Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: maart 2016

 

Zonder kruiden zou de keuken maar een fletse tempel zijn en de spijzen slechts een smaakloze bedoening. Kruiden geven pit aan je schotels en fantasie aan de smaakzin. Verse kruiden zijn natuurlijk altijd best, maar dat is niet steeds mogelijk in elk seizoen. Je moet praktisch blijven in het leven en vooral in de keuken, vooral dat elke keukenprinses een reeks kruidenpotjes in de kast heeft staan om haar culinaire fantasie mee bot te vieren.

Dat is natuurlijk uitstekend, maar velen zullen ongetwijfeld al hebben vastgesteld dat kruiden snel hun pittigheid verliezen. Dat hangt meestal af van de wijze van bewaren.

Om te beginnen moet je bij voorkeur glazen potjes kopen en die telkens ook goed sluiten, maar de belangrijkste fout die de meesten maken is dat ze hun kruiden opslaan in de buurt van het kookvuur of de oven.

Niets verdrijft de smaak en de pit zo snel uit kruiden als die warme keukenluchtjes. Niet doen dus en organiseer de kruidenkast zo ver mogelijk van het kookvuur en de oven. Je smaakpapillen zullen er je dankbaar voor zijn.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Zeewater heeft ongeveer dezelfde scheikundige samenstelling als de lichaamsvochten en ook als fysiologisch serum. In tegenstelling tot veel neusdruppels is het niet prikkend, niet irriterend, niet verslavend en niet schadelijk. Het reinigt de neus, spoelt de losgekomen slijmen weg, maar beschadigt de slijmvliezen niet, of droogt ze niet uit.

Zout water kan je met behulp van een pipetje in de neus druppelen, je kan het opsnuiven van een schoteltje, of met een verstuiver in de neus stuiven.

-Zout water kan je zelf maken met behulp van gewoon water en keukenzout of zeezout.

-Een verstopte neus kan je dus gemakkelijk zelf behandelen met je zelf gemaakte neusspray. Neem hiervoor 1 gram zout per deciliter water. Of een soeplepel zeezout voor een liter gekookt water. Het opsnuiven van zout water zal de neusverkoudheid en keelontsteking effectief verlichten. Je vindt bij de apotheker wel een handige druppelteller om het in de neus te brengen.

-Gorgelen met zout water is ook gunstig bij pijnlijke keel.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Een kater krijg je niet alleen op bezoek als je in de kattentijd een aantrekkelijke kattin hebt, maar wel als je wat te diep in het glas hebt gekeken en te uitbundig hebt gefuifd. We hebben wel verschillende trucjes om die kater te verjagen, maar je kan ook proberen de kater te voorkomen en te zorgen dat je die niet krijgt.

Een kater is vooral het gevolg van deshydratatie door de alcohol.

- Dus moet je tussen het drinken van alcohol door ook af en toe een flink glas water drinken.

- Maar je kan ook vooraleer je op kroegentocht of fuifavond vertrekt, thuis eerst een paar glazen melk drinken.

- Ook kan het helpen om een “vette basis” te leggen, door bijvoorbeeld een haring te eten vooraleer je gaat drinken.

Op die manier zal de alcohol je minder gemakkelijk kunnen treiteren en ben je ’s anderendaags ook rapper fit.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Meer dan de helft van de mensen heeft last van snurken. De snurkers zelf misschien wat minder, maar in elk geval hun „bedgenoten”, want niets is zo vervelend dan te moeten luisteren naar een luide snurker. De oorzaak ligt in de constructie van het neustussenschot, zodat er te weinig luchtstroom kan doorgevoerd worden.

Vandaar dat deze lieden door de mond ademen en een luide vibratie veroorzaken. Je moet natuurlijk een specialist raadplegen om te zien of er structureel geen fouten zijn, maar anders heb je hier een simpel, doeltreffend, maar ongevaarlijk trucje. Snurkers doen het alleen op de rug. Vandaar dat je moet beletten dat ze op de rug slapen: een tennisbal in de pyjama of het nachtkleed naaien op de rugzijde, verhindert de slaper dat hij zich automatisch op de rug zal wentelen om te slapen. Gedaan met snurken!

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Natuurlijk zijn er veel minder zieken en ziekten tijdens de paasvakantie. Het warmer weer, de ontspannen sfeer, af en toe de zon, het klimaat, de aangename bezigheden, velen hebben gewoon geen tijd om ziek te worden. Maar de winter heeft een eigenaardig patroon gevolgd, veel te lang te warm en nu veel te lang te koud. En dus hebben veel mensen het nog altijd rap te pakken: niezen, hoesten, verkoudheid, en zelfs griep.

