemaal verwijderen, maar met de kruipolie of visolie (lukt zeker ook) kun je de sticker verwijderen zonder dat die lijmsporen nalaat.

Als de sticker verwijderd is, nog eens de kruipolie op het oppervlek spuiten en je kan met een papier van de keukenrol alle sporen gemakkelijk uitwissen, zowel de randen als de lijm.

Nu beschik je weer over een zuivere toestand, kan je weer een nieuwe sticker aanbrengen, of genieten van de stickervrije ruimte.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niet iedereen heeft het geluk over een eigen groentetuin te beschikken. Niet iedereen kan de luxe genieten om vlakbij de groetenwinkel of de supermarkt te wonen. Gevolg: je moet de inkopen bundelen en vaak voor een hele week groenten inslaan. Op zich is dat geen probleem, maar het nadeel is wel dat de groenten sneller verwelken, uitdrogen, of rotten. De koelkast is daar de oplossing voor, maar ook hier heb je vaak last van slecht geworden groenten, omdat te veel vocht (dat er vaak op gespoten wordt in de supermarkt) de groenten sneller slecht laat worden.

Daar is een heel eenvoudige truc voor.

Als je de volgende keer je aankopen gedaan hebt in de supermarkt of de groentewinkel en je wilt de groeten in de koelkast bewaren, dan moet je ze in een plastic box leggen. Maar je moet eerst heel zuivere sponzen nemen en die op de bodem leggen. Pas daarna de groenten erin doen. Deksel erop en de koelkast in.

Wat gebeurt er nu? Het overtollige vocht uit de groenten zal opgeslorpt worden door de sponzen. Op die manier worden de groenten droger bewaard, terwijl de omgeving toch vocht genoeg bevat in deze koele omgeving van de koelkast.

Je kan dat zeker merken als je nadat je de groeten eruit hebt genomen, de sponzen die er droog hebt ingelegd, uitknijpt: ze zitten vol water.

Op die manier voorkom je dat de groenten sneller zullen verwelken en kan je tot de laatste selder of peterselie blijven gebruiken, terwijl de groenten toch knapperig vers blijft.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Look heeft zijn voor- en tegenstanders. Voorstanders zijn er meestal omwille van smaak, omdat het aan spijzen een voortreffelijk aroma kan geven. Tegenstanders zijn er vooral omwille van de geur. Niet iedereen waardeert de lookgeur, zeker niet nadat die door de omgeving werd gegeten. Toch is look heel gezond. Volkeren die bekend staan om hun lookverbruik hebben het meest gezonde mensen en het meest hoogbejaarden.

Het maakt ook deel uit van de Franse paradox, want in Frankrijk wordt meest vet gegeten, - denk maar aan vette kazen - maar tegelijk ook meest look. Ze hebben een veel lager sterftecijfer vanwege hart- en vaatziekten. Het gebruik van olijfolie en de terpenen in wijn zal er ook wel een rol in spelen, maar look heel zeker ook.

Dus look gebruiken in de spijzen. Maar dan moet je eerst een erg onaangename klus klaren: de lookteentjes pellen.

Dan gaan je vingers en handen danig rieken en ook de snijplank waarop je manipulatie uitvoert, deelt in de brokken: een onaangename geur.

Je kan daar iets aan doen en de look van zijn velletjes ontdoen op een heel eenvoudige manier: geurvrij, zonder moeite, zonder mes of wat dan ook. Het enige wat je nodig hebt is een plastic doosje.

Daarin doe je de teentjes look. Sluit nu het deksel. Schud nu gedurende 15 à 20 seconden heftig met het doosje heen en weer zodat de look alle kanten opvliegt tegen de randen van het doosje. Klaar!

In nog geen halve minuut heb je op die manier een hele lookajuin gepeld. Als je het doosje open maakt, kan je de velletjes zo wegblazen en hou je enkele de lookteentjes over, klaar voor gebruik.

Het leven is nog nooit zo geurvrij en lekker geweest, dankzij gepelde lookteentjes.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Iedereen heeft wel een houten snijplank in de keuken. Erg praktisch om groenten te snijden, gebak te verdelen, deeg voor te bereiden, allerlei toebereidselen te maken voor een heerlijke maaltijd. Het probleem is evenwel dat de plank de geuren, de kleur en de behandeling bewaart en de smaak overneemt van de vorig bereiding. Ook een probleem is dat bacteriën zich gaan vast zetten op het hout, waardoor ze het voedsel en de smaak van de volgende bereiding kunnen bederven, zonder over mogelijke besmettingen te spreken.

