Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: mei 2016

 

Het treiterend gezoem gaat weer beginnen. De natte dagen van deze week hebben het misschien wat vertraagd, maar komen zullen ze: de muggen. Van zodra het een beetje warm wordt zijn muggen heer en meester en teisteren ze iedereen met hun vervelend gezoem en lastige prikken. Natuurlijk bestaan er allerlei middeltjes om muggen tegen te houden en als je op reis vertrekt naar tropische of subtropische gebieden is het verstandig daar rekening mee te houden. Maar hier bij ons kan je gerust huis- tuin- en keukenmiddelen gebruiken om de lastige zomers op afstand te houden.

Boerenwormkruid brengt daar namelijk verandering in. Snij Boerenwormkruid fijn en strooi het naast je bed, leg het op je nachtkastje, of desnoods aan je voeten, overal waar je anders dreigt geprikt te worden. Je mag er zeker van zijn dat dit voortaan geen probleem meer is: de muggen zullen niet meer aanvallen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Als je sport beoefent met witte sportschoenen, dan zijn die in een mum van tijd grijs, zwart, vuil, of vol vlekken. Dat is onvermijdelijk, want schoenen dienen als bescherming en je komt met sportschoenen overal terecht: op gras, op grind, in slijk en modder, in sportzalen, kortom de kans is heel groot dat die binnen de kortste keren hun mooie uitzicht kwijt zijn. Je kan niet telkens naar de schoenlapper om ze te laten bijkleuren  en bovendien kost dat ook handenvol geld.

Daarom hebben we een schitterende truc voor jullie. Als je tube tandpasta bijna op is en je krijgt er nog met moeite wat pasta uit, gooi de tube dan niet weg, maar snij ze met een schaar open. Zo kun je met een oude tandenborstel nog heel wat tandpasta uit de tube wurmen.

Wrijf hiermee over je sportschoenen en spoel na. Je zal er versteld van staan hoeveel vlekken je in één, twee, drie van je schoenen kunt verwijderen. Als je deze truc geregeld herhaalt, zul je nooit nog met lelijke of vieze schoenen te maken hebben.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets mooier dan een mooi lederen bankstel in huis. En zoals met alles moet je lederen fauteuils ook goed onderhouden, anders gaat het leder breken en ziet het er na korte tijd als honderdjarige leder uit.

Natuurlijk kan je dure ledermelk kopen om je lederen fauteuils mee op te boenen. Het is niet enkel een hele klus om dat klaar te spelen, het is ook een dure bedoening. En toch moet je je lederen zetels behandelen, anders gaat het leder dof worden en zelfs barsten vertonen. Na een paar jaar zijn ze niet meer om aan te zien. We hebben er wat op gevonden om je het leven wat gemakkelijker en goedkoper te maken. Weet je dat gewone bodylotion ook ideale ledermelk is? Je hoeft slechts een pasje in de richting van je badkamer te zetten om met de flacon bodylotion terug te keren. Bodylotion laat zich ook gemakkelijk uitsmeren op het leder en is ook gemakkelijk op te boenen. Ook goed voor het leder is het om het te voeden met karnemelk. Maar de bodylotion is toch nog te verkiezen vanwege de geur en het gemak van toepassen.

Je bankstellen of zetels blijven er echt mooi uitzien.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Met de zomer komt er hopelijk ook mooi weer aan. Het moment breekt aan waarop elke dierenliefhebber er na de veel te lange winter weer van droomt dagelijks met zijn troeteldier naar buiten te kunnen en dat voor meer dan een sanitair wandelingetje. Een hond heeft namelijk ook behoefte aan buitenlucht en moet vooral wat kunnen ronddraven en de omgeving verkennen. De natuur is daar natuurlijk de ideale plek voor. Dat heeft uiteraard ook zijn keerzijde, want in elk grassprietje en onder elke boom kan gevaar loeren. Net als voor de mens zijn er in de natuur ook voor de hond bepaalde gevaren en die zijn door het baasje lang niet altijd gekend.