Het zijn de typische na-de-winter-kwaaltjes. Zelden dat er een voorjaar passeert zonder de typische verkoudheidsziekten, griepjes, hoestjes enz... Geen probleem, want Rode Zonnehoed of Echinacea Purpurea maakt er korte metten mee.

Je kan die zelf proberen te maken en daarvoor krijg je hier van ons wat hulp.

We gaan een tinctuur maken om ons voor te bereiden op een probleemloze lente:

- Neem een volledige rode zonnehoedplant, met bloem, stengel, wortel en al.

- Maak ze schoon, snij ze in stukjes en voeg die toe aan een fles met één liter bio-jenever of gistingsalcohol (40 percent).

- Voeg er ook één eetlepel honing aan toe.

- Drink er dagelijks een koffielepeltje van, of voeg elke dag driemaal twintig druppels van het brouwsel toe aan wat water. Telkens nuchter opdrinken of voldoende verwijderd van de maaltijden. Het versterkt het immuunsysteem en de weerstand enorm.

En mocht je het niet zien zitten om dit heilzame preparaat zelf te maken, dan kan je nog altijd vertrouwen op een uitstekend kant-en-klaar preparaat zoals Echinabell van Fytobell, dat je in apotheken vindt en in de betere reformwinkel.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Ben jij ook haast wanhopig als je moet vaststellen dat kort nadat je de haren met een ontvettende shampoo hebt gewassen, ze er snel weer vettig uitzien? Dan maar een nog sterkere ontvettende shampoo geprobeerd om te constateren dat het resultaat snel nog slechter wordt. Wat moet je dan doen?

De haren niet meer wassen om het ontvettend effect van de shampoo te vermijden, is geen optie. Maar je kan wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

Hier enkele tips:

- Gebruik absoluut zachte en geen agressieve shampoo’s.

- Nooit de shampoo rechtstreeks op de haren doen, wel in de handpalm en mengen met water.

- Je mag de haren ook niet met te warm of te koud water wassen, dat maakt het sebum in de huid alleen maar wakker.

- Vermijd ook om te krachtig te wassen en te wrijven op de hoofdhuid. Je moet daarentegen wel langdurig de haren uitspoelen.

- Vergeet niet dat het uitspoelen veel langer moet duren dan het wassen zelf.

- Stap ook af van de klassieke warme brushings en het heftig borstelen moet ook achterwege worden gelaten. Op die manier zal je haar zijn zijdeachtige aspect langer bewaren en niet meteen als uit een potje vet tevoorschijn komen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het overkomt iedereen wel eens dat de spiegel ons vertelt dat we er niet al te best uitzien. Dat heeft niets te maken met leeftijd, zelfs niet met gezondheid, maar kan het gevolg zijn van wat weinig slaap, te veel tobben, of gewoon een nachtje stappen of wat overwerk op het werk.

Maar sommigen doen het ook voor hun plezier: een nachtje opzitten, tv-kijken of gezellig keuvelen met vrienden of familieleden. En dan merk je ’s anderendaags onvermijdelijk de gevolgen. Je eruit ziet alsof je een week niet hebt geslapen! De oogleden staan gezwollen en je lijkt wel vijf jaar ouder.

Je hoeft niet meteen weer in bed te kruipen, noch een spoedafspraak te maken met de schoonheidsspecialiste.

Dat hoeft allemaal niet, op voorwaarde dat je voortaan de gebruikte theebuiltjes niet meer weggooit.

Bewaar de gebruikte theebuiltjes (van zwarte thee) in de koelkast en ’s anderendaags kan je ze heel koud op de gezwollen oogleden leggen. Laat alles gedurende een vijftal minuten ter plekke: je zal zien dat je er op slag jonger en meer uitgerust zal uit zien.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Iedereen kent het wel: hetzelfde treurige liedje als je uien ofte ajuin van zijn jasje ontdoet. Hete tranen wenen en toch gelukkig in je keuken staan, het is perfect mogelijk tijdens het schillen of „pellen” van uien. De oorzaak van die huilbuien is in feite het gevolg van irritatie door zwavelhoudende aminozuren die zowel in uien, sjalotten en look voorkomen. Als je nu de ui doormidden snijdt, komen deze vluchtige stoffen vrij en vormen voor wie het allemaal heel zeker wil weten, propantial-S oxyde.

Hoe kan je daar nu iets aan doen? Geen uien meer schillen of pellen, is uiteraard geen optie.