Sommigen proberen die plank schoon te maken met een metalen schuurspons die ze overvloedig met heet water kunnen schoon spoelen. Anderen doen het met een synthetische spons, wat ook weer gevaren inhoudt, want als het sponsje zelf niet helemaal zuiver is, kan je gemakkelijk bacteriën overbrengen. Een metalen sponsje is beter, omdat je het beter kan ontsmetten. Af en toe schaven met een mes dat je goed reinigt, of afschuren met schuurpapier is ook een mogelijkheid. Je moet wel goed opletten dat je geen bacteriën of onzuiverheden overbrengt.

Maar er is een veel eenvoudiger en veiliger methode om de snijplank zuiver, hygiënisch en geurvrij te maken.

Meng één deel azijn met één deel zuiver water. Goed mengen. Doe de vloeistof in een broesspuit en spray daarmee over de plank. Laat het goedje minstens een halve tot een hele minuut zitten. Nadien alles afwrijven met  papier van de keukenrol. De behandeling herhalen en laten drogen. De snijplank is nu brandschoon, hygiënisch en zuiver en vooral ook geurvrij, zodat je met een gerust gemoed weer allerlei bereidingen kan bedenken en toepassen. Smakelijk.

Nu zullen alle geuren verdwenen zijn en dankzij de azijn zal de plank ook gedesinfecteerd zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets leuker dan een lekker warm bad, vooral op een druilerige, regenachtige, kille dag, zoals we er de laatste tijd heel veel hebben gehad. Maar je hebt minder zin om eens lakker te gaan badderen als de badkuip niet erg schoon of proper is en er allerlei vuil en vieze randen overgebleven zijn van de vorige bad sessies. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om die te verwijderen. Op de duur krijg je het zelfs niet helemaal proper meer, tenzij je erg agressieve of schurende middelen gaat gebruiken, maar dat gaat gewoonlijk ten koste van de glans en de schoonheid van de badkuip.

Dus kan je maar beter regelmatig de boel schoon houden om latere teleurstellingen te voorkomen.

Als je telkens na het bad met een zachte spons en wat detergent het bad schoon wrijft en nadien met warm water naspoelt met de douchekop, dan heb je altijd een schoon bad tegen de volgende keer.

Is dit te lang geleden, dan kan je de vuile randen en de verkleuring nog altijd ongedaan maken met dit eenvoudig trucje. Gebruik dus liever geen agressieve en schurende middelen.

Neem gewoon wat natriumbicarbonaat ofte soda en maak er een papje van met citroensap. Het zuur van het citroensap zal de kalk oplossen en het alkalische van het natriumbicarbonaat zal het aangekoekte vuil, de gisten, de schimmels, de bacteriën te lijf gaan. Het is een zacht en veilig schuurmiddel dat de glans van je badkuip in kunststof zal respecteren.

Nadien met een droge handdoek netjes droog maken. Je badkuip zal er weer uitzien als kwam ze net uit de toonzaal.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Als je de natuur zijn gang laat gaan, leven we op een paar jaar tijd in onze omgeving weer in een oerwoud. Laat een paar jaar lang je tuin zijn gang gaan en je zal wat merken: er komen ongevraagd bomen bij en binnen de kortste keren is je tuin overwoekerd, een groene oase, maar dan compleet zoals de natuur het wil en niet zoals jij het graag zou hebben. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Maar het begint al met kleinigheden. Het overkomt je wel eens dat je tuinwerk uitstelt, dat je het gangpad naar je tuinhokje of de bergplaats niet tijdig schoongemaakt krijgt, of dat je het vergeten bent, of geen zin in hebt. Wat merk je: al na een aantal weken of maanden is het helemaal groen uitgeslagen. De natuur krijg je niet klein!

Je zou uiteraard met allerlei onkruidverdelgers, sterke middelen, gevaarlijke middelen de zaak kunnen keren. Zelfs eenvoudig wat javelwater en de groene aanslag is verdwenen. Maar erg milieuvriendelijk is dat niet en helemaal onschuldig voor jezelf ook niet en zeker niet voor de bodem rondom het pad of het terras dat je wilt “ontgroenen”.

Wat kan je dan wel doen?

Er bestaat een heel eenvoudig, ongevaarlijk, maar wel doeltreffend en bovendien spotgoedkoop middeltje dat korte metten maakt met de groene aanslag: afkooksel van aardappelen.

Je kan het kookwater van aardappelen natuurlijk altijd gebruiken als basis voor de soep, maar je kan het evengoed als “ontgroeningsmiddel” aanwenden voor het terras of het tuinpad.