Eén ervan die nochtans courant voorkomt is de tekenbeet, die trouwens ook voor de mens gevaren inhoudt. Een teek is een soort klein kevertje dat zich in de gras kan bevinden of in de bomen zit en aangetrokken wordt door de lichaamswarmte van mens of dier, zich laat vallen  uit de hoogte of via het gras zich vasthecht aan de pels van de hond en op die wijze zich vastbijt in de huid. Tijdens het zuigen van bloed worden ziekteverwekkende virussen en bacteriën overgedragen. Voor de hond is dat een gelijkaardige kwaal als de ziekte van Lyme bij de mens: Borreliose genoemd, veroorzaakt door een bacterie. Daardoor ontstaan ernstige en zeer pijnlijke ontstekingen van de gewrichten en typisch voor de tekenbeet: ook zenuwpijnen. Een hond kan je op voorhand ook beschermen als je de natuur in gaat, of op vakantie vertrekt: er bestaan preventieve sprays en halsbanden. Honden kunnen ook ingeënt worden. Voor de mens is dat nog niet het geval. Je kan onmiddellijk na de beet natuurlijk ook ingrijpen. Er bestaan speciale tekentangen waarmee je het beest met angel en al uit de huid van de hond kan trekken. Probeer nooit de teek met de vingers te verwijderen, op die manier zou je het lijf leegpersen in de huid en de bloedbaan van de hond, dat zou de zaak alleen maar verergeren. Doe dat ook nooit bij jezelf of iemand uit je omgeving. De tekentang is de enige goede methode. Nadien wel een arts opzoeken. Als je de teek verwijderd hebt, moet je de huid van de hond goed met ontsmettingsalcohol inwrijven. En vergeet vooral niet telkens je een wandeling in de natuur hebt gemaakt, moet je de hond op tekenbeten onderzoeken. Op die manier voorkom je laattijdig handelen en bespaar je je troeteldier veel ellende.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Katten zijn lieve diertjes, ongetwijfeld. Ze bezorgen veel mensen verstrooiing, een bezigheid, een aanhankelijk gevoel, een soulmate, iemand om tegen te praten, om de eenzaamheid te doorbreken, een soort levensgezel dus. Vooral voor eenzame mensen is zo’n troeteldier een goede oplossing. Voor de vogels in je tuin is dat al heel wat minder, maar die passen zich wel aan. Wie zich meestal wat minder gemakkelijk aanpast is de buur. Als die geen kattenvriend is, dan heeft hij vooral een drukke bezigheid door je kat voortdurend uit zijn tuin weg te jagen. En die kat trekt zich daar meestal geen moer van aan, want net zoals in het liedje gebeurt het: die kat komt weer!

Wat moet je dan doen? Toch geen jachtgeweer aanschaffen, want dat is een superslecht idee. Vergif? Nog een veel slechter idee. De kat kan er ook niet aan doen dat ze geschapen is om de omgeving voortdurend te verkennen, over de muur te klauteren, in de bomen te hangen, op het dak te lopen. Daar is ze “kat” voor. Maar er is wel een veel eenvoudiger en veel betere methode om de kat op andere gedachten te brengen. Strooi gewoon je koffiedik op strategische plaatsen in je tuin, je voortuintje, rond je zitbank. Dat vormt een sterke, maar onzichtbare barrière voor de kat, waar ze  niet van houdt. Jijzelf hebt er geen last van, maar de kat wel. Ze zal die plaatsen in je tuin voortaan mijden als de pest. Koffiedik, of koffiedrab, een milieuvriendelijk en kattenvriendelijk systeem, maar wel kordaat om hen weg te houden!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Hoofdpijn bestaat in alle vormen en sterkten. Ze zijn zeldzaam de mensen die er nooit eens last van hebben. In elke huisapotheek is wel een of ander populair middeltje tegen hoofdpijn te vinden. De vraag is of het wel verstandig is om de haverklap naar zo’n patentmiddel te grijpen. Ten eerste verdoezel je het probleem en wordt de oorzak niet behandeld en ten tweede kan je op die manier belangrijke tijd verloren laten gaan om eventueel een ernstig probleem ten gronde aan te pakken. Want hoofdpijn is meestal en symptoom en geen kwaal op zich. Het is de vertaling van het feit dat er ergens in het lichaam een of ander probleem bestaat.

