Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Item gefilterd op datum: januari 2016

Met de vernieuwde fietsnetwerken presenteert het Provinciebedrijf Westtoer  een nieuw fietsjaar. ‘Fietsen’ wordt in 2016 het belangrijkste speerpunt van Westtoer. “Het West-Vlaams fietsnetwerk bestaat tien jaar. Jaarlijks maken ruim vier miljoen fietsers gebruik van de fietsknooppunten. Het blijft een unieke troef voor het toeristisch-recreatief aanbod in de vier regio’s”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Het vernieuwde fietsnetwerk van ruim 2800 kilometer wordt officieel voorgesteld op 28 maart.

Het fietsnetwerk in de Leiestreek, de Westhoek, het Brugse Ommeland en aan de Kust  wordt ruim 270 kilometer langer. Het geheel vormt nu een netwerk van 2.853 kilometer. Er komen 390 knooppunten bij waardoor het totaal komt op 1.030 stuks. Ook de bewegwijzering wordt integraal vernieuwd. Westtoer plaatst hiervoor 2.900 nieuwe palen en 20.000 bordjes. Elke paal krijgt een QR-code die linkt naar een mobiele website met nuttige info over fietsherstellers, cafés en hoevewinkels onderweg. De informatie op de borden wordt beter zichtbaar door dikkere pijlen en meer contrast in de kleuren.

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De vernieuwing is nodig want het recreatief fietsen is veranderd. Er wordt meer gefietst buiten de eigen regio. De elektrische fiets kent een doorbraak. De beleving wordt belangrijk. Recreatieve fietsers kiezen ook meer en meer voor lange en rechte fietswegen. West-Vlaanderen positioneert zich terecht als dé fietsprovincie bij uitstek. Het fietstoerisme is goed voor een jaaromzet van 27 miljoen euro. Het toerisme in onze provincie is een sterke economische sector met werkgelegenheid voor 51.000 mensen. Ook voor de nieuwe fietscampagne werkt Westtoer samen met de vele toeristische ondernemers en actoren”.

Lancering

De lancering van de vernieuwde fietsnetwerken gebeurt op paasmaandag 28 maart. Een peloton van wielertoeristen fietst langs vier steden waar telkens een officiële voorstelling plaatsvindt. Met start in Roeselare (de Leiestreek) trekt het peloton naar Torhout (het Brugse Ommeland), Nieuwpoort (de Kust) en Diksmuide (de Westhoek). In primeur kunnen fietsliefhebbers op 28 maart in deze steden ook deelnemen aan fietstochten langs de vernieuwde netwerken.

De West-Vlaamse regio’s presenteren nog meer fietsinitiatieven. Op zondag 22 mei organiseren de diensten voor toerisme van de Westhoek een 'Fietstival Westhoek' voor jong en oud op het nieuwe netwerk. In het Brugse Ommeland kan je vanaf maart mee fietsen met ‘100% Brugse Ommeland’. In Oostende is de themaroute  ‘Groen Lint’ uitgetekend op het fietsnetwerk. De Leiestreek presenteert fietsevenementen in Kortrijk, Waregem en Roeselare.

Vier nieuwe fietskaarten

Westtoer presenteert vier nieuwe fietsnetkaarten. Het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek hebben elk een kaart met het volledige netwerk op voor- en achterzijde. Een fietskaart kost € 8 per exemplaar. Handig is de fietsbox met de vier netwerkwerkkaarten en een extra pocket met tien suggestiesroutes. De fietsbox kost € 25. Als start van de promotiecampagne realiseert Westtoer een fietsmagazine dat op ruim 600.000 exemplaren gratis wordt verspreid in elke postbus in West-Vlaanderen.

Van fietsbruggen tot fietsvriendelijke natuurgebieden

De Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, de gemeenten, het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben de voorbije jaren intens geïnvesteerd in nieuwe verbindingen voor fietsers.

Nieuwe bruggen en tunnels zorgen voor een sterke opwaardering. Enkele voorbeelden zijn het fietspad en de brug over de Blankenbergse Vaart, de IJzerwegbrug over de Schelde in Avelgem, de Kallebrug over de IJzer in Beveren-aan-de-IJzer, de Maerebrug over het Kanaal Veurne-Duinkerke in Adinkerke, de fietstunnel onder de E40 naast het Groot Moerhof in Adinkerke en de spoortunnel in Heist.

Ook enkele natuurgebieden en provinciedomeinen (het Preshoekbos in Kortrijk, de begraafplaats van Roeselare en het provinciedomein Raversyde) zijn voor fietsers toegankelijk. De Provincie en de NV Waterwegen en Zeekanaal maakten werk van het vervolledigen van het groen-blauwe netwerk. Hierdoor worden nieuwe stukken ‘oude spoorlijn’ en jaagpad voor fietsers ontsloten. Het fietsnetwerk met knooppunten loodst fietsers tevens naar diverse herdenkingsites over de Eerste Wereldoorlog zoals Polygon Wood Cemetery in Zonnebeke en Flanders Field Cemetery in Waregem.

In overleg met alle gemeentebesturen heeft Westtoer 75 fietsstartpunten geselecteerd. Het fietsnetwerk sluit op twaalf punten aan op het netwerk in Wallonie-Picarde. Er zijn  nieuwe links met Zeeland en met Oost-Vlaanderen.

Het project van het vernieuwde fietsnetwerk wordt ondersteund door Toerisme Vlaanderen.

De nieuwe kaarten zijn vanaf eind maart te koop bij Westtoer en in de Diensten voor Toerisme.

Meer info: www.westtoer.be/nieuwsfietsnetwerk

Gepubliceerd in Toerisme