Als je de volgende keer aardappelen hebt gekookt, verzamel dan het kookwater en verspreid dit met een gieter over de tegels die je van het groen wilt ontdoen. Even laten inwerken. Desnoods de behandeling de volgende dagen herhalen en daarna gewoon met de slang schoon spuiten en met de borstel wat afvegen. Milieuvriendelijk, doeltreffend, veilig en goedkoop. Leve het schone terras!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Er zijn er maar weinigen die het leven tegensteekt. Vrijwel iedereen wil lang leven, maar dan vooral gezond oud worden. Zeer oud worden! We hebben een soort eeuwigheidsdrang in ons. Dus houdt de wetenschap van de gerontologie zich bezig met de studie hoe het komt dat sommigen oud, anderen zeer oud worden, terwijl weer anderen jong of jonger sterven.

Onderzoekers hebben daartoe meer dan 1600 volwassenen van 50 jaar en ouder gevolgd. De voorwaarde was wel dat er geen voorgeschiedenis van kanker, beroerte of een hart- en vaatziekte of diabetes aanwezig was.

Succesvol verouderen noemden ze als patiënten geen kanker, geen hartziekten of infarct, geen cerebraal accident, geen depressie, Alzheimer enz. kregen.

Wat stelden ze vast: dat patiënten die het hoogste vezelverbruik hadden, bijna 80 percent hogere kansen hadden om gezond te verouderen en zeer oud te worden.

De genen zijn wel belangrijk, maar ze maken slechts 20 percent van het verouderingsproces uit. De overige 80 percent worden bepaald door de leefwijze en het milieu.

De uitleg is volgens prof Bamini Gopinath van de universiteit van Sydney, dat vezels een anti-inflammatoire werking hebben. Met andere woorden ze gaan ontstekingen tegen. Die liggen meestal aan de basis van ernstige ziekten, zelfs kanker.

Ook in het tijdschrift Circulation werd aandacht geschonken aan de waarde van vezels. Volkorengranen en volkorenpasta’s zijn erg belangrijk in de preventie van hart- en vaatziekten. Geraffineerde producten maken ziek!

De raad is dus: voldoende vezels. Dat betekent: voldoende fruit, volkorenproducten en granen, zo word je gezond straatoud!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

We worden er wel geregeld aan herinnerd en zelfs weerman Frank Deboosere komt als hij het weer op hete dagen voorspelt met een glas water in beeld dat hij ostentatief uitdrinkt voor de camera. Maar letten we er wel genoeg op? Vooral jonge kinderen en oudere mensen lopen gevaar, omdat ze het dorstgevoel niet op de juiste wijze herkennen.

Bij ouderen is dat zelfs dramatisch. De meeste oudere personen hebben een absoluut tekort aan vocht in de cellen. Hun dorstgevoel geeft dat niet meer tijdig aan. Dus moeten ze tellen: elk uur een glas water!

Dat is geen fantasie, dat is een absolute noodzaak om het lichaam goed te laten functioneren. We bestaan voor driekwart uit water. Dat is nodig om de cellen te doen functioneren en om de elektrische geleiders van de zenuwbanen onder “spanning” te houden. Iemand die veel te weinig drinkt bij echt warm weer, kan zelfs in coma geraken. Er zijn honderden gevallen bekend van toeristen die onvoorzichtig waren tijdens woestijntrips: ze hebben het met hun leven moeten bekopen.

Een oplossing is ook voedsel te voorzien dat veel water bevat: fruit en groenten. Vermijd drank die diuretisch werkt en het water uit het lichaam verwijdert: koffie en alcohol. Als je dat drinkt, moet je meer water bij drinken. Het is niet voor niets dat in Frankrijk in cafetaria een glas water gegeven wordt als je een koffie bestelt.

Als je niet voldoende water drinkt, krijgt het lichaam niet meer de kans om gifstoffen van de stofwisseling uit het lichaam te verwijderen. Het doet ook sneller verouderen!

Aan de universiteit van East Londen is er onderzoek naar gedaan. Na het drinken van een glas water, reageren de mensen 14 percent sneller!

Een richtlijn is dat je je lichaamsgewicht vermenigvuldigt met 0,44 en dat deelt door tien. Zo zie je hoeveel liter je moet drinken. Voor iemand van 75 kg is dat 75 x 0,44 : 10 = 3,3 liter! Let wel, waterhoudend voedsel inbegrepen.

Maar denk erom gemakshalve: als het warm is: elk uur een glas water!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2