Het is dus verstandig de grondoorzaak aan te pakken.

Moet je dan hoofdpijn zomaar aanvaarden?

Zeker niet!

Maar je kan gelukkig proberen met eenvoudige en onschuldige middelen het probleem op te lossen, waana je naar de oorzaak kan zoeken. Gelukkig is hoofdpijn meestal onschuldig…

Daarom kan je bij zenuwhoofdpijn de truc met de bananenschil toepassen, want je hebt niet altijd je “wondermedicijnen” bij de hand als zenuwhoofdpijn plots toeslaat. Dan moet je het stellen met een wondermiddeltje uit de natuur: Duw een bananenschil tegen de pijnlijke plek waar de hoofdpijn optreedt. Je voelt gauw dat het beter wordt.

Bij een gewone klassieke hoofdpijn helpen rozenblaadjes. Vul een pot met rode rozenblaadjes. Giet daar appelazijn over. Doe de pot dicht en laat hem gedurende één week in de zon staan. Zeef de vloeistof en bewaar ze in een fles. Als de hoofdpijn weer eens aanklopt, neem je een propje watten, doop het in de rozenazijn, wrijf daarmee zachtjes over het voorhoofd. De pijn ebt langzaam weg!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

Nieuw concept in Vlaanderen

De Westhoek presenteert nieuwe kindvriendelijke fietsroutes

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert vijf nieuwe Westhoek K(a)D(ee) fietsroutes. De Westhoek kan meteen ook een primeur voorstellen: fietsroutes op maat van gezinnen met kinderen zijn een nieuw concept in Vlaanderen. De routes omvatten de hele regio en zijn bewegwijzerd met Westhoek KD bordjes.

Samen met de Ieperse basisschool De Mote hebben Franky De Block (voorzitter Westtoer) en Jef Verschoore (ondervoorzitter Westtoer en toerismeschepen in Ieper) de route ‘Crossen door de bossen’ ingereden. “De fietsroutes maken deel uit van het nieuw toeristisch aanbod in de regio”, aldus Franky De Block.

Duizenden kilometer fietsroutes

Eind maart zijn de vernieuwde West-Vlaamse fietsnetwerken voorgesteld. Met 3.180 kilometer fietsnetwerken positioneert West-Vlaanderen zich meer dan ooit als fietsprovincie.

“De Westhoek is met de talrijke vakantiewoningen dé plattelandsregio bij uitstek voor een gezinsvakantie. Westtoer besteedt samen met de diensten voor toerisme uit de regio grote aandacht aan het gezinsvriendelijk aanbod. De vijf lusvormige fietsroutes voor families met kinderen zijn uniek in Vlaanderen. Met de unieke beleving onderweg onderscheidt ook de Westhoek zich als fietsregio”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De Westhoek KD stripfiguurtjes ‘Jaek’ en ‘Nink’ wijzen kinderen de weg via zeshoekige bordjes. De routes zijn tussen de 17 en de 30 km lang. In Zonnebeke/Ieper kan je ‘Crossen door de bossen’.

Vanuit de Kinderbrouwerij (Reningelst) kan je de Rodeberg verkennen en word je ‘Kleine flandrien in spé’. Vanuit Diksmuide fiets je met ‘Jaek en Nink naar natuurgebied De Blankaart’ en vanuit Alveringem en Lo kan je ‘Fietsen door het vlakke land’. Ook de zee is nabij in de Westhoek en daarom naar kan je ‘Trappen van stad naar strand’ vanuit Veurne naar De Panne. Onderweg zijn kindvriendelijke stopplaatsen voorzien. Handig zijn de Westhoek KD picknickbanken die langs de trajecten worden geplaatst.