Deze irritatie en de tranen kan je op verschillende manieren vermijden:

 - door de afstand tussen de ogen en de aangesneden ui te vergroten. Schil dus met gestrekte armen.

- ofwel kan je de ui in water aansnijden, of in een plastic zak.

- ook helpt het door via de mond te ademen en niet door de neus. Je kan een tandenstokertje in de mond houden, om jezelf op die manier te verplichten door de mond te ademen. Dus: voortaan geen huilbuien meer tijdens het uienschillen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Het is lente, maar eigenlijk is het dat niet. Het zomeruur komt in zicht, maar de zomer zeker niet. Het goede weer staat een beetje op de tocht, letterlijk dan. En dan is het zo gebeurd: een beetje tocht, misschien met open raam gereden in de auto, onvoldoende gekleed naar buiten gegaan… of tegen de middag prettig weer en tegen de avond bijna weer winter… of ondanks alles de koele lucht van de airco laten circuleren om het vocht uit de lucht te halen en zo rondgereden... en dan ’s anderendaags heb je het zitten: de stem is weg. Je mag proberen schreeuwen om je verstaanbaar te maken, maar daardoor wordt het alleen maar erger!

Soms volgt er een keelontsteking, of een verkoudheid, maar het kan ook gebeuren dat het enkel maar de stembanden zijn die het pseudo-lenteweer niet zo op prijs stellen.

Geen probleem, want er is een prima natuurlijke remedie: dankzij rammenas, gaat je heesheid zo over.

Rasp daartoe een stuk rammenaswortel en meng die met wat honing. Het sap moet je in  kleine slokjes oplepelen. Je kan ook schijfjes rammenas afsnijden en daartussen honing “boteren” en de rammenas weer op elkaar stapelen. Er zal na een tijdje sap uit de “constructie” druppelen. Daarom moet je die op een schoteltje of in een kopje zetten. En dan kan je af en toe een lepeltje van deze honingzoete rammenassiroop oplepelen. Goed inspeekselen! Je zal het zien: het is heel doeltreffend, want tegen de avond kan je weer opera zingen en is je heesheid verdwenen.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Je hebt een hele dag geslenterd, of je bent winkeljuffrouw en je hebt de hele dag moeten rechtstaan, of leraar en je hebt vermoeide voeten, of... het hangt af en toe je voeten uit en je voelt de vermoeidheid naar je voeten zakken? Geen probleem want er is soda oftewel natriumbicarbonaat. Dit product werd vroeger veel gebruikt, en heeft meerdere toepassingen. We hebben het er al meermaals over gehad. Maar ook bij vermoeidheid vooral aan de voeten kan het prachtrige diensten bewijzen.

Voeg een beetje soda toe aan een teiltje koud of lauwwarm water en neem hierin een voetbad van een twintigtal minuutjes. Wrijf de voeten nadien kurkdroog met een ruwe handdoek. Doe wat voetenbalsem op de voeten en... je voelt je weer zo fris als een hoentje. Ook bij eczeemachtige uitslag, schilfers op de huid is dit een ideale methode. Natriumbicarbonaat is een product om altijd in huis te hebben.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De lente is begonnen. Qua temperatuur merken we er niet veel van, zoals we ook niet veel van de winter hebben gemerkt. Bomen en planten daarentegen wel en die reageren nu uitbundig: de boompollen van els, hazelaar en berk maken al flinke uitstapjes in de lucht en dat hebben de hooikoortspatiënten al geweten. Allergie is een overreactie van het lichaam dat stuifmeel als vijandig beschouwt en zich verdedigt tegen een vijand die er geen is. De beste manier om daar op te reageren is pollen vermijden door slaapkamervensters gesloten te houden en geregeld van kleding te wisselen en… het lichaam te wapenen met de juiste darmbacteriën. Daarom is Allobiose van Fytobell uitstekend.(in de apotheek met cnk-bestelcode 2121-226) Deze bacteriën versterken de immuniteit, terwijl Smilabell (cnk-bestelcode 2991-487) de histamine op een natuurlijke wijze boycot. Ook verkrijgbaar in het handige mondspray, om altijd bij u te hebben (cnk-bestelcode 3270-030). Zo lacht de lente je weer toe.  Meer info? Lees hier het hele artikel

 

Gepubliceerd in Gezondheidstip

 

Een tropische vrucht die uit onze voorraadkast niet meer weg te denken is, is de banaan. Je kan er allerlei lekkere bereidingen mee maken, gebruiken in fruitsalades, in cocktails, in bakbereidingen, zelfs mengen in deeg enz…

Bananen zijn lekker, en ze zijn gezond ook, want ze bevatten veel kalium en zijn dus uitstekend voor hart en bloedvaten. Ook kinderen eten ze graag want ook voor hen bevatten ze veel voedende en gezonde stoffen. Je kan evenwel niet alle dagen naar de winkel of de supermarkt hollen om een verse voorraad voor die dag in te slaan en dus koop je een paar trossen op voorhand. Daar ligt nu het probleem. Hoe bewaar je bananen best?

