Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Item gefilterd op datum: mei 2016

Nieuw concept in Vlaanderen

De Westhoek presenteert nieuwe kindvriendelijke fietsroutes

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert vijf nieuwe Westhoek K(a)D(ee) fietsroutes. De Westhoek kan meteen ook een primeur voorstellen: fietsroutes op maat van gezinnen met kinderen zijn een nieuw concept in Vlaanderen. De routes omvatten de hele regio en zijn bewegwijzerd met Westhoek KD bordjes.

Samen met de Ieperse basisschool De Mote hebben Franky De Block (voorzitter Westtoer) en Jef Verschoore (ondervoorzitter Westtoer en toerismeschepen in Ieper) de route ‘Crossen door de bossen’ ingereden. “De fietsroutes maken deel uit van het nieuw toeristisch aanbod in de regio”, aldus Franky De Block.

Duizenden kilometer fietsroutes

Eind maart zijn de vernieuwde West-Vlaamse fietsnetwerken voorgesteld. Met 3.180 kilometer fietsnetwerken positioneert West-Vlaanderen zich meer dan ooit als fietsprovincie.

“De Westhoek is met de talrijke vakantiewoningen dé plattelandsregio bij uitstek voor een gezinsvakantie. Westtoer besteedt samen met de diensten voor toerisme uit de regio grote aandacht aan het gezinsvriendelijk aanbod. De vijf lusvormige fietsroutes voor families met kinderen zijn uniek in Vlaanderen. Met de unieke beleving onderweg onderscheidt ook de Westhoek zich als fietsregio”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De Westhoek KD stripfiguurtjes ‘Jaek’ en ‘Nink’ wijzen kinderen de weg via zeshoekige bordjes. De routes zijn tussen de 17 en de 30 km lang. In Zonnebeke/Ieper kan je ‘Crossen door de bossen’.

Vanuit de Kinderbrouwerij (Reningelst) kan je de Rodeberg verkennen en word je ‘Kleine flandrien in spé’. Vanuit Diksmuide fiets je met ‘Jaek en Nink naar natuurgebied De Blankaart’ en vanuit Alveringem en Lo kan je ‘Fietsen door het vlakke land’. Ook de zee is nabij in de Westhoek en daarom naar kan je ‘Trappen van stad naar strand’ vanuit Veurne naar De Panne. Onderweg zijn kindvriendelijke stopplaatsen voorzien. Handig zijn de Westhoek KD picknickbanken die langs de trajecten worden geplaatst.

De route ‘Crossen door de bossen’ (Ieper/Zonnebeke) is officieel ingereden door de leerlingen van het derde leerjaar van Basisschool De Mote uit Ieper. Onderweg werd halt gehouden bij het Bezoekerscentrum De Palingbeek van de Provincie West-Vlaanderen.

De routekaarten zijn vanaf 22 mei gratis verkrijgbaar bij de betrokken diensten voor toerisme en bij Westtoer. De routes zijn gerealiseerd in het kader van het Leaderproject Westhoek KD’s XL.

Meer info: www.westhoekkd.be/fietsen en www.toerismewesthoek.be/fietstival

Gepubliceerd in Toerisme

Westtoer opent tiende 14-18 fietsroute in Zonnebeke

Het provinciebedrijf Westtoer realiseert voor de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog in de Westhoek twaalf nieuwe fietsroutes. De Eerste Wereldoorlog is het centrale thema. Westtoer werkt hiervoor samen met de betrokken gemeenten. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen. De tiende fietsroute ‘Pionier’ is voorgesteld in Zonnebeke.

“De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Pionier

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema. Deze route toont de sporen van de Duitse aanwezigheid in de regio ten zuidoosten van de beruchte Ieperboog. Het gebied bleef vanaf het eerste oorlogsjaar in Duitse handen. De titel van de route, Pionier, verwijst naar de Duitse genietroepen die instonden voor de bouw van bruggen, loopgraven, bunkers en tunnels. Na de Tweede Slag bij Ieper in 1915 bouwden de Duitsers in de Westhoek en Noord-Frankrijk tal van versterkte linies achter het front. Rijen prikkeldraad, mitrailleursnesten en bunkers volgden de hoogtes en verbonden de meest strategische landschapselementen. Samen met het vernielde landschap speelden ze verder naar het noorden, tussen Houthulst en Geluveld, een belangrijke rol in het verloop van de Derde Slag bij Ieper in 1917.

Nieuwe fietsroutes 14-18

Al enkele jaren zorgt Westtoer voor de vernieuwing en uitbreiding van het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes. Dit gebeurt in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk. Ze zijn daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met poppy. Eerder realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn  verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Zonnebeke, Westtoer en het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis.

De 14-18 fietsroute ‘Pionier’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Zonnebeke, Comines-Warenton, Comines-France en Wervicq sud.

Gepubliceerd in Toerisme