De route ‘Crossen door de bossen’ (Ieper/Zonnebeke) is officieel ingereden door de leerlingen van het derde leerjaar van Basisschool De Mote uit Ieper. Onderweg werd halt gehouden bij het Bezoekerscentrum De Palingbeek van de Provincie West-Vlaanderen.

De routekaarten zijn vanaf 22 mei gratis verkrijgbaar bij de betrokken diensten voor toerisme en bij Westtoer. De routes zijn gerealiseerd in het kader van het Leaderproject Westhoek KD’s XL.

Meer info: www.westhoekkd.be/fietsen en www.toerismewesthoek.be/fietstival

Gepubliceerd in Toerisme

 

Je gaat dagelijks met je hond een wandeling maken? Dat is prima. Want een hond is niet gemaakt om in zijn mand of op de sofa te blijven liggen. Een hond moet kunnen lopen, snuffelen, rondscharrelen. Vooral als je zelf geen tuin hebt, is een dagelijkse wandeling een minimum. De hond kijkt er trouwens naar uit en begint al te kwispelstaarten als je de leiband boven haalt.

En dan gebeurt het onvermijdelijke: je ontmoet iemand met een andere hond. Meestal reageert je hond verschillend dan als er een vreemde hond op “zijn” terrein komt. Hij begint te snuffelen, zal urineren, gaat ruiken aan de urine van de andere hond, om op die manier kennis te kunnen maken en informatie in te winnen over de andere hond.

Sommige hondenbaasjes willen dat niet en trekken de hond weg van het snuffelen, sleuren aan de leiband en halen hem weg van de soortgenoot. Dat is niet de bedoeling. Een hond MOET kunnen kennis maken met een soortgenoot, moet snuffelen, zal zelf urineren om een “visitekaartje” achter te laten om de andere hond de kans te geven kennis te maken.

Vermijd wel dat je hond meteen in contact komt met een grotere groep honden. Dan kan er wel eens agressief gedrag uit voortkomen. Als je dat wil, kan je beter naar een hondendressuur gaan.

Het is ook verkeerd een andere hond toe te laten op het domein van jouw hond. Ontmoetingen gebeuren best op neutraal terrein. Probeer ook niet voortdurend aan de leiband te trekken om hem kort te houden. Zolang er geen agressief gedrag is, kan je de hond beter laten kennis maken. Blijf vooral zelf kalm en beschouw een vreemde hond niet meteen als een vijand.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Niets prettiger, lekkerder en gezonder dan om je slome dag een pittige boost te geven dankzij een… lekker kopje koffie. Koffie is een goede antioxidant (thee is eigenlijk nog beter), is lekker, bevat heerlijke aroma’s, geeft je een pittige ondersteuning zonder verslaving, hoewel je er wel geen misbruik moet van maken natuurlijk. Een paar kopjes per dag is gezond, goed, maar tien kopjes bijvoorbeeld is teveel en kan je meer hinder geven dan voordeel opleveren. Slapen zal dan wel wat lastiger zijn.

Maar koffie heeft nog meer voordelen dan enkel maar het leven een boost te geven en wat meer pit in de ochtend te verstrekken, de tong te strelen en de gezelligheid te verhogen. Koffie is een natuurlijk product en dus bij afbraak een goede meststof.

Gooi daarom je koffiedik of drab niet meer weg, deponeer het niet in de vuilnisbak, maar gooi het op de composthoop, of geef het aan je bloemen.

Koffiedik is namelijk een prima meststof en daar zullen je planten heel gelukkig mee zijn en ook een pittige boost krijgen.

Overschot van gekookt eten mag niet op de composthoop, want dan treedt verrotting op, maar het koffiedik mag wel! Zelfs rechtstreeks aan de bomen, de planten, de bloemen geleverd worden.