Zeker niet in de koelkast, want een tropische vrucht als de banaan moet je niet ijskoud bewaren.

Je moet ze ook niet in de buurt van ander fruit leggen, want dan rijpen ze sneller. Door slechte opslagmethoden worden ze gemakkelijk gekwetst en bewaren ze ook minder lang.

De beste manier om ze ongeschonden, zonder bruine of gekneusde plekken lang te bewaren is ze gewoon ophangen aan een vleeshaak in een koele plaats. Op die manier zal je geen spijt hebben van je goed bestede bananengeld.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Stof-raggen kunnen misschien leuk zijn in films en verhalen over Harry Potter, maar in je woning zie je ze liever niet. Dat is begrijpelijk, want ze geven een verwaarloosde en weinig aantrekkelijke indruk. In elke woning komen wel spinnen voor, maar daarom hoef je ze nog niet aan het plafond of in de hoeken te etaleren. Stofdraden en stof-raggen zijn eveneens uit den boze, want ze bewijzen dat er onvoldoende gepoetst wordt. Je kan ze best voorkomen door met een ragebol, een borstel of een stofzuiger geregeld hoeken en kanten schoon te maken. Dat hoeft niet lang te duren, maar zo voorkom je dat een kleine draad een heel web wordt.

Er is nog een truc die er zal voor zorgen dat stofdraden en raggen geen kans maken: plaats namelijk een schotel, kopje, of plastic bakje met zout water waar de spinnen en het stof een voorliefde voor hebben. Het zout zal het vocht aantrekken zodat de stofdraden en de spinnen veel minder kans maken om hun web te weven of de draden in slierten aan het plafond te laten hangen.

Op die manier blijft je huis langer stof- en spinnenweb-vrij.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

Look smaakt heerlijk in veel gerechten, maar heel veel mensen zijn bang van de geur en sommigen nog banger van de geur die ze daarmee achterlaten. Vandaar dat maar weinigen overdag look durven gebruiken. En toch is het echt een uitstekende plant, want het houdt hart en bloedvaten gezond, verlaagt of normaliseert de bloeddruk en het is overheerlijk in spijzen. Vraag het maar aan de Fransen, die weten wat lekker is en hoe ze het moeten klaar maken. In de Franse keuken is look onvermijdelijk.

Maar sommigen hebben er een hekel aan vanwege de geur.

Voortaan hoeft niemand nog zich het genoegen van look te ontzeggen, want peterselie snelt je ter hulp. Als je op een drie- tot vijftal takjes peterselie knabbelt en het kruid nadien uitspuwt, is de riekende adem zeker weg. Een andere beproefde methode is het kauwen op een paar koffiebonen. Maar peterselie lijkt ons toch nog wat prettiger om op te kauwen. Gedaan met de vervelende lookluchtjes.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag

 

De boog kan niet altijd gespannen staan. Je moet er af en toe eens tussenuit. Dus, een korte skivakantie, of een weekendje weg. Maar dan kom je thuis en lijkt het of je huis een maand onbewoond is geweest. De muffe geur is echt niet prettig.

Dat komt natuurlijk omdat deuren en ramen van je huis gesloten hebben gestaan. Dan is het normaal dat er een duffe geur in huis hangt. Natuurlijk moet je om te beginnen de ramen even open zetten om het huis te verluchten. Maar nadien kan je nog meer doen om de geur als bij toverslag prettiger te maken. Daar kan je meteen wat aan doen. Ga keukenlaurier plukken als je dat in de tuin hebt staan, of anders neem een gedroogd blad uit een bokaal, want je gebruikt dat ongetwijfeld af en toe in de keuken. Breek de bladeren en leg die op een schoteltje of pan om te verbranden. Als je zo’n pannetje met laurierbladeren op het vuur zet, geurt het huis op korte tijd weer heerlijk fris.

Eenvoudig, gezond en de muffe geur is meteen weg.

 

Gepubliceerd in Tip van de dag
Pagina 1 van 3