Je tuin of je balkonnetje zal er nog nooit zo leuk en pittig hebben bijgelegen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het overkomt iedereen wel eens dat je niet op de winter hoeft te wachten om je wat kouwelijk, wat rillerig en wat minder in je sas te voelen. Ook in volle zomer kan zo’n lichamelijke dip je overvallen. Dan is er geen reden tot paniek, want er is kweekgras en dat vind je in elke grasberm langs de weg. Het is een grassoort met kruipende wortelstokken in de grond. Boeren en tuinders zijn er razend op, want ze hebben er hun handen vol mee om het te verwijderen. Kweekgras bloeit in juli en augustus. De plant was vroeger wel nuttig omdat ze erg veel water absorbeerde langs de grachten. Mochten we kweekgras in ere hebben gehouden, dan zouden overstromingen veel minder optreden.

Kweekgras heeft ook zijn nut in de tuin: de poes van de buren blijft er gezond door. Ook voor onszelf is thee van kweekgras erg gezond: het geeft je een heerlijk tintelend gevoel als je je in de zomer wat kouwelijk voelt. En... het is een nuttige plant voor mensen die last hebben van suikerziekte. Opgelet, het geneest geen suikerziekte, maar het is nuttig. En je moet je natuurlijk altijd houden aan de richtlijnen van je arts. Ook nuttig bij suikerziekte: kaneel. Er bestaan zelfs supplementen voor, maar ook hier geldt: voorzichtig en alles altijd laten nameten!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Wat gebeurt er als je zelf een prikkelhoest hebt? Waarom krijg je zelf een hoestreflex? Het is de natuurlijke planning van het lichaam om zich op die manier van onzuiverheden, partikels, slijmen in de luchtwegen te ontdoen en op die manier de luchtwegen reflexmatig schoon te maken en te zuiveren. Hetzelfde bij dieren. Wijzelf kunnen naar de dokter gaan en vertellen dat we een beklemming voelen, een prikkel in de keel hebben, of slijmen ophoesten, zodat door een onderzoek aan het licht kan worden gebracht wat de onderliggende oorzaak is. Dieren kunnen dat niet. Ze zijn aangewezen op de automatische geneeskracht van de natuur en eventueel op het observatievermogen van de mens, hun baasje. Dat is ook zo voor katten. Vooral jonge katjes moet je in de gaten houden, want de luchtwegen zijn nog erg fragiel.

Als jonge katjes hoesten is dat op zich geen probleem, of als ze niezen ook niet, want op die manier worden de luchtwegen schoon gemaakt en geoefend, maar als de hoest blijft aanhouden kan je best de zaak laten onderzoeken.

Een hoestprikkel bij jonge katjes die niet verzorgd wordt kan namelijk leiden tot astma, en kan chronisch worden. De oorzaak moet worden opgespoord en bijgestuurd. Eventueel moet de voeding worden aangepast.

Maar er kan een onderliggend probleem zijn met de sinussen, ontsteking van de amandelen, een vernauwing van de luchtwegen, een probleem met de lymfeknopen, een infectie veroorzaakt door parasieten, een auto-immuunziekte, of zelfs bloed in de longen.

Meestal genezen ziekten bij dieren vanzelf, maar als het probleem na een paar dagen niet verbetert, is controle door een dierenarts toch aangewezen. Je kan alvast een paar voorzorgsmaatregelen nemen:

- Rook niet in de ruimte waar de katten vertoeven, dat kan de zaak alleen maar verslechteren.

- Gebruik geen sprays in die ruimten, bijvoorbeeld om glas of spiegels te kuisen of de keuken te poetsen.

- Steek het openhaard vuur niet aan, dat brengt veel stof mee.

- Laat geen kaarsen branden, want ook dat brengt koolstof in de ruimte.

- Laat ook geen ontgeurders open staan.

- Vermijd katten te veel koolhydraatrijke voeding te geven. Geef liever eiwitrijke voeding.

Op die manier zul je er alles aan gedaan hebben, om het probleem te verkleinen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel baasjes van een hond begrijpen niet altijd de signalen van hun troeteldier op een correcte wijze. Soms interpreteren ze die volkomen verkeerd en gaan ook maatregelen nemen die de hond niet verwacht. Honden die geeuwen bijvoorbeeld doen dat niet altijd omdat ze vaak hebben, slaap nodig hebben of zich vervelen. Het is een signaal dat ze iemand anders op hun gemak willen stellen, een soort anti-agressie-signaal in de zin van: “wees maar niet bang ik bijt niet”.

Honden die met de staart kwispelen,  met de poot wrijven, in een bocht rond iemand lopen, geven blijk van de situatie te willen ontstressen, te tonen dat ze niet agressief uit de hoek gaan komen. Ook gaan neerzitten met de buik tegen de grond wijst op hetzelfde. Als een hond met de rug op de grond gaat liggen en de buik naar u toekeert, wijst dat op onderdanigheid. Ook de manier waarop de hond met de oren werkt, is een teken. Als de oren plat tegen de kop gelegd worden, kan het zijn dat die de situatie niet vertrouwt en klaar is om zich te verdedigen. Keren de oren regelmatig naar een andere richting, dan is hij de omgeving aan het verkennen.

Ook als baasje of als toevallige bezoeker kan je een hond gerust stellen. Naar de hond kijken, is belangrijk en vooral de gezichtsuitdrukking is daarbij van belang, want een hond kan een gelaatsuitdrukking lezen. Een kwaad persoon zie jij ook van ver… een hond ook.

Je kan een hond op zijn gemak stellen door bijvoorbeeld langzamer te ademen en vooral met een diepere stem en langzaam te spreken. Dat boezemt vertrouwen in bij een hond, die daardoor ook langzamer zal gaan ademen. Een hond communiceert altijd met zijn omgeving. Het is een hele kunst om die taal te leren kennen en als baasje is dat noodzakelijk!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Kanker is wereldwijd de moderne pestziekte. Een kwart van de mensen krijgt kanker. Voor mensen boven de zeventig is dat zelfs de helft. Bij honden varieert dat aantal tussen de 10 en de zestig percent, vooral afhankelijk van het ras. Dat betekent dat niet elk hondenras even gevoelig is voor kanker. Het hondenras dat meest gevaar loopt vroegtijdig te sterven aan kanker is de golden retriever. In principe geldt: hoe kleiner het hondenras, des te minder kans op kanker. Zodoende kan vastgesteld worden dat Maltezers en Chihuahua’s slechts tien percent kans hebben op kanker, in vergelijking met Golden retrievers waarvan de kansen stijgen tot 60 percent. Een enorm verschil.

Volgens wetenschappers zou het groeihormoon IGF-1 mogelijk verantwoordelijk zijn. Hoe kleiner het hondenras, des te minder groeihormoon en dus ook des te minder kans op kanker. Het meeste gevaar lopen mannelijke Golden retrievers.

Waar bij de vrouwtjes de kans “beperkt” blijft tot 60 percent, klimt dat bij de mannetjes tot 66 percent, een enorm getal. Merkwaardig is ook dat Europese honden iets minder gevaar lopen dan hun Amerikaanse soortgenoten: 15 à 20 percent minder kans, maar het blijft toch een enorm getal en risico. Genetische mutaties zijn niet de enige uitleg, ook de levenswijze moet mee beschouwd worden.

Aan het ras kun je natuurlijk niets veranderen, wel aan de voeding van het dier en de levenswijze. Een hond moet dus in de eerste plaats regelmatig bewegen, dat betekent dagelijks naar buiten! Er moet absoluut op het gewicht worden gelet: zorg er voor dat dit gewicht onder controle blijft. Daarom is gezonde voeding van groot belang. Zorg voor een dieet dat ontstekingen beperkt: opgelet met koolhydraten! En laat het dier ook geen onnodige vaccinaties ondergaan. Uiteraard is stress, zowel voor mens als dier te mijden.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Van een hond weten we hoe we dat moeten doen. Een hond kun je africhten, trainen, dingen laten doen zoals jij het wil. Maar is dat ook zo met de kat?

Dat is een ander paar mouwen.

Katten zijn heel eigenzinnig, maar dat wil niet zeggen dat ze geen voorliefde kunnen hebben voor jou.

Een kat heeft haar gewoonten, heeft haar eigen dagritme. Daar kun je eigenlijk niets aan veranderen. Ze reageert niet op een commando. Als ze zin heeft om in de zon te liggen spinnen, dan kun je haar daar niet van afbrengen. Wil ze eten, dan zal ze zoeken naar eten. Wil ze op vogels jagen, dan kun je haar onmogelijk trainen om dat niet te doen.

Wat kan je dan wel doen?

Een kat heeft ook voorkeuren voor mensen en een omgeving. Dat is doorgaans voor een persoon die haar eten geeft, haar aait, haar koestert. Katten tonen ook hun genegenheid door langs je benen te strelen, door te miauwen, door op je schoot te springen als je televisie kijkt, door te spinnen als je haar streelt.

Katten hebben altijd hun antennes uit. Zelfs als ze liggen te slapen, ontgaat hen niets. Je moet maar eens kijken als ze in de zon op het terras ligt en slaapt en er komt plots een vogel op een paar meter van haar landen, dan is ze er als de “kippen” bij om op te springen. Elk geluid neemt ze waar en terwijl ze ligt te soezen, draait ze voortdurend met de oorschelpen als er geluid is. Daar kunnen we van leren: een kat is altijd klaar om de gepaste reactie te hebben.

Nog iets wat we kunnen leren van de kat: ze leeft in het moment en ze geniet er van. Ze leeft niet van gisteren, leeft niet voor morgen, maar nu! Is er zon, dan geniet ze er van, wordt ze gestreeld dan spint ze.

Een kat brengt ons op die manier dichter bij de natuur en het echte leven.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Veel mensen schakelen zelf over op een meer vegetarisch dieet. Dat is verstandig, omdat we zo meer groenten, vitamines vezels, plantaardige sterolen, antioxidanten binnen krijgen. Minder vlees is verstandig. Minder eiwitten niet! Dus moeten die eiwitten eventueel uit planten worden gehaald. Voor de mens is dat interessant zolang alle essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwitten en dus ook de bouwstenen van het leven aanwezig zijn. Voor dieren ligt dat helemaal anders.

Probeer je hond of je kat niet op een vegetarisch dieet te zetten. Dat lukt een tijdje, maar na een poos worden ze ziek.

Je merkt dat het snelst bij de kat. Een kat lust wel melk, maar dat is niet zo goed voor haar. En dus denken velen : ze lust ook kaas. Ze zal daar een tijdje van leven en overleven, maar na een paar weken wordt ze ziek: de pels wordt mat en de kat “treurt”. Geef ze vis of vlees en ze herleeft.

Hetzelfde met de hond. Een hond is een vleeseter en alle elementen van het vlees zijn belangrijk voor het dier: zowel spierweefsel, vetweefsel als orgaanvlees. Vlees is voor de hond een hoogwaardig eiwit en de vetten zijn belangrijk voor de aanmaak van hormonen.

Let dus goed op met potjes en blikjesvoer voor je hond of kat, lees ook hier de etiketten, want al te vaak worden door fabrikanten veel koolhydraten aan de dierenvoeding toegevoegd. Het is goedkoop, geeft energie, is lekker, maar het behoort niet tot het natuurlijke dieet van de hond of kat.

Dierlijke eiwitten zijn hoogwaardige eiwitten en van groot belang voor je hond of kat. Desnoods moet je aan de kant-en-klare maaltijden wat eieren toevoegen, of vis of vlees, zodat je kat of hond, toch alle essentiële aminozuren binnen heeft. Sommige voeding kan zelfs slecht worden verteerd door je huisdier. Let dus goed op zijn reacties, de stoelgang, de wijze van eten.

Volg de natuur en je hond of kat zal er gelukkig mee